Ordinacija Medium.ba

Zeleni čaj – ljekovita svojstva, mršavljenje, recepti, kontraindikacije i mjere opreza

Botanički naziv za biljku je Thea camelia, podrijetlom je iz Kine, a razlikuju se dvije osnove sorte – Camelia sinensis, geografski vezana uz područje Kine, i Camelia asamica s područja Indije i Šri Lanke. Biljka može narasti u visoko drvo, no na plantažama se u pravilu reže na visinu grma. Listovi čaja sadrže tanine koji mu daju gorkast okus, polifenole, odnosno katehine koji su zaslužni za antioksidativni učinak, aminokiselinu teanin zbog koje čaj ima karakterističan okus, kofein i flavonoide. Sadržaj tih spojeva ovisi o geografskom podrijetlu, odnosno klimi i sastavu tla te o vremenu branja i obradi, odnosno stupnju fermentacije svježe ubranih listića čaja.

Prema tome razlikujemo bijeli, zeleni, oolong, crni i žuti čaj. Bijeli čaj proizvodi se samo u nekim područjima Kine, a berba se obavlja dok su listići još u pupoljcima, prekriveni bijelim dlačicama, koji mu daju karakterističnu boju. Brzo se suše, pri čemu ne počinje fermentacija te se zadržavaju vrlo visoke doze antioksidansa. Zeleni čaj obrađuje se samo parom da se ne unište enzimi, a listići se suše na zraku, čime se sprečavaju oksidacija i fermentacija, što pak osigurava visok sadržaj antioksidansa.

Iako je čaj podrijetlom iz Kine, upravo vrsta zelenog čaja danas je najviše vezana uz japansku kulturu. Oolong je polufermentirani čaj, otprilike između zelenog i crnog, te se najviše proizvodi u Kini i Tajvanu. Odmah nakon branja listići se izlažu jakom suncu, a potom suše tresenjem u hladovini te se taj postupak ponavlja dok se ne postigne željeni stupanj fermentacije, koja prekida žarenje listića. Sadrži manje antioksidansa od zelenog čaja, ali i manje tanina i kofeina od crnog pa je ugodnijeg okusa. Najdulje fermentirani je crni čaj. Listići se nakon branja puste da venu 12 do 18 sati, a potom se savijaju te ostavljaju na hladnom i vlažnom mjestu, pri čemu dolazi do fermentacije koja im daje karakterističnu boju i okus. Fermentacija se prekida paljenjem u suhom woku ili pećima. Crni čaj je najpoznatiji i najviše se konzumira.

Ljekovita svojstva Zelenog čaja

Kao i kod mnogih drugih prirodnih suplemenata i lijekova, pitanje zdravstvene koristi zelenog čaja još nije potpuno riješeno. Neke studije tvrde kako je on višestruko koristan za zdravlje, dok druge smatraju da nema dovoljno dokaza da bi se zeleni čak proglasio apsolutno ljekovitim. Imajući na umu da su potreba daljna istraživanja, zeleni čaj ipak dokazano pomaže kod niza zdravstvenih stanja:

Kardiovaskularne bolesti
Nekoliko velikih istraživanja potvrdilo je da redovito konzumiranje zelenog čaja smanjuje rizik od udara i bolesti krvožilnog sustava. Ovaj napitak može smanjiti kolesterol, ali čini se da nema utjecaj na krvni tlak. Stoga je FDA (Američka uprava za hranu i lijekove) odbila izdati odobrenje prema kojem bi na svim kutijama zelenog čaja pisalo da je zdrav za srce.

Prevencija od karcinoma
Istraživanja povezanosti zelenog čaja i kancerogenih oboljenja u ljudi također nisu dala jednostruke rezultate. Ipak, smatra se kako zeleni čaj smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja. Ekstrakt katehina, sastojka zelenog čaja, dalje se istražuje kako bi se sa sigurnošću utvrdila njegova antikancerogena svojstva.

Za zdrave kosti i zube
Znanstvenici Sveučilišne bolnice Cheng Kung na Tajvanu pratili su više od 1000 muškaraca i žena starijih od 30 godina i zaključili da oni koji redovito tijekom nekoliko godina dnevno ispijaju čaj imaju dobro očuvanu gustoću kostiju. Navodno je ključ u visokom udjelu fluorida upravo u zelenom čaju. Fluoridi su, poznato je, važni i za očuvanje zdravih i čvrstih zubi jer povoljno djeluju na čvrstoću cakline, sprječavaju nakupljanje plaka te tako štite i zubno meso.

Pomaže u snižavanju holesterola
Katehin je glavna komponenta zelenog čaja. Katehini su prirodni antioksidansi koji deluju antioksidativno i protivupalno. Smanjuje nivo holesterola smanjenjem apsorpcije holesterola u telo.

Analiza 14 studija pokazala je da je konzumiranje prosečno dve šoljice zelenog čaja dnevno tokom 10 godina rezultiralo značajnim smanjenjem nivoa LDL holesterola. LDL holesterol poznat je i kao loš holesterol, jer može da prouzrokuje nakupljanje naslaga na arterijama, što povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Gubitak kilograma
Zeleni čaj povezuje se s ubrzanim metabolizmom i bržim sagorijevanjem masti. Studije su potvrdile i da ovaj čaj pomaže kod dijabetesa, smanjuje stres, štiti zube i tijelo od štetnih UV zračenja i virusnih infekcija.

Zeleni čaj kod prevencije dijabetesa
Kako dijabetes i kardiovaskularne bolesti dijele neke zajedničke faktore rizika (6) ne iznenađuje da zeleni čaj pokazuje povoljno djelovanje i kod ove bolesti (7,8). Prije svega, golim okom vidljiva veza između bolesti kardiovaskularnog sustava i dijabetesa je pretilost. Osobe koje dugotrajno uzimaju zeleni čaj imaju niži postotak tjelesne masnoće i manji obujam struka. Konzumacija zelenog čaja može smanjiti tjelesnu težinu i masne naslage oko trbuha te povećati potrošnju kalorija.

Točan mehanizam djelovanja kojim zeleni čaj pomaže kontrolu težine i djeluje na razinu šećera u krvi nije u potpunosti objašnjen i vjerojatno uključuje nekoliko različitih hormonalnih i metaboličkih mehanizama . Za sada se zna da EGCG iz zelenog čaja reducira proizvodnju glukoze u jetrenim stanicama te poboljšava metabolizam glukoze kod zdravih ispitanika.

Pokusi na laboratorijskim životinjama pokazali su da konzumacija zelenog čaja značajno smanjuje povišenu razinu glukoze, reducira razinu kolesterola, slobodnih masnih kiselina i triglicerida.

Značajno je i povoljno djelovanje na glikaciju, proces koji uzrokuje križno povezivanje kolagena u vezivnom tkivu. Osim veće količine bora uzrokovane ovim procesom, vjerojatno će vas više zabrinuti pojava fibroze kojom srčani mišić i ostala tkiva postaju kruta i gube funkcionalnost.

Za zaštitu kože
Visok udio antiksidansa u zelenom čaju, uključujući vitamine E i C, zasigurno usporava procese starenja kože. Zato je zeleni čaj sastojak sve većeg broja kozmetičkih proizvoda. Antioksidansi nas mogu zaštititi i od promjena strukture DNA uzrokovane štetnim utjecajem UV zraka, pa se zato sada znanstvenici u SAD-u bave razvijanjem krema koje bi sadržavale sastojke nađene u zelenom čaju radi zaštite od karcinoma kože.

Katehini iz zelenog čaja štite mozak
Dokazano svojstvo djelotvornih supstanci prisutnih u zelenom čaju je ono antioksidativno i protuupalno. Oksidativna oštećenja i upale u temeljima su razaranja stanica organizma prisutnog kod Alzheimerove i drugih neurodegenerativnih bolesti i bolesti povezanih sa starenjem.

U istraživanju na laboratorijskim miševima pokazano je kako su sposobnost učenja i kapacitet pamćenja mnogo veći kod ostarjelih miševa koji su konzumirali vodu obogaćenu katehinima iz zelenog čaja u odnosu na kontrolnu skupinu miševa koja je dobivala samo vodu. Mjerenjima je utvrđena fizički manja atrofija mozga pa rezultati sugeriraju da je konzumacija zelenog čaja korisna kao preventiva kognitivnoj disfunkciji. Slični eksperimentalni modeli s induciranim simpotomima Alzheimerove bolesti rezultirali su jednako povoljnim ishodom. Poboljšanje pamćenja i učenja uočeno je i kod mladih, zdravih životinja koje su prehranom dobivale katehine iz zelenog čaja. Ove pogodnosti povezuju se s manjom količinom slobodnih radikala u hipotalamusu, predjelu mozga povezanim s pamćenjem.

Studija na 1.000 dobrovoljaca seniora (starijih od 70 godina) provedena u Japanu pokazala je kako redovito konzumiranje zelenog čaja povezano sa smanjenjm kognitivnih oštećenja, mjereno standardnim testom pamćenja i kognitivne funkcije. Razlika je značajna. Kognitivna oštećenja, kod osoba koje su uzimale tri ili više šalica čaja dnevno, bila su za 38% manja u odnosu na kontrolnu skupinu koja čaj nije uzimala.

Djelovanje zelenog čaja na kognitivne sposobnosti uglavnom se pripisuje antioksidativnim svojstvima, no najvjerojatnije nije i jedini mehanizam djelovanja. Kod Alzheimera npr. razine acetilkolina (kemijskog spoja pomoću kojeg stanice mozga međusobno komuniciraju) u mozgu opadaju. Studija na laboratorijskim miševima utvrdila je da polifenoli iz zelenog čaja podižu razinu acetilkolina te djeluju reverzibilno i blagotvorno na tijek bolesti i sposobnost pamćenja. Ovi rezultati sugeriraju da polifenoli zelenog čaja mogu biti od koristi u liječenju Alzheimerove bolesti.

Zeleni čaj pojačava djelovanje antibiotika

Dr. Mervat Kasim i kolege sa Fakulteta za farmaciju pri Univerzitetu otkrili su da je Zeleni čaj učinio 20 % bakterija otpornih na lijekove podložnim djelovanju antibiotika cefalosporina, jednog važnog tipa antibiotika na koji su novi oblici bakterija stekli otpornost.

Također, ubojito djelovanje kloramfenikola bilo je 99,99 % bolje kada se lijek uzimao sa zelenim čajem nego kada je unošen u organizam sam u određenim okolnostima.

U gotovo svakom slučaju i za sve vrste antibiotika koje su koristili, istraživači su otkrili da konzumiranje zelenog čaja istovremeno sa uzimanjem antibiotika pojačava djelovanje antibiotika i umanjuje otpornost bakterija na njih.

Dr Kasim je još istakao da će u budućem periodu testirati djelovanje i drugih ljekovitih i začinskih biljaka poput mažurana i majčine dušice da bi provjerili da li oni sadrže aktivne tvari koje mogu pomoći u borbi protiv bakterija koje su stvorile otpornost na poznate lijekove.

Sadržaj kofeina u Zelenom čaju

Obično se govori da čaj ima više kofeina od kave. Također se čuje i obrnuto. S obzirom na vrste i čaja i kave i načine na koji se obrađuju i pripremaju za konzumaciju, obje tvrdnje treba uzeti u razmatranje.

Koliko kofeina imaju čaj i kava?

Prema detaljnoj studiji koju je objavila britanska vlada 2004. čajevi imaju 40 mg kofeina , instant kava 54 mg, a mljevena kava 105 mg po serviranju.

Općenito se vjeruje da kineski zeleni čaj ima manje kofeina od crnog čaja. Velik broj studija i rasprava pokazuje kako to možda nije slučaj. Ustvari, zeleni čaj ima više kofeina od crnog čaja.

Većina crnog čaja izvezenog na Zapad je iz Indije, a biljka Camellia assamica od koje se radi indijski čaj ima više kofeina od vrste Camellia sinensis od koje se radi kineski čaj. Također, čini se kako proces oksidacije koji se koristi u proizvodnji kineskih crnih čajeva prije smanjuje kofein,nego što ga povećava, kako se prije mislilo. Kada uspoređujete kineski zeleni čaj s kineskim crnim čajem, sadržaj kofeina u kineskom zelenom čaju čini se višim od onog u kineskom crnom čaju. Oba čaja imaju manje kofeina od indijskog crnog čaja, a sve vrste čajeva imaju značajno niži sadržaj kofeina od kave.

loading...

(Napomena: koristimo izraz „kineski crni čaj“ koji je uvriježen na Zapadu kako bismo opisali čaj poznat u Kini kao crveni čaj. Pravi kineski crni čajevi poznati u Kini su oni koji su prošli naknadnu fermentaciju, zreli čajevi kao pu-erh čaj.)

Ako ste osjetljivi na kofein, postoji način na koji možete smanjiti njegov nivo. Najbolja priprema čaja je korištenjem tradicionalne kineske metode Gong Fu Cha („priprema čaja s velikom vještinom“). Ova strogo kontrolirana metoda pripreme čaja posebna je zbog upotrebe malih čajnika i više prelijevanja s vrlo kratkim vremenima namakanja od samo nekoliko sekundi. Takav način pripreme pojačava okus svake vrste čaja i smanjuje kofein u usporedbi sa zapadnjačkim načinima pripreme čaja. U Gong Fu Cha, prvo prelijevanje koristi se za ispiranje listića i prolijeva se, tako da se ne konzumira. Prvom vodom ispire se i velika doza kofeina koji je jako topljiv u vodi.

Kako pripremiti Zeleni čaj

  • Nakon zakuhavanja ostavite vodu da se malo ohladi jer prelijevanje listića čaja ili filtar vrećice kipućom vodom uništava dio okusa!
  • Najbolje je upotrijebiti čajnik – uzmite jednu vrećicu čaja ili jednu žlicu listića na dvije, tri šalice vode.
  • Zeleni čaj najukusniji je bez dodatka šećera ili mlijeka. Ako ipak želite zaslađeni napitak, najbolje je dodati žlicu meda.

Koliko čaja dnevno biste trebali popiti?

Nisu sva istraživanja na ovu temu jednoglasna u tome koliko čaja treba dnevno piti. Ono što bi vam trebao biti cilj jest dobivanje najviše koristi bez pretjerivanja s kofeinom.

“Da biste dobili ono najbolje od zelenog čaja, trebali biste se ograničiti na tri do pet šalica čaja dnevno”, preporučuju liječnici.

Kontraindikacije i mjere opreza pri konzumiranju Zelenog čaja

I zeleni i crni čaj mogu umanjiti apsorpciju folne kiseline što je posebno važna informacija za trudnice kojima je taj vitamin jako važan zbog dobrog razvoja ploda, a iako je možda zdravije da trudnice kavu zamijene zelenim čajem – treba imati na umu tu njegovu negativnu stranu.

I ne samo tu, jer zeleni čaj nije baš najbolji prijatelj ni željezu – kojem se također miješa u njegovu apsorpciju i usporava ga te se zato niti ne preporučuje da ga se pije za vrijeme obroka.

Dakle, s dvije-tri čajne šalice svom ćete organizmu pružiti najbolje iz tih super zdravih listova zelenog čaja, ali ga svakako konzumirajte između obroka. I ne pretjerano kasno prije spavanja.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.