Ordinacija Medium.ba

Zatvor kod djece: kućni lijekovi (laksativi, lubrikanti i drugo)

Zatvor kod djece: kućni lijekovi (laksativi, maziva i drugo)

Jasly Koo, dijetetičar, odjel za ishranu i dijetetiku, i gastroenterološka služba, iz KK Bolnice za žene i djecu, nude jednostavne lijekove za ublažavanje opstipacije kod djece.

javlja se najčešće tokom toaleta, sa povećanom prevalencom kod dječaka.

Zatvor se kod djece najčešće javlja tokom toaleta, sa povećanom učestalošću kod dječaka. Jasly Koo, dijetetičar, odjel za ishranu i dijetetiku, i gastroenterološka služba, iz KK Bolnice za žene i djecu, nude jednostavne lijekove za ublažavanje opstipacije kod djece.

Prosječna učestalost stolice u prvoj sedmici života djeteta procjenjuje se na četiri puta dnevno. Ovo pada na dva puta dnevno u dobi od godinu dana. Do četvrte godine starosti, obrazac stolice liči na obrazac odrasle osobe između tri puta dnevno do tri puta sedmično.

Hronična opstipacija može rezultirati lošim apetitom, smanjenim unosom hrane i slabim rastom. U najtežim slučajevima opstipacije s čestim zadržavanjem stolice, rektum može postati neosjetljiv na distenziju i (fekalna inkontinencija) može rezultirati enkoprezom.

Smjernice Nacionalnog instituta za izvrsnost zdravlja i njege (NICE) iz 2010. naglašavaju da se samo dijetetske intervencije ne bi trebale koristiti kao prva linija liječenja.

„Zatvor bi prvo trebalo liječiti laksativima i kombinacijom intervencija u ponašanju prilagođenom uzrastu“, kaže Jasly Koo, dijetetičar, iz odjela za ishranu i dijetetiku i gastroenterološke službe, obje iz KK Ženske i dječje bolnice (KKH), članica iz grupe SingHealth.

Kućni lijekovi za ublažavanje opstipacije kod djece

Koristite laksative i lubrikante

Može se koristiti prema uputama ili na recept. Upotreba ovih lijekova prema uputama je sigurna i ne čini crijeva ‘lijenim’ ili dijete ‘ovisnim’ o lijekovima.

i ne čini crijeva ‘lijenim’ ili dijete ‘ovisnim’ o lijekovima. Upotreba laksativa održava crijeva praznima, što rezultira mekom, podmazanom stolicom. Ovo se mora održavati dovoljno dugo kako bi vaše dijete prevladalo strah od defekacije.

održava crijeva praznima, što rezultira mekom, podmazanom stolicom. Ovo se mora održavati dovoljno dugo kako bi vaše dijete prevladalo strah od defekacije. Alternativno, dajte svom djetetu voće kao što su jabuke i suve šljive (sušene ili u obliku soka), koje sadrže visok sadržaj sorbitola, da omekšaju stolicu.

(osušeni ili u obliku soka), koji su bogati sorbitolom, za omekšavanje stolice. Prestanite da uzimate lekove prema savetu lekara kada je defekacija konstantno bez napora. Inkontinencija fekalija (ili zaprljanje donjeg rublja) može biti rezultat zatvora i može se pogrešno shvatiti kao dijareja. Ovo zaprljanje je rezultat curenja tečnog izmeta oko tvrđeg izmeta u debelom crijevu i na donje rublje. Roditelji ne bi trebali smanjiti ili prekinuti propisanu terapiju laksativa jer to može pogoršati zatvor.

. Inkontinencija fekalija (ili zaprljanje donjeg rublja) može biti rezultat zatvora i može se pogrešno shvatiti kao dijareja. Ovo zaprljanje je rezultat curenja tečnog izmeta oko tvrđeg izmeta u debelom crijevu i na donje rublje. Roditelji ne bi trebali smanjiti ili prekinuti propisanu terapiju laksativa jer to može pogoršati zatvor. Prije uvođenja ishrane bogate vlaknima, važno je da se djeca sa fekalnom implikacijom isprazne crijeva. U suprotnom može uzrokovati daljnji zatvor, bolove u trbuhu i povraćanje. Štaviše, ishrana bogata vlaknima takođe treba da bude praćena adekvatnim unosom tečnosti.

Uvesti intervenciju u ponašanju

Bol pri prolaznom pokretu ili strah od bola pri prolaznom pokretu najčešći su razlozi zbog kojih se ne želi redovno prenositi pokret. To onda može rezultirati ciklusom zadržavanja i naknadnim izlučivanjem tvrde stolice.

Da biste to prevazišli, podstaknite redovno sjedenje na toaletu i guranje, tri puta dnevno po tri do pet minuta. Najbolje vrijeme za to je obično pola sata do jedan sat nakon doručka, jer je tada najjači refleks gastrokolike (prirodni refleks tijela kao odgovor na jelo koji rezultira porivom za kretanjem).

Pobrinite se da stopala vašeg djeteta budu oslonjena, bokovi savijeni i podstiču „izbočenje“ stomaka.

loading...

, najčešći su razlozi zbog kojih ne želite redovno prenositi pokrete. To onda može rezultirati ciklusom zadržavanja i naknadnim izlučivanjem tvrde stolice. Da biste to prevazišli, podstaknite redovno sjedenje na toaletu i guranje, tri puta dnevno po tri do pet minuta. Najbolje vrijeme za to je obično pola sata do jedan sat nakon doručka, jer je tada najjači refleks gastrokolike (prirodni refleks tijela kao odgovor na jelo koji rezultira porivom za kretanjem). Pobrinite se da stopala vašeg djeteta budu oslonjena, bokovi savijeni i podstiču „izbočenje“ stomaka. Učvršćivanje pozitivnog ponašanja naljepnicama na tablici koja odgovara uzrastu. Nagrade bi trebale biti zasnovane na ostvarivim ciljevima (npr. dobro pridržavanje programa sjedenja) umjesto čistih pantalona ili uspješnog prolaska stolice).

Kreme za umrtvljivanje mogu se koristiti ako bol zbog analnih fisura ometa normalno pražnjenje crijeva.

Čitajte dalje kako biste saznali koliko je vlakana i tekućine potrebno da bi se djeci pomoglo da oslobode opstipaciju.

Ref: N18​

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.