Ordinacija Medium.ba

Zašto ne biste trebali zanemariti iznenadni bol u grudima?

Zašto ne biste trebali zanemariti taj iznenadni bol u grudima

Bol u grudima često signalizira osnovni problem sa srcem. Saznajte što različite vrste bolova u grudima mogu značiti na Odjelu za kardiologiju Nacionalnog centra za srce Singapura (NHCS).

može ukazivati ​​na bilo šta, od probavne smetnje do ozbiljnijeg srčanog stanja kao što je nadolazeći srčani udar.

Nemojte zanemariti bol u grudima koji vas iznenada pogodi dok ste u mirovanju ili tokom hodanja ili vježbanja.

Osjećaj stiskanja, gnječenja ili pritiska na grudima može ukazivati ​​na mnoge stvari – od “bezopasnog” stresa i probavne smetnje do nečega tako ozbiljnog kao što je nadolazeći srčani udar ili angina. Angina je ponavljajući bol u grudima koji obično signalizira bolest koronarnih arterija.

„Potražite hitnu pomoć ako bol u grudima traje duže od 15-20 minuta u mirovanju ili ako je praćen mučninom, znojenjem, kratkim dahom ili gubitkom svijesti“, kaže adj Assoc Prof Aaron Wong, šef i viši konsultant, odjel kardiologije, i direktor interventne kardiologije u Nacionalnom centru za srce Singapura (NHCS), član grupe SingHealth.

Ponekad je teško utvrditi uzrok bola u grudima, ali kod nekih pacijenata sa većim rizikom, neobjašnjivi, iznenadni bolovi u grudima često ukazuju na osnovne probleme sa srcem, dodaje Adj Assoc Prof Wong.

Povezani članak: Kada bol u grudima postane ozbiljan

Prepoznavanje različitih vrsta bolova u grudima

1. Angina bol

Angina je bol u grudima koja nastaje ispod grudne kosti i uzrokovana je smanjenim protokom krvi u srce zbog blokada u glavnim koronarnim arterijama. Bol u angini obično je upozoravajući znak koronarne arterijske bolesti.

Simptomi angine Bol u grudima – osjećaj težine, stezanja ili pritiska na grudni koš ispod prsne kosti

U trajanju od dva do 15 minuta

Okidači uključuju emocionalni stres, naporne vježbe i dizanje teškog tereta Angina pektoris varira po težini, ovisno o vrsti boli angine. Najčešći anginozni bol – stabilna angina – traje samo nekoliko minuta i javlja se predvidljivo tokom fizičkog napora kao što je penjanje uz stepenice, ili tokom mentalnog ili emocionalnog stresa. Simptomi nestaju odmah mirovanjem ili uzimanjem lijekova. To ne ukazuje na predstojeći srčani udar. Nestabilna angina je ozbiljnija od stabilne angine i može se javiti čak i u mirovanju. Bol u grudima može trajati i do 30 minuta i ne prolazi mirovanjem ili uzimanjem lijekova. Može napredovati do srčanog udara kada dođe do potpune blokade koronarne arterije. Novonastala stabilna angina ili sve veća učestalost stabilne angine pektoris, posebno uz manji napor, takođe se klasifikuje kao nestabilna angina. Nestabilna angina označava iznenadnu progresiju blokade arterije zbog loma na suženju (rupturni plak) što dovodi do stvaranja ugruška (tromboze). Varijanta angine je uzrokovana iznenadnim grčevima u koronarnim arterijama koji ograničavaju dotok krvi u srce. Bolovi u grudima su jaki i javljaju se u mirovanju. Obično se spontano povlači, ali ako se grčevi ne kontrolišu, može dovesti do srčanog udara. Lijekovi mogu donijeti trenutno olakšanje. 2. Srčani udar bol u grudima

Bolovi u grudima povezani s nadolazećim srčanim udarom intenzivniji su od bolova u angini i traju duže od 15 minuta. Odmor ne može donijeti olakšanje.

Ostali povezani simptomi i znaci su:

Znojenje

Bez daha

Povraćanje

Mučnina

Vrtoglavica

Ubrzani ili nepravilni otkucaji srca

Zrači bol u grudima u vrat, ruke i ramena

Povezani članak: Srčani udar vs srčani zastoj – u čemu je razlika?

3. Bol u zidu grudnog koša

Bol u zidu grudnog koša je općenito bezopasan i osjeća se kao oštar bol ili osjetljivost u kostima, hrskavici ili mišićima koji čine zid grudnog koša.

Mogući uzroci uključuju: ozljede, produženi kašalj, naprezanje mišića prsnog koša, upalu hrskavice rebarnog koša (kostohondritis) i bol uzrokovanu gastrointestinalnim traktom (npr. gastroezofagealni refluks ili peptički ulkus).

4. Plućna embolija

Krvni ugrušak u plućnoj arteriji – stanje koje se naziva plućna embolija – također može uzrokovati iznenadne, oštre bolove u grudima. Ovo je povezano sa dugotrajnom imobilizacijom nogu, npr. putovanja na velike udaljenosti u autobusu ili avionu. Ugrušci se formiraju u venama nogu i izbacuju se u arterije pluća. Ovo stanje smanjuje dotok krvi u pluća, a time i oksigenaciju krvi. Bolovi u grudima su često praćeni nedostatkom daha i ubrzanim otkucajima srca. Bol se pogoršava kada kašljete ili duboko udahnete. Plućna embolija je hitna medicinska pomoć.

5. Disekcija aorte

loading...

To je zbog cijepanja sloja zida (disekcije) aorte, glavne arterije u tijelu i obično je povezano s vrlo visokim krvnim tlakom. Bol se obično opisuje kao bol koji trga u grudima, koji se širi u leđa. Disekcija se može proširiti na izvorište aorte i blokirati jednu ili više koronarnih arterija, što može dovesti do srčanog udara. Disekcija aorte je takođe hitna medicinska pomoć.

“Bolovi u grudima imaju mnogo uzroka. Tretirajte sve iznenadne, jake i ponavljajuće bolove u grudima koji se ne ublažavaju mirovanjem kao hitnu medicinsku pomoć”, savjetuje adj vanredni profesor Wong.

Ref: T12

Ostali članci koji bi vas mogli zanimati:

Lupanje srca: kada su ozbiljne?

Kako virusna infekcija može uticati na srce

Kako preživjeti srčani udar kada ste sami

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.