Ordinacija Medium.ba

Zašto je ovo uobičajeno voće zapravo tajna superhrana za mršavljenje?

Ako pokušavate da smršate, možda se pitate da li zdrava ishrana zaista treba da bude tako skupa. Uz upakovanu “zdravu hranu”, vitamine, suplemente i druge proizvode, lako se izgubiti u izmaglici marketinga. I dok postoje neki vredni suplementi, kao što su najbolji proteinski praškovi za mršavljenje, vredi napomenuti da su neke od najzdravijih opcija staromodno voće i povrće.

Na primjer, narandže, klementine i mandarine su vam fantastične. Bogate vitaminom C, koji jača vaš imuni sistem, snižava krvni pritisak, pa čak i pomaže da izgubite težinu, narandže su prirodno niskokalorične. Također je puna antioksidansa poput karotenoida i flavonoida, koji su korisni u održavanju zdravlja tijela.

Međutim, studija koju je sproveo Univerzitet Zapadni Ontario (otvara se u novoj kartici) prošle godine otkrila je još više koristi za mršavljenje za voće, zahvaljujući sadržaju flavonoida u citrusima. Studija je otkrila da molekul koji se nalazi u slatkim narandžama i mandarinama preokreće postojeću gojaznost i veličinu masnih ćelija kod miševa i povećava energiju koju troše.

Smatra se da bi ovo moglo djelovati jednako dobro i kod ljudi, smanjujući veličinu masnih ćelija. Narandže su također odlične za užinu za mršavljenje jer su bogate vlaknima, što znači da pune i doprinose zdravom pražnjenju crijeva, dok su prirodno niske kalorije. Takođe su slatki, što će zadovoljiti vašu želju za šećerom.

Dakle, sljedeći put kada tražite malo šećera, nemojte posezati za čokoladom – umjesto toga uzmite narandžu. Ali možete li biti jednako zdravi ako popijete čašu soka, umjesto da pojedete cijelu narandžu?

(Kredit slike: Getty)

Cijele narandže protiv soka od pomorandže: činjenice

Kako bi saznali, istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural Food Chemistry (otvara se u novoj kartici) proučavalo je različito obrađene naranče i sokove od narandže. Otkriveno je da pasterizirani sok od narandže zapravo sadrži više nekih korisnih hemikalija, a istovremeno sadrži istu količinu vitamina C kao i cijele narandže.

Međutim, nemojte još početi gutati kutije soka od narandže: jedan veliki problem s podacima o gubitku težine soka od narandže je u sadržaju šećera. Sa čašom od 250 ml koja sadrži duplo više kalorija od jedne narandže, kondenzuje se pasterizovani sok od narandže, koji sadrži mnogo više šećera od voća iz kojeg dolazi.

Zatim je tu pitanje sadržaja vlakana, kao što je otkrio izvještaj sa Univerziteta Harvard (otvara se u novoj kartici), povećan unos vlakana pomaže u gubitku težine. Sok od narandže bez pulpe sadrži mnogo manje vlakana od soka bez pulpe, koji zauzvrat sadrži manje vlakana od prave narandže. Veliki dio se gubi u procesu cijeđenja soka, pa ako nemate pri ruci jedan od najboljih blendera, bolje je da se držite cijelog voća.

Pravljenje soka često smanjuje sadržaj vlakana u originalnom voću (Kredit slike: Jan Sedivy na Unsplash-u)

loading...

Konzumacija cijele naranče ne samo da sadrži istu količinu vitamina C kao ekvivalentna količina soka, manje šećera i više vlakana, već pomaže i u kontroli porcija. Pića se često ne uzimaju u obzir kada je u pitanju brojanje kalorija, pa je lako sipati veliku čašu i unositi puno šećera iz nečeg navodno zdravog, poput voćnih sokova.

Kada jedete narandžu, ona dolazi u već pripremljenoj porciji: jedna narandža. Uz sve prednosti uključenih vitamina i vlakana, kao i smanjenu količinu šećera, ovo je posljednji čavao u lijesu: kada su u pitanju narandže, bolje je jesti ih cijele nego čašu OJ.

To je laka zamjena za doručak za one na dijeti za mršavljenje koja će zapravo pomoći, a ne ometati vaš napredak. Ostavite Tropicana i čokoladu u supermarketu i samo uzmite vrećicu narandži na izlazu.

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.