Ordinacija Medium.ba

Vodene kozice (varicelle) kod djece i odraslih – uzroci, simptomi i liječenje

Vodene kozice ili varičele su vrlo zarazna, obično blaga osipna dječja bolest uzrokovana virusom varičele-zostera. Isti virus uzrokuje herpes zoster (bolest koju karakterizira ograničeni osip određenoga dijela tijela /tzv. dermatom/ koju prate bolovi ili osjećaj žarenja i pečenja na zahvaćenom području).

Uzročnik je vodenih kozica virus herpesa Varicella zoster. Taj se izuzetno zarazan virus prenosi neposrednim kontaktom ili kapljično. Kad prebolimo bolest, virus ostaje u tijelu, međutim od vodenih kozica više nećemo oboljeti.

Vodene kozice inkubacija

Kako se vodene kozice prenose?

Varičele se prenose neposrednim kontaktom sa oboljelom osobom, ali i zrakom, kapljičnim putem preko respiratornih organa. Bolest je izrazito zarazna i boravak u istoj prostoriji s osobom koja ima vodene kozice znači vjerojatnost zaraze veću od 80%. Vrijeme od kontakta s virusom do pojave simptoma varira od 10-21 dan (najčešće oko 14 dana). Širenje bolesti teško se kontrolira jer je bolesnik zarazan već 1-2 dana prije pojave osipa, te tijekom izbijanja osipa, dok se svi kožni mjehurići ne pretvore u kruste.

Simptomi vodenih kozica

Simptomi počinju 10 do 21 dan nakon infekcije. U djeci starije od 10 godina prvi su simptomi blaga glavobolja, umjerena vrućica i malaksalost. Mlađa djeca obično nemaju ove simptome, dok su u odraslih simptomi obično teži.

Nakon oko 24 do 36 sati javlja se osip u obliku malih, plosnatih crvenih pjega. Svaka pjega ubrzo se izdigne i oblikuje svrbljivi, okrugli, mjehurić ispunjen tekućinom na crvenoj podlozi, a zatim se pretvara u krastu. Čitav slijed traje 6 do 8 sati. Daljnje nakupine osipa nastavljaju izbijati i pretvarati se u kraste. Osip obično prestaje do 5. dana, većina mjehurića se pretvori u kraste do 6. dana a otpadnu za manje od 20 dana.

Aronija – sok, recepti, ljekovita svojstva i nuspojave

Na licu, rukama i nogama ima razmjerno malo osipa, osim u teškim slučajevima kada je prekrivena cijela površina tijela. Ako je osip oskudan, uglavnom je smješten na gornjem dijelu trupa. Osip se često javlja u vlasištu. Osip u ustima stvara vrijedove zbog kojih je gutanje bolno. Vrijedovi se mogu pojaviti na kapcima, u gornjem dišnom traktu, debelom crijevu i rodnici. Osip u grkljanu i gornjim dišnim putovima može katkada prouzročiti znatne teškoće s disanjem. Mogu se povećati limfni čvorovi na vratu i postati bolno osjetljivi. Najgore razdoblje bolesti obično traje 4 do 7 dana.

Liječnik uglavnom ne dvoji o dijagnozi vodenih kozica jer su osip i drugi simptomi toliko tipični. Rijetko je nužno određivanje razine protutijela u krvi i laboratorijska identifikacija virusa.

Vodene kozice temperatura

Temperatura se kod oboljelih javlja oko 2. ili 3. dana zaraze. Za suzbijanje visoke tjelesne temperature većinom se koristi ParacetamolLupocetPlicetPanadol i sl. U pravilu se lijekovi za suzbijanje visoke tjelesne temperature koriste tek kada osoba ima temperaturu koja je viša od 38 C

Djeci ne smijete davati lijekove kao što su aspirin i andol, budući da dijete može razviti Reyeov sindrom čije su posljedice oštećenje jetre, mozga i bubrega.

Temperatura se većinom smiruje u roku od tjedan dana, tada nastupa razdoblje olakšanja te se pacijenti počinju osjećati bolje. 

Vodene kozice kod odraslih

Infekcija u inače zdravih odraslih osoba se obično manifestira težom kliničkom slikom, a čak može biti i smrtonosna. Za tinejdžere i odrasle osobe stoga se generalno preporučuje liječenje antivirusnim lijekovima (aciklovirom ili valaciklovirom), no s terapijom se mora započeti unutar 24 do 48 sati od početka pojave osipa kako bi ona bila učinkovita. Lijekove bi svakako trebale uzimati osobe oslabljenog imuniteta, kao i oni skloniji razvoju komplikacija, što uključuje i trudnice. Treba imati na umu da ti antivirusni lijekovi ne ubijaju virus nego sprječavaju njegovo daljnje umnožavanje. U posljednje vrijeme može se pronaći sve više znanstvenih prikaza slučajeva o učinkovitosti nukleozidnog analoga sorivudina u terapiji primarnih vodenih kozica kod odraslih, no za konačnu potvrdu njegove djelotvornosti potrebno je provesti veća klinička istraživanja.

Lijekovi za ublažavanje simptoma su u principu jednaki za odrasle kao i za djecu, a pri jakom svrbežu se mogu uzeti antihistaminici. Od lijekova za suzbijanje boli se također preporučuje paracetamol, a savjetuje se i povećati unos tekućine što pokazuje dobar efekt kod sprječavanja dehidracije, ali i suzbijanja glavobolje. Odraslim osobama u kontaktu s virusom često se savjetuje uzimanje hiperimunog varicella-zoster imunoglobulina, koji bi također trebale primiti osobe na kemoterapiji, pacijenti nakon transplantacije organa, s AIDS-om, leukemijom, limfomima, ali i novorođenčad čije su majke razvile kliničku sliku vodenih kozica u danima prije ili netom nakon porođaja.

Vodene kozice kod beba

Vodene kozice kod beba su relativno česta pojava. U slučaju da se kod vaše bebe pojavio osip, a beba ima manje od 4 tjedna, svakako se javite liječniku zbog procjene zdravstvenog stanja i daljnjeg postupanja. Bebe spadaju u osjetljivu skupinu bolesnika kod kojih vodene kozice mogu uzrokovati ozbiljne posljedice, jedna od njih je upala pluća.

Bez odgađanja posjetite liječnika ako su se malom djetetu mjehurići ili koža upalili, te ako primijetite da dijete ima teškoće s disanjem

Vodene kozice komplikacije

Općenito, infekcija se kod odraslih osoba obično manifestira znatno težom kliničkom slikom u odnosu na djecu, a ponekad može biti čak i smrtonosna.

 Komplikacije uzrokovane samim virusom nastaju kada je došlo do nezgodnih lokalizacija vezikula, te oblika varicella kada je virus zahvatio unutanje organe. Od prvih je najznačajniji zahvaćanje oka kod kojeg je ugrožen bolesnikov vid, te grkljana kada može doći do opasnog gušenja. Od afekcije unutarnjih organa najčešće su zahvaćena pluća koja se obično javljaju bez tih značajnih simptoma, te upala srčanog mišića (miokarditis) što je također vrlo rijetko.
b) Od komplikacija uzrokovanih sekundarnim bakterijskim infektom najčešća su gnojenja u kožnim promjenama uslijed svrbeža koje prenosimo s prstiju na kožu. Najčešći uzročnici infekcija su streptokoki i stafilokoki. Takva gnojenja su obično površinska.
c) Živčane komplikacije u tijeku vodenih kozica se najčešće izražavaju kao upale mozga, moždanih ovojnica, te samih živaca (meningoencefalomijelitis). Učestalost ove komplikacije je rijetka (1:10 000), a javlja se obično 4 – 10 dana nakon osipa.

Liposukcijska dijeta – prehrana, iskustva, recepti 

Zbog moguće pojave osipa na nezgodnim mjestima poput sluznice usta i ždrijela, grkljana, u uhu, pa čak i u oku, može doći do smetnji disanja ili oštećenja vida i sluha, a druge moguće komplikacije su:

 • upala pluća
 • encefalitis
 • akutna upalu zglobova
 • upala srčanog mišića
 • dehidracija

Vodene kozice liječenje

Liječenje vodenih kozica uglavnom je usmjereno na ublažavanje neugodnih simptoma ove bolesti (poput svrbeža), sprječavanje sekundarnih infekcija kože i snižavanje temperature.

Osnova liječenja je pravilna higijena u cilju prevencije sekundarnih infekcija. Kupanje i tuširanje neka bude kratko, u mlakoj vodi, jer topla voda pojačava svrbež i dodatno isušuje kožu. Noktići trebaju biti kratko odrezani, glatkih rubova. Važno je redovito prati ruke da se spriječe sekundarne infekcije. Tijekom noć preporučujemo obući pamučne ili svilene rukavice bez rubova da se koža gladi, a ne grubo češe.

Većina liječnika savjetuje kupke u mlakoj vodi svijetlo ružičaste otopine hipermangana (kalijeva permanganata), koji djeluje kao antiseptik, odnosno smanjuje kolonizaciju kože bakterijama poput stafilokoka. No oprezno s hipermanganom, jer on dodatno isušuje kožu, što trebate imati na umu ako vaše dijete ima atopijski dermatitis i suhu kožu. Također, on nikako ne smije doći u dodir s očima ili usnom šupljinom.

Nakon kupke posušite kožu mekanim ručnikom, laganim na dodir, bez trljanja. Dodatno možete koristiti preparate antiseptičkog i umirujućeg djelovanja koji u svome sastavu mogu imati i cink (tekućine za pranje, gelovi, kreme ili sprejevi). Tekući puderi koji su se prije savjetovali danas se više ne preporučuju zbog okluzivnog djelovanja i formiranja većih krasti koje teško otpadnu.

Ako su promjene prisutne u usnoj šupljini savjetuje se tekuća, ne prevruća hrana, puno tekućine i ispiranje usne šupljine ohlađenim blagim čajem žalfije,  a za rane na spolovilu pranje u svijetloj otopini hipermangana te primjena gelova koji djeluju umirujuće i antiseptički.

Ostaju li ožiljci od vodenih kozica?

U pravilu ožiljci od vodenih kozica ne ostaju. Mogu se pojaviti na području oko očiju gdje je kože mnogo tanja.

Pravilnom njegom, redovitim nanošenjem preparata protiv vodenih kozica mjehurići će nestati a koža lijepo zacijeliti. Preporučujemo da koristite sredstva koja potiču zacjeljivanje, obnovu kože i djeluju antibakterijski kako bi se spriječila mogućnost infekcije.

Ostvarite 30% popusta i BESPLATNU DOSTAVU na cijeli Avene asortiman samo na InternetApoteka.ba

Redovito nanosite odgovarajući preparat dok krasta u potpunosti ne nestane. 

Za smanjivanje rizika od ogrebotina a time i ožiljaka, djetetu obavezno odrežite nokte ili mu stavite pamučne rukavice.

Vodene kozice u ustima

Neka vas ne iznenadi ako dijete odbija jesti ili piti. Razlog tome nije samo iscrpljenost organizma virusom Varicelle već i plikovi i mjehurići u grlu, odnosno i sama nadraženost sluznice grla.

Kako ubrzati menstrualni ciklus?

Djetetu treba dati dovoljnu količinu hladne tekućine. Izbjegavajte slanu hranu i citrično voće, a dojenčadi dajte piti pomoću čaše ili žličice jer boca i duda mogu uzrokovati dodatnu bol u ustima.

Kada kontaktirati ljekara?

Ako ste trudni i niste preboljeli kozice ili je vaše dijete bilo izloženo virusu, a ima manje od četiri tjedna.

Širenje zaraze kozicama među pripadnicima tih dviju ranjivih skupina može uzrokovati ozbiljne komplikacije ako se ne liječi.

Također odmah posjetite liječnika ako primijetite da dijete ima bilo kakve neuobičajene simptome:

 • žali se na bol u prsima
 • ima upaljenu kožu oko mjehurića
 • ima temperaturu koja se ne “skida”

Vodene kozice prirodno liječenje

Savjetuje se lagana, prozračna garderoba, ako je moguće isključivo 100% pamuk. Za skidanje temperature pomaže stavljanje vlažnih obloga na listove djeteta, čarapice umoćene u domaće jabukovo sirće, a lijekovi za snižavanje temperature samo u posebno teškim slučajevima.
Preko noći se mogu na ruke staviti pamučne čarapice da se dijete preko noći ne bi povrijedilo(češanje).

Ne preporučuje se kupanje i namakanje u vodi. Pedijatri preporučuju tuširanje čak dva do tri puta dnevno. Time će se koža rashladiti ublažiti svrbež. Tuširanje vrlo blagim formulama bez sapuna koja nježnosti dječju kožu poštujući prirodni pH kože. Antibakterijsko djelovanje proizvoda je u ovom slučaju izrazito važno kako se mjehurići ne bi inficirali. Nakon tuširanja potrebno je lagano tapkanjem osušiti kožu i paziti da se ne probuše mjehurići.

 • Djetetu ponuditi hladniju tekućinu i hranu
 • Obući djetetu laganu odjeću
 • Redovito mjeriti tjelesnu temperaturu
 • Provjetravati prostorije više puta dnevno
 • Pobrinite se da odjeća, predmeti i prostor u kojem dijete boravi budi čisti
 • Ne izlagati dijete Suncu
 • Nokte treba podrezati kako bi se spriječilo stvaranje ogrebotina zbog češanja, koje se naknadno mogu inficirati.


Kod djece u pelenama, pokušati što češće skidati pelenu, jer vlaćna topla sredina u peleni pogoduje nastanku mjeurića u području anusa i genitalija,a što može biti vrlo bolno usljed iritacije istih mokraćom i stolicom.

Kupka od ovsene kaše

Vjerovatno najefektiniji tretman sa kojim možete ublažiti vodene ospice jeste kupka od ovsene kaše, smanjujući svrab i neugodnosti. Odlično je rješenje za situacije kada vaše dijete ne može zaspati.

Priprema se tako što dvije do tri šake ovsenih sameljete u blenderu kako biste dobili praškastu smjesu. Dio kade napunite vrućom vodom i dodajte dobijeni prah. Potom dospite hladnu vodu za postizanje odgovarajuće temperature za kupanje.

Dijete smjestite u kadu i neka u toj kupki provede nekih pola sata.

Soda bikarbona

Iritaciju i svrab koju izazivaju vodene kozice može umiriti i mješavina sobe bikarbone sa vodom. Dobijenu mješavinu nanesite na dijelove na kojima se pojavio osip i ostavite da se osuši.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je još jedan sastojak iz kuhinje koji možete iskoristiti protiv iritacije, a djeluje i na liječenje osipa i ožiljaka. Pola šolje jabukovog sirćeta razblažite sa vodom u razmjeri 1:1 pa osip natopite navedenom mješavinom, ili napravite kupku sa istom količinom sirćeta. Jabukovo sirće je odlično antibakterijsko i antiseptičko sredstvo.

Plodni dani – kalendar ovulacije

Neven

Pomiješajte cvjetove nevena i listove lješnika u razmjeri 2:2, a dobijenu mješavinu stavite u šolju vode. Ostavite preko noći da odstoji, a naredni dan smjesu nanasite na osip.

Grašak

Osim navedenih, pomoći vam može i mladi grašak i to tako što ćete nekoliko šaka kuhati par minuta, pri čemu ćete vodu u kojoj se grašak kuhao koristiti za natapanje osipa.

Med

Po mjestima na kojima postoji osim mažite čisti med, koji bi trebao pomoći da vodene ospice prođu za svega nekoliko dana.

Mrkva i korijander

Napravite supu od mrkve (100g) i korijandera (60g svježih listova). Isjeckajte i kuhajte u vodi, procijedite i kada se ohladi dajte bolesno da pije jednom na dan. Mrkvu i korijander možete ispasirati i takođe služiti za jelo.

Vodene kozice prevencija

Varicella-zoster imunoglobulin (VZIG) može ublažiti bolest ili spriječiti njezin nastanak ako se primi u roku od 96 sati nakon izloženosti virusu. Postoji i cjepivo koje se preporučuje između 12 i 18 mjeseci starosti. Kod starije djece ili odraslih za koje nije sigurno jesu li preboljeli vodene kozice, može se pretragom krvi utvrditi jesu li podložni bolesti te ako jesu, treba im dati cjepivo.

Vodene kozice forum

Vodene kozice forum iskustvo: ”Željela bih vam uputiti nekoliko savjeta za pomoć kod vodenih kozica, voljela bih da sam i sama za njih saznala odmah. Prvenstveno kažu da je za dijete dobro samo tuširanje više puta dnevno, što je i razumljivo jer nekada kad sam ih i sama imala prije 20 godina tuširanje je bilo strogo zabranjeno. U mom slučaju prvo mi ih je dobio stariji sin koji ima 6 god i njega sam tuširala, mazala tekućim puderom, od kojeg baš nikakve koristi a samo njega preporučuju.

Kako najlakše zatrudnjeti: ostati trudna u 7 koraka

Ono za što sam saznala naknadno je pjena koja se može kupiti u ljekarni a cijena je 160,00 kn zove se POXCLIN, namaže se tijelo djeteta i ono u roku od par minuta prestane svrbjeti. Kod manjeg koji ima 1,5 god je bilo nešto jače jer mi nosi pelene, a kozice se stvaraju najviše u mračnom i toplom, znači pelenama. Maleni je imao hrpe kozica posvuda u području pelena što je dovelo do naticanja testisa, a prema pedijatrici treba samo s tekućim puderom mazati, što je i izazvalo naticanje jer koža nije mogla disati.

Znači mame beba koje dobiju kozice dok nose pelene nikako koristiti tekući puder već samo hipermanganom ispirati jer je on antiseptik i umiruje rane od kozica te ako je potrebno obloge od kamilice. Naravno, preporučujem i pjenu za mazanje tijela kako ih ne bi jako svrbjelo.”

Reference

 • Menche, N., Renz.Polster H., et al: Gesundheit für Kinder. Kösel Verlag GmbH & Co., München 2004
 • RKI-Ratgeber Infektionskrankheiten – Merkblätter für Ärzte: Varizellen (Windpocken), Herpes zoster (Gürtelrose). Robert Koch-Institut, Berlin (Stand: 25.08.2006)
 • Online-Informationen des Robert Koch-Instituts, Berlin: Mitteilungen zu Varizellen und den aktuellen Impfempfehlungen. www.rki.de (Stand: August 2007)

Add comment

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.