Ordinacija Medium.ba

Voće kruške – zdravstvene prednosti, ishrana i recepti

Kruške su među onim voćem na koje ljudi ne obraćaju dovoljno pažnje. Dok neki ljudi ovo voće nazivaju “ružnom polusestrom” jabuke, ono sadrži gotovo iste hranljive materije i minerale kao i njegov prelepi brat. Kruška je slatko, blago voće koje ima vlaknasto središte. Bogat je dijetalnim vlaknima, biljnim spojevima ili fitonutrijentima, te antioksidansima. Ako ukratko definišemo voće kruške, to je voće koje sadrži sve hranljive sastojke u paketu od 100 kalorija bez holesterola i masti.

Ovo voće najbolje sazrije kada se spusti sa drveta. Zato je potrebna posebna pažnja u vrijeme berbe. Za razliku od drugog voća, kruške zrele iznutra prema van. To je razlog zašto ga mnogi ljudi brkaju sa nezrelim ili bez ukusa. Stoga je izuzetno važno odabrati savršenu krušku sa tržišta ako želite doživjeti njen pravi okus. Ljekari savjetuju osobama sa dijabetesom i srčanim oboljenjima da uključe krušku u svoju ishranu. Ako još uvijek niste uvjereni, ovaj će vam post pomoći da prikupite sva znanja o voću kruške, od zdravstvenih prednosti do nutritivne vrijednosti i još mnogo toga.

Sadržaj

Nutritivna vrijednost ploda kruške

Kruške sadrže esencijalne nutrijente i minerale potrebne našem tijelu. Pogledajmo njegovu nutritivnu vrijednost. Porcija krušaka od 100 grama sadrži:

Kalorije – 57

Ugljeni hidrati – 15 grama

Ukupna masnoća – 0,1 gram

Proteini – 0,4 grama

Dijetalna vlakna – 3,1 grama

10 dokazanih zdravstvenih prednosti ploda kruške

U kruškama se uživa od davnina. Ovi zvonasti plodovi su slatki s malo kiselosti koji se mogu jesti meki ili hrskavi. Nude mnoštvo zdravstvenih prednosti koje su potkrijepljene naukom i lijekovima. Hajde da naučimo koliko je jedenje krušaka korisno za vaše zdravlje.

1. Dobro za kožu i kosu

Vitamin A je najsvestraniji nutrijent. Koristan je za održavanje kože, kose i noktiju zdravim i lijepim. Kruške sadrže dobre količine vitamina A koji može pomoći u održavanju zdrave kože i kose. Također je obogaćena hranjivim tvarima poput zeaksantina i luteina koji sudjeluju u brojnim funkcijama organa i enzimskim reakcijama. Ovo također pomaže u održavanju mladosti kože jer smanjuje staračke pjege i bore. Ako želite zdravu kožu i kosu, trebalo bi da povećate unos vitamina A. Kruška je jedno takvo voće koje ovog minerala ima u izobilju, što vam omogućava da održite preporučeni dnevni unos.

2. Može poboljšati zdravlje kostiju

Voće sadrži bakar, kalcijum, fosfor, mangan i magnezijum u značajnim količinama, koji svi igraju ključnu ulogu u zdravlju kostiju. Ovi minerali mogu biti potrebni u vrlo malim količinama, ali igraju ključnu ulogu u održavanju jakih kostiju. Ljudima sa stanjima kao što je osteoporoza savjetuje se da uključe kruške u svoju ishranu jer pomažu u prevenciji i liječenju iscrpljujućih stanja i gubitka minerala u kostima. Osigurava da vaše kosti dobijaju dovoljno minerala za rast i zaštitu od upale i drugih stanja.

3. Pomaže u smanjenju upale

Kruške su bogate flavonoidima i antioksidativnim komponentama. Istraživanja su pokazala da protuupalna svojstva kruške pomažu u smanjenju otoka i bolova povezanih s upalom. Ljudi koji pate od simptoma gihta, reumatskih stanja poput artritisa i slično trebali bi jesti kruške kako bi ublažili simptome i spriječili njihovo pogoršanje, a time i poboljšali kvalitetu života. Štoviše, postoji nekoliko studija koje pokazuju pozitivnu povezanost između upale i metaboličkih bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, pa čak i raka. Također, nutrijenti poput vitamina C i K pomažu u borbi protiv upala, kojih ima u izobilju u kruškama.

4. Pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi

Kruške mogu biti vrlo korisne za pacijente koji pate od nedostatka minerala kao što je anemija, između ostalog, jer imaju visok sadržaj željeza i bakra. Povećani nivoi gvožđa u telu podstiču sintezu crvenih krvnih zrnaca. S druge strane, povećani nivoi bakra u organizmu olakšavaju sintezu esencijalnih minerala i apsorpciju gvožđa u sistem.

Kada vaše tijelo ima dovoljno minerala za podršku organima, možete spriječiti slabost mišića, kognitivne poremećaje, umor i kvar sistema organa. To je razlog zašto liječnici savjetuju podjednako i djecu i odrasle da konzumiraju hranu bogatu adekvatnim količinama bakra i željeza. Uz kruške možete osigurati značajan postotak ovih esencijalnih minerala u svojoj ishrani.

5. Pomaže u liječenju

Kruške su dobar izvor vitamina C i tako pomažu u zacjeljivanju rana. Askorbinska kiselina pomaže u sintezi ćelijskih struktura tijela i novih tkiva u različitim organima. Dakle, kad god postoji opekotina ili posjekotina, osigurava se da oštećeno područje brzo zacijeli. Ako ste ozlijeđeni, možete uključiti kruške u svoju ishranu za brže zacjeljivanje.

6. Poboljšano zdravlje srca

Objavljeno je nekoliko studija i istraživanja koja naglašavaju utjecaj krušaka na zdravlje srca. Prema ovim studijama, kruške su jedno od voća koje ima inverznu vezu sa rizikom od moždanog udara. Pošto plod kruške ima visok sadržaj kalija, to znači da voće ima značajan uticaj na zdravlje srca. Kalijum deluje kao vazodilatator (izuzetno dobar) koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska. To rezultira povećanim protokom krvi u svim dijelovima tijela što pomaže u opskrbi organa kisikom. Ovakva oksigenacija organa pospješuje njihovu efikasnu funkciju. Ako ste srčani bolesnik ili želite spriječiti srčana oboljenja, morate uključiti kruške u svoju svakodnevnu prehranu. Također, visok sadržaj vlakana u kruškama osigurava dobro zdravlje srca.

7. Kruška pomaže u jačanju imuniteta

U studiji objavljenoj u The American Journal of Clinical Nutrition, otkriveno je da vitamin C i vitamin A koji se nalaze u kruškama pomažu u jačanju imuniteta. Kruške su bogat izvor minerala vitamina C koji djeluju kao odličan antioksidans. Antioksidansi pomažu u stimulaciji proizvodnje bijelih krvnih zrnaca, koji su kritični za imuni sistem. Ovo u konačnici čini vaš imuni sistem jačim, omogućavajući vašem tijelu da se odbrani od stanja kao što su blage bolesti poput gripa, hladnog stomaka i još mnogo toga. Također, zbog svoje aktivnosti uklanjanja slobodnih radikala, antioksidansi sprječavaju bilo kakvo oštećenje uzrokovano slobodnim radikalima.

8. Kruška ima svojstva protiv raka

Antioksidativna svojstva kruške imaju potencijal da ubiju ćelije koje uzrokuju rak u našem tijelu. Antioksidansi su poznati po svojim antikancerogenim aktivnostima koje su povezane sa prevencijom raka. Prema nekim studijama, fitonutrijenti poput flavonoida i cimetnih kiselina koji se nalaze u kruškama pomažu u smanjenju rizika od raka. Antioksidansi djeluju na način da izbacuju slobodne radikale iz tijela, omogućavajući novi i zdrav rast stanica.

9. Kruška je povezana sa smanjenjem rizika od dijabetesa

Uzgajaju se različite sorte krušaka. Poznato je da crvene sorte kruške pomažu u smanjenju rizika od dijabetesa. Kruška je voće bogato antocijanima, koje je direktno povezano sa dijabetesom. Tokom studije je otkriveno da je preko 200.000 ljudi koji su konzumirali pet ili više porcija crvenih krušaka 23% manje vjerovatno da će oboljeti od dijabetesa tipa 2.

S druge strane, laboratorijskim eksperimentom utvrđeno je da kora kruške sadrži antocijanine koji pokazuju i protuupalno i antidijabetičko djelovanje. Osim toga, budući da je kruška vlaknasto voće, usporava proces probave, dajući vašem tijelu više vremena da se razgradi i apsorbira ugljikohidrate. Kao rezultat, nivo šećera u krvi se pravilno reguliše, potencijalno vam pomaže u kontroli i prevenciji dijabetesa.

10. Kruška može poboljšati zdravlje crijeva

Kao što je gore navedeno, kruška je odličan izvor nerastvorljivih i rastvorljivih vlakana koja su neophodna za zdravlje probave. Konzumiranje hrane bogate vlaknima je važno jer pomaže u održavanju pravilnosti crijeva povećavajući i omekšavajući stolicu. Jedna kruška sadrži oko 6 grama vlakana, što je 22% vaših dnevnih potreba za vlaknima. Dakle, ako jedete krušku dnevno, možete održati svoj probavni sistem na pravom putu. Osim toga, topiva vlakna su odgovorna za hranjenje zdravih crijevnih bakterija. Zdrave crijevne bakterije znače poboljšan imunitet i zdravo starenje.

Kruške i mršavljenje

Ako čujete kako ljudi govore da im se govori da uvrste kruške u svoju dijetu za mršavljenje, nemojte kolutati očima jer to kruške rade. Oni mogu igrati ključnu ulogu na vašem putu mršavljenja. Za početak, kruške su bogate vlaknima koja vam pomažu da se duže osjećate sitima. Ovo vas sprečava da žvaćete u neobičnim satima. Štaviše, kruške su jedno od retkih voća koje ima malo kalorija.

Konzumiranje krušaka vam omogućava da vodite računa o unosu kalorija. S druge strane, voće ima visok sadržaj vode što ga čini velikim volumenom, ali malo kalorija. Na kraju, ali ne i najmanje važno, kruške pomažu zdravoj probavi, što je ključno za zdrav gubitak težine. Pomaže u borbi protiv zatvora. A kao što znamo, zdrav probavni sistem povezan je sa zdravim gubitkom težine. Svi ovi faktori čine krušku savršenim voćem za mršavljenje.

Sažetak

Kruške su zdrava opcija za uključivanje u svoju ishranu. Oni ne samo da nude mnoštvo zdravstvenih prednosti, već imaju i odličan ukus kada su savršeno zreli. U svakodnevnom životu, kada je ishrana postala toliko važna, ključno je da se fokusirate na hranu koja vam prirodno obezbeđuje sve potrebne minerale i vitamine. Od očuvanja zdravlja srca do poboljšanja zdravlja probave, kruške su blagodat za nas i moramo ih uključiti u našu prehranu kako bismo izvukli maksimalne zdravstvene prednosti.

Često odgovarana pitanja (FAQ)

loading...

P. Koliko se krušaka može pojesti dnevno?

A. Može se pojesti 1-2 kruške dnevno. Kao i svako voće, kruške su također bogate fruktozom ili voćnim šećerom, a pretjerano uživanje može dovesti do probavnih problema. Stoga se preporučuje da se držite 1 ili 2 dnevno jer će vam to pružiti pravu količinu nutrijenata potrebnih za tijelo.

P. Možemo li jesti kruške dok patimo od kašlja ili prehlade?

A. Kruške su bogate vitaminom C koji jača naš imunitet i može pomoći u odbrani od prehlade i gripa.

P. Da li jedenje kruške izaziva gasove?

O. Visok sadržaj vlakana u kruški može uzrokovati nadimanje i plinove kod nekih ljudi. Preporučljivo je jesti krušku kao srednju užinu, a ne uz drugu hranu i pravilno je žvakati kako biste spriječili stvaranje plinova.

P. Da li je kruška dobra za dijabetes?

O. Da, kruška je bogata vlaknima koja usporavaju probavu i održavaju nivo šećera stabilnim duže vrijeme. Kruška je također bogata antocijanima za koje se zna da pomažu u regulaciji nivoa šećera.

P. Da li su kruške dobre za trudnoću?

A. Kruške sadrže puno esencijalnih vitamina i minerala, kao i dobra vlakna koja mogu biti dobra za zdravu trudnoću.

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.