Ordinacija Medium.ba

Trputac – ljekovita svojstva, recepti i savjeti

Trputac (lat. Plantago) je rasprostranjen i lako prepoznatljiv rod livadskih biljaka.

Postoji preko 200 vrsta trputca, a najpoznatije su širokolisni i uskolisni trputac.

U narodu ga također nazivaju bokvica, bukvica, konjsko rebro, krepotec, muška bokvica i trpotec.

U Kini se od davnina koristio za liječenje mnogih oboljenja.

Sebastian Kneipp je za trputac izjavio da će rana, ako se na nju nanese sok trputca, zacijeliti kao da je šivana zlatnim koncem.

Sveta Hildegarda je sokom trputca liječila ubode škorpiona.

Ovaj stari narodni lijek u nekim je zemljama i službeno odobren za liječenje.

Vrlo mladi listovi jedu se kratko kuhani. Kratko se prže na ulju i prava su delikatesa.

Sjemenke trputca sadrže puno sluzi, te su i nutritivno korisne kao probiotik i kao vrlo blagi laksativ te sluz za zaštitu želučane sluznice.

Uskolisni trputac je prije svega biljka suhog i iritativnog kašlja te mehanizam djelovanja i namjena preklapa se prije s divizmom. Koristi se i kao terapija peludnih alergija i blaže astme, ali trputac ne možemo smatrati samostalnim biljnim lijekom kod ovih bolesti već samo kao simptomatsku terapiju.

Ljekovita svojstva

Trputac ima mnoga antibakterijska svojstva i antimikrobne spojeve. Pomaže svim organima, a ovo su samo neke od dobrobiti ove svugdje dostupne biljke:

 • pomaže kod dišnih problema za iskašljavanje sekreta
 • preporučuje se koristiti kod hripavca, astme i upale pluća
 • stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom
 • učinkovit protiv kožnih infekcija i gnojne angine
 • pomaže u borbi protiv tetanusa
 • preporučuje se za čišćenje krvi
 • dobar je za liječenje oštećenih žlijezda i hemeroida
 • koristi se za uništavanje parazita, ameba i glista
 • preporučuje se kao laksativ
 • potiče izlučivanje mokraćne kiseline iz bubrega
 • dobar je za liječenje oštećenih žlijezda i hemeroida
 • koristi se za uništavanje parazita, ameba i glista
 • preporučuje se kao laksativ
 • potiče izlučivanje mokraćne kiseline iz bubrega.

Upotreba

Trputac se najviše proizvodi u obliku sirupa i čaja, ali i u obliku tableta za otapanje u ustima. Koristi se za izradu homeopatskih preparata za ublažavanje zubobolje, bolova u uhu i kod kožnih oboljenja.

Zbog trijeslovina trputac pokazuje antibaketrijsko, antioksidativno i adstrigentno djelovanje. Osim za kašalj trputac se primjenjuje i kod liječenja čira na želucu i kao antibakterijsko sredstvo kod upala crijeva.

Može se primijeniti i lokalno na koži za različita oboljenja kože i sluznice, za liječenje rana i kod hemoroida. Za liječenje manjih rana i sprečavanje nastanka oteklina koriste se usitnjeni listovi trputca. Zbog sadržaja kalija, trputac djeluje diuretički te je česta sastavnica čajeva za kure čišćenja organizma.

Čaj od Trputca

Potrebna vam je jedna šalica puna svježih listova trputca. Listove temeljito operite i stavite u zdjelu s poklopcem. Preko listova prelijte kipuću vodu, poklopite zdjelu poklopcem i pustite da odstoji sve dok zdjela ne bude hladna na dodir.

Čaj zatim procijedite i čuvajte u hladnjaku, najduže dva tjedna. Pijte jednu do dvije šalice ovog čaja dnevno za bolju kontrolu nad vlastitom probavom ili da biste izliječili simptome prehlade i groznice.

Čaj možete piti sam ili dodati malo meda radi boljeg okusa. Čaj od trputca može imati blagotvoran učinak na ljude koji imaju čir na želucu, sindrom iritabilnog crijeva ili druge upalne bolesti probavnog trakta. Čaj od trputca se može koristiti i za vanjsku upotrebu. Koristi se za ispiranje rana i ubrzavanje zacjeljivanja kože u slučaju opeklina, osipa i ekcema.

Oblozi od trputca

Ovo je najbrži, a navodno i najučinkovitiji način upotrebe ove ljekovite trave. Trputac možete pronaći u vrtu ili dvorištu ako vam ikada zatreba. U slučaju ugriza insekta, pčelinjeg uboda ili izlaganja otrovnom bršljanu, uzmite nekoliko listova, zdrobite ih dlanovima ili u tarioniku.

Trputac zatim primijenite izravno na kožu. Ako ga koristite na sebi, možete samo sažvakati listiće i koristiti ih kao oblog. Trputac će odmah olakšati bol, smanjiti oticanje i crvenilo te izvući toksine iz uboda.

Sirup od trputca

Nabrani trputac slažite u staklenke sa širokim grlom za zimnicu. Dok slažete listove gnječite ih drvenim batom ili kuhačom. Kada ih bude 3-5cm nagnječenih u jednoj staklenci, dodajte sloj šećera u debljini od 1 centimetra. Tako redom slažite iste sastojke i gnječite ih. Ostavite da stoji preko noći pa ujutro nadopunite ako je potrebno. Nakon toga staklenku zatvorite celofanom. Ispikajte celofan da nastane nekoliko rupica kako bi smjesa imala zraka za fermentaciju.

Smjesu u staklenkama ostavite da stoji barem tri mjeseca na tamnom mjestu na kojem je stalno ista temperatura. Najbolje bi bilo listove skupiti u svibnju da odstoje preko toplog ljeta.

loading...

Kada smjesa odstoji, sadržaj procijedite u lonac i iscjedite listove u stiskalici. Lonac stavite na vatru da zavri i tako pustite 3-4 minute. Nakon toga ga vručeg ulijte u manje staklene bočice. Najbolje bi bilo da sirup od trpuca i dalje čuvate u hladnoj ostavi, sklonjenog od svjetla.

Sirup od trputca se prije svega koristi za liječenje tegoba s dišnim putevima. Odrasli i djeca starija od 14 godina trebali bi uzimati 2 žličice sirupa 3-5 puta dnevno. Mlađi bi trebali uzimati od 1-2 žličice 3 puta dnevno. Odmah pri uzimanju sirupa nemojte ništa piti niti jesti, pustite da se tekućina nataloži u grlu.

Kod uboda insekata iskoristite sok trpuca i prekrijte ubod vatom ili krpicom dobro natopljenu sokom. On će smanjiti oticanje i ublažiti bol. Sok dobijemo tako da se oprani i svježi listovi trpuca narežu i iscjede. Pomiješajte sok s medom.

Kao takvog ga možete jesti čistog na žlicu, a listove možete dodavati raznim jelima.

Trudnoća i dojenje

Nema podataka (ESCOP). Pitati za stručni savjet, no uglavnom se smatra sigurnim jer je i vrijeme primjene obično limitirano.

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.