Ordinacija Medium.ba

Test ukupnog proteina: normalni raspon + niski i visoki nivoi

Zbunjeni ste oko ukupnog proteina, albumina, globulina ili A/G omjera? Niste sigurni da li su vaši rezultati normalni i šta znače vrednosti? Čitajte dalje da biste razumjeli test ukupnog proteina, zašto su vaši nivoi niski ili visoki i šta možete učiniti po tom pitanju.

Šta je ukupni protein?

Proteini su jedan od gradivnih blokova svake ćelije. Oni također igraju važnu ulogu u mnogim biološkim procesima. Neophodni su za rast i razvoj, transport nutrijenata i hormona i imunološku funkciju [1].

Normalno, albumin čini nešto više od polovine proteina u krvi (serum, tečni dio krvi), a ostatak broja proteina su globulini [2].

Albumin

Albumin se proizvodi u jetri. Pomaže u transportu hormona, bilirubina, metala, vitamina i lijekova. Također pomaže u metabolizmu masti i privlači tekućine, sprječavajući njihovo istjecanje iz krvnih žila [2].

Globulini

Proteini globulina su mješavina enzima, antitijela, nosača i drugih proteina. Većina ih se stvara u jetri, iako neke vrste bijelih krvnih stanica proizvode antitijela. Globulini se često povećavaju zbog povećane proizvodnje antitijela (imunoglobulina) [2].

Ukupni protein je zbir albumina i globulina u serumu. Albumin prenosi hormone i hranljive materije, dok su globulini enzimi, transporteri ili antitela.

A/G omjer

A/G odnos mjeri relativni odnos albumina i globulina. Ovaj omjer može dati važne naznake o tome šta može biti u redu s vašim zdravljem kada su ukupni nivoi proteina abnormalni. Normalno, nivoi albumina su samo nešto viši od globulina, što daje odnos A/G nešto veći od 1 [2].

Nizak odnos A/G može ukazivati ​​na virusne infekcije, bolest jetre i bubrega ili autoimune poremećaje. Ove bolesti povećavaju globulin i smanjuju albumin čime se snižava A/G odnos [3].

Visok omjer A/G može ukazivati ​​na bolesti zbog kojih tijelo proizvodi manje globulina, kao što su genetski poremećaji ili mogu biti rezultat upotrebe imunosupresivnih lijekova [2, 3].

Test ukupnog proteina

Ovaj test mjeri nivoe albumina i ukupnog globulina u vašoj krvi. Zdravstveni radnik će uzeti uzorak krvi iz vaše vene i poslati ga u laboratoriju na analizu. Test se obično naručuje kao dio sveobuhvatnog metaboličkog panela (CMP).

Zašto se test izvodi?

Test ukupnog proteina se često koristi za provjeru bolesti jetre ili bubrega. Vaš ljekar može naručiti test ukupnog proteina ako imate simptome pothranjenosti ili disfunkcije jetre ili bubrega, kao što su [2, 4, 5]:

Žutica

Mučnina i povraćanje

Svrab

Umor

Nakupljanje tečnosti u stomaku, stopalima i nogama

Gubitak apetita

Gubitak težine

Krvne žile poput pauka na koži

Kako se pripremiti za test

Dehidracija može uticati na test, pa se pobrinite da popijete dovoljno vode prije odlaska u ordinaciju. Također, razgovarajte sa svojim ljekarom kako biste bili sigurni da ne uzimate nikakve lijekove koji mogu ometati test. Potencijalno problematični lijekovi uključuju [6]:

Anabolički steroidi i hormoni (androgeni, estrogeni, progesteron, hormon rasta)

Kortikosteroidi

Insulin

Normalni opseg

Normalni rasponi za odrasle mogu se neznatno razlikovati između laboratorija, ali su općenito oko 6,0 do 8,3 g/dL (60 do 83 g/L) [7, 8].

Kod novorođenčadi, ukupni proteini su niži: 4,6 do 7,0 g/dL je normalno. Ukupni proteini se sporo povećavaju tokom prve tri godine života, nakon čega su vrijednosti slične kao kod odraslih [9].

Niski ukupni nivoi proteina

Uzroci

Ovdje prikazani uzroci obično su povezani s niskim nivoom proteina. Radite sa svojim ljekarom ili drugim zdravstvenim radnikom kako biste dobili tačnu dijagnozu.

Rezultat koji je niži od normalnog ne znači nužno da imate zdravstveno stanje koje treba liječiti. Vaš lekar će protumačiti vaš rezultat proteina, uzimajući u obzir vašu medicinsku istoriju, simptome i druge rezultate testova.

Mogući uzroci niskog nivoa proteina uključuju:

Pothranjenost, ili nedostatak nutrijenata u ishrani [2]

Poremećaji crijeva, kao što su celijakija i inflamatorna bolest crijeva (IBD), koji mogu narušiti apsorpciju proteina [2, 10, 11]

Teška bolest jetre [2]

Bolest bubrega [2]

zatajenje srca [12]

Teške opekotine [2]

Urođeni imuni nedostaci [2]

Nizak nivo ukupnih proteina može biti uzrokovan osnovnim stanjima uključujući nedostatak proteina, bolesti bubrega i jetre ili urođene imune nedostatke.

Povećanje ukupnog nivoa proteina

Najvažnije je da sarađujete sa svojim lekarom kako biste saznali šta uzrokuje nizak nivo proteina i da lečite bilo koja osnovna stanja. Vaš lekar može pogledati druge testove kao što su albumin i globulin kako bi utvrdio koji od njih smanjuje nivoe proteina.

Osim toga, pobrinite se da jedete uravnoteženu, hranljivu ishranu. To će spriječiti da vaši nivoi proteina postanu preniski [2].

Visoki ukupni nivoi proteina

Uzroci

loading...

Ovdje prikazani uzroci su obično povezani s visokim nivoom proteina. Radite sa svojim ljekarom ili drugim zdravstvenim radnikom kako biste dobili tačnu dijagnozu.

Rezultat koji je viši od normalnog ne znači nužno da imate zdravstveno stanje koje treba liječiti. Vaš lekar će protumačiti vaš rezultat proteina, uzimajući u obzir vašu medicinsku istoriju, simptome i druge rezultate testova.

Uzroci visokog nivoa ukupnih proteina uključuju:

Dehidracija [2, 13]

Virusne infekcije [3]

Autoimuni poremećaji [3]

Hronična upala [3]

Poremećaji koštane srži, kao što je multipli mijelom [2]

Ukupni nivoi proteina mogu se povećati zbog dehidracije, virusnih infekcija, autoimunih bolesti, upale ili poremećaja koštane srži.

Smanjenje ukupnog nivoa proteina

Najvažnije je da radite sa svojim doktorom kako biste saznali šta uzrokuje vaše visoke nivoe proteina i da liječite bilo koja osnovna stanja, kao što su infekcije ili upale! Vaš ljekar će vjerovatno izvršiti daljnje pretrage.

Vodite računa da pijete dovoljno vode kako biste spriječili dehidraciju [2, 13]. Također, ograničite konzumaciju alkohola: alkohol je diuretik koji uzrokuje da vaše tijelo gubi vodu, što može dovesti do dehidracije [14].

Zapamtite, dijetetski proteini ne mogu povećati proteine ​​u vašoj krvi. Nemojte štedjeti na proteinima i pobrinite se da vaša prehrana bude dobro izbalansirana.

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.