Ordinacija Medium.ba

Temperatura u trudnoći – uzroci, posljedice, snižavanje

Pregnancy Pregnant Baby Maternity - geordie_strike / Pixabay

Većina trudnica izrazito je osjetljiva na bilo kakvo odstupanje od uobičajenog stanja, stoga bilježe i najmanju promjenu s velikim strahom usmjerenim prema ishodu trudnoće. Provjerite na koje povišenje tjelesne temperature u trudnoći je potrebno reagirati te kako je liječiti.

Normalna tjelesna temperatura odrasle osobe je oko 37 stupnjeva, ovisno o mjestu i načinu mjerenja. Ako je izmjerena temperatura aksilarno (pod pazuhom) od 37.1 do 37.9 stupnjeva, govorimo o subfebrilnoj temperaturi, od 38 do 39.9 stupnjeva o febrilnoj, a ako je ona 40 i više govorimo o visoko febrilnoj temperaturi (hiperpiretičnoj).

Temperatura kod trudnica

U trudnica je uobičajena tjelesna temperatura oko 37°C. Svaku temperaturu višu od te potrebno je provjeriti. Možda je samo riječ o običnoj prehladi ili crijevnoj virozi, a možda o angini, respiratornoj, urinarnoj ili spolno prenosivoj infekciji. U svakom slučaju potrebne su dodatne pretrage, a po potrebi i liječenje kako infekcija ne bi zahvatila plod i prouzročila daljnje komplikacije.

Temperatura viša od 38°C može naštetiti i majci i djetetu u razvoju. Visoka temperatura povećava rizik od porođajnih nepravilnosti ili pobačaja u ranoj trudnoći. Što je temperatura viša i dulje traje, rizik postaje veći.

Neki od mogućih popratnih simptoma su sljedeći:

 • bol u leđima,
 • osjećaj hladnoće,
 • groznica,
 • bolno, učestalo mokrenje,
 • promjene u vaginalnom iscjetku,
 • kratkoća daha,
 • kašalj,
 • bolovi u abdomenu,
 • mučnina i povraćanje,
 • ukočenost vrata.

Komplikacije povišene temperature u trudnoći

Izrazito povišenje temperature (ono iznad 41 °C) može izazvati stanična oštećenja, uz razgradnju bjelančevina i otpuštanja upalnih parametara koji aktiviraju upalni odgovor tijela. Rezultat je stanična neregularnost i njezin loš rad, što može dovesti do pojedinih organa, odnosno organskih sustava. Posljedično, može doći do odumiranja ploda, ranog ili kasnog pobačaja te prijevremenog poroda. Kako odmiču tjedni trudnoće mogućnost navedenih komplikacija je sve manja ako stanje nije uzrokovano bakterijskom infekcijom.

Niska temperatura kod trudnica

Buduća majka trebala bi biti upozorena na vrijednosti niske temperature koje su određene već neko vrijeme. Bazalna temperatura 36,6 tijekom trudnoće u većini slučajeva ukazuje na prijetnju pobačaja.

U takvoj situaciji potrebno je odmah kontaktirati medicinsku ustanovu, posebno ako su očitanja na niskim temperaturama popraćena simptomima kao što su bol, uporni ton maternice, krvavi iscjedak.

Bazalna temperatura od 36,9 tijekom trudnoće može biti povezana s nedostatkom spolnih hormona. Smanjenje proizvodnje progesterona u tijelu buduće majke može dovesti do pobačaja.

Napokon, progesteron sprečava kontrakcije maternice i, kao rezultat, odvajanje jajnika.

Da biste postavili točnu dijagnozu, krvni test je obvezan. Ako je razlog smanjenja pokazatelja temperature nedostatak progesterona, budućoj majci propisuju se posebni lijekovi koji sadrže progesteron.

Pravodobnim otkrivanjem odstupanja i odgovarajućim medicinskim manipulacijama, trudnoća se može spasiti u većini slučajeva.

Neke od pomoćnih metoda snižavanja povišene tjelesne temperature bez lijekova

 • Lezite i stavite mokri i hladni ručnik na čelo ili njime umotajte stopala.
 • Okupajte se u mlakoj vodi. Izbjegavajte potpuno hladnu vodu, jer ona može izazvati drhtanje, nagli pad temperature a poslije toga do ponovnog jačeg povišenja temperature. Mlaka voda je dobra, vrućica će pasti kako voda bude isparavala s vašeg tijela.
 • Pijte mnogo tekućine kako bi ostali hidrirani i pomogli hlađenju tijela iznutra.
 • Uključite klimu ili ventilator, ali ne dopustite da puše direktno po vama. Uključite ih na slabije puhanje i neka zrak cirkulira oko vas.
 • Odjenite na sebe samo jedan sloj odjeće. Ako vam je hladno, zamotajte se u tanji pokrivač ili deka dok vam ne postane dovoljno toplo da je maknete.
 • Ostanite u zatvorenom prostoru na hladnijem mjestu, a ako ste vani, ostanite u hladu.

Za liječenje boli i snižavanje povišene tjelesne temperature u trudnoći najbolje je primijeniti nefarmakološke mjere, međutim, ako se ukaže potreba za uzimanjem lijeka protiv boli i temperature, jedini koji se može uzimati tijekom cijele trudnoće i dojenja je paracetamol do maksimalno 4g/dan. Drugi najčešće dostupan bezreceptni pripravak ibuprofen se smije koristiti samo u I. i II. trimestru trudnoće dok u III. trimestru postoji opasnost od nastanka poremećaja protoka krvi kroz srce i pluća djetete što ometa normalni razvoj djeteta. Acetilsalicilna kiselina nije preporučljiva trudnoći, a naročito u zadnjem tromjesečju trudnoće.

Dodatna medicinska obrada trudnice sa visokom temperaturom je izuzetno bitna

Upravo je zbog toga važno određivanje krve slike, urina, urinokulture, uzimanje ciljanih bakterioloških obriska grla, rodnice ili eventualne rane kože. Važno je imati na umu i moguću upalu dojke, posebice kod višerotki. Ne smiju se zanemariti simptomi drugih bolesti koje mogu imati neželjene posljedice za dijete i majku, stoga je iznimno važan detaljan fizikalni pregled trudnice, kao i široka laboratorijska obrada.

Specifični uzroci povišenja temperature koji se dokažu bakteriološkom, laboratorijskom obradom, kao i empirijskim liječničkim znanjem, liječe se uvođenjem primjerene antibiotske terapije koja se može koristiti bez posljedične štetnosti za plod. Uz to, valja se pridržavati navedenih zdravstvenih dijetetskih mjera koja posredno dovode do općeg zdravstvenog poboljšanja. Pridržavanje svih liječničkih naputaka iznimno je važno, kao i shvaćanje ograničenosti organizma tijekom trudnoće. Primjenom jednostavnih dnevnih pravila ne samo da se mogu izbjeći potencijalne komplikacije, već i sama bolest. Zato tijekom razdoblja gripe izbjegavajte prostor s mnoštvom ljudi, adekvatno unosite tekućine, provjetravajte, zdravo se hranite i općenito pazite na zdravi način života.

Dugotrajnija upotreba paracetamola u trudnica može povećati rizik od ADHD

U časopisu Američke pedijatrijske akademije pod nazivom Pediatrics objavljena je zanimljiva epidemiološka studija o povezanosti dugotrajnije upotrebe paracetamola u trudnoći i rizika od poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje.

Paracetamol je lijek koji se koristi za snižavanje povišene tjelesne temperature i bola u trudnoći. Kratkotrajna upotreba lijekova u trudnoći ne nosi iste rizike kao i dugotrajnija upotreba.

Podaci o eventualnom štetnom učinku lijekova u trudnoći su rijetko kad definitivni, zbog rijetkih studija o sigurnosti lijekova u trudnoći.
Norveški institut za javno zdravlje proveo je veliku kohortnu studiju, u koju je bilo uključeno 114.000 djece rođeno između 1999 i 2009, od kojih je preko 2.000 imalo dijagnosticiran ADHD.

Djeca čije su majke uzimale paracetamol 29 dana i duže, imale su dvostruko povećani omjer hazarda da dijete bude dijagnosticirano sa ADHD. Ovaj omjer hazarda zadržavao se bez obzira na indikaciju za koju su majke uzimale paracetamol (povećana tjelesna temperatura ili bolna stanja). Upotreba paracetamola kraća od 8 dana nije bila povezana sa povećanom učestalošću ADHD, tako da u slučaju kratkotrajnog liječenje povećane tjelesne temperature u trudnica koristi premašuju rizik, imajući u vidu da povećana tjelesna temperatura trudnica povećava rizik od fetalne smrti.


Paracetamol prolazi placentarnu barijeru i nekoliko je mehanizama kojima bi dugotrajnija upotreba paracetamola u trudnica mogla povećati rizik od ADHD: kod beba mijenja nivoe neurotropnih faktora u mozgu, moguće inteferira sa majčinim hormonima (tireoidni i spolni) koji utiču na razvoj mozga u bebe, moguće inducira oksidativni stres koji dovodi do umiranja neurona. Zanimljivo je da je dugotrajnija uporaba paracatemola od strane očeva (u periodu prije začeća) nosila isto povećanje rizika kao i upotreba u toku trudnoće kod majki.

Opreza nikad dosta

Trudnice koje uzimaju tablete protiv bolova i za snižavanje tjelesne temperature na bazi paracetamola, čak i ako se pridržavaju preporučenih doza, mogu smanjiti razinu testosterona kod svojih nerođenih sinova i tako uzrokovati njihovu smanjenu plodnost, a negativan se utjecaj vidi i kod ženske djece, šokantno je otkriće znanstvenika sa Sveučilišta u Kopenhagenu.

Testirali su paracetamol na miševima i otkrili da on sprječava razvoj “muškog ponašanja” reduciranjem razine testosterona. Miševi koji su bili izloženi ovoj supstanciji još u fetalnoj fazi, nisu bili u mogućnosti pariti se u istoj mjeri kao oni koji nisu imali doticaj s paracetamolom.

I ženski su miševi imali manje jajašaca u jajnicima nakon što su njihove majke bile podvrgnute tretmanu paracetamolom u vrijeme trudnoće. Ipak, stručnjaci upozoravaju da se takvi lijekovi trebaju uzimati ako je u pitanju visoka temperatura ili jaki bolovi jer bolest majke može učiniti još veću štetu za dijete, ali valja biti oprezan i držati se najmanje moguće doze, piše Daily Mail.

Dugotrajna neliječena visoka temperatura u trudnoći povećava rizik za autizam kod djeteta

Vrućica koja traje dulje od tjedan dana može povećati rizik za autizam kod djeteta, kaže se u velikoj populacijskoj studiji.

Prof. dr. H. Atladottir i kolege sa Sveučilišta Aarhus u Danskoj, otkrili su da djeca čije su majke prije 32. tjedna trudnoće imale povišenu temperaturu koja je trajala dulje od tjedan dana, imaju 3 puta veći rizik za nastanak infantilnog autizma.

“Djeca čije su majke imale gripu tijekom trudnoće imaju rizik veći dva puta za nastanak istog poremećaja. Nije utvrđena povezanost autizma u djeteta i blagih majčinih infekcija, kao što su infekcije dišnog sustava, mokraćne infekcije i genitalne infekcije. Međutim, infekcija virusom gripe, produljeno trajanje povišene temperature kao i korištenje različitih antibiotika, potencijalni su rizični faktor za nastanak infantilnog autizma i spektra autističnih poremećaja”, navodi dr. Atladottir.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Pediatrics, 12.11.2012.

loading...

Znanstvenici su za potrebe istraživanja razlikovali infantilni autizam i spektar autističnih poremećaja. Pretpostavlja se da se aktivacijom majčinog imunološkog odgovora može prekinuti normalni fetalni neurološki razvoj, a najčešći način za tu imunološku aktivaciju su infekcije.

Istraživanje je uključilo 96,736 djece iz Danskog nacionalnog registra rođenih. Podaci su prikupljeni telefonskom anketom majki koja se provodila sa 17 i 32 tjedna trudnoće te 6 mjeseci nakon porođaja. Ukupno je otkriveno 976 djece sa spektrom autističnih poremećaja, a 342 je imalo infantilni autizam.

Nakon majčine gripe, omjer hazarda za infantilni autizam bio je 2.3, a nakon produljenih epizoda visoke temperature 3.2. Otkriven je i blago povećani rizik za nastanak infantilnog autizma u žena koje su koristile makrolide i sulfonamide bilo kada tijekom trudnoće, kao i peniciline u drugom i trećem tromjesečju.

Drugo istraživanje pod imenom CHARGE, objavljeno početkom godine, također je pokazalo da je vrućica tijekom trudnoće povezana s 2 puta većim rizikom usporenog razvoja djeteta i pojave spektra autističnih poremećaja, ali nije nađena povezanost s gripom.

Dr. Atladottir navodi potrebu pridavanja veće pažnje pojavi povišene temperature u trudnoći, budući da se u dvije potpuno nezavisne studije pokazala povezanost prolongirane vrućice i infantilnog autizma.

Dr. Zerbo, voditelj istraživanja CHARGE s Keiser Permanente Northern California Division of Research, Oakland, Kalifornija, kaže da je “potrebno razmotriti vrućicu kao dio šireg spektra upale, jer je upala povezana s imunološkim sustavom, te da se više pažnje treba obratiti poremećaju imunološkog odgovora u majke i povezanosti s autizmom”.

Dr. Coleen Boyle s Nacionalnog centra za prirođene poremećaje i poremećaje razvoja (NCBDDD) kaže da je najvažnija poruka ovih istraživanja da postoji način kako žena može tijekom trudnoće zaštiti svoje nerođeno dijete o posljedica dugotrajne visoke temperature. Preporučuje se cijepljenje trudnica protiv gripe, jer štiti i trudnicu i nerođeno dijete.

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.