Konzumiranje određenih vrsta divlje ulovljene ribe može biti izuzetno korisno za vaše zdravlje. Određeni plodovi mora služe kao proteinska hrana za izgradnju mišića, a neki čak daju i dovoljne doze zdravih masti poput omega-3. Ali riba često dolazi s velikom cijenom, zbog čega potrošači umjesto toga traže pristupačnije opcije poput swai ribe.
Mnogi potrošači, uključujući dobavljače hrane, gravitiraju swai ribi zbog njene niže cijene, ali postoje veliki problemi s ovom ribom o kojima morate znati. Swai riba košta samo oko 2 dolara po funti, ali je mnogo skuplja kada uzmete u obzir šta bi mogla učiniti vašem zdravlju.
Osim toga, da li biste vjerovali da često kada platite najskuplji som, škarpinu, iverak i list, zapravo jedete tvornički uzgojen swai?
Nakon što pročitate o mnogim poljoprivrednim i zdravstvenim problemima koji okružuju swai, možda ćete biti oprezniji o tome koje vrste ribe odlučite jesti u budućnosti.
Šta je Swai Fish?
Swai riba je vrsta bijele ribe blagog okusa i ljuskave teksture. To je slatkovodna riba koja je porijeklom iz vijetnamskih rijeka i vrsta soma. Nazivaju je i vijetnamski som, basa riba i šareni pas, ali to nije ni basa ni vrsta morskog psa.
Obilje imena dolazi iz krize identiteta koju je swai riba imala početkom 2000-ih, kada se još uvijek prodavala u SAD-u pod imenom “som”.
Kongres je 2003. godine usvojio zakon u kojem se navodi da samo američki som može biti označen kao takav, što je potaknulo razna imena da preplave tržište, iako se danas čini da se vijetnamska riblja industrija odlučila na swai.
Ipak, ribu nećete naći u Alabami, Luizijani ili Misisipiju. U ovim državama, gdje je som velika industrija, ilegalno je prodavati swai.
Kalorije
Prema USDA, jedan file swaija od 4 unce daje oko:
70 kalorija
15 grama proteina
1,5 grama masti
350 miligrama natrijuma (razlikuje se)
45 miligrama holesterola
Prema istraživanju provedenom na Univerzitetu Purdue, swai (ili pangasius) sadrži 17 miligrama EPA plus DHA na svakih 100 grama ribe.
Naravno, sastojci koje koristite za kuhanje i oblaganje swai fileta će promijeniti nutritivni sadržaj, obično dodajući više masti, ugljikohidrata i natrijuma.
Je li Swai riba sigurna za jelo?
Jednostavan odgovor je ne. To nije zbog nutritivnog sadržaja, već zbog načina na koji se swai tipično uzgaja i hrani.
Zašto je swai riba loša za vas? Glavni razlozi da nikada ne jedete swai ribu uključuju prisustvo opasnih mikroba, upotrebu antibiotika za liječenje bolesnih riba, stanje prljave vode i stalno pogrešno označavanje swai. (Iz ovih razloga, to je jedna od riba koju nikada ne biste trebali jesti.)
1. Laksa pravila inspekcije i kršenja zdravlja
Budući da se swai riba tehnički ne smatra somom, ne podliježe istim strogim pravilima inspekcije kao drugi uvezeni som.
To je problem jer se antibiotici koji su zabranjeni u SAD-u često nalaze u ribljim proizvodima iz Vijetnama, zajedno s bakterijama poput E. coli.
Iako swai riba još uvijek mora ispuniti zahtjeve inspekcije, u američkoj industriji soma ostaju sumnje da se problemi poput zagađene vode rješavaju u Aziji.
Zapravo, u ljeto 2016. povučeno je skoro 26.000 funti swai fileta koji su se prodavali u Aldijevim radnjama u Americi. Riba nije ispunila zahtjeve savezne inspekcije. Međutim, prilično je impresivno da je uhvaćeno opušteno rukovanje; samo oko 2 posto uvezene morske hrane je ikada testirano na ostatke antibiotika.
Jedna studija je pokazala da je vijetnamska uvezena riba poput swaia imala najveći broj zdravstvenih povreda uvezene morske hrane u SAD-u.
2. Fabrički uzgojena riba i rasprostranjeni antibiotici
Ali najveći problem sa swai ribom je činjenica da se uzgaja u tvornici. Baš kao i tvornički uzgojeno meso, kada se riba masovno proizvodi iz divljine, postoje posljedice.
Za početak, tvornički uzgojene ribe su u nevolji. Ne uživaju u malim, uskim prostorima – da, čak i vaša zlatna ribica to mrzi. Kada ove ribe postanu uznemirene, poput ljudi, sklonije su bolestima. A kako se tvornički uzgojena riba liječi od bolesti? Ako ste pogodili antibiotike, u pravu ste. Kao što znamo, vi ste ono što jedete jede.
Osim toga, ribnjaci dolaze s puno otpadnih proizvoda koji se ne mogu legalno bacati u rijeke. U ovim ribnjacima nalazi se mnoštvo hemikalija, uključujući lijekove protiv parazita, antibiotike i dezinficijense. Postoji i zabrinutost zbog nivoa žive koji se nalazi u swai ribi i drugim ostacima teških metala.
Zagovornici ribe uzgojene u tvornicama tvrde da je uzgoj ribe na farmama, umjesto hvatanja napetih populacija u divljini, bolji za sve. Međutim, fabričke ribe poput swaia moraju jesti – a njihova ishrana se uglavnom sastoji od ribljeg brašna napravljenog od male, divlje ribe, GMO kukuruza i žitarica.
Dok se ogromne količine male ribe izvlače iz vode kako bi se nahranile uzgajane ribe, divlje populacije imaju manje hrane, nastavljajući ružan, riblji ciklus.
Iako nema mnogo studija o swaiu koji se lovi na farmama per se, kada su u pitanju tilapija i losos, jasno je da uzgojena riba nije najbolja opcija. I jasno je da swai riba spada u istu kategoriju.
3. Pogrešno označavanje ribe i prevara
Swai je jeftina riba, zbog čega se neki ljudi odlučuju da je konzumiraju, ali jeste li znali da se često pogrešno označava i prodaje kao skuplja riba poput soma, morskog lista, škarpine i iverka?
Izvještaj Oceane pokazuje da je swai (koji se naziva azijski som) bio jedna od tri vrste ribe koje se najčešće zamjenjuju za ribu veće vrijednosti.
Oceanin globalni izvještaj o prijevari sa ribom uključivao je više od 200 izvora, uključujući članke iz časopisa i javne dokumente vlada. Istraživači su otkrili da je svaka studija otkrila prijevaru s morskim plodovima, osim jedne. A u 58 posto slučajeva, uzorci zamijenjeni drugim vrstama morskih plodova predstavljali su zdravstveni rizik za potrošače!
Ima li potencijalnih koristi?
Unatoč glavnim problemima povezanim s jedenjem swai ribe, neki ljudi se odlučuju kupiti swai zbog okusa i niske cijene.
Ako ste ljubitelj swaija, kupite ga od pouzdane kompanije koja nudi ekološki prihvatljive proizvode. Odlučite se za proizvod sa oznakom programa eko-certifikacije. Neke oznake koje treba tražiti su ASC Farmed Pangasius, Naturland i BAP Certified.
Ako ne možete pronaći swai proizvod s ovim vrstama certifikata, onda vam je bolje da se odlučite za zdraviju alternativu ribe koja ima još veće količine omega-3 masnih kiselina, poput divljeg lososa.
Zdravije alternative za ribu
Swai nije jedina potencijalno nezdrava i otrovna riba. Dakle, koje opcije to ostavlja ljubiteljima pescatarijana? Puno.
Evo raščlambe nekih opcija za zdravu ribu:
Losos: Aljaški losos ulovljen u divljini prepun je vitamina B12 i D, kojih mnogima Amerikancima nedostaje. Losos je takođe ozbiljna hrana za mozak. Sa toliko omega-3 masnih kiselina, spriječit će zamagljivanje mozga i poboljšati pamćenje. Da biste dodali losos u svoju prehranu, isprobajte ovaj recept za crni losos koji je napravljen od protuupalnih začina i masiranog kelja. Ovaj Teriyaki recept za pečenog lososa je takođe jednostavan za pripremu i ukusan. Sardine: Sardine ulovljene u Pacifiku još su jedan zdrav izbor koji je lako pronaći i dodati u jela – a također su i jeftine. Budući da su prilično nisko u lancu ishrane ribe, sardine ne pate od problema održivosti kao druge ribe. Oni zapravo smanjuju upalu i štite zdravlje kostiju; nije loše za tako malu ribu. Atlantska skuša: Nutritivna vrijednost ribe skuše je upravo tamo uz divlje ulovljen losos. Veoma je bogat proteinima, omega-3 i mikronutrijentima. Takođe je poznato da pomaže u snižavanju krvnog pritiska i jačanju kostiju. Albacore tuna: Svježa, divlje ulovljena albacore tuna bogata je antioksidansima, prepuna proteina i može čak poboljšati funkciju mozga. Da biste izbjegli veće količine natrijuma, umjesto konzervirane tune birajte odrezak od tune. Probajte ovu salatu od tjestenine od tune koja je napravljena od kalamata maslina i cherry paradajza. Dodaci ribljeg ulja: Naravno, možete dobiti omega-3 prednosti ribe bez jedenja odabirom visokokvalitetnog suplementa fitoplanktona. Veliki nivoi omega-3 EPA i DHA pronađeni u nekim ribama zapravo potiču od riba koje jedu fitoplankton.
Final Thoughts