Ordinacija Medium.ba

Šuga i vaške: da li su uzrokovane parazitima?

Šuga i uši: Stanja kože koja svrbi uzrokovana parazitima

Šuga i vaške se šire kroz lošu ličnu higijenu. Saznajte više o njihovim simptomima i mogućnostima liječenja u KK Bolnici za žene i djecu (KKH).

Prenaseljeni životni uslovi i loša lična higijena mogu pomoći u širenju oba ova stanja kože, koja mogu utjecati na odrasle, kao i na djecu i dojenčad.

„Izbjegavajte direktan kontakt sa zaraženom osobom, kao i njenom posteljinom, ručnicima, odjećom i drugim ličnim stvarima kako biste zaštitili sebe i svoje dijete od šuge ili ušiju“, kaže dr Chong Jin Ho, konsultant, KK Bolnica za žene i djecu (KKH ), član grupe SingHealth. “Djecu zaraženu šugom i vaškama treba izolovati i držati dalje od škole.”

Simptomi šuge

Šuga je svrbež kože uzrokovan sitnom grinjom – Sarcoptes scabei – koja se obično uvlači u nabore kože. Sama grinja je nevidljiva golim okom. Udubljenja su valoviti tragovi ili tuneli koji se manifestiraju crvenilom ili mjehurićima. Sljedeća područja mogu biti zahvaćena kod dojenčadi i male djece:

Skalp

Face

Vrat

Prtljažnik

Ruke i stopala

Kod odraslih, grinja može formirati tragove u sljedećim područjima:

Ruke i ruke – između prstiju, unutar zapešća, laktova

Stopala i noge – tabani, između prstiju, koljena

Oko grudi, pazuha, lopatica

Zadnjica i genitalije

“Crveni kvrgavi osip na genitalijama može biti alergijska reakcija na grinje”, kaže dr Chong.

Svrab zbog šuge se može pogoršati tokom noći. Intenzivno grebanje može slomiti kožu i dovesti do bakterijske infekcije.

Dijagnoza šuge može se potvrditi kada strugotine kože proučavane pod mikroskopom otkriju prisutnost grinja ili jaja.

Liječenje šuge

Za liječenje šuge koriste se ljekoviti losioni. Ljekoviti losion treba nanositi na pacijenta, kao i na sve koji su u bliskom kontaktu s pacijentom, čak i ako nemaju svrab ili osip. “Nakon izlaganja šugi, simptomima može proći i do dva mjeseca da se razviju”, kaže dr. Chong.

Djeca starija od šest mjeseci mogu se liječiti losionom za malation, dok je losion s permetrinom pogodan za djecu mlađu od šest mjeseci. Malation se mora držati na koži 24 sata da bi bio efikasan. Permetrin se može držati osam do 12 sati.

Losion treba nanositi od vrata do nožnih prstiju, kao i glave ako je zahvaćena, posebno kod male djece. Važno je biti temeljan i pokriti čak i ona naizgled nezahvaćena područja kao što su pupak, između prstiju na nogama i prstima, zapešća, pazuha, genitalnog područja, stražnjice i drugih nabora na tijelu.

Svi članovi domaćinstva i svi sa bliskim fizičkim kontaktom (npr. dadilja, kućna pomoćnica) moraju biti tretirani, čak i ako nemaju svrab ili osip. Druga primjena tjedan dana kasnije potrebna je kako bi se ubile sve grinje koje izlaze iz preživjelih jaja.

Kako svrbež može potrajati nekoliko sedmica zbog alergijske reakcije na mrtve grinje od šuga, djetetove nokte treba podrezati.

Simptomi ušiju

Parazit Pediculus capitis uzrokuje vaške. Simptomi uši uključuju svrbež vlasišta i prisustvo parazita na tjemenu i njegovih jajašaca na dlaki. Na vlasištu i potiljku može se pojaviti crveni kvrgavi osip koji svrbi. Često grebanje može uzrokovati pucanje kože i ulazak infekcije.

Dijagnoza ušiju se postavlja kada se pregledom kose, vlasišta, pokrivala za glavu ili odjeće otkriju paraziti i jajašca.

„Pacijenti sa vaškama obično imaju i druge članove porodice koji takođe osećaju svrab“, kaže dr Čong.

loading...

Tretman ušiju

Liječenje ušiju, kao i liječenje šuge, uključuje primjenu malationa ili permetrina. Losion se nanosi na kosu i vlasište, a tretman se ponavlja nedelju dana kasnije. „Držite nanošenje losiona dalje od očiju i usta“, kaže dr. Chong.

Sve članove domaćinstva treba pregledati na vaške i treba ih liječiti ako se utvrdi da su zaraženi.

Nakon tretmana kosu treba vlažno češljati svaka tri dana u trajanju od dvije sedmice kako bi se uklonile mrtve vaške. Da biste navlažili kosu, morate je navlažiti regeneratorom za kosu i počešljati je od korijena do vrhova češljem s finim zupcima.

Nakon tretmana šuge i vaški, posteljinu i odjeću pacijenta treba oprati u vrućoj vodi na 60°C i osušiti na direktnoj sunčevoj svjetlosti ili u vrućoj sušilici. Predmeti koji se ne mogu prati, npr. velika ćebad, plišane igračke, treba držati u zatvorenim plastičnim vrećicama najmanje jednu sedmicu kako bi se uništili paraziti.

Zaraženu djecu treba izolovati i držati dalje od škole.

Ref: R14

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.