Ordinacija Medium.ba

Strije nakon gubitka težine: uzroci i preventiva

Strije su vidljiv podsjetnik da ste smršali. Sveprisutan je kod muškaraca i žena. Strije su jednostavno nedostaci gubitka viška kilograma. Bezopasan je i često postaje manje uočljiv. Međutim, neka osnovna zdravstvena stanja uzrokuju smanjenu elastičnost tkiva kože, što dovodi do strija. Stoga, gubitak težine nije jedini faktor iza ovih oznaka.

Strije često ne nestaju potpuno i ne možete uvijek spriječiti njihovo pojavljivanje. Ali postoje načini da strije budu manje uočljive. Shodno tome, strije su posljedica fizičkih promjena koje se događaju tokom života osobe. Stoga, gotovo svi imaju barem nekoliko ovih oznaka.

Strije: Uvod

Strije, medicinski nazvane strije (striae distensae, striae atrophicus), su uske pruge ili linije koje se mogu pojaviti na vašoj koži. Pronaći ćete strije na različitim dijelovima tijela, uključujući ruke, bokove, bedra, grudi, stomak, grudi i zadnjicu. Pojavljuju se kao obojene pruge, poput bijele, crvene, plave, uske ružičaste ili ljubičaste. Gubitak težine, debljanje, trudnoća, razvoj grudi, nagli rast i rast mišića su neki uobičajeni scenariji koji uzrokuju pojavu strija. Osim toga, studija pokazuje da vaša genetika i proteini u tijelu određuju koliko je vjerovatno da ćete dobiti strije.

Izgled strija varira od osobe do osobe. Međutim, obično se ističe za razliku od vaše normalne kože zbog svoje teksture. Na primjer, strije u početku mogu biti sjajne, tamne i podignute. Zatim se može razviti u tanje i blijeđe srebrnaste udubine na koži poput ožiljaka. Osim toga, žene češće od muškaraca imaju strije, posebno na grudima, dok ih muškarci najčešće vide na donjem dijelu leđa.

Uzroci strija

Većina strija nije od gubitka težine, već kada se prvi put udebljate. Kada dobijete na težini, koža se rasteže i kida. Kao rezultat, kolagen i vezivna tkiva u koži postaju oštećeni i rezultiraju pojavom strija. Iako je koža fleksibilna, ako se prenateže u kratkom vremenskom periodu, rezultat su često unutrašnje pukotine koje formiraju ožiljke koji se smatraju strijama. To je prvenstveno slučaj pubertetskog rasta, trudnoće i debljanja.

Studija je pokazala da se strije javljaju zbog strukturnih promjena u kolagenim vlaknima i smanjenja vlakana elastina i fibrilina. To rezultira gubitkom vaskularnosti i elastičnosti, čineći kožu osjetljivijom na strije. Vaša koža je sklona strijama kada ste trudni jer hormoni omekšavaju vlakna vaše kože. A kako beba raste, vaša koža se rasteže u predelu stomaka. Nadalje, razvijate ih i na grudima i bedrima kako postaju sve veći. Prvi znak strija tokom trudnoće je svrab. Uz to, upotreba steroida i medicinska stanja poput Cushingovog sindroma i Ehlers-Danlosovog sindroma uzrokuju strije.

Strije nakon gubitka težine

Strije od gubitka težine obično se pojavljuju u regiji gdje ste izgubili masnoću. Na primjer, vaša bedra, ruke, ramena i zadnjica su uobičajena mjesta za strije izazvane gubitkom težine. Da budemo precizniji, višak kože nakon brzog gubitka težine često je primarni uzrok strija. Međutim, vaša koža se rasteže kada dobijete na težini, ali ti tragovi obično nisu vidljivi u ovoj fazi. Te skrivene strije počinjete viđati tek nakon što skinete nekoliko kilograma.

Trudnice prolaze kroz dramatične transformacije tijela kako bi se za kratko vrijeme vratile na svoju težinu prije trudnoće. Nažalost, rezidualna opuštena koža često ostaje nakon intenzivnih fluktuacija u težini. Kao rezultat toga, povećava rizik od neizbježnih ožiljaka ili strija. Dok 90% žena ima strije nakon gubitka težine nakon trudnoće, čini se da preostalih 10% izbjegava tako čestu pojavu zbog nasljednih faktora.

Kako spriječiti da strije izgube težinu?

Iako ne postoji krajnji način da se ovi tragovi u potpunosti spriječe, postoje neki koraci za smanjenje pojave strija ako se pojave. Na primjer, kozmetički i dermatološki stručnjaci kažu da polagano mršavljenje može smanjiti vaše šanse za razvoj strija. Koliko kilograma izgubite za nedelju dana takođe određuje pojavu ovih tragova. Pokušajte da izgubite samo oko jedan posto svoje tjelesne težine sedmično. Prelazak iznad te granice može vas dovesti u opasnost od strija. Pomaže vam da zadržite mišiće tokom mršavljenja i smanjuje vjerovatnoću da dobijete strije. Najvažnije, održavajte svoju kožu hidratiziranom kako biste joj pružili elastičnost da se ponovo skupi.

Drugi načini za smanjenje rizika od strija

Ostanite hidrirani

Za razliku od suhe kože, koja povećava rizik od nastanka strija, meka koža se ne naginje prema njoj. Konzumiranje dovoljno vode može pomoći da vaša koža bude glatka i dobro hidratizirana tokom cijelog dana. Pokušajte ograničiti unos kofeinskih napitaka, kao što je kafa, jer mogu povećati vjerovatnoću da dobijete strije.

Jedite hranljivu dijetu

Konzumiranje uravnotežene prehrane koja sadrži niz vitamina, hranjivih tvari i minerala jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za svoju kožu i holističko zdravlje. Stoga, pobrinite se da vaša ishrana sadrži namirnice bogate cinkom, vitaminom C, proteinima, vitaminom D i vitaminom E, jer oni mogu poboljšati zdravlje vaše kože i proizvodnju kolagena.

Uzmite dovoljno vitamina D

Istraživanja pokazuju da niži nivoi vitamina D u serumu dovode do veće pojave strija. Nedostatak vitamina D dovodi do povećanja estrogenskih receptora. Odgovoran je za veću učestalost strija kod žena sa nižim nivoom vitamina D. Stoga, uzimanje preporučenog vitamina D pomaže u smanjenju šanse za stvaranje strija. Možete jesti hranu bogatu vitaminom D poput pečuraka, sira, jaja, ribe, proizvoda od soje i brokule. Osim toga, sunčeva svjetlost je prirodni izvor za dobivanje prijeko potrebnog vitamina D potrebnog vašem tijelu.

Održavajte zdravu težinu

Održavanje zdrave težine jedan je od najboljih realističnih načina za odvraćanje od strija. Kada je vaša koža prenategnuta ili primorana da preraste, stvaranje kolagena je poremećeno, što rezultira strijama. Stoga je održavanje stabilne i pristojne težine dobrom ishranom i vježbanjem najbolji način da spriječite strije.

Tretmani za strije

Zakažite sastanak sa svojim dermatologom kako biste prenijeli svoje mogućnosti ako i dalje imate te tragove uprkos vašim najboljim radnjama da ih smanjite. Vaš ljekar može propisati najbolje i najpersonalizovanije opcije liječenja. Međutim, neki tretmani mogu izazvati neželjene nuspojave, posebno tokom trudnoće. Stoga je ključno procijeniti prednosti i nedostatke bilo kojeg lijeka koji odaberete.

Evo uobičajenih pristupa za liječenje strija:

Topical Treatments

Studija pokazuje da je tretinoin krema 0,1% efikasan lokalni terapeutski agens za poboljšanje kliničkog izgleda strija. Tretinoin je retinoidni lijek koji podstiče ćelijski promet i proizvodnju kolagena. Pokazuje maksimalne efekte tokom ranih faza strija. Ali nikakvi lokalni tretmani ne mogu iskorijeniti strije, iako mogu pomoći u smanjenju njihove manifestacije. Osim toga, tretinoin ili retinoična kiselina mogu uzrokovati nuspojave kao što su ljuštenje, crvenilo, promjena boje i osjetljivost na sunce. Stoga obavezno potvrdite upotrebu tretinoina kod ljekara.

Druge općenito korištene terapije su maslinovo ulje, kokosovo ulje, bio-ulje i kakao puter, koji hidratiziraju vašu kožu i smanjuju strije uzrokovane suhoćom. Ali malo je informacija koje ukazuju na efikasnost ovih lokalnih aplikacija. Dakle, iako ovo nije sigurna opklada, u praksi nema štete.

Pored tretinoina, hijaluronska kiselina je još jedan efikasan lokalni tretman za strije jer povećava proizvodnju kolagena. Ostali lokalni agensi koji se koriste su trofolastin, silikon, glikolna kiselina, trihloroctena kiselina, askorbinska kiselina i pirfenidon.

Laserska terapija i druge procedure

Laserska terapija je još jedna standardna procedura za strije. Međutim, najbolje funkcioniše kada se koristi tokom preliminarne faze uređenja strija kada su sirove i još uvek crvene. Laserska terapija cilja na vaskulaturu, smanjuje crvenilo i minimalno sprječava progresiju strija.

Frakcionisana, intenzivna pulsirajuća svjetlost i excimer laseri su za starije strije. Ove laserske terapije nastoje potaknuti stvaranje kolagena. Dodatna drastična strategija za smanjenje strija je plastična hirurgija kao što je abdominoplastika. Uklanjanje viška ostatka kože nakon gubitka težine će smanjiti strije na vašem tijelu. Međutim, ove metode nose rizike i vrlo su invazivne.

Terapija mikroiglicama

Microneedling terapija je minimalno invazivna metoda koja stimulira zacjeljivanje strija povećanjem sinteze kolagena i elastina. Kao rezultat toga, pokazuje poboljšanja u izgledu i teksturi strija. Za dugoročne rezultate, možda će vam trebati u prosjeku tri sesije tretmana mikro-iglama u intervalima od četiri sedmice.

Savjeti kako da strije budu manje vidljive

Ako zadržite strije, niste sami. Strije preovlađuju kod ljudi svih uzrasta. Ako su vas strije kozmetički problemi, postoje načini na koje ih možete prikriti ili smanjiti njihov izgled.

Koristite samotannere

Sredstva za samopotamnjivanje bez sunca mogu vam omogućiti da popunite boju svojih strija i pripremite ih da izgledaju bliže istoj boji kao ostatak vaše kože. Međutim, redovno sunčanje takođe neće biti efikasno jer može negativno uticati na zdravlje vaše kože.

Koristite šminku

Ako trebate prikriti neke od strija na kraće periode, korištenje temeljne šminke koja odgovara vašem tonu kože može pomoći da prikrijete svoje strije.

Koristite topikalne kreme ili masti

Nekoliko lokalnih krema pomaže da strije izgledaju mnogo bolje. Obavezno istražite i saznajte šta je najbolje za vaš tip kože.

Nosite odjeću s većom pokrivenošću

Nošenje dugih rukava ili dužih pantalona može prikriti područja sa strijama. Međutim, ove oznake nikada ne bi trebale umanjiti vaše samopoštovanje i izbor odjeće. Nosite ono u čemu vam je najudobnije.

Zaključak

Strije su kozmetički problem jer ih je nemoguće potpuno ukloniti. Nastaje zbog brzog povećanja tjelesne težine, trudnoće, naglog rasta i određenih zdravstvenih stanja. Osim toga, preostale strije nakon gubitka težine mogu učiniti da se osjećate samosvjesno. Međutim, dostupni su tretmani za poboljšanje izgleda strija zatezanjem i nadopunjavanjem vaše kože. Na primjer, možete koristiti sredstvo za samotamnjenje ili tonirani losion za tijelo kako biste strije učinili manje uočljivim. Također možete koristiti topikalne kreme s umirujućim i hidratantnim komponentama koje pomažu kod fizičkog ili kemijskog pilinga. Ako vam ove opcije ne odgovaraju, razgovarajte sa svojim dermatologom kako biste razgovarali o invazivnijim opcijama. Iako su relativno rijetki, ovi znaci mogu ukazivati ​​na ozbiljnija osnovna zdravstvena stanja, kao što su Cushingov sindrom ili Ehlers-Danlosov sindrom. Stoga, razgovarajte sa svojim ljekarom ako imate strije, a niste se ugojili ili smršali.

Više sadržaja iz Mršavljenja

– 20 dokazanih savjeta za mršavljenje za zdrav način života

– 7-dnevni plan GM dijete za mršavljenje

– Mogu li podaci o glukozi pomoći u promjeni ponašanja i gubitku težine?

– Kako praćenje glukoze može upotpuniti naš gubitak težine?

– 7 najboljih planova obroka za mršavljenje za muškarce

– Savjeti za mršavljenje uz hranu za štitnu žlijezdu

– Začini za ubrzanje vašeg putovanja mršavljenja

–Načini da se odlučite za plan prehrane za dijabetes za mršavljenje

Često postavljana pitanja (FAQ)

P. Da li strije nestaju kada smršate?

O. Strije vjerovatno neće nestati, čak i ako smršate. Ponekad brz gubitak težine povećava rizik od nastanka strija. Međutim, većina strija je rezultat vašeg debljanja. Dakle, kada malo smršate, oni postaju vidljiviji.

P. Zašto dobijam strije ako gubim težinu?

O. Strije se generalno javljaju kada ljudi brzo dobijaju ili gube na težini. Na primjer, kada gubite na težini, vaša koža reagira brzim skupljanjem i rastezanjem. Kada se to dogodi, kolagen i elastin u vašoj koži mogu puknuti, što rezultira strijama. Stoga, polagano gubljenje težine može smanjiti vaše šanse za razvoj strija.

P. Kako izbjeći višak kože prilikom mršavljenja?

loading...

A. Da biste izbjegli višak kože prilikom mršavljenja, koristite kreme za učvršćivanje. Dobar izbor za kremu za učvršćivanje uključuje retinoide. Takođe, možete koristiti suplemente. Iako ne postoji misteriozna pilula za popravku opuštene kože, specifični dodaci bi mogli biti od pomoći. Konačno, pijenje vode i održavanje hidratacije jedan je od najefikasnijih načina da zategnete kožu kada gubite težinu.

P. Kako sprečavate strije prilikom mršavljenja?

O. Da biste spriječili strije, morate kontrolisati brzinu gubitka težine. Pokušajte da izgubite samo oko jedan posto svoje tjelesne težine sedmično. Osim toga, morate ostati hidrirani i jesti dijetu bogatu hranjivim tvarima. Takođe, uključite vitamin C u svoju ishranu, upijajte malo vitamina D i jedite hranu bogatu cinkom. Svi ovi faktori pomažu jačanju kolagena i smanjenju težine strija.

P. Šta gubitak od 50 funti čini vašem tijelu?

O. Gubitak od pedeset funti može imati drastične posljedice na vaše tijelo. Skloni ste boljem spavanju, posebno ako trpite apneju u snu. Vaš krvni pritisak i holesterol su skloni opadanju, a nevjerovatne stvari poput procesa pamćenja i zdravlja vaših očiju poboljšavaju se. Međutim, veća je vjerovatnoća da ćete osjetiti visi kožu.

P. Da li se koža smanjuje nakon gubitka težine?

O. Zbog svoje elastične prirode, koža se može smanjiti nakon gubitka masti ili mišića. Ako dodatna masnoća ostane u koži duže vrijeme, ona može izgubiti dio svog elastičnog kapaciteta s gubitkom težine. Međutim, koža se može povući ili skupiti za manje do umjerene količine gubitka težine. Možda nije isto za brzi gubitak težine.

P. Kako da zategnem kožu stomaka nakon gubitka težine?

O. Ne postoji trenutni lijek za zatezanje strija na vašem stomaku. Međutim, lokalni tretmani mogu pomoći da izgledaju manje uočljivi. Na primjer, korištenje hijaluronske kiseline i retinoida kao što je tretinoin povećava proizvodnju kolagena. Kao rezultat, daje veću čvrstoću ili zategnutost opuštenoj koži u vašem stomaku.

P. Da li je to debela ili opuštena koža?

O. U većini slučajeva, opuštena koža je nesumnjivo samo slučaj dodatne potkožne tjelesne masti prekrivene kožom. Potkožna mast je meka mast. Fleksibilna je ili se koleba i osjeća se kao koža koja visi.

P. Može li vježba smanjiti strije?

O. Svakodnevno vježbanje ima mješavinu prednosti, ali ne može uzrokovati da vaše strije nestanu. Strije su oblik ožiljaka, a vježbanje ne može poboljšati ožiljno tkivo ili obnoviti polomljeni elastin i kolagen.

P. Šta je masivni gubitak težine?

O. Masivan ili ekstreman gubitak težine tumači se kao kontinuirani gubitak više od jednog kg sedmično. Na primjer, gubitak 40% viška kilograma u kratkom periodu spada u kategoriju masivnog gubitka težine. U takvim situacijama, vaše tijelo je nesigurno da se nosi sa iznenadnim promjenama sastava masti, a nezdravi simptomi će se sigurno pojaviti.

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.