Ordinacija Medium.ba

Šta su fluoridi?

Članak

Izvori fluorida

Fluorid je mineral koji se može naći svuda, ali ga najčešće unosimo kroz vodu za piće. Možda se pitate zašto je fluor dodan u našu vodu i da li je zdrava. Ovaj članak će vam dati činjenice o fluoru.

Fluorid je mineral koji se može naći u prirodi, kao što su tlo, zrak i voda, te u vrlo malim količinama u većini namirnica. Također smo izloženi fluoru kroz stomatološke proizvode, kao što su vodica za ispiranje usta i pasta za zube, te pijenjem vode iz slavine.

Šta fluor čini našim zubima?

Fluorid pomaže da naša zubna caklina (spoljni sloj zuba) bude jača. Jaka zubna caklina može pomoći u sprečavanju karijesa.

Zašto je fluor dodan u vodu iz slavine ako ga možemo dobiti iz hrane i drugih izvora?

Dodavanje fluora u vodu iz slavine pokazalo se kao najefikasniji i najjeftiniji način da se najvećem broju ljudi pruži zaštita fluora. Istraživanja su pokazala da se na mjestima gdje se vodi dodaje fluor, primjetno smanjuje stopa karijesa i karijesa, posebno kod djece.

Oko 70% stanovnika Ontarija živi u područjima sa fluoriranom vodom. U Ontariju vaša lokalna vlada odlučuje da li će dodati fluor u vodu. Količina fluora koja se može dodati u vodu regulirana je od strane Ministarstva okoliša Ontarija. Ako niste sigurni ima li fluorida u vašoj vodi, obratite se lokalnoj zdravstvenoj jedinici.

Fluorid zabrinutost

Djeca

Mala djeca (mlađa od 6 godina) koja tek formiraju zube mogu razviti zubnu fluorozu. Ovo je stanje koje se javlja kada fluor uzrokuje pojavu bijelih i smeđih mrlja na zubima. Iako nije ugodno za pogled, ovo stanje nije štetno i može ga liječiti stomatolog. Dentalna fluoroza se obično ne javlja kod odraslih ili starije djece.

Razlog zašto neka mlađa djeca imaju zubnu fluorozu je taj što su izložena više fluora nego što im je potrebno da bi zubi bili jaki. Ne samo da dobijaju fluor iz vode iz slavine, već i drugih napitaka napravljenih od vode koja ima dodat fluor, kao i paste za zube koju slučajno progutaju.

Health Canada preporučuje da djeca mlađa od šest godina ne koriste više od količine paste za zube veličine graška. Treba ih nadzirati dok peru zube i učiti da ne gutaju pastu za zube. Djeci mlađoj od tri godine zube treba prati odrasla osoba, bez paste za zube, osim ako se ne smatra visokim rizikom.

Ako ste zabrinuti zbog količine fluora koju vaše dijete može dobiti, razgovarajte sa svojim stomatologom.

Odrasli

Odrasli koji konzumiraju previše fluora mogu patiti od fluoroze skeleta. Ovo je stanje koje se javlja kada kosti postanu lomljive. Iako je bolna, nije opasna po život. Ova bolest je vrlo rijetka u Kanadi jer nismo izloženi nivoima fluora gdje bismo bili u opasnosti.

Šta je sa flaširanom vodom i fluorom?

Većina flaširanih voda nema dodan fluor. Mnogi odrasli i djeca sada češće piju flaširanu vodu nego vodu iz slavine – a postoje neka istraživanja koja sugeriraju da to može uzrokovati povećanje karijesa. Ako je flaširana voda vaš glavni izvor vode za piće, razmislite o tome koliko fluora možete unijeti dnevno. Potražite marke flaširane vode koje sadrže fluor ili koristite vodu iz slavine za kuhanje.

loading...

Zaključak

Fluorid je mineral koji može pomoći da naše zube ojačamo i spriječimo karijes. Mjere javnog zdravlja, kao što je dodavanje fluorida u vodu, doprinijele su smanjenju stope karijesa, posebno kod djece. Većina Kanađana nije izložena štetnim razinama fluora i trebali bi se osjećati sigurno u pogledu utjecaja fluora na zdravlje zuba.

Resursi

Najčešća pitanja o istini o šećeru

Fluorid FAQs Canadian Dental Association

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.