Ordinacija Medium.ba

Šta je “vakuumiranje stomaka” i može li vam zaista dati ravan stomak?

Može li vam sisanje stomaka zaista dati trbušnjake? Generalno, odgovor koji biste očekivali da čujete bio bi “ne”. I iz realne perspektive, bili biste u pravu: usisavanje stomaka ili “usisavanje stomaka” neće moći da vam skrati struk ili da vam obezbedi paket od šest komada. Ali može pomoći u razvoju nekih dubokih unutrašnjih trbušnih mišića, pomažući vašem držanju, bolovima u donjem dijelu leđa i snazi ​​jezgra.

Ne biste očekivali da ćete na našoj listi najboljih treninga za trbušne mišiće vidjeti usisivače za stomak (usput rečeno, vrijedni pregleda), ali oni su i dalje korisni. Praktičari joge i bodibilderi koriste ih dugi niz godina, dok vježbaju transversus abdominis, zid mišića u blizini kičme. Slab transverzus može rezultirati lošim držanjem i kroničnim bolom u donjem dijelu leđa.

(Kredit slike: Christopher Campbell/Unsplash)

Jedna studija, objavljena u Journal of Exercise Rehabilitation (otvara se u novoj kartici), otkrila je da je “debljina mišića Tra/EO pokazala značajno poboljšanje u smislu manevra uvlačenja abdomena”. Ova dodatna debljina pomogla je ljudima koji pate od bolova u donjem dijelu leđa i lošeg držanja, smanjujući utjecaj ovih problema.

YouTuber Hampton iz HybridCalisthenics sastavio je zgodno uputstvo za usisavanje stomaka, koje možete pogledati u nastavku;

Kako napraviti vakum stomaka:

Da li će mi usisivači za stomak dati ravan stomak/iscepane trbušne mišiće?

Generalno, odgovor je ne. Hampton napominje da ima neke prednosti ravnog stomaka u sprečavanju opuštanja transversusa abdominisa, a sa boljim držanjem dolazi i manje izbočeni stomak. Međutim, to vam neće pomoći u sagorijevanju masti, niti treniranju rektusa abdominisa – vidljivog dijela trbušnjaka.

loading...

Da biste sagorjeli masnoće, morat ćete sagorjeti puno kalorija kroz vježbanje, a unositi manje kalorija kada jedete. Naše najbolje vježbe za mršavljenje su odlično mjesto za početak, dok metode dijete kao što su povremeni post ili ketogena dijeta mogu vam pomoći da smanjite višak kalorija iz vaše dnevne rutine. Međutim, najbolje je pronaći održiv način ishrane kojeg se možete držati – jo-jo dijeta se smatra nezdravom.

Da biste tonirali svoj rectus abdominis, možete koristiti trbušni valjak, koji radi ovu mišićnu grupu pored vaših kosih mišića. Naša lista najboljih trbušnjaka je dobro mjesto za početak.

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.