Ordinacija Medium.ba

Šta je ugljični dioksid (CO2)? Krvni testovi i normalni nivoi

Ugljen-dioksid je u vazduhu, u okeanu, pa čak i u sodi. Ugljični dioksid možete pronaći i u krvi, gdje igra važnu ulogu u regulaciji vašeg disanja i održavanju pH vrijednosti vaše krvi. Saznajte o različitim načinima testiranja nivoa ugljičnog dioksida i šta znače rezultati.

Šta je ugljični dioksid?

Ugljični dioksid, koji ima kemijsku formulu CO 2 , je plin koji se prirodno nalazi u Zemljinoj atmosferi i ljudskom tijelu. Kada ćelije pretvaraju šećere i masti u energiju, one stvaraju CO 2 kao nusproizvod. Ovaj CO 2 zatim putuje kroz krv i ulazi u pluća, gdje se izdiše iz tijela [1].

Većina CO 2 u tijelu (obično preko 90%) je zapravo u obliku bikarbonata (HCO 3-). Ostatak se rastvara u krvi ili se nalazi u obliku ugljične kiseline (H 2 CO 3 ). CO2 prirodno prelazi između ovih različitih oblika ovisno o tome koliko je krv kisela ili bazna, inače poznata kao pH krvi [1, 2].

CO 2 , posebno u obliku bikarbonata, igra važnu ulogu u održavanju pH krvi. Bikarbonat djeluje kao pufer, sprječavajući da krv postane previše kisela ili bazna [3].

Brzina disanja je takođe regulisana CO 2 . Visok nivo CO 2 u krvi govori tijelu da ne dobiva dovoljno kisika, što će izazvati potrebu za disanjem [4].

Tijelo stvara CO 2 kao nusproizvod proizvodnje energije. Pomaže u održavanju pH krvi i reguliše disanje.

2 nivoa? Zašto testirati COlevels?

Nivoi CO2 najčešće se koriste za procjenu acido-bazne ravnoteže u krvi, koja može biti poremećena problemima u plućima ili bubrezima. Potrebne su tri informacije da bi se dobila potpuna slika acidobaznog statusa, koje uključuju [1]:

pH krvi, koji se zasniva na koncentraciji vodikovih jona u krvi. Ioni vodonika se oslobađaju kada kiselina reaguje sa vodom i predstavlja marker kiselosti.

, koji se zasniva na koncentraciji vodikovih jona u krvi. Ioni vodonika se oslobađaju kada kiselina reaguje sa vodom i predstavlja marker kiselosti. Bikarbonat (HCO 3-), najčešći oblik CO 2 u vašem tijelu. Ima važnu ulogu u održavanju pH krvi.

, najčešći oblik CO u vašem tijelu. Ima važnu ulogu u održavanju pH krvi. Parcijalni pritisak CO 2 (pCO 2 ), koji predstavlja pritisak koji gas CO 2 vrši u krvi.

Pored acido-bazne ravnoteže, nivoi CO 2 su takođe korisni u praćenju plućnih bolesti i efikasnosti terapije kiseonikom [1].

Testiranje nivoa CO 2 može otkriti kiselinsko-baznu neravnotežu u krvi koja može biti posljedica problema s plućima ili bubrezima.

2 ) Test krvi Test krvi na ugljični dioksid (CO).

Test Types

Postoji nekoliko različitih testova koji mjere nivoe CO 2 u krvi. Svaki test mjeri drugačiji oblik ili aspekt CO 2 i ponekad je potrebno više testova da bi se dobila potpuna slika zdravlja pojedinca.

Test ukupnog ugljičnog dioksida

Test ukupnog ugljičnog dioksida u serumu (TCO 2 test) mjeri ukupnu količinu CO 2 (u svim oblicima) u krvi, uključujući [1]:

CO 2 vezan za druga jedinjenja

vezan za druga jedinjenja HCO 3-

H 2 CO 3 .

Ovaj test zahtijeva uzorak krvi, koji će medicinski stručnjak obično uzeti iz vene na ruci [1].

TCO 2 test ne mjeri komponente koje se obično koriste za procjenu acido-bazne ravnoteže (potrebni su pH krvi, HCO 3- i pCO 2) [1].

Međutim, budući da je veliki dio čovjekovog CO 2 u obliku HCO 3- , ukupni CO 2 se često koristi kao surogat za nivoe HCO 3-. U stvari, termini CO 2 i HCO 3- se ponekad koriste naizmjenično u smislu ovih testova [1].

Budući da je TCO 2 test prilično brz i lak za izvođenje, to je obično prvi test koji se koristi za skrining acidobaznih poremećaja. Ako su rezultati abnormalni, mogu se izvršiti dodatni testovi [1].

Test ukupnog ugljičnog dioksida procjenjuje nivoe HCO 3- i koristi se za skrining acidobazne neravnoteže.

Gasni test arterijske krvi

Često se radi i gasni test arterijske krvi (ABG). Mjeri pCO 2 , pO 2 i pH krvi. Pored toga, moguće je izračunati nivoe HCO 3- koristeći rezultate ovog testa. To znači da ABG test pruža sve informacije potrebne za potpunu procjenu acido-bazne ravnoteže [5].

ABG test je takođe malo teži za izvođenje u poređenju sa drugim testovima. Za ovaj test je potreban uzorak krvi iz arterije, što može biti bolnije i potencijalno ima više komplikacija u odnosu na vađenje krvi iz vena [1, 6].

Iako je teži za izvođenje, ABG test je i dalje jedan od najboljih načina za procjenu pH neravnoteže krvi i obično se izvodi kad god se sumnja na acido-bazni poremećaj [1, 6].

Plin arterijske krvi daje najpotpuniju sliku acidobaznog statusa kod pacijenta.

Bikarbonatni test

Bikarbonatni test mjeri samo količinu HCO 3- u krvi koristeći uzorke iz vena. Manje se koristi od ABG testa jer daje manje informacija. Međutim, venski HCO 3-test je takođe lakši i jeftiniji za izvođenje od ABG testa, što ga čini ponekad popularnijim u ruralnim područjima ili manje razvijenim zemljama [1, 6].

CO 2 testovi se koriste za procjenu acido-bazne ravnoteže u krvi ili plućima.

2 ) Normalni nivoi Ugljični dioksid (CO) Normalni nivoi

Normalni rasponi mogu varirati između laboratorija zbog razlika u opremi, tehnikama i hemikalijama koje se koriste. Ako su vaši rezultati izvan normalnog raspona, to ne mora nužno značiti da nešto nije u redu. Međutim, normalan rezultat također ne znači da je određeno zdravstveno stanje odsutno. Uvijek razgovarajte sa svojim ljekarom kako biste saznali više o rezultatima testa.

Po tipu testa

loading...

Za ukupni CO 2 u krvi, normalni raspon je oko 23 do 30 mEq/L [2].

Za HCO 3- u krvi, normalni raspon je oko 22 do 26 mEq/L [7].

Za pCO 2 u arterijama, normalni raspon je oko 35 do 45 mmHg [7].

Međutim, ovi rasponi mogu varirati ovisno o mnogim faktorima, kao što su [1]:

Pol: muškarci obično imaju nešto viši nivo CO 2 od žena

nivoi od žena Izvor uzorka krvi: venska krv ima nešto više nivoe CO 2 od arterijske krvi

nivoi od arterijske krvi Nadmorska visina: veće nadmorske visine mogu smanjiti nivoe CO 2

Nauči više

Ovaj post je dio serije od tri dijela o ugljičnom dioksidu. Pročitajte ostale dijelove da saznate više o:

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.