Ordinacija Medium.ba

Šta je Masago i da li je koristan?

Informacije u našim člancima NISU namijenjene da zamijene odnos jedan na jedan sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom i nisu namijenjene kao medicinski savjet.

Naš tim uključuje licencirane nutricioniste i dijetetičare, certificirane stručnjake za zdravstveno obrazovanje, kao i certificirane stručnjake za snagu i kondiciju, lične trenere i stručnjake za korektivne vježbe. Naš tim ima za cilj da bude ne samo temeljit u istraživanju, već i objektivan i nepristrasan.

Ovaj članak je zasnovan na naučnim dokazima, koje su napisali stručnjaci i činjenicama koje je proveravalo naše obučeno uredništvo. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (1, 2, itd.) veze na koje se može kliknuti do medicinskih studija koje su recenzirali stručnjaci.

Informacije u našim člancima NISU namijenjene da zamijene odnos jedan na jedan sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom i nisu namijenjene kao medicinski savjet.

Uz stroge uredničke smjernice za izvore, povezujemo se samo sa akademskim istraživačkim institucijama, renomiranim medijskim stranicama i, kada je istraživanje dostupno, medicinskim recenziranim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (1, 2, itd.) veze do ovih studija na koje se može kliknuti.

Masago je uobičajeni sastojak koji je nedavno stekao široku popularnost među suši stručnjacima i poznavaocima japanske kuhinje. Lako prepoznatljiv po svojoj živopisnoj boji i jedinstvenom ukusu i teksturi, masago se uživa širom sveta i zbog njegove svestranosti i snažnog zdravstvenog profila. Ne samo da se lako dodaje u razne recepte, već se može pohvaliti i koncentriranom dozom proteina, zdravih masti i esencijalnih nutrijenata – kao što su vitamin B12, selen i magnezijum.

Jeste li spremni vidjeti šta još ovaj ukusni sastojak nudi? Pogledajmo prednosti i nedostatke ovog jedinstvenog sastojka i kako ga možete dodati svojoj prehrani.

Šta je Masago?

Masago, koji se još naziva i ikra čamca, je vrsta ribljeg jaja koja potiče od kapelina, vrste ribe koja se uglavnom nalazi u sjevernom Atlantiku, sjevernom Pacifiku i Arktičkim oceanima. Riba kapelin pripada porodici čamca i važna je krmna riba koja se smatra osnovnom hranom atlantskog bakalara i drugih vrsta poput morske foke.

Samo meso kapelina se obično ne konzumira, ali se ponekad suši, peče ili soli. Umjesto toga, obično se svodi na obrok ili ulje i koristi se za proizvodnju hrane za ribe ili gnojiva. Masago ikra, s druge strane, uobičajen je sastojak mnogih tradicionalnih japanskih jela. Mala jaja su slatkog, ali slanog okusa i dodaju dodatnu hrskavost jelima. Često ga možete pronaći u receptima za masago suši i morske plodove, a može se koristiti i za pojačavanje okusa umaka i umaka.

Osim što je nevjerovatno svestran, masago je također poznat po svom impresivnom profilu nutrijenata. Osim što je malo kalorija, svaka porcija masaga nudi obilnu dozu proteina, vitamina B12, selena i magnezijuma, zajedno sa dugačkom listom drugih važnih nutrijenata.

Da li je Masago dobar za vas?

Iako se masago obično konzumira u malim količinama, sadrži prilično opsežan profil nutrijenata i može povećati vaš unos nekoliko ključnih nutrijenata, uključujući vitamin B12, selen i magnezij. Također se smatra hranom bogatom hranjivim tvarima, što znači da sadrži koncentriranu količinu ovih ključnih vitamina i minerala za malu količinu kalorija. Evo još nekih prednosti masaga:

1. Prirodni izvor vitamina D

Također je jedan od rijetkih prirodnih izvora vitamina D, esencijalnog mikronutrijenta kojeg mnogi ne dobijaju dovoljno. Zapravo, nedostatak ovog važnog nutrijenta može doprinijeti nizu simptoma nedostatka vitamina D, uključujući umor, depresiju, nesanicu i anksioznost.

2. Visoko u Omega-3

Osim toga, masago je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, koje su vrsta masti zdrave za srce povezane s nizom prednosti. Ne samo da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u održavanju funkcije srca, već se pokazalo i da štite kognitivno zdravlje, smanjuju upalu i pomažu u kontroli težine.

3. Nizak sadržaj Merkura

Takođe ima malo žive i može se bezbedno konzumirati, čak i dok ste trudni. Prema Američkom udruženju za trudnoću, trudnice mogu bezbedno da uživaju u masagu u umerenim količinama zajedno sa drugim morskim plodovima sa niskim sadržajem žive kao što su losos i tobiko.

Potencijalni nedostaci

Međutim, postoje neki potencijalni nedostaci koje treba uzeti u obzir, plus nekoliko razloga zbog kojih biste trebali zadržati unos umjereno, uključujući:

1. Visok udio natrijuma

Prije svega, masago ima relativno visok sadržaj natrijuma, pakuje oko 10 posto dnevne preporučene vrijednosti u jednoj žlici. Za one koji imaju visok krvni pritisak ili probleme sa srcem, smanjenje unosa natrijuma je ključno za održavanje krvnog pritiska pod kontrolom.

Pretjerivanje sa natrijem može doprinijeti i drugim zdravstvenim problemima, a visok unos natrijuma povezan je s problemima poput raka želuca i gubitka koštane mase.

2. Često kombinujte sa nezdravim sastojcima

Masago se također najčešće nalazi u sušiju, popularnoj hrani koja ima potencijal da bude opterećena zdravstvenim problemima. Osim što je obično punjena ribom iz uzgoja, rafiniranim ugljikohidratima i sumnjivim sastojcima, sirova riba koja se nalazi u sušiju također značajno povećava rizik od parazitskih infekcija i bolesti koje se prenose hranom.

3. Pad broja stanovnika koji uzrokuje ekološku zabrinutost

Uz to, konzumacija masaga također može biti povezana s nekim ekološkim problemima. U stvari, Ministarstvo ribarstva i oceana izvijestilo je da je fond kapela opao za 70 posto između 2015. i 2018. godine, za što se smatra da se u velikoj mjeri pripisuje ekološkim problemima, a ne prekomjernom ribolovu.

Međutim, to ne znači da ribolov možda ne doprinosi problemu. Prema profesoru istraživanja dr. Billu Montevecchiju, ribolov često cilja ribe koje nose jaja, izbacujući delikatni ekosistem iz kvara i doprinoseći smanjenju populacija kapelana.

Ovo ne samo da u suštini uništava sljedeću generaciju kapela, već i smanjuje opskrbu hranom za velike grabežljive ribe koje zavise od vrsta poput kapela za preživljavanje.

Kalorije

Masago je malo kalorija, ali sadrži dobru količinu proteina i zdravih masti. Također je bogat mnogim važnim nutrijentima i isporučuje preko 50 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina B12 u svakoj porciji.

Jedna supena kašika (16 grama) masaga sadrži otprilike: (10)

40,3 kalorije

0,6 grama ugljenih hidrata

3,9 grama proteina

2,9 grama masti

3,2 mikrograma vitamina B12 (53 posto DV)

10,5 mikrograma selena (15 posto DV)

48 miligrama magnezijuma (12 posto DV)

1,9 miligrama željeza (11 posto DV)

240 miligrama natrijuma (10 posto DV)

37,1 internacionalne jedinice vitamina D (9 posto DV)

0,1 miligrama riboflavina (6 posto DV)

0,6 miligrama pantotenske kiseline (6 posto DV)

57 miligrama fosfora (6 posto DV)

Pored gore navedenih nutrijenata, sadrži i malu količinu kalcijuma, vitamina B6 i vitamina A.

Masago vs. Tobiko vs. Caviar

Masago je možda jedna od popularnijih sorti ikre, ali nije jedina dostupna. Osim masaga, tobiko i kavijar su još dva uobičajena sastojka u kojima se uživa zbog njihovog jedinstvenog okusa i opsežnog profila nutrijenata.

Većina nas poznaje kavijar, ali šta je tobiko? Kao i masago, tobiko je takođe vrsta ikre, ali dolazi od ribe iz porodice Exocoetidae ili leteće ribe. Tobiko je malen i narandžasto-crvene boje sa izraženim ukusom dima.

U poređenju masaga u odnosu na tobiko, masago je jeftiniji i nešto manji sa suptilnijim ukusom i nešto manje hrskanja. Međutim, kao i masago, tobiko je nevjerovatno svestran i može se koristiti u mnogim različitim receptima, uključujući suši od jaja. A pošto je tobiko nešto skuplji od masaga, ova dva se često koriste naizmenično u jelima.

U međuvremenu, izraz kavijar se obično odnosi na delikatesu dobivenu od jaja bilo koje ribe iz porodice Acipenseridae ili divlje jesetre. Međutim, dostupne su i druge pristupačnije sorte koje se proizvode od vrsta poput lososa ili američkog veslanja. Jaja su obično soljena, mogu se poslužiti svježa ili pasterizirana, a uživaju se takva kakva jesu, uz kreker ili kruh ili kao ukras ili predjelo.

Međutim, postoji mnogo zabrinutosti oko održivosti tradicionalnog kavijara dobivenog od ribe kao što je jesetra Beluga, što ga stavlja na listu ribe koju nikada ne biste trebali jesti. Uz to, Seafood Watch također savjetuje potrošače da izbjegavaju kavijar i divlju jesetru i da se odluče za ribu uzgojenu u recirkulacijskim sustavima akvakulture kako bi se smanjio potencijalni ekološki utjecaj.

loading...

Recepti

Pitate se gdje kupiti masago? Iako je porasla u popularnosti u posljednjih nekoliko godina, još uvijek može biti pomalo izazovno pronaći i možda će zahtijevati da se upustite u svoju trgovinu na uglu. Azijske specijalizirane trgovine ili riblje pijace najbolje su vam izboriti svježi masago, ali ga možete pronaći i kod određenih online trgovaca ako su opcije ograničene u vašem području.

Iako je masago suši najpopularniji način uživanja u ovoj ukusnoj deliciji, potencijalna upotreba masagoa seže daleko od sušija. Osnovni je sastojak u japanskoj kuhinji i može se koristiti za mućenje tjestenine s morskim plodovima, zdjele ili jela od riže. Osim toga, neki ljudi također miješaju majonez sa srirachom i nekoliko žlica masaga kako bi napravili začinjeni masago umak za suši rolne ili umakanje.

Trebate inspiraciju kako da počnete uživati ​​u masagu bez sušija? Evo nekoliko kreativnih i ukusnih načina da ga dodate u svoj sljedeći obrok:

istorija

Konzumacija ribljih jaja može se pratiti sve do četvrtog veka p.n.e. kada se kavijar proizveden od ikre jesetre obično služio na banketima. Čak se smatralo delikatesom i uživalo se kao luksuzni predmet u staroj Grčkoj, Rimu i Rusiji. Iako se kavijar izvorno proizvodio isključivo od ribe iz porodice divljih jesetra, danas postoje mnoge druge zgodne i pristupačne opcije za uživanje u ikru, uključujući ikru lososa, tobiko i masago.

Iako se masago može dodati raznim receptima, najčešće se nalazi u suši, glavnom u japanskoj kuhinji koji datira hiljadama godina unazad. Iako je suši s vremenom evoluirao i poprimio mnogo različitih oblika, stil sušija s kojim je većina ljudi poznata pojavio se oko 1750-ih nakon izuma nori alge u obliku listova. Druge vrste sušija, kao što je nigirizushi, pojavile su se tek godinama kasnije, 1820-ih.

Danas se masago smatra popularnom alternativom tobiku i obično se uživa u svemu, od umaka do jela od morskih plodova i dalje. Osim što hrani daje ukusan okus i hrskavu teksturu, može povećati i nutritivnu vrijednost vaših omiljenih recepata.

Rizici i nuspojave

Alergijske reakcije na riblju ikru, kao što je masago, nisu uobičajene, ali su prijavljene. Ako osjetite bilo kakve negativne simptome alergije na hranu kao što su koprivnjača, svrab ili oteklina nakon jedenja masaga, odmah prekinite s upotrebom i razgovarajte sa svojim liječnikom.

Osim toga, masago ima visok sadržaj natrijuma, pa ga sadrži oko 10 posto preporučene dnevne vrijednosti u samo jednoj žlici. Pretjerivanje sa hranom bogatom natrijumom povezano je s mnogim štetnim efektima na zdravlje, pa budite sigurni da unosite umjereno ako imate visok krvni pritisak, probleme sa srcem ili bubrezima.

Obavezno pohranite masago kako biste ga duže održali svježim i smanjili rizik od bolesti koje se prenose hranom. Općenito se savjetuje da ga držite zamrznutim i premjestite u hladnjak tek kada ste spremni za korištenje. U zamrzivaču može trajati do šest mjeseci, ali ostaje svjež samo tri do četiri dana u frižideru.

Final Thoughts

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.