Zdravstvene prednosti smokava ili anđera su brojne i uključuju njegovu primjenu u liječenju seksualnih disfunkcija, zatvor, probavnih smetnji, gomile, dijabetesa, kašlja, bronhitisa i astme. Smokve se također koriste kao brz i zdrav način dobivanja kilograma nakon oboljenja.
Što je smokva (anđer)?
Smokve su slatko voće s više sjemenki i mekom kožom, koje se može jesti zrelo ili sušeno. Smokve se također nazivaju i slatkiši iz prirode jer sadrže visoko prirodni šećer . Plod je smokve (Ficus) , koja je član porodice šljiva, koja se obično nalazi u Aziji. U Indiji se plod naziva anjeer. Različite sorte voća mogu imati različite boje od ljubičaste, crvene, zelene i zlatno žute. Najpopularnije vrste smokava uključuju:
Crne misijske smokve
Smeđa puretina
Sierra smokve
Calimyrna smokve
Kadota smokve
Sušeni oblik slici je lako dostupna gotovo svugdje, tijekom cijele godine.
Prema studiji u Journal of the American College of Nutrition, voće, posebno osušeno, treba dodati u redovitu prehranu zbog visoke razine fenolnih antioksidanata, vlakana i hranjivih sastojaka. [1]
Smokve ili anđere slatke su i meke te se njihova pasta često koristi kao zamjena za šećer. Širenje smokava koriste se kao zdravija opcija umjesto kukuruznog sirupa i saharoze. Uključuje se u torte , pudinge, kolače , različite pečene proizvode i konzerve . Organske turske smokve smatraju se zdravim zalogajem .
Prehrambene činjenice
Smokve, sirove
Porcija :
za ishranuVrijednost
Voda [g] 79.11
Energija [kcal] 74
Protein [g] 0.75
Ukupni lipidi (masti) [g] 0,3
Ugljikohidrati, za razliku [g] 19.18
Vlakna, ukupna prehrana [g] 2.9
Šećeri, ukupno [g] 16.26
Kalcij, Ca [mg] 35
Željezo, Fe [mg] 0.37
Magnezij, mg [mg] 17
Fosfor, P [mg] 14
Kalij, K [mg] 232
Natrij, Na [mg] 1
Cink, Zn [mg] 0.15
Vitamin C, ukupna askorbinska kiselina [mg] 2
Tiamin [mg] 0.06
Riboflavin [mg] 0.05
Niacin [mg] 0.4
Vitamin B-6 [mg] 0,11
Folate, DFE [µg] 6
Vitamin B-12 [µg] 0
Vitamin A, RAE [µg] 7
Vitamin A, IU [IU] 142
Vitamin E (alfa-tokoferol) [mg] 0,11
Vitamin D (D2 + D3) [µg] 0
Vitamin D [IU] 0
Vitamin K (filokinon) [µg] 4.7
Masne kiseline, ukupno zasićene [g] 0.06
Masne kiseline, ukupno mono nezasićene [g] 0,07
Masne kiseline, ukupno polinezasićene [g] 0.14
Masne kiseline, ukupni trans [g] 0
Kolesterol [mg] 0
Kofein [mg] 0
Izvori uključuju: USDA [2]
Prehrambene činjenice
Smokve su bogate vlaknima, magnezijem, manganom, vitaminom B6, kalijem i kalcijem, prema USDA nacionalnoj bazi podataka o hranjivim sastojcima. [2] Promiču gustoću kostiju i snižavaju krvni tlak.
Osušene smokve sadrže fenol, omega-3 i omega-6 masne kiseline koje pomažu poboljšanju zdravlja. [3]
Blagodati zdravlja
Smokve imaju brojne nevjerojatne zdravstvene koristi. Razmotrimo ih detaljno u nastavku.
Gubitak težine
Vlakne u smokvama pomažu smanjiti težinu i često se preporučuju pretilim osobama. Prema studiji Journal of the American College of Nutrition, riblje voće, posebno smokve, je prikladan i vrhunski izvor hranjivih sastojaka. [1]
Međutim, njihov broj kalorija može rezultirati i debljanjem. Nekoliko smokava je dovoljno da dobijete preporučenu količinu hranjivih sastojaka, pa nemojte pretjerivati. Šipka od smokava još je jedna mogućnost prehrane u tijeku koja se preporučuje i odraslima i djeci.
Liječite seksualnu disfunkciju
Stoljećima se smokve preporučale kao način za smanjenje problema sa seksualnom disfunkcijom, uključujući sterilnost, nisku izdržljivost ili erektilnu disfunkciju. Slatki, tanko narezani plodovi glavni su dio mitologije i kulture, a većinu vremena nazivaju moćnim plodnosti ili seksualnim dodatkom. Njihov stvarni uspjeh kao afrodizijak je upitan, ali ogromna količina vrijednih vitamina i minerala vjerojatno je razlog iznenadnog porasta energije i izdržljivosti koji ljudi pogreše zbog seksualnog naleta.
Kako jesti : namočite 2-3 smokve u mlijeku preko noći i pojedite ih ujutro [4] da biste poboljšali svoje seksualne sposobnosti; zato kažu da su dobri za muškarce!
Niži krvni tlak
Ljudi obično konzumiraju natrij u obliku soli, ali nizak kalij i visoka razina natrija mogu dovesti do hipertenzije. Smokve su bogate kalijem i malo natrija, pa su savršena obrana od učinaka hipertenzije. Snižavanje krvnog tlaka može vam pomoći opuštanje, smirivanje živaca i unijeti malo smirenosti u vaš dan.
Ojačati kosti
Studije kažu da su smokve bogate kalcijem, koji je jedan od najvažnijih sastojaka u jačanju kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze . [5] Oni su također bogati fosforom koji potiče stvaranje kostiju i potiče rast ako postoje oštećenja ili propadanje kostiju. Džem od smokava također je ukusan način da dobijete svoju dozu kalcija i drastično – veliki plus za one s bolešću.
Kontrola dijabetesa
American Diabetes Association preporučuje anjeer kao high-vlakno liječiti koji pomaže promicati funkcionalnu kontrolu dijabetesa . [6] Listovi smokve smanjuju količinu inzulina potrebnu pacijentima dijabetičarima koji moraju redovito uzimati injekcije inzulina. Bogati su kalijem koji pomaže u reguliranju količine šećera koju apsorbira tijelo nakon obroka, sukladno istraživanju objavljenom u časopisu International Journal of PharmTech Research 2011. godine. [5] Velike količine kalija mogu osigurati da padovi šećera u krvi padnu rjeđe.
Antioksidantna svojstva
Kao što je spomenuto, smokve su bogat izvor polifenola. [1] Polifenoli su antioksidanti koji štite ljudsko tijelo od oksidativnog stresa.
Nadalje, lišće smokve imaju inhibicijski učinak na trigliceride, zbog čega im se ukupni broj smanjuje. Trigliceridi su još jedan glavni faktor iza različitih bolesti srca.
Spriječite zatvor
Prema istraživanju koje je vodio tim istraživača sa Sveučilišta u Scrantonu, SAD, voće poput smokava sadrži dobru količinu vlakana. [1] Ova visoka koncentracija vlakana pomaže promicanju zdravog, redovitog rada crijeva i sprječava zatvor . Vlakna djeluju na dodavanje mase i mase u pokrete crijeva, tako da ne samo da sprečavaju zatvor, već i uklanja proljev i nezdrave ili nepravilne pokrete crijeva.
Tretirajte hemoroide
Ako patite od gomile, popularan je kućni lijek namakanje osušenih smokava namočenih u vodi preko noći, a voće uz vodu ujutro. To ima laksativni učinak i pomaže smanjiti pritisak na anus te tako pomaže umiriti hemoroide. Prema izvješću objavljenom u [7] evidence-based komplementarne i alternativne medicine časopisa u 2013, oni su tradicionalno koriste za svoje laksativ, grčeve i protuupalna svojstva.
Niže razine kolesterola
Smokve sadrže pektin, topivo vlakno koje potiče zdrava kretanja crijeva. Oni mogu imati laksativni učinak, kao što je spomenuto jer su jedna od namirnica koja sadrži najviše gustine vlakana. Kad se vlakna kreću kroz probavni trakt, oni uklanjaju višak kolesterola i nose ih u izlučujući sustav kako bi se eliminirali iz tijela. Prema istraživanjima o pektinu, povezana je i sa snižavanjem razine kolesterola i antikancerogenim aktivnostima. [8]
Zdravstvene prednosti smokve – infografske
Smanjite simptome Alzheimerove bolesti
Smokve se smatraju jednim od najboljih plodova kada je riječ o ublažavanju neuroinflama. Životinja studija provedena od strane prof [9] Guillemin GJ, Neuroscience, Odjel za biomedicinske znanosti, Sveučilišta Macquarie Centar za bolest motornih neurona istraživanje je pokazalo da je plod u stanju smanjiti upalne citokine tijekom starenja. Drugim riječima, blagotvorno utječe na neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove bolesti za ljude.
Liječite bronhitis
Prirodne kemikalije u listovima smokava čine ih idealnom sastavnicom za čajnu bazu. Čaj od smokve listova popularno se propisuje za različita respiratorna stanja poput bronhitisa, a koristi se i kao način za sprječavanje i ublažavanje simptoma astme .
Pruža ublažavanje od venerealnih bolesti
Smokve se tradicionalno upotrebljavaju na indijskom potkontinentu i nekim drugim dijelovima svijeta kao smirujući salvet veneričnih bolesti. Gutanje ili lokalna primjena ovih plodova djeluje na način da se olakšaju od spolno prenosivih bolesti, premda je potrebno daljnje istraživanje utvrditi na točan raspon simptoma i bolesti na koje ti plodovi pozitivno utječu.
Spriječiti gubitak kalcija u urinu
Osobe koje drže dijetu s visokim natrijem mogu utjecati na povećani gubitak kalcija u urinu. [10] Visoki udio kalija u smokvama pomaže da se izbjegne to stanje i regulira sadržaj otpada u vašoj mokraći, prema časopisu The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism . Minimizira gubitak kalcija, a sve više eliminira količinu mokraćne kiseline i drugih štetnih toksina iz vašeg tijela.
Spriječiti makularnu degeneraciju
Glavni uzrok gubitka vida kod starijih osoba je degeneracija makule. Organske smokve dobro pomažu u izbjegavanju ovog uobičajenog simptoma starenja.
Ublažite bol u grlu
Visoki sadržaj sluzi u smokvama pomaže u zacjeljivanju i zaštiti grlobolje. Umirujuća priroda ovih plodova i njihovih prirodnih sokova može ublažiti bol i stres na glasnicama.
Zdravlje kože i kose
Smokve su bogate flavonoidima i polifenolima koji su antioksidanti koji sprečavaju štetu koju uzrokuju slobodni radikali. Imaju visoku razinu alkana i zato pomažu u regulaciji pH vrijednosti u tijelu. Plodovi se koriste za liječenje brojnih stanja kože poput ekcema i psorijaze.
Kako odabrati i pohraniti
Sezona svježih smokava je između ljeta i jeseni, a vrijeme ovisi o sorti. Smokve su brzo pokvarljive i osjetljive, a najčešće ih se jede u roku od jednog do dva dana nakon kupnje. Kada birate smokve, odaberite one koje su gipke i nježne, imaju bogatu, duboku boju i ne uključuju modrice. Zrele smokve imaju slatki miris. Kad se dovedu kući, zrele smokve se ne smiju oprati dok ne budu spremne za jelo. Treba ih čuvati u hladnjaku otprilike dva dana. Ako smokve još nisu zrele, držite ih na sobnoj temperaturi da sazriju.
Osušene smokve čuvat će se puno duže. Kupnjom suhih smokava želite osigurati da su bez plijesni i mekane. Osušene smokve možete čuvati na hladnom, tamnom mjestu ili u hladnjaku.
Smokve se mogu konzumirati ili oguljene ili neolupljene, ovisno o debljini kože kao i osobnim preferencijama. Budući da su unutrašnjosti zrelih smokava prilično mekane i ljepljive, teško ih je usitniti.
Mjere opreza
Smokve sadrže visoku razinu oksalata . Jedenje prevelikih količina smokava vjerojatno će imati laksativni učinak, pa ih treba uživati umjereno.
Ostale pogodnosti
Smokve su djelotvorna probavna sredstva i poznate su po umirujućim i laksativnim svojstvima, a sadrže i malo masti i šećera. Pomažu u liječenju različitih zdravstvenih stanja koja uključuju:
Respiratorni poremećaji poput šugavog kašlja i astme
Zatvor, probavne smetnje, bolovi u želucu i razna druga crijevna stanja
Groznica
bol u uvetu
zbroji
apscesi
Bolesti jetre