Ordinacija Medium.ba

Skriveni uzroci visokog ili niskog sadržaja uree u krvi

Testiranje nivoa ureje u krvi daje informacije o vašem zdravlju. Ovaj post pokriva uzroke visokog i niskog nivoa azota ureje u krvi (BUN) i šta oni mogu značiti za vas.

Šta je azot ureje u krvi (BUN)?

Azot uree u krvi (BUN) je mjera količine uree u krvi [1].

Jetra proizvodi ureu kao otpadni proizvod razgradnje proteina. Veže višak dušika iz iskorištenih proteina i sigurno ga uklanja iz tijela [1, 2].

Urea se stvara ne samo iz proteina u ishrani, već i iz proteina u vašim tkivima [3].

U normalnoj prehrani proizvodimo oko 12 g uree svaki dan [2].

Najveći deo uree, oko 10 g dnevno, eliminiše se putem bubrega [2].

Budući da je diuretik, urea pomaže bubrezima da brzo ispiru vodu i druga jedinjenja [4, 5].

Mala količina uree (manje od 0,5 g/dan) se gubi kroz crijeva, pluća i kožu. Tokom vježbanja, znatna količina se može izgubiti znojenjem [2].

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK305/

BUN Blood Test

Zašto ga doktori naručuju

Test azota uree u krvi (BUN) se izvodi za:

Proverite da li vam bubrezi rade normalno ili da li bolest bubrega napreduje

Provjerite ima li teške dehidracije

Svaki standardni test krvi će imati BUN ili urea brojeve.

Konvencionalni doktori će gledati visoke ili niske BUN brojeve i ništa ne pominju, ali to može ukazivati ​​na to da određeni procesi u tijelu nisu optimalni.

Šta znače Vaši BUN nivoi

BUN nivoi predstavljaju ravnotežu između [6]:

Proizvodnja uree (u jetri)

Razgradnja uree i

Eliminacija uree (preko bubrega)

Stoga je BUN pokazatelj zdravlja bubrega i/ili zdravlja jetre.

Međutim, kreatinin je mnogo pouzdaniji marker funkcije bubrega. Mnogo je vjerojatnije da će na BUN utjecati ishrana i fiziološka stanja koja nisu povezana s funkcijom bubrega [2].

Optimalni i normalni raspon

Laboratorijski rezultati se obično prikazuju kao skup vrijednosti poznatih kao referentni raspon, koji se ponekad naziva “normalnim rasponom”. Referentni raspon uključuje gornju i donju granicu laboratorijskog testa zasnovanog na grupi inače zdravih ljudi.

Vaš zdravstveni radnik će uporediti vaše rezultate laboratorijskih testova sa referentnim vrijednostima kako bi vidio da li neki od vaših rezultata izlazi izvan raspona očekivanih vrijednosti. Na taj način vi i vaš zdravstveni radnik možete dobiti tragove koji će vam pomoći da identifikujete moguća stanja ili bolesti.

U Europi se mjeri cijeli molekul uree, dok se u Sjedinjenim Državama mjeri samo dušična komponenta uree (azot ureje u krvi ili serumu, tj. BUN ili SUN) [3].

BUN je otprilike polovina uree u krvi [3].

Normalna krv odrasle osobe treba sadržavati između 5 do 20 mg uree dušika na 100 ml (5 do 20 mg/dL) krvi, ili 1,8 do 7,1 mmol uree po litri [3].

Da biste pretvorili iz mg/dL azota uree u krvi u mmol/L uree, pomnožite sa 0,357.

Raspon je širok zbog normalnih varijacija zbog unosa proteina, razgradnje proteina, stanja hidratacije, proizvodnje uree u jetri i eliminacije uree putem bubrega [3].

Smanjene ili povišene koncentracije BUN obično se vide u trudnoći [7, 8].

Omjer BUN/kreatinina

BUN test se obično radi sa testom kreatinina u krvi.

Nivo kreatinina u krvi takođe govori o tome koliko dobro funkcionišu vaši bubrezi. Visok nivo kreatinina može signalizirati probleme s bubrezima ili srcem, ali ako je blago povišen, to jednostavno može značiti da je vaša prehrana bogata proteinima [9].

Testovi azota ureje u krvi (BUN) i kreatinina mogu se koristiti zajedno za pronalaženje omjera BUN-kreatinin (BUN:kreatinin).

U većini slučajeva, zdravije je imati niži omjer BUN i kreatinina (10:1 do 20:1) [9].

Visoki nivoi BUN

Simptomi

Test azota uree često se naručuje osobama koje imaju znakove i simptome poremećaja bubrega. Ovi simptomi mogu uključivati:

Učestalo mokrenje

Promjenjena boja urina (krvava, tamna ili pjenasta)

Bol u zglobovima

Bol u kostima

Bol u leđima

Grčevi mišića

Nemirne noge

Umor

Problemi sa spavanjem

Loš apetit

Oticanje (posebno u ekstremitetima)

Svrab

Uzroci

Ovdje prikazani uzroci su povezani s povišenim BUN, ali ovaj marker sam po sebi nije dovoljan za dijagnosticiranje bilo kojeg zdravstvenog stanja. Ne pokušavajte sami postavljati dijagnozu na osnovu ovog laboratorijskog markera. Radite sa svojim doktorom kako biste utvrdili tačnu dijagnozu i razvili odgovarajuću strategiju liječenja ili liječenja.

Sve sljedeće može podići vašu BUN:

Bolest ili zatajenje bubrega i začepljenje urinarnog trakta kamenom u bubregu [8].

ili zatajenje, i blokada urinarnog trakta kamenom u bubregu [8]. Visoko proteinska dijeta [2]

[2] Groznica ili infekcija, koja povećava razgradnju proteina. Povećana razgradnja proteina je uobičajena karakteristika bolesti. Razgradnju proteina stimulišu hormoni (kao što su glukagon, epinefrin i kortizol) i inflamatorni citokini. Proizvodnja proteina se, s druge strane, smanjuje smanjenjem nivoa hormona rasta, inzulina i testosterona [2, 6].

, što povećava razgradnju proteina. Povećana razgradnja proteina je uobičajena karakteristika bolesti. Razgradnju proteina stimulišu hormoni (kao što su glukagon, epinefrin i kortizol) i inflamatorni citokini. Proizvodnja proteina se, s druge strane, smanjuje smanjenjem nivoa hormona rasta, inzulina i testosterona [2, 6]. Upala ili intervalni trening, koji rezultira razgradnjom proteina iz mišića

, što rezultira razgradnjom proteina zbog mišića. Dehidracija ili mala potrošnja vode – koristim ovo kao mjeru hidratacije kod klijenata. BUN se povećava kako se volumen krvi smanjuje [6].

– Koristim ovo kao meru hidratacije kod klijenata. BUN se povećava kako se volumen krvi smanjuje [6]. Stres – Neodgovarajuće povećanje aktivacije simpatičkog, renin-angiotenzin-aldosteronskog i vazopresinskog sistema podiže BUN, što se često vidi kod zatajenja srca. Kortizol će takođe povećati razgradnju proteina i podići BUN [10, 11].

– Neodgovarajuće povećanje aktivacije simpatičkog, renin-angiotenzin-aldosteronskog i vazopresinskog sistema podiže BUN, što se često vidi kod . Kortizol će takođe povećati razgradnju proteina i podići BUN [10, 11]. Crevno krvarenje – Kada dođe do krvarenja iz gornjeg GI, krv se probavlja do proteina. Ovaj protein se transportuje do jetre i metabolizira u BUN [2, 1].

-Kada dođe do krvarenja iz gornjeg GI, krv se probavlja do proteina. Ovaj protein se transportuje do jetre i metabolizira u BUN [2, 1]. Loša cirkulacija, što dovodi do smanjenog protoka krvi u bubrezima, a samim tim i manje sposobnosti čišćenja uree [12, 6].

, što rezultira manjim protokom krvi u bubrezima i stoga manjom sposobnošću čišćenja uree [12, 6]. Abnormalnosti štitnjače, koje rezultiraju abnormalnom funkcijom bubrega: hipotireoza i hipertireoza [13, 14].

, što rezultira abnormalnom funkcijom bubrega: hipotireozom i hipertireozom [13, 14]. Glukokortikoidi, tetraciklini (osim doksiciklina) i drugi antianabolički lijekovi [2]

(osim doksiciklina) i drugih antianaboličkih lijekova [2] Niži hormon rasta ili IGF-1. IGF-1 i hormon rasta inhibiraju sintezu ureje [15].

. IGF-1 i hormon rasta inhibiraju sintezu ureje [15]. Teške opekotine

Negativni efekti na zdravlje

loading...

Možda se pitate zašto je visok BUN loš.

Za početak, povišena urea sama po sebi ima neke štetne efekte. Urea u visokim koncentracijama može uzrokovati oksidativni stres u stanicama [16].

Međutim, visok BUN je takođe pokazatelj drugih osnovnih stanja.

Visok BUN ukazuje na povećanu razgradnju proteina, što je povezano sa smanjenom imunološkom funkcijom. Studija pokazuje da pacijenti sa povišenim BUN (> 20 mg/dl) imaju povećan rizik od infekcije [6].

Visok BUN je povezan sa povećanom smrtnošću kod kritično bolesnih pacijenata [6, 17, 18, 19].

Povišen BUN je također povezan s povećanim rizikom od moždanog udara u operaciji srca i neželjenim ishodima kod pacijenata s aterosklerozom i srčanom insuficijencijom [20, 21, 22].

Imajte na umu da vrijednosti BUN ostaju unutar normalnog raspona sve dok se ne izgubi više od 50% bubrežne funkcije. U tom rasponu, međutim, udvostručenje vrijednosti (npr. porast BUN sa 8 na 16 mg/dl) može značiti pad funkcije bubrega za 50% [2].

Kako spustiti BUN

Ono što je najvažnije, radite sa svojim doktorom na liječenju svih osnovnih stanja koja uzrokuju visoke nivoe BUN. Možete isprobati dodatne strategije navedene u nastavku ako vi i vaš liječnik utvrdite da bi mogle biti prikladne. Nijedna od ovih strategija nikada ne bi trebalo da se radi umesto onoga što vam lekar preporučuje ili prepisuje.

Dijeta i suplementi

Postoje dva glavna načina za smanjenje BUN-a:

Pijte više vode

Jedite manje proteina

Niski nivoi BUN

Uzroci

Ovdje prikazani uzroci su povezani sa niskim BUN-om, ali ovaj marker sam po sebi nije dovoljan za dijagnosticiranje bilo kojeg zdravstvenog stanja. Ne pokušavajte sami postavljati dijagnozu na osnovu ovog laboratorijskog markera. Radite sa svojim doktorom kako biste utvrdili tačnu dijagnozu i razvili odgovarajuću strategiju liječenja ili liječenja.

Sljedeće može pretjerano sniziti vašu BUN:

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.