Ordinacija Medium.ba

Sjemenke nara: prednosti i kako ih otvoriti

Informacije u našim člancima NISU namijenjene da zamijene odnos jedan na jedan sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom i nisu namijenjene kao medicinski savjet.

Naš tim uključuje licencirane nutricioniste i dijetetičare, certificirane stručnjake za zdravstveno obrazovanje, kao i certificirane stručnjake za snagu i kondiciju, lične trenere i stručnjake za korektivne vježbe. Naš tim ima za cilj da bude ne samo temeljit u istraživanju, već i objektivan i nepristrasan.

Ovaj članak je zasnovan na naučnim dokazima, koje su napisali stručnjaci i činjenicama koje je proveravalo naše obučeno uredništvo. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (1, 2, itd.) veze na koje se može kliknuti do medicinskih studija koje su recenzirali stručnjaci.

Informacije u našim člancima NISU namijenjene da zamijene odnos jedan na jedan sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom i nisu namijenjene kao medicinski savjet.

Uz stroge uredničke smjernice za izvore, povezujemo se samo sa akademskim istraživačkim institucijama, renomiranim medijskim stranicama i, kada je istraživanje dostupno, medicinskim recenziranim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (1, 2, itd.) veze do ovih studija na koje se može kliknuti.

Sjemenke nara, koje su jestiva unutrašnjost nara, male su rubin crvene praške slatke i kisele ukusnosti koje sadrže ozbiljne zdravstvene prednosti.

Prepuna korisnih antioksidansa i polifenola, studije pokazuju da sjemenke nara mogu pomoći u smanjenju upale, usporavanju rasta stanica raka, borbi protiv infekcija i jačanju funkcije mozga. Osim toga, ukusni su, hranjivi i laki za uživanje u brojnim različitim receptima.

Trebate li još razloga da isprobate ovaj nevjerovatni sastojak? Nastavite čitati za sve što trebate znati o sjemenkama nara i zašto one zaslužuju mjesto na vašoj sljedećoj listi za kupovinu.

Šta su sjemenke nara?

Sjemenke nara potiču od nara, koji je plod veličine velike narandže s glatkom, debelom korom koja varira u boji od smeđkasto žute do tamnocrvene.

Unutrašnjost nara sadrži komore od stotina arila, koje su sjemenke unutar nara koje su odvojene membranama krem ​​boje. Ovi arils se sastoje od sočnog, sjajno-crvenog voća koje okružuje sitne, hrskave, jestive sjemenke. Zanimljivo je da jedan šipak može sadržati preko 600 sjemenki.

Ove mahune ili mahune su ono što obično nazivamo “zrna nara”, a obično se jedu sirove ili prerađene u sok od nara. Sjemenke nara se također koriste za proizvodnju ulja sjemenki nara, koje ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje, kako iznutra tako i izvana. Poput živopisnih crvenih aroma, bele semenke nara su takođe dostupne i nude mnogo slađi, manje kiselkast ukus.

Možete jesti i kremasto bijeli jezgrovit dio koji okružuje sjemenke, ali je prilično gorak. Iako možete vrlo lako iscijediti sok od nara, svakako izbjegavajte konzumaciju žilave vanjske kore.

Povezano: Šta su sjemenke nigele? 5 najboljih prednosti + kako koristiti

Kalorije

Sjemenke nara su odličan izvor nekoliko nutrijenata, uključujući vitamin K, vitamin C, folat i kalij. Osim toga, imaju malo kalorija, ali su bogate vlaknima koja su zdrava za srce.

Pola šolje semenki nara sadrži sledeće hranljive sastojke:

72 kalorije

16,3 grama ugljenih hidrata

1,5 grama proteina

1 gram masti

3,5 grama vlakana

11,9 grama šećera

14,3 mikrograma vitamina K (17,9 posto DV)

8,9 miligrama vitamina C (14,8 posto DV)

33 mikrograma folata (8,3 posto DV)

205 miligrama kalijuma (5,9 posto DV)

0,07 miligrama vitamina B6 (3,5 posto DV)

31 miligrama fosfora (3,1 posto DV)

Zdravstvene prednosti

1. Prirodni afrodizijak

U mnogim kulturama šipak se povezivao s plodnošću i izobiljem zbog brojnih sjemenki. Međutim, posljednjih godina naslovi su počeli buncati i o efektu vijagre nara.

Studija Univerziteta Queen Margaret u Edinburgu pokazala je da konzumacija čistog soka od nara povećava nivo testosterona u pljuvački u prosjeku za 24 posto, što može dovesti do povišenog raspoloženja i povećane seksualne želje.

Zabrinutost zbog erektilne disfunkcije? Također se pokazalo da sok od nara pomaže u povećanju protoka krvi i erektilnog odgovora na životinjskim modelima. Iako je potrebno više istraživanja na ljudima, ona također može ponuditi sličan skup prednosti i za one koji su pogođeni seksualnom disfunkcijom.

2. Smanjite artritis i bolove u zglobovima

Artritis je uobičajeno stanje koje karakterizira upala jednog ili više zglobova, uzrokujući bol i ukočenost koji se mogu pogoršati s godinama. Nar je odličan izvor flavonola, koji su vrsta antioksidansa koji djeluju kao protuupalni agensi u tijelu i mogu pomoći u ublažavanju simptoma artritisa.

Zapravo, životinjski modeli pokazuju da ekstrakt sjemenki nara može smanjiti nastanak i incidenciju artritisa izazvanog kolagenom. Studije provedene na životinjama također pokazuju da je ozbiljnost artritisa i upale zglobova značajno smanjena i uz konzumaciju ekstrakta nara.

Ako već uzimate lijekove za artritis, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom prije nego što dodate proizvode od nara u svoju dnevnu rutinu.

3. Borite se protiv raka

Kada je u pitanju rak, sve više istraživanja pokazuje da sjemenke nara mogu djelovati kao snažna hrana za borbu protiv raka.

Na primjer, višestruke in vitro studije su otkrile da ekstrakti nara mogu efikasno inhibirati rast i širenje ćelija raka dojke. Osim toga, ulje sjemenki nara sadrži punicinsku kiselinu, omega-5 dugolančanu polinezasićenu masnu kiselinu za koju se pokazalo da blokira proliferaciju stanica raka dojke.

Dalja istraživanja sugeriraju da ispijanje soka od nara također može usporiti rast raka prostate, vodećeg karcinoma kod muškaraca u SAD-u. U studiji na muškim subjektima s rekurentnim rakom prostate i porastom nivoa prostate specifičnog antigena (PSA), istraživači su otkrili da uzimanje nara ekstrakt soka značajno je usporio brzinu porasta PSA.

Druge in vitro studije su otkrile da određena jedinjenja u soku od nara pokazuju moćne antitumorogene efekte i da su u laboratoriji usporila rast ćelija raka prostate.

4. Niži krvni pritisak

Sok od sjemenki nara sadrži nekoliko različitih vrsta antioksidansa i polifenola koji mogu poboljšati zdravlje srca snižavanjem krvnog tlaka.

Studija iz 2013. objavila je da konzumacija soka od nara može smanjiti sistolni i dijastolički krvni pritisak za 7 posto, odnosno 6 posto, kod osoba s visokim krvnim tlakom. Druga studija objavljena u Phytotherapy Research također je zaključila da bi sok od nara mogao biti koristan za one s visokim krvnim tlakom jer je mogao sniziti krvni tlak nakon samo dvije sedmice dnevnog unosa.

5. Borite se protiv bakterijskih infekcija

Ekstrakti nara se od davnina koriste za liječenje nekoliko stanja, uključujući parazitske i mikrobne infekcije, dijareju, čireve, afte, krvarenja i respiratorne komplikacije.

Nije iznenađujuće da se pokazalo da šipak stimulira korisne bakterije u crijevima, što bi moglo poboljšati njihovu sposobnost u borbi protiv bakterijskih infekcija, prema istraživanju objavljenom u Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

6. Poboljšajte zdravlje srca

Sok napravljen od sjemenki nara sadrži antioksidante na višim razinama od mnogih drugih voćnih sokova, koji bi mogli pomoći u blokiranju nakupljanja kolesterola u arterijama kod onih koji su u riziku od srčanih bolesti.

Istraživanje objavljeno u Clinical Nutrition proučavalo je efekte soka od nara kod ljudi sa stenozom karotidne arterije, što je suženje bilo koje od dvije ključne arterije smještene u prednjem dijelu vrata kroz koje krv iz srca ide u mozak.

Nakon godinu dana, sok od nara je bio efikasan u snižavanju krvnog pritiska za preko 12 posto i smanjenju aterosklerotskog plaka za nevjerovatnih 30 posto. S druge strane, oni koji nisu pili sok od nara zapravo su doživjeli povećanje aterosklerotskog plaka za 9 posto, što sugerira da bi šipak potencijalno mogao pružiti zaštitu od srčanih bolesti.

7. Poboljšajte pamćenje

Istraživanja su objavila da polifenoli, kojih ima u izobilju u sjemenkama nara i njihovom soku, mogu značajno poboljšati kognitivne funkcije. Zapravo, jedna studija objavljena u Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine otkrila je da polifenoli nara mogu pružiti dugotrajnu zaštitu od poremećaja pamćenja uzrokovanih operacijom srca.

Druga studija je pokazala da su starije osobe sa problemima pamćenja pile osam unci ili soka od nara ili placebo napitka odgovarajućeg ukusa tokom četiri nedelje. U poređenju sa kontrolnom grupom, oni koji su pili sok od nara značajno su poboljšali markere verbalne i vizuelne memorije.

Osim toga, životinjski model koji je proveo Odsjek za psihologiju na Univerzitetu Loma Linda primijetio je da bi uključivanje nara u vašu ishranu moglo pomoći u usporavanju napredovanja Alchajmerove bolesti, pokazujući sposobnost nara kao prirodnog liječenja Alchajmerove bolesti.

Zanimljivosti

Sjemenke nara potječu od šipka (Punica granatum), koji je proizvod listopadnog grmlja ili malog drveta koje daje plodove. Naziv za plod nara potiče iz latinskog i doslovno znači “jabuka sa sjemenkama”. Nar se ponekad naziva i kineskim jabukama.

Dok se nar smatra autohtonim u Iranu i njegovim susjednim zemljama, uzgoj nara je davno zaokružio Mediteran i proširio se kroz Arapsko poluostrvo, Afganistan i Indiju. Danas se najčešće uzgaja u toplijim dijelovima Sjeverne i Južne Amerike.

Sok od sjemenki nara izvor je sirupa od grenadina, koji je poznat po upotrebi u klasičnom bezalkoholnom napitku poznatom kao Shirley Temple. Grenadin se također koristi u mnogim drugim aromama i likerima.

Kako otvoriti

Kada je u pitanju kako ukloniti sjemenke nara, potrebno je malo posla. Neki bi trud mogli opisati kao dosadan, ali kada jednom shvatite kako to učiniti, isplata je zaista vrijedna toga.

Osim toga, mnoge kompanije su počele nuditi sjemenke nara solo u spremne za jelo, tako da nema izgovora da ove male dragulje ne uključujete redovno u svoju ishranu!

loading...

Ako želite najsvježije moguće sjemenke, onda se svakako odlučite da ih nabavite iz samog voća. Pitate se gdje kupiti svježi šipak? Ovo ukusno voće se obično može naći u vašoj lokalnoj trgovini između septembra i januara. Kada birate šipak, želite da budete sigurni da odaberete onaj koji je težak i koji ima čvrstu i zategnutu kožu bez mekih tačaka.

Da biste otvorili šipak, potrebni su vam nož, činija i drvena kašika:

Omotajte šipak okolo da otpustite sjemenke. Oštrim nožem zarežite oko sredine voća i razdvojite ga na dvije polovine. Dajte sve od sebe da zabijete samo kožicu, a ne da probijete sjemenke. Držite polovinu nara sa sjemenkama okrenutim prema dolje iznad čiste posude i tapkajte po koži drvenom kašikom uz lagano stiskanje kako biste podstakli oslobađanje sjemenki. Uradite istu stvar sa drugom polovinom. Ako među bijelom košticom ima nekoliko zaostalih, možete ih jednostavno ukloniti prstima ili kašikom. Uživajte u proizvodu svog rada — ukusnim sjemenkama nara i malo soka od nara!

Cijeli šipak se može čuvati neotvoren na sobnoj temperaturi oko tjedan dana, ili se može čuvati u frižideru umotan u plastiku do dva mjeseca. Svježe sjemenke nara, u međuvremenu, mogu se čuvati u hladnjaku do tri dana.

Alternativno, pokušajte ih zamrznuti u jednom sloju na poslužavniku, a zatim ih čuvati u zamrzivaču do šest mjeseci u hermetički zatvorenoj posudi. Sjemenke se često smežuraju kada se odmrznu, ali su i dalje odličnog okusa u šta god ih dodate!

Recepti

Možete li jesti sjemenke nara takve kakve jesu? Sjemenke nara su jednostavno savršene i ukusne same po sebi, ali ako ih želite ugraditi u svoj sljedeći obrok, postoji mnogo opcija. Sjemenke nara su savršen dodatak vašem sljedećem smutiju, pudingu, salsi, salati ili glavnom jelu. Također dobro funkcioniraju u kombinaciji sa cveklom i kozjim sirom u ovom receptu za salatu od cvekle i nara.

Trebate ideju za zdrav desert? Isprobajte broj 13 na listi „21 recept za čia sjemenke za kojima ćete poželjeti“: Chia začinjen puding od čia sjemenki sa sjemenkama nara.

Osušene sjemenke nara, poznate i kao anardana, također su široko dostupne i mogu se samljeti u prah i posipati po vašim omiljenim jelima za dodatnu dozu okusa i boje.

Želite pretvoriti sjemenke u sok? Jednostavno stavite sjemenke u blender, a zatim procijedite dobiveni sok pomoću gaze.

Nuspojave i interakcije s lijekovima

Ne postoji standardna preporučena doza za šipak. Konzumiranje sjemenki nara i pijenje soka od nara kao dio zdrave prehrane smatraju se sigurnim, a nuspojave konzumacije nara imaju minimalne posljedice za većinu zdravih odraslih osoba. Međutim, ako pokažete znakove alergije na hranu kada jedete sjemenke nara, odmah prekinite s konzumacijom i obratite se ljekaru.

Ako imate problema sa krvnim pritiskom ili uzimate lekove za krvni pritisak, posavetujte se sa svojim lekarom o unosu semenki nara. Budući da šipak također može utjecati na krvni tlak, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom prije konzumiranja proizvoda od nara prije ili nakon bilo kakvih kirurških zahvata.

Sok od nara može izazvati opasne nuspojave kada je u interakciji s određenim lijekovima na recept, kao što su razrjeđivač krvi varfarin i inhibitori enzima koji konvertuje angiotenzin, uključujući kaptopril, enalapril i lizinopril. Posavjetujte se s provjerenim zdravstvenim radnikom prije konzumiranja proizvoda od nara ako uzimate bilo koji od ovih lijekova.

Mnogi ljudi se takođe pitaju: mogu li psi jesti sjemenke nara? Iako se sam nar ne smatra toksičnim za pse, sjemenke kod nekih mogu uzrokovati želučane smetnje. Obavezno razgovarajte sa svojim veterinarom prije nego što podijelite ovo ukusno voće sa svojim krznenim prijateljima.

Final Thoughts

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.