Ordinacija Medium.ba

Sirutka, ljekovita svojstva, recepti, nutritivna vrijednost…

Sirutka je sporedni proizvod u tehnološkom procesu proizvodnje sira ili kazeina. Ona je u biti tekućina koja se izdvoji prlikom sirenja sira. U sirutku prelazi oko 50 posto od suhe tvari mlijeka: uglavnom laktoza i proteini sirutke, nešto manje topljivih mineralnih tvari i vitamina B skupine. Glavni sastojak sirutke je laktoza, koja potiče peristaltiku crijeva te tako potpomaže apsorciju kalcija i fosfora.

Najvrjedniji sastojci sirutke su njeni proteini koji se odlikuju velikim udjelom esencijalnih aminokiselina važnih za razvoj mozga. Proteini sirutke su puno manji i jednostavnije građe od proteina mlijeka (kazeina) pa su i puno lakše probavljivi. Gotovo se 100 posto resorbiraju u organizmu i bitni su za izgradnju tkiva, enzima i hormona.

Ova namirnica prikladna je za prehranu od začeća do duboke starosti.

Zbog sličnosti majčinom mlijeku može se koristiti kao nadomjestak za mlijeko u prehrani dojenčadi.

Sirutka je u izvornom obliku tekućina koja sadrži manje od 1% bjelančevina i preko 93% vode.

Glavni su joj sastojci kalij, natrij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline.

Sto grama sirutke sadrži samo 26 kalorija, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

Kako biste osjetili maksimalan učinak ove dragocjene tekućine koju su naše prabake koristile kao lijek, konzumirajte pola do jedne litre sirutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutro na tašte te uz doručak, ali učinak ćete osjetiti i pijući je tijekom dana kako biste se osvježili i vratili energiju. Ovaj moći napitak ima i svoju skromnu stranu jer litra sirutke košta oko 5 kuna.

Sirutka je blag i prirodan napitak, potpuno siguran za prehranu od dojenačke dobi do starosti.

Vrste sirutke

Svježa sirutka postoji u dva oblika. Slatka koja se dobiva prilikom proizvodnje tvrdih sireva (čedar, švicarski sir), i kisela sirutka koja se dobiva prilikom proizvodnje svježeg kravljeg sira. Kisela sirutka je ukusnija i stabilnija, a sadrži i manje laktoze i mliječne masti.

Sirutka u prahu dobiva se uklanjanjem vode iz svježe sirutke. Postoji slatka sirutka u prahu (pH 5,6), kisela sirutka u prahu (pH 5,1), demineralizirana sirutka u prahu i sirutka u prahu bez laktoze. Sirutka u prahu koristi se kao aditiv u proizvodnji kobasica, juha, pekarskih proizvoda, sireva i namaza, dok se demineralizirana i sirutka bez laktoze koriste za dječju hranu.

Nutritivna vrijednost sirutke

Od 10 litara mlijeka dobije se 1 kilograma sira i 9 litara sirutke. Sastav i svojstva sirutke ovise o tehnologiji proizvodnje sira te o kakvoći upotrebljenog mlijeka.

Najveći dio sirutke je voda (94%), ostatak je suha tvar koju čine laktoza (75%), proteini (14%) te masti i mineralne tvari (11%).

U sirutku prelaze svi ugljikohidrati mlijeka preostali nakon proizvodnje sira, a to su laktoza, glukoza, galaktoza, oligosaharidi te aminošećeri. Isto tako u sirutku prelaze gotovo sve topljive soli i mikroelementi mlijeka, a i soli dodane u proizvodnji sira.

Od vitamina sirutka sadrži najviše vitamina topljivih u vodi, dok količina vitamina topljivih u mastima ovisi o količini masti koja zaostaje u proizvodnji sira. Drži se da jedna litra sirutke može zadovoljiti dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminima B kompleksa.

Najvrijednija komponenta sirutke su proteini, koji se sastoje od ß-laktoglobulina, α-laktalbumina, imunoglobulina, laktoferina i albumina krvnog seruma.

Ljekovita svojstva sirutke

Najbolji je prirodni lijek za jetru Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje sirutka ne pomaže. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Želite li pročistiti jetru, najbolje što možete napraviti jest da posegnete za čašom sirutke.

Pomaže kod mršavljenja
Sirutka sadrži puno bjelančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama sirutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranjivim tvarima, sirutka je važan dio redukcijske dijete i korisna svakome tko želi održavati vitku liniju. Bjelančevine u sirutki također povećavaju razinu hormona koji umanjuju apetit i tako ublažuju osjećaj gladi.

Rješava problem zatvora stolice
Sirutka će brzinski potaknuti probavu te riješiti neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima diuretska svojstva, pazite da ne pretjerate s konzumacijom (maksimalno litra sirutke dnevno) jer može izazvati proljev. Sirutka posjeduje mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njezin niski pH potiče rad crijeva.

Smanjuje stres i osjećaj umora
Sirutka potiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i kroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.Regulira povišene masnoće u krvi
Sirutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi koje ne uspijevaju kontrolirati lijekovima i prehranom. Naime, sirutka kod gotovo svih ljudi regulira povišeni kolesterol i trigliceride nakon nekoliko tjedana redovita konzumiranja.

Pomaže u izgradnji mišićne mase
Sirutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportašima koji dragocjena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora, odnosno tjelovježbe.

Snižava krvni pritisak
Redovito konzumiranje sirutke doprinosi i zdravlju krvožilnog sustava jer smanjuje razinu glukozu u krvi i krvni pritisak te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila.

Kako i kada piti sirutku

Iako se misli da je sirutka od kozjeg mlijeka zdravija, mi vam preporučujemo da pijete bilo koju. Nebitno dali imate sirutku od kravljeg, ili kozjeg mlijeka, svaka je zdrava i dobro će vam doći.

Sirutka za neke ima neugodan okus. Da bi to izbjegli, i popili svoju dnevnu dozu, mi vam preporučujemo da napravite neki voćni smoothie sa ovim napitkom, ili da je pomiješate sa nekim prirodnim sokom.

Ako ste tek započeli sa sirutkom, za početak se potrudite popiti tri puta dnevno po 1,5 dl sirutke. Nakon određenog vremena, kada ste se naviknuli na ovaj napitak i stvorili rutinu, povećajte dozu do 1 litre dnevno.

Sirutka se preporučuje preventivno, kao svakodnevna namirnica. Ipak, u slučaju nekih oboljenja, sirutka je prirodni lijek koji može jako dobro doći.

U slučaju bilo kakvog oboljenja jetre, sirutka će dobro doći. Već smo napisali da ovaj napitak ima izvanredne osobine. Sirutka regenerira jetra, čisti organizam i vraća snagu.

Znanstveno je dokazano da sirutka u sebi sadrži beta-laktoglobulin. Taj protein opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA. Spomenute aminokiseline pomažu kod uznapredovanih jetrenih bolesti. Također, BCCA pomaže kod ciroze jetre.

Sirutka u sebi sadrži i alfa-lactalbumin, poznat kao LALBA. Riječ je o još jednom značajnom proteinu koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom. Ova kiselina je poznata po tome što regulira san i raspoloženje kod ljudi.

U sirutki pronalazimo još mnoge spojeve, koje inače kupujemo u koncentriranom obliku, bilo za zdravlje ili vježbu. Dakle, sirutka je prirodni lijek koji može da zamijeni skupe preparate sa polica.

Priprema i primjena sirutke

Sirutku možete napraviti sami od sirovog domaćeg mlijeka, nabaviti od lokalnih proizvođača, na tržnicama ili u trgovinama eko hrane.

Najbolja je kozja sirutka, ali dobra je i kravlja. Bitno je da je riječ o pašnim životinjama koje nisu “pumpane” hormonima.

U prosjeku se od 10 litara mlijeka dobije jedan kilogram sira i devet litara sirutke. Znate li koliko je to ljekovitog napitka?

U početku sirutku pijte umjereno, jer ona ima diuretička dejstva.

Možete je piti triput dnevno po 1,5 decilitar, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno.

Kod probavnih smetnji promiješajte kašiku sirutke u čaši vode i popijte prije svakog obroka.

Osim za liječenje, sirutku možete koristiti i za vanjsku njegu kože i kose, u pripremi pekarskih proizvoda i smoothieja te u prehrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

Recept za pripremu sirutke

Najjednostavniji recept za izradu sirutke sastoji se od namirnica koje imate kod kuće. Jednu litru mlijeka stavite u posudu i pustite da se ugrije skoro do vrenja. Dok je jos vruće umiješajte sok od jednog limuna te smjesu ostavite da se ohladi. Talog koji dobijete je sir visoke nutritivne vrijednosti, a tekućina je sirutka koju prelijete u staklenu bocu i čuvate u hladnjaku. Sirutku u hladnjaku možete čuvati tjedan dana.

loading...

Osim kao napitak, možete ju dodavati kao podlogu smoothijima, a od davnina se koristi kao dodatak kolačima i pecivima, čime se povećava nutritivna vrijednost tih proizvoda. Sirutku možete dodati bilo kojem jelu, budući da je neutralnog okusa, a nutritivno će oplemeniti i najjednostavnije namirnice.

Sirutku, kao i bilo koji drugi mliječni proizvod, ne preporuča se konzumirati više od 500 ml dnevno.

Recept za hljeb od sirutke

Za ovaj hljeb ne treba vam puno namirnica, lako se priprema i jako je zdrav.

Potrebne namirnice:

4 ¼ šalice surutke
2 šalice integralnog brašna
2 šalice bijelog brašna
2 šalice pšenične prekrupe
2 žličice šećera
1 žličica kvasca u prahu

Priprema hljeba od sirutke: Sve sastojke predviđene za hljeb pomiješajte i zamijesite u posudi. Ostavite tijesto da narasta oko dva sata. Nakon toga spustite tijesto na podmazan pleh i pecite na 200C, nekih 30 minuta. Vaš hljeb je gotov.

Intolerancija na sirutku

Neke osobe su alergične na sirutku. Ako sumnjate na alergiju, napravite jednostavni kućni test intolerancije na ovu namirnicu.

Navečer utrljajte malo sirutke na zapešće. Ako vam ujutro koža bude nadražena, vi ste jedna od rijetkih osoba alergičnih na ovu namirnicu i ne preporučuje vam se terapijska primjena sirutke.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.