Ordinacija Medium.ba

Šarlah – uzroci, simptomi, liječenje, komplikacije…

Šarlah je uobičajena dječja zarazna osipna bolest. Uzrokuje ju bakterija beta hemolitički streptokok skupine A, a karakterizira ju osip. Streptokoki puno češće uzrokuju samo upalu grla. Bakterija se širi direktnim kontaktom ili kapljično ako zaražena osoba iskašljava.

Streptokoki proizvode toksine (otrove) koji uzrokuju crveni osip i crvenilo lica po kojem je šarlah dobio ime. Osip se obično pojavljuje unutar dva dana trajanja bolesti i može trajati do tjedan dana. Najprije zahvaća vrat, trup i ekstremitete. Na licu nema karakterističnog osipa već se javlja samo crvenilo obraza s bljedilom kože oko usta. Osip je točkasti, svijetlocrveni sa malim kvržicama nalik na “brusni papir”, a mogu se javiti i sitna točkasta krvarenja. Nerijetko se pojavljuju i crvene linije na kožnim pregibima oko vrata ili laktova. Od petog do sedmog dana počinje perutanje i ljuštenje kože, koje može potrajati od para dana, pa do čak 2 do 4 tjedna.

Sadržaj

Kako se bolest širi?

Šarlah je kapljična infekcija. Bolesno dete prenosi infekciju kašljem ili govorom na zdravu decu u neposrednom kontaktu. Može se preneti i preko predmeta koje je koristilo bolesno dete. Važno je napomenuti da je bolesnik zarazan i pre pojave prvih simptoma kao i u periodu rekovalescencije.

Kako prepoznati šarlah

Deca koja imaju šarlah žale se na jak bol u grlu koji je praćen visokom temperaturom i karakterističnim osipom. Često se javlja i povraćanje. Pri pojavi prvih siptoma dete treba odvesti kod lekara koji će uspostaviti dijagnozu na osnovu anamneze, kliničke slike i laboratorijskih analiza.

Početak šarlaha je nespecifičan i može ličiti na brojne infektivne bolesti: virusna angina ili angina izazvana drugim bakterijama, difterija, infektivna mononukleoza. U stadijumu osipa treba isključiti boginje.

Simptomi šarlaha kod djece

Prvog dana dijete dobije visoku temperaturu koja se može popeti do 40 C. Djetetu je grlo crveno i bolno, a jezik obložen. Ponekad krajnici mogu biti prekriveni bijelim naslagama, a ponekad bolesnik i povraća. Drugog dana se na licu može javiti svijetlocrveni osip koji ne zahvaća područje oko usta, do trećeg dana osip se najčešće proširi na trup, ruke i noge te može svrbjeti.

Oko trećeg dana bi temperatura trebala početi opadati, a jezik postaje svijetlocrven i površina mu je nalik na jagodu. Do šestog dana osip nestaje a koža i jezik se počinju guliti. oljuštena mjesta su crvena i ranjava te ljuštenje može potrajati i 14 dana.

Znakovi i simptomi šarlaha kod djece uključuju:

 • Crveni osip – osip izgleda kao opeklina od sunca. Obično počinje na licu ili vratu, a širi se na trup, ruke i noge.
 • Crvene linije – nabori kože oko prepona, pazuha, laktova ili koljena obično postaju crveniji i više upaljeni od okolnog osipa.
 • Isprano lice – lice može postati isprano s blijedim prstenom oko usta
 • Jagodast jezik – jezik obično izgleda crveno i neravno, a rano u bolesti je često prekriven bijelim premazom
 • Drugi znakovi i simptomi povezani sa šarlahom uključuju:
 • Temperatura veća od 38.3 C
 • Upaljeno grlo
 • Teškoće s gutanjem
 • Povraćanje
 • Glavobolja

Kasne komplikacije streptokoknih infekcija

Reumatska groznica

Dva ili više tjedana nakon streptokokne infekcije koja nekad protekne i neupadljivo može nastati akutna sistemna upala vezivnog tkiva po tipu imunološke reakcije. Bolest nastaje greškom kada organizam zbog sličnosti struktura zamijeni vlastita tkiva sa ovojnicom streptokoka. Nastaju oštećenja na srcu i zglobovima. Javlja se bolna upala velikih zglobova koja se seli od jednog do drugog zgloba i traje nekoliko dana. Upala zglobova ostaje bez trajnih posljedica. Ošteće srca je ozbiljnije. Akutno se manifestira tahikardijom odnosno ubrzanim radom srca bez fizičke aktivnosti i bez temperature. Pojavljuje se šum na srcu koji ranije nije postojao i promjene na EKG sa progresijom iz sata u sat. Može doći do akutnog zatajenja srca. Na srčanim zaliscima često ostaju trajne promjene. Neurološke promjene uzrokuju poremećaj koordinacije šake , nehotične pokrete, emocionalnu nestabilnost. Kožne promjene anularnog eritema i potkožni čvorići uz povišenu temperaturu upotpunjuju kliničku sliku reumatske groznice. Ova bolest ima tendenciju recidiva odnosno vraćanja.

Liječenje

Dijete za koje sumnjamo da ima šarlah se obavezno treba javiti liječniku na pregled. U liječenju se primjenjuju antibiotici u prvom redu penicilinske skupine u trajanju od 10 dana. Ako je dijete alergično na peniciline primjenjuju se cefalosporini. U slučaju da je dijete lošeg općeg stanja, povraća, ima izrazito visoku temperaturu koja teško pada, klonulo je i dehidrirano indicirano je bolničko liječenje kada se uz parenteralnu rehidraciju daju antibiotici na venu.
To obično nije ozbiljna bolest, i ako se pravilno liječi traje tjedan ili manje.

Prema preporuci pedijatra dijete zaraženo šarlahom se ne odvaja od braće i sestara kao niti od majke trudnice. Braću i sestre kao i majku treba promatrati ako se pojave slični simptomi i tada liječiti. Neki preporučaju uzimanje briseva i liječenje ako su oni pozitivni i prije pojave bolesti. Nema preporuka da se antibiotici daju preventivno.

Vrtićko dijete zaraženo šarlahom treba izdvojiti iz kolektiva i liječiti antibiotikom te prijaviti epidemiološkoj službi i vrtiću da se radi o šarlahu kako bi se znalo da se bolest može očekivati i kod druge djece. U slučaju većeg broja oboljelih poduzimaju se mjere uzimanja briseva svoj djeci kao i odgojiteljicama te se u slučaju pozitivnog nalaza primjenjuje liječenje.

loading...

Komplikacije

Komplikacije šarlaha mogu biti toksične, imunološke i septičke.
Za razliku od jednostavnog šarlaha, drugi oblici bolesti su značajno rjeđi. Toksični šarlah je karakteriziran visokom temperaturom, čestim povraćanjem, poremećajem stanja svijesti, cerebralnim napadima, ubrzanim pulsom, padom krvnog tlaka, a u malom broju slučajeva može dovesti do smrtnog ishoda u roku od nekoliko sati. Kod septičkog šarlaha se uz znakove invazivnog djelovanja streptokoka na mjestu ulaska u organizam (nekrotizirajuća, ulcerozna angina) ili u blizini mjesta ulaska (gnojna upala limfnih čvorova, gnojna upala srednjeg uha) javljaju znakovi infekcije udaljenih organa poput srca, kostiju ili zglobova.

Nadalje, u vrlo rijetkim slučajevima šarlah može dovesti do određenih komplikacija u zahvaćenom organizmu:

 • Toksične komplikacije šarlaha uključuju toksični sinovitis (bolovi, otok i crvenilo uglavnom malih zglobova na početku drugog tjedna bolesti, u trajanju od nekoliko dana), toksični miokarditis (ubrzani rad srca uz pad krvnog tlaka tijekom prvog tjedna bolesti), toksični nefritis (patološki nalaz urina) i toksični hepatitis (rijetka komplikacija, tijekom prvog tjedna bolesti),
 • Imunološke komplikacije obuhvaćaju poststreptokokni glomerulonefritis (smanjena količina urina koji je crvene boje i pojava edema), reumatsku groznicu (simptomi od strane srca i zglobova) te neke druge, rjeđe imunološke sekvele.
 • Septičke komplikacije pak predstavljaju simptome širenja infekcije od mjesta ulaska uzročnika na bliske (gnojna upala srednjeg uha, gnojna upala mastoida, gnojna upala paranazalnih sinusa, gnojna upala limfnih čvorova) ili udaljene organe.

Vrlo se rijetko bakterija širi u druge dijelove tijela. Ako se ipak proširi, rezultat može biti infekcija uha, sinusitis. Ostale komplikacije su reumatska groznica ili akutni glomerulonefritis (upala bubrega).

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.