Ordinacija Medium.ba

Rotkvica – prednosti, nutritivna vrijednost i recepti

Rotkvice nisu baš najpopularnije povrće, ali su jedno od najzdravijih. Rotkvice se često koriste u kulinarstvu i dodaju oštar, papreni element jelima.

Povrće također sadrži niz vitamina, minerala i nutritivnih spojeva koji mogu pozitivno utjecati na vaše zdravlje.

Postoji mnogo različitih vrsta rotkvica: crna rotkvica, daikon rotkvica, hren, rotkvica lubenica i okrugla rotkvica. Rotkvice se mogu pripremati na mnogo različitih načina, mogu se kiseliti, koristiti u sendvičima, peći kao dio povrća ili dodati u tepsije za oštar hrskav. Jedan od najpopularnijih načina da jedete rotkvice je da ih narežete i pojedete u salati.

Sadržaj

Nutritivna vrijednost rotkvice

Razlog zašto je rotkvica tako oštar i začinjen je zato što je bogata hranjivim tvarima. Rotkvice imaju odličnu nutritivnu vrijednost u poređenju sa drugim povrćem kao što su gorka tikva i lisnato zelje koje je prepuno hranjivih tvari.

Rotkvice se također koriste za liječenje bolesti poput upale grla, poremećaja žuči i upala u ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini.

Evo nutritivnog profila 1 šolje sirovih, narezanih rotkvica (116 grama)

Kalorije – 19

Proteini – 0,8 g

Ugljeni hidrati – 4 g

Vlakna – 1,9 g

Masti – 0,1 g

Vitamini i minerali u rotkvici

Rotkvice sadrže obilje vitamina i minerala. Ovi vitamini i minerali uključuju:

Folat: Poznat i kao vitamin B, sintetizira bijela/crvena krvna zrnca u koštanoj srži i neophodan je za proces stvaranja DNK i RNK.

Kalijum: Ovaj mineral reguliše i održava ravnotežu tečnosti u telu. Također podržava električnu aktivnost srca i funkciju cijelog nervnog sistema.

Vitamin C: Vitamin C je uključen u mnoge važne funkcije u tijelu i može pomoći u stvaranju kolagena i jačanju zidova krvnih žila.

Vitamin B6: Vitamin rastvorljiv u vodi, takođe poznat kao piridoksin, potreban je za brojne enzimske reakcije u telu, uglavnom metabolizam.

9 Zdravstvene prednosti rotkvice

Nutritivni profil rotkvice je veoma raznolik i nudi širok spektar nutrijenata koji mogu imati dubok uticaj na zdravlje. Od folata do sumpornih jedinjenja, rotkvice su usmjerene na mnoge različite aspekte tijela i mogu pozitivno doprinijeti zdravom sistemu, iznutra i izvana.

Evo nekih od najboljih načina na koje rotkvice mogu koristiti vašem zdravlju:

1. Rotkvica sprečava rak

Rotkvica sadrži glukozinolate, koji su spojevi koji sadrže sumpor koji se nalaze u povrću krstaša.

Ovi spojevi štite vaše stanice od genetskih mutacija koje mogu uzrokovati rak. Oni takođe mogu pomoći u eliminaciji ćelija koje imaju potencijal da prerastu u ćelije raka u budućnosti.

2. Rotkvica podržava probavu

Svakodnevno konzumiranje dovoljno vlakana (25 g za ženu i 30-38 g za muškarca) može spriječiti zatvor, refluks kiseline i probavne poremećaje kao što je sindrom iritabilnog crijeva. Rotkvice sadrže dobru količinu vlakana od 1,9 g na 116 g povrća. Svakodnevno konzumiranje jedne porcije rotkvice osigurat će vam vlakna koja su vam potrebna za potpuno funkcioniranje probavnog sistema.

Studija je pokazala da konzumiranje listova rotkvice pozitivno utiče na probavu. Rotkvice također mogu pomoći kod čira na želucu tako što jača sluznicu želuca i štiti druga tkiva u crijevima.

3. Rotkvica pomaže u borbi protiv gljivica

Candida albicans je jedna od najčešćih gljivica koje se nalaze u ljudskom tijelu. Takođe je jedan od najtežih za borbu. Prekomjerni rast Candida albicans može uzrokovati vaginalne infekcije i oralne infekcije. Rotkvica sadrži antifungalno jedinjenje, RsAFP2 koje je dokazano efikasno protiv sojeva Candida bakterija.

4. Rotkvica sprečava dijabetes

Ako imate predijabetes ili imate problema sa šećerom u krvi, konzumiranje rotkvice može pomoći u regulaciji šećera u krvi i spriječiti nastanak dijabetesa tipa 2.

Ovo povrće sadrži antidijabetička svojstva koja mogu poboljšati funkciju imunološkog sistema, poboljšati unos glukoze i smanjiti šećer u krvi.

Studija je pokazala da rotkvice direktno poboljšavaju inzulinski odgovor i metabolizam glukoze.

Adiponektin je hormon koji je uključen u smanjenje nivoa glukoze u krvi. Rotkvice sadrže spojeve koji regulišu adiponektin i druge hormone koji igraju ulogu u regulaciji homeostaze glukoze.

5. Rotkvica poboljšava kožu

Ne samo da je rotkvica izuzetno hidratantna, već povrće sadrži i visok nivo vitamina C, vitamina za koji se zna da je veoma koristan za kožu. Vitamin C poboljšava elastičnost kože pomažući u stvaranju kolagena, hranjive tvari koja čini strukturu kože, kostiju i drugog vezivnog tkiva.

Osim toga, bori se protiv slobodnih radikala i pruža pojačanu UV zaštitu kože. Folna kiselina u rotkvicama smanjuje oksidativna oštećenja, a vitamin B6 može smanjiti stres koji sprječava izbijanje i prijevremeno starenje.

6. Veoma hidratizira

Održavanje hidratacije važno je kako bi vaše tijelo funkcioniralo optimalno. Nedostatak hidratacije može uzrokovati loš izgled kože, glavobolje, česte bolesti i želju za šećerom. Rotkvice imaju veoma visok sadržaj vode, 93,5 g na svakih 100 g! To je skoro u rangu sa krastavcem koji iznosi 95,2 g na 100 g.

Uključivanjem rotkvica u svakodnevne obroke uz ispijanje preporučene količine vode dnevno osigurat ćete hidrataciju koja vam je potrebna.

7. Rotkvica podržava zdravlje srca

Antocijanini su vrsta flavonoida sa antioksidativnim efektima koji mogu biti posebno korisni u održavanju zdravlja srca.

Antocijanini su prisutni u rotkvicama, koji okruglim rotkvicama daju crvenu boju. Hrana bogata antocijaninima, poput rotkvice, povezana je sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Ove namirnice takođe utiču na nivo holesterola, triglicerida i krvni pritisak.

8. Rotkvica snižava krvni pritisak

Kalijum ima regulaciona svojstva koja mogu uravnotežiti tečnosti u telu. Kalijum ima veoma pozitivan efekat na krvni pritisak i može efikasno da snizi krvni pritisak na normalan nivo kroz funkciju bubrega.

Rotkvice sadrže umjereno visoke razine kalija i mogu pomoći u balansiranju krvnog tlaka osobama s hipertenzijom. Osim toga, rotkvice putem sinteze kolagena mogu ojačati zidove krvnih sudova i smanjiti rizik od ateroskleroze.

9. Rotkvica poboljšava imunološku funkciju

Vitamin C u rotkvicama može poboljšati stanje kože, ali je i vitalni nutrijent za podršku imunološkom sistemu i za rast i popravak tkiva.

Vitamin C je snažan antioksidans koji može pomoći u otklanjanju bolesti poput gripe ili prehlade. Takođe može spriječiti ozbiljnije bolesti kao što su bolesti srca i određene vrste raka.

Rotkvica za mršavljenje i indijski recept

Rotkvice su bogate vodom i vlaknima, a imaju malo masti i kalorija. Naravno, rotkvica je savršena hrana za mršavljenje. Rotkvice su izuzetno niskokalorične – 19 kalorija na svaku šolju. Uključivanje zdjele rotkvice uz obroke može smanjiti ukupne kalorije i pomoći u gubitku težine.

Rotkvice sadrže 1,9 g vlakana na svaku šolju i mogu biti koristan dodatak vašoj prehrani za mršavljenje.

Glikemijski indeks hrane pokazuje kako ona utiče na nivo glukoze u krvi. Što je indeks niži, to se hrana sporije vari i sporije raste nivo šećera u krvi. Konzumiranje hrane s visokim glikemijskim indeksom može uzrokovati da tijelo skladišti više masti.

Rotkvice imaju veoma nizak glikemijski indeks, što znači da će imati mali uticaj na nivo glukoze u krvi i podržaće gubitak težine. Nije poznato da su rotkvice popularna jela, ali postoji mnogo različitih vrsta rotkvica koje mogu biti ukusne ako su pripremljene na pravi način. Evo nekoliko recepata sa rotkvom:

Mullangi/Radish Stir Fry

Ovo jelo je južnoindijski curry koji koristi mooli rotkvice. Mooli rotkvice su prilično velike i poznate su i kao “Daikon” rotkvice. Imaju hrskavu teksturu i blag okus i mogu se kuhati ili jesti sirove.

Sastojci:

2 Mooli rotkvice, oguljene i nasjeckane

⅛ kašičice kurkume u prahu

2 kašičice crvenog čilija u prahu

1 kašičica korijandera u prahu

Sol, po ukusu

1 kašika susamovog ulja

1 kašičica Chana dal

1 kašičica Black Urad dal

1 kašičica sjemenki kima

1 grančica curry listova

Metoda:

Zagrejte tiganj na laganoj vatri i dodajte susamovo ulje. Kada se zagrije, dodajte Chana dal, Black Urad dal, sjemenke kima i listove karija.

Kuvajte dok sjemenke kima ne počnu da pucketaju.

Zatim dodajte kurkumu u prahu, čili u prahu, korijander u prahu i sol.

Dodati rotkvu i kuvati oko minut. Dodajte ½ šolje vode i poklopite. Kuvajte dok rotkvica ne omekša.

Nastavite miješati svaka 3-4 minute.

Kada rotkvica omekša, kuhajte na jakoj temperaturi 30-40 sekundi ili dok većina vode ne ispari.

Poslužite uz rasam ili sambar uz pirinač kuhan na pari.

Mooli Saag (dinstani listovi rotkvice)

Ovo jelo koristi listove rotkvice. Listovi rotkvice su izuzetno zdravi, kao i svako zeleno lisnato povrće, a ukusa su paprenog, sličnog rukoli.

Sastojci:

2 šolje listova rotkvice, opranih i iseckanih

1 češanj belog luka

¼ šolje crvenog luka

loading...

¼ šolje paradajza

½ kašičice svježeg korijena đumbira, narendanog

1 srednje zeleni čili

1 kašičica ulja za kuvanje

Sol, po ukusu

¼ kašičice pečenog kima u prahu

1 kašičica garam masala praha

¼ šolje kokosovog mleka

Metoda:

Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte luk, beli luk, zeleni čili i đumbir. Pirjajte dok luk ne dobije zlatno smeđu boju.

Dodati paradajz i kuvati dok paradajz ne omekša.

Listove rotkvice i smesu od paradajza izmiksajte u blenderu dok ne postane glatka. Vratite zelenu smjesu u tiganj i pustite da prokuha.

Dodajte so, kim u prahu, garam masala prah i dobro promešajte. Kuvajte oko 5 minuta.

Dodajte kokosovo mlijeko i kuhajte još 3-5 minuta.

Poslužite uz rotis ili pirinač ili kao prilog.

Sažetak

Rotkvice obično nisu osnovna namirnica u ishrani, ali imaju impresivan nutritivni profil. Povrće sadrži nutrijente kao što su kalijum, vitamin C, folna kiselina i mnoge antioksidanse koji pozitivno doprinose zdravom tijelu.

Rotkvice sadrže spojeve i hranjive tvari za koje je dokazano da su korisni za stanja kao što su gljivične infekcije, dijabetes, visoki krvni tlak, bolesti srca, probavni poremećaji i određene vrste raka.

Osim toga, rotkvice imaju malo kalorija i masti, a imaju visok sadržaj vode i vlakana. Zbog toga su posebno efikasni kada se uključe u dijetu za mršavljenje.

Rotkvice daju jedinstven papreni, opor okus koji se može uklopiti u mnoge različite vrste jela od karija, preko salata, do kiselih krastavaca za sendviče! Rotkvice možda nisu vaše uobičajeno povrće, ali prednosti govore same za sebe, pa ih isprobajte!

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.