Ordinacija Medium.ba

Recepti za ispiranje slanom vodom

Informacije u našim člancima NISU namijenjene da zamijene odnos jedan na jedan sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom i nisu namijenjene kao medicinski savjet.

Naš tim uključuje licencirane nutricioniste i dijetetičare, certificirane stručnjake za zdravstveno obrazovanje, kao i certificirane stručnjake za snagu i kondiciju, lične trenere i stručnjake za korektivne vježbe. Naš tim ima za cilj da bude ne samo temeljit u istraživanju, već i objektivan i nepristrasan.

Ovaj članak je zasnovan na naučnim dokazima, koje su napisali stručnjaci i činjenicama koje je proveravalo naše obučeno uredništvo. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (1, 2, itd.) veze na koje se može kliknuti do medicinskih studija koje su recenzirali stručnjaci.

Informacije u našim člancima NISU namijenjene da zamijene odnos jedan na jedan sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom i nisu namijenjene kao medicinski savjet.

Uz stroge uredničke smjernice za izvore, povezujemo se samo sa akademskim istraživačkim institucijama, renomiranim medijskim stranicama i, kada je istraživanje dostupno, medicinskim recenziranim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (1, 2, itd.) veze do ovih studija na koje se može kliknuti.

Jeste li poput 20 posto javnosti koja pati od zatvora? Nema čega da se stidite, pa čak i ako hrana bogata vlaknima ne pomaže uvijek, razmislite o ispiranju slanom vodom. Ponekad se naziva “čišćenje slanom vodom” ili “glavno čišćenje”, dizajnirano je da vam pomogne da očistite debelo crijevo i probavni sistem izazivanjem prisilnog pražnjenja crijeva.

Ključni dio recepta za ispiranje slanom vodom je sama sol, jer je potrebna za mnoge biohemijske procese. Službeno ispiranje slanom vodom postalo je popularnije u protekloj deceniji kao “hack” za olakšavanje probave i čišćenja kao dio pokretanja pri izvođenju programa “glavnog čišćenja”. Konzumacija mješavine soli pokreće vlastiti mehanizam prirodne detoksikacije i eliminacije otpada u tijelu, pomažući da se vaš probavni sistem vrati na pravi put i u tom procesu čini da se osjećate lakšim, manje tromo i manje opterećenim.

Ispiranje slanom vodom je najefikasnije ako ga prvo obavite ujutro na prazan želudac. Ako to učinite kasnije u toku dana, samo pazite da niste ništa jeli u protekla sat do dva.

Za jednostavno ispiranje morske soli kod kuće, počnite s 2 čajne žličice morske soli, koja može biti obojena sol, kao što je ružičasta himalajska sol ili „siva sol“. (Uverite se da je to čista so, jer ne želite da koristite jodovanu so – zato uvek pazite da uopšte nema dodavanja joda.)

Zagrijte 1 litar filtrirane vode. Želite da voda bude toplija od sobne temperature, ali da ne ključa ili jako vruća. Trebalo bi da bude hladnije od temperature koju biste koristili za kuvanje čaja ili kafe.

Uzmite staklenu teglu sa poklopcem i dodajte so, toplu vodu i malo svežeg limunovog soka ili vode od limuna (što pomaže da se smanji ukus soli). Snažno ga protresite da se sol potpuno otopi. Uvjerite se da nisu vidljive granule, koje će se smjestiti na dno vaše tegle/poklopca ako još uvijek nisu otopljene.

Popijte smjesu brzo, u roku od nekoliko minuta ako je moguće (ispod 5 minuta je cilj). Pošto nije odličnog ukusa (veoma je slan!), verovatno ćete želeti da ga popijete što je brže moguće.

Lezite na bok i masirajte stomak na jednoj strani, a zatim ponovite na drugoj strani. Idealno je držati u smjesi najmanje 30 minuta.

U roku od kratkog vremena nakon završetka mešavine, trebalo bi da počnete da osećate želju da odete u kupatilo. Kada osjetite da više ne možete izdržati, idite u toalet. Možda ćete morati ići više puta, ponekad ćete morati ići u kupatilo nekoliko puta prije nego što se potpuno “očistite” i vaše debelo crijevo se isprazni.

Nakon čišćenja bilo koje vrste, dobra je ideja da uzmete probiotski suplement i napunite zdravu hranu, koja pomaže u uspostavljanju zdravih bakterija u vašoj unutrašnjoj crijevnoj flori (mikrobiomu) i osigurava vam esencijalne hranjive tvari/elektrolite.

ikona sata ikona sata pribor za jelo ikona zastavice ikona fascikle ikona fascikle instagram ikona instagrama pinterest pinterest ikona facebook facebook ikona štampa ikona kvadrati ikona ikona srca ikona srca ikona srca čvrstog srca ikona čvrstog srca Ispiranje slanom vodom Autor recepta: Dr. Josh Axe

Ukupno vrijeme: 5 min

loading...

Prinos: 1 1 x Print Recipe Pin Opis recepta Ponekad se naziva “čišćenje slanom vodom” ili “glavno čišćenje”, ispiranje slanom vodom je dizajnirano da vam pomogne da očistite debelo crijevo i probavni sistem dovodeći do prisilnog pražnjenja crijeva. Sastojci Vaga 1x 2x 3x 2 kašičice morske soli (keltska sorta bolja od ružičaste himalajske)

morske soli (keltska sorta bolja od Pink himalajske) 1 litar vrele filtrirane vode

litar vrele filtrirane vode 2 supene kašike svežeg limunovog soka ili jedna šolja vode sa limunom

svježeg soka od limuna ili staklene tegle s vodom od limuna sa poklopcem Upute Zagrijte vodu, ali ne do ključanja. Dodajte sastojke u teglu i stavite poklopac. Snažno ga protresite da se sol potpuno otopi. Uvjerite se da nema vidljivih granula. Popijte smjesu brzo, u roku od nekoliko minuta ako je moguće (ispod 5 minuta je cilj). Lezite na bok i masirajte stomak na jednoj strani, a zatim ponovite na drugoj strani. Ako uspete da držite u rastvoru oko 30 minuta, to će pomoći vašem telu da u potpunosti apsorbuje so. U roku od kratkog vremena nakon završetka mešavine, trebalo bi da počnete da osećate želju da odete u kupatilo. Kada osjetite da više ne možete izdržati, idite u toalet. Možda ćete morati ići više puta, ponekad ćete morati ići u toalet nekoliko puta prije nego što se potpuno “očistite” i vaše debelo crijevo se isprazni. Napomene Nakon čišćenja bilo koje vrste, dobra je ideja da uzmete probiotički dodatak i napunite zdravu hranu.

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.