Ordinacija Medium.ba

Različite vrste joge: Kompletni vodič kroz jogu

Reč “joga” znači “zajedništvo”. Joga usklađuje um s tijelom. Prednosti joge su i fizičke i emocionalne. Joga je praksa koja postoji od davnina. Relevantnost joge se nikada nije izgubila. Joga pomaže u postizanju savršenog usklađivanja uma i tijela. Stoga je joga i danas neophodna za zdrav i zdrav život. Različite vrste prakse joge fokusirane su na zajednički cilj: opću dobrobit i fizičko zdravlje.

Možete vježbati vrste joge u udobnosti svog doma i iskoristiti sve njene prednosti. Najbolji dio joge je da vam je potrebna samo prostirka i pola sata svakog dana da biste započeli ovu stazu.

Ovih dana, oblici joge postali su dio naših života. Joga je terapeutsko sredstvo za liječenje fizičkih i mentalnih problema. Stoga, nije ispravno pretpostaviti da je joga namijenjena određenoj religiji ili zajednici.

Ako pretražujete na internetu, možete pronaći različite vrste joge koje ciljaju na određene zdravstvene probleme. Na primjer, terapijska joga uključuje jogu za bolove u leđima, jogu za smanjenje sala na trbuhu, joga asanu za mršavljenje, pa čak i debljanje. Ovo je skup fizičkih položaja i vježbi disanja koje ciljaju na problem holistički i iskorenjuju probleme.

Prednosti joge

Joga je, za razliku od drugih oblika vježbanja, način života. Termini kao što su joga sjaj, joga trbušnjaci, jogijska smirenost postali su popularni tokom godina. Neko ko praktikuje jogu tokom vremena vidi ogromnu razliku u njenom telu i tome kako se oseća. Neke od ključnih prednosti joge su:

Kontinuirana praksa rezultira gubitkom težine

Poboljšana cirkulacija krvi, što poboljšava kvalitetu i teksturu kože

Odgađa sveukupno starenje i po prirodi je terapeutski

Poboljšava fizičku izdržljivost

Dobro za zdravlje crijeva i poboljšanu probavu

Poboljšava plodnost i reproduktivno zdravlje

Poboljšava ciklus spavanja

To vas čini smirenim i srećnim

Poboljšava koncentraciju

Smanjuje stres

Poboljšava imunitet

Istraživanja pokazuju terapeutsku dobrotu joge. Vježbanje joge čini čovjeka boljim u poređenju s ljudima koji ne rade jogu.

Različite vrste joge

Hatha Yoga

Sanskritska reč Hatha znači „sila“. Stoga hatha joga vraća ravnotežu tijela. Ova vrsta joge radi na harmoniji između čakri i energetskih tačaka. Čakre su vrtlozi energije ili tačke u našem tijelu gdje energija leži koncentrisana. Prisutni su na sedam različitih lokacija u tijelu i povezuju se s određenim organima i žlijezdama.

Hatha joga uključuje mnoge fizičke položaje i položaje koji balansiraju tijelo i um. Različite vrste joge različitih škola i učitelja imaju određene fundamentalne zajedničke karakteristike.

Istraživanja pokazuju da nam Hatha joga pomaže da se oslobodimo stresa, da ostanemo fizički spremni i okretni, te da izgledamo mlađe. Osim toga, Hatha joga pročišćava i liječi naš sistem. Takođe, kontinuirana praksa dovodi do gubitka težine i toniziranja mišića.

Različite vrste oblika joge proizašle iz hatha joge su:

Ashtanga Yoga

Ashtanga joga je direktan izdanak Joga Sutri mudraca Patanjalija. Poznata kao oblik joge za mršavljenje, riječ ashtanga je izvedena od riječi osam na sanskrtu.

Ashtanga joga ima osam stubova: principe, osobnu disciplinu, asane i položaje, pranayamu, povlačenje, koncentraciju, meditaciju i spasenje.

Neke od uobičajenih različitih vrsta asana koje se praktikuju u ashtanga jogi su:

Padmasana

Simhasan

The Butterfly

Kapalbhati pranayama

Anulom vilom pranayama

Surya bhedi pranayama

Chandra bhedi pranayama

Ako tražite jogu za ublažavanje anksioznosti i stresa, bolova u gornjem dijelu leđa, donjeg dijela leđa ili mršavljenja, ashtanga bi bila najbolja za vas.

Vinyasa Yoga

Ovaj oblik joge se još naziva i “flow” joga. Riječ “Vinyasa” ima dva dijela, pri čemu Vi znači varijacija i Nyasa što znači u propisanim granicama.

Vinyasa joga uključuje tehnike pokreta i disanja. Stvara tok položaja s kontroliranim disanjem koji replicira tok života. Na primjer, Vinyasa jogiji pokreću tok dječjom pozom i završavaju tok pozom smrti (savasana). Prijelazi u svaki položaj odražavaju kretanje kroz život. Meditacija je dio naprednih praksi vinjasa joge, čineći formu pažljivijom.

Za početnike u vinyasa jogi, idealna sekvenca bi bila:

Plank poza (Kumbhakasana)

Poza koljena-grudi-brade (Ashtanga Namaskara)

Poza kobre (Bhujangasana)

Poza psa okrenutog prema dolje (Adho Mukha Svanasana)

Vinyasa joga je dobar izbor za one koji vole vežbe visokog intenziteta. Osim toga, Vinyasa joga je idealna za anksioznost, depresiju, krvni pritisak i san.

Kundalini Yoga

Poznata i kao “joga svjesnosti”, kundalini joga uključuje poze koje se ponavljaju. Kundalini joga budi latentnu kundalini Šakti. Ova duhovna energija se nalazi u dnu kičme. Jogiji vjeruju da je Kundalini Shakti poput umotane zmije, nepobuđena u dnu kičme. Stoga se aktivna energija kreće uz kičmu i doprinosi vašem duhovnom blagostanju. Kundalini joga je također pogodna za stres, anksioznost, depresiju i bolje kognitivne funkcije.

Pokreti počinju pjevanjem, nakon čega slijedi pranayama, čin kontroliranog i preciznog disanja. Zatim dolazi kriya, skup položaja ili mudre (specifično pozicioniranje ruku). Zatim se izvodi pranayama, pojanje i meditacija.

Jal neti kriya je tehnika čišćenja koja pomaže u uklanjanju sluzi i drugih začepljenja iz nosnog prolaza.

Iyengar Yoga

Ova vrsta joge je prilično slična vinyasa jogi. Ime je dobio po B.K.S. Iyengar, jedan od najistaknutijih učitelja joge na svijetu. Iyengar joga se razlikuje od ostalih vrsta joge. Fokusira se prvenstveno na držanje, poravnanje tijela i otvaranje tijela. Također koristi rekvizite kao što su joga blokovi i pojasevi za savršene poze.

Prednosti

Povećajte fleksibilnost

Tonirani mišići

Smireniji um

Ublažavanje bolova

Poboljšano držanje i poravnanje

Zaštita od bolesti

Poboljšano disanje

Ojačajte mišiće

Studija pokazuje da je Iyengar joga efikasno izliječila mišićno-koštane poremećaje. U ovom stanju osoba se suočava sa jakim bolovima u leđima i vratu. Osim toga, pokazao je vidljive rezultate u liječenju invaliditeta kralježnice. Razvoj snage, mobilnosti i stabilnosti je progresivan. Pomaže i u liječenju ginekoloških i gastroenteroloških bolesti.

Aerial Yoga

Pogodan je ne samo za napredne ljude već i za početnike. Pomaže u izgradnji toniranih i vitkih mišića. Za razliku od tradicionalne joge, zračna joga također uključuje i druge vježbe – sve dok prkosi gravitaciji. Ima dobrotu joge i kardio vježbi poput plivanja ili trčanja.

U ovoj konkretnoj jogi, konopac visi naše tijelo u zraku, a poze se uvode u nastavku.

Prednosti

Sagoreva telesne masti

Poboljšava fleksibilnost

Liječi poteškoće s disanjem

Pruža oslobađanje od stresa

Povećava snagu jezgra

Poboljšava držanje

Četiri glavna puta joge

Karma Yoga

Karma joga je put posvećenosti nesebičnom radu. Drugim riječima, to je joga akcije. Označava da se za bilo koji zadatak mora posvetiti vrijeme, energija i trud. Ne treba očekivati ​​nagradu ili odobrenje. Smatra se poniznom praksom jer se ne radi za ego, već za veće dobro.

Jnana Yoga

Jnana joga je joga intelektualnog znanja i praktične mudrosti. Ovaj oblik je sve o samospoznaji kroz meditativnu svijest. Čovjek doživljava znanje i razvija intuitivno razumijevanje. Čovek uči da odvoji ego od istinskog Ja.

Jnana joga se sastoji od tri glavne faze:

Sravana (čuti ili izložiti se znanju),

Manana (razmišljanje i ponovno razmatranje mudrosti radi poboljšanog razumijevanja),

Nididhyasana (meditacija).

Jnana joga možda nije fizički izazovna, ali je jedan od najizazovnijih oblika joge za vježbanje, jer zahtijeva otvoren um.

Raja Yoga

Raja Yoga na sanskrtu znači kralj. Raja Yoga je također poznata kao “klasična joga”, “kralj jogija” ili “joga uma”. Naziva se i ashtanga joga.

Riječ ashtanga aludira na broj osam, a ashtanga joga se također sastoji od osam koraka:

Yama (Principi) Niyama (osobna disciplina) Asana (Pozicije i položaji) Pranayama (Vježbe disanja) Pratyahara (Povlačenje) Dharana (Koncentracija) Dhyan (Meditacija) Samadhi (Spasenje)

Asane se mogu prakticirati i uglačati tokom vremena kako bi se postiglo savršenstvo. Na primjer, neke od uobičajenih asana koje se praktikuju u ashtanga jogi su Padmasana (poza lotosa), Simhasana (poza lava), Bhadrasana (poza leptira, itd.).

Mnoge vježbe disanja ili pranayame, kao što su Kapalbhati, Anulom Vilom, Surya Bhedi, Chandra Bhedi, itd., čine ga pogodnim za borbu protiv svakodnevnog stresa. Raja joga je savršena za vas ako želite jogu za anksioznost, ublažavanje stresa ili bolove u leđima.

Bhakti Yoga

Bhakti dolazi od bhaj, što znači obožavati ili voljeti Boga. Neki ljudi smatraju bhakti-yogu načinom da se oslobode od vječnog ciklusa rođenja i smrti. Koračanje ovim duhovnim putem pomaže ujediniti nečiju dušu ili ‘atman’ s Brahmanom ili ‘istinskom stvarnošću’.

Ovisno o vrsti bhakti koju odaberete da slijedite, identificirate se kao posebna vrsta bhakta ili bhakt.

Artha – u nevolji

Artharthi – onaj koji želi materijalističko bogatstvo

Jijnasu – onaj radoznao

Jnani – onaj samosvjestan

Različiti formati joga praksi

Joga se u modernom svijetu razvila i razgranala u specifične prakse.

Joga za lice

Uključuje masaže i vježbe koje rade na mišićima vašeg lica kako bi ih omekšali i opustili kako bi se otresli stresa, napetosti i brige. Ovaj oblik joge je postao popularan u posljednjih nekoliko godina. Sljedbenici smatraju da ovaj oblik joge preokreće starenje i čini da izgledate mlađe za jednu deceniju.

Yin Yoga

Yin joga je mješavina borilačkih vještina i joge. Ovaj oblik povećava cirkulaciju krvi u zglobovima i poboljšava fleksibilnost i tonus mišića. Položaji traju najmanje minutu, a kroz vježbu možete držati istu pozu pet minuta ili više. Yin joga također snalažljivo koristi rekvizite poput blokova i ćebadi. Stoga je poznato da se praktikuje nakon treninga zbog svoje sposobnosti da opusti zglobove tijela.

Yang Yoga

Yang joga je relativno manje eksperimentalna i miješa Hathu, Vinyasu i Ashtangu. Ovaj oblik je energičniji od Yin joge. Fokusira se na kultivaciju snage, izdržljivosti, ublažavanje napetosti u tijelu i izgradnju mišićne mase.

Power Yoga

Power yoga vuče korijene iz ashtanga joge. Joga položaje treba izvoditi mnogo bržim i aktivnijim tempom. Djeluje na tonus mišića i također poboljšava fleksibilnost.

Restorativna joga

Restorativna joga ima za cilj potpuno opuštanje u različitim pozama. Ovaj oblik joge koristi rekvizite za podršku tijelu. Vođena meditacija je sastavni dio restorativne joge. Glavni fokus restorativne joge leži u opuštanju nervnog sistema. Odličan oblik za aktivno ublažavanje stresa i smirivanje anksioznih živaca. Ideja je da zadržite poze nekoliko minuta.

Prenatalna joga

Prenatalna joga ima za cilj smanjenje nelagode i bolova povezanih s trudnoćom. Prenatalna joga podučava neke zgodne vježbe disanja koje mogu biti od velike pomoći tokom porođaja. Neke tehnike koje se podučavaju u prenatalnoj jogi također mogu biti dio postnatalne joge. Ovaj oblik pomaže novopečenim majkama da izgube nešto kilograma dobijenih tokom trudnoće.

Prednosti joge tokom trudnoće

Izdržljivost mišića karlice potrebna za porođaj

Smanjen bol u donjem dijelu leđa, mučnina i glavobolja

Kontroliše otežano disanje

Poboljšava kvalitet sna

Ublažava ukupni stres

loading...

Postoje različite vrste joge za svakoga. Otkrijte tehniku ​​joge koja najbolje odgovara vašim potrebama uz vodstvo certificiranog trenera joge. Zapamtite da se dobrobiti joge ne mogu osjetiti u kratkom vremenskom periodu. To je dugoročna obaveza. Jednom kada se uključite i budete redovni, nikada nećete htjeti odustati od joge.

Često postavljana pitanja (FAQ)

P. Koja su četiri glavna puta joge?

O. Četiri glavne vrste joge su Karma Yoga (nesebično služenje), Bhakti Yoga (predanost), Raja Yoga (meditacija), Jnana Yoga (intelekt).

P. Kojih je osam stilova joge?

O. Osam popularnih stilova joge su Ashtanga yoga, Hatha yoga, Hot yoga, Iyengar yoga, Kundalini yoga, Power yoga, Restorative yoga, Vinyasa yoga.

P. Kojih je pet glavnih tipova joge?

O. Značajne vrste joge su Ashtanga, Hatha Yoga, Vinyasa Yoga, Kundalini Yoga, Anusara Yoga

P. Koja je najpopularnija joga?

O. Hatha joga je najpopularnija joga. To je niz nježnih sekvenci povezanih s meditacijom. Ova vrsta joge je idealna za ljude koji se prvi put odlučuju na jogu, jer su njeni položaji relativno laki.

P. Koja je najteža vrsta joge?

O. Da bi bilo koji oblik joge bio usavršen, potrebne su godine prakse. Na primjer, nijedno držanje nije savršeno prvog dana. Slično, potrebne su godine da se um ovlada. Kao rezultat toga, nekima će se koncentrirati teško, a drugima položaji joge teškim.

P. Koja je vrsta joge najbolja za mršavljenje?

O. Svi oblici joge mogu osigurati gubitak težine. Snažni položaji daju prednosti vježbanja cijelog tijela. Sagorijeva kalorije brzim i kontinuiranim kretanjem.

P. Koja vrsta joge je uglavnom istezanje?

A. Restorativna joga je meditativni stil. Uključuje istezanje držeći poze do nekoliko minuta.

P. Koje su pet prednosti joge?

O. Poboljšava metabolizam, pomaže u oslobađanju od stresa, pomaže u gubitku težine, smanjuje bol u donjem dijelu leđa i poboljšava kvalitetu sna.

P. Koji su nedostaci joge?

O. Nema nedostataka ako se praktikuje pod nadzorom obučenog nastavnika.

P. Koliko brzo joga mijenja vaše tijelo?

O. Period se može razlikovati od osobe do osobe. Joga zahteva vreme u poređenju sa teškim treningom. Potrebno je oko 6-12 sedmica da se pokažu rezultati kada se radi dosledno.

P. Da li je dovoljno 25 minuta joge dnevno?

O. Generalno, minimalno 20 minuta joge dnevno je dovoljno da se vide vidljivi rezultati. Razbijanje vežbe na pozdrav suncu, stojeće poze, ležeće poze i fokusiranje na različite delove tela u različitim danima čine kratku praksu efektivnom.

P. Koja starosna grupa je joga najpopularnija?

A. Joga je efikasna za sve starosne grupe. Ali, nažalost, mnogi tinejdžeri se drže podalje od toga zbog njegove meditativne kvalitete. Međutim, stvari se sada mijenjaju zbog njihovih terapeutskih kvaliteta.

P. Koje je najbolje vrijeme za bavljenje jogom?

O. Joga se obično praktikuje u zoru ili u sumrak kako bi se pobrala maksimalna korist.

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.