Ordinacija Medium.ba

Proso, ljekovita svojstva, recepti, nutritivna vrijednost, kalorije…

Proso je sitna okruglasta i malo spljoštena žućkastobijela žitarica.

Zrno prosa je ovijeno pljevom (ljuskom), koju treba oljuštiti, jer je neprobavljiva (sadrži oko 53% celuloze).

Hranljiva je i ljekovita žitarica, sadrži skoro sve sastojke za fiziološku ravnotežu organizma. Ima prozračnu konzistenciju i lake je probavljivosti.

Izrazito je alkalna (bazna) žitarica i kao takva je nezamjenljiva za uspostavljanje ravnoteže kod oštećenja crijevne flore.

Klas prosa je rastresit i slabo okrenut prema dolje, a klasići u klasu imaju po tri zaštitne pljevice.

Vrijeme cvatnje: srpanj – kolovoz, a vrijeme žetve kolovoz do polovine rujna, što ovisi o položaju na kojem se proso uzgaja.

Stanište: proso nema nekih naročitih zahtjeva na zemljište pa uspijeva i na siromašnim pješčanim tlima, samo s tom razlikom da je kultura prosa nešto osjetljivija na hladnoću i vlagu.

Ljekoviti dio biljke je sjeme prosa. Od ljekovitih i djelotvornih tvari sjeme prosa sadrži uz fosfor, kalij i magnezij mnogo kremične kiseline i dr.

Nutritivna vrijednost

U 100 grama prosa nalazi se:

  • 10 grama proteina,
  • 2.9 grama biljnih masnoća,
  • 72.9 ugljikohidrata – od toga 8.5 grama vlaknastih spojeva,
  • 8.7 grama vode,
  • 42 mg tiamina, 0.29 mg riboflavina, 4.7 mg niacina – i drugi vitamini B skupine, te vitamini A i E,
  • 8 mg kalcija,
  • 285 mg fosfora,
  • 3 mg željeza,
  • 5 mg natrija,
  • 195 mg kalija,
  • 170 mg magnezija, fluora i joda.

Kalorije

Energijska vrijednost u 100 grama prosa je 378,1 kalorija, odnosno 1581,97 J. Od masnih kiselina je tu 0.7 grama zasićenih masnih kiselina, a 2.9 grama mono i polinezasićenih masnih kiselina.

Korisna svojstva prosa

Danas ova žitarica nije samo dio široke ponude kulinarskih jela, već se koristi i kao lijek u tradicionalnoj medicini. Koristi se u kompleksnoj terapiji u liječenju brojnih bolesti.

Infuzije, ukrasi i kaše od žitarica imaju korisna svojstva. Posebno je važna upotreba prosoa za liječenje bubrega jer ima vrlo povoljan učinak na njihovo stanje.

Blagotvorna svojstva prosa su zbog posebnog kemijskog sastava koji je obogaćen sljedećim vrijednim tvarima:

  • Proteini, ugljikohidrati, biljne masti;
  • Vitamini: A, C, E, PP, skupina B;
  • Makro i mikroelementi: magnezij, kalij, natrij, mangan, kalcij, željezo, fluor, jod, fosfor, silicij, bakar i cink;
  • Esencijalne aminokiseline;
  • enzimi;
  • Tvrda vlakna.


Zbog velikog broja hranjivih tvari, proso ima sljedeće učinke na tijelo:

  • protuupalno;
  • tonik;
  • diuretik;
  • sredstvo za znojenje;
  • čišćenje;
  • antioksidans;
  • Uroliticheskim;
  • Zagrijavanje.

Osim onih koji imaju bolesti bubrega, jela pripremljena na bazi pšenice, bit će korisna osobama oboljelima od dijabetesa, ateroskleroze, hemoroida, bolesti jetre i gušterače (pankreatitis i drugi).

Njihova redovita uporaba pridonosi normalizaciji kardiovaskularnog, urogenitalnog i živčanog sustava.

Ljekovita svojstva

To je, paralelno s liječenjem bubrega, moguće je oporaviti gotovo cijelo tijelo.

Proso se prvobitno uzgajalo u azijskim i sjeverno afričkim zemljama, a kasnije se raširilo po cijelom svijetu. Pomalo je zaboravljeno jer se u Evropi dugo upotrebljavalo kao stočna hrana, ali njegova zdravstvena vrijednost je sve više u prvom planu.

Proso kao lijek pomaže kod:

Visokog holesterola u krvi – visoka koncentracija biljnih vlakana i fitinske kiseline u zrnu prosa pomaže kod uklanjanja molekula “lošeg” holesterola u krvi,
loše probave – biljna vlakna podstiču rad crijevnih mišića što pomaže kod neredovne probave, zatvora, naduvanosti i grčeva u stomaku,

detoksikacije organizma – mnogi spojevi nađeni u prosu djeluju kao antioksidansi i pomažu kod uklanjanja slobodnih radikala u tijelu, a to su kvercetin, elaginska kiselina, kurkumin i mnogi drugi katehini,

prevencija razvoja dijabetesa – zbog visoke koncentracije magnezijuma koju posjeduje proso, smatra se da sprečava razvoj dijabetesa tipa 2, jer magnezijum djeluje na efikasnost lučenja inzulina i kontrolu nivoa glukoze u tijelu,

srčanih problema – dva elementa koje proso posjeduje u velikoj količini su kalcijum i magnezijum, a koji su bitni za održavanje i kontrolisanje srčanih funkcija i normalne vrijednosti krvnog pritiska,
izlučivanja tečnosti iz tijela – neki spojevi iz prosa djeluju kao blagi diuretici te tako podstiču izlučivanje tečnosti iz organizma, a na taj način poboljšava rad bubrega i štiti mokraćni sistem,

anemije – proso sadrži i željezo pa može pomoći u borbi protiv anemije ili slabokrvnosti.

Prevencija kod raka dojke

Jedna studija pokazla je da bezglutenska žitarica proso može imati znatan uticaj u prevenciji raka dojke naročito kod žena koje su pred menopauzom. Naučnici smatraju da žene tog doba trebaju jesti oko 30 grama ovih namirnica na dan kako bi smanjile rizik od nastanka kancera.

Ukoliko se pridržavaju ovoga, postoji mogućnost da se rizci smanje za 52 odsto u poređenju sa ženama u čijoj ishrani nije uključivana ova namirnica. Najveću zaštitu pružaju cela zrna biljke zbog čega se preporučuje da žene koje spadaju u rizičnu grupu jedu bar 13 grama prosa na dan.

Lijek za kamen u bubregu

Fitoterapeuti tvrde da proso žitarica ima sposobnost da pomogne ljudima koji imaju kamen u bubregu. Ona je dugi niz godina korišćena u narodnoj medicini i smatra se da veoma efikasno čisti bubrege, eliminiše pesak, pa čak i uklanja malo kamenje iz bubrega i bešike.

Ovaj recept možete koristiti kao lek tako što ćete prokuvati oko 200 grama prosa sa toplom vodom uveče, zatim prebacite sve u staklenu teglu od 3 litre i napunite 2/3 tegle sa vrelom (ranije proključalom) vodom. Zatvorite teglu jako i mućkajte sadržaj, gledajte da tegla bude na toplom i tako neka odstoji celu noć. Sledeće jutro promućkajte još jednom vašu teglu i to dobro, kada bi trebalo da primetite belu tečnost.

Dekantujte tečnost iz tegle u neku drugu posudu i pijte je tokom dana koliko god želite. Nemojte bacati ostali sadržaj iz tegle nego od njega napravite kašu od prosa koju ćete jesti za doručak.
Uveče napravite još jednu porciju na isti način. Tečnost bi trebalo da pijete dve nedelje.

Odlična hrana za bebe, trudnice i dojilje

Proso je jedna od prvih namirnica koje bi trebalo da date svojoj bebi kada bude spremna za uvođenje čvrste hrane. Veoma je blagog okusa i djeca ga lako prihvataju. Od svih žitarica najmanje se smatra alergenom. Istraživanja su pokazala i da djeca koja redovno jedu proso imaju znatno manji rizik od pojave astme u tom uzrastu.

Trudnice i dojilje treba da obogate svoju ishranu ovom blagotvornom žitaricom zato što sadrži mnogo gvožđa i kalcijuma, što je veoma značajno i za majku i za bebu. Zbog velikog sadržaja vlakana proso olakšava probavu i smanjuje rizik od pojave zatvora i hemoroida, što je česta pojava kod žena u periodu trudnoće i nakon porođaja.

Upotreba prosa za ljepotu i njegu

Nečista put ima svoje uzroke djelomično u povećanoj kiselosti u krvi. Prijevremeno sijeđenje kose, krtost i lomljivost noktiju svodi se često, među ostalim, i na pomanjkanje mineralnih tvari. Kozmetiku treba u prvom redu primijeniti iznutra na djelovanje prema vani: čišćenje krvi, zdravstvena dijeta i smišljena nadopuna svih tvari koje nedostaju organizmu, a koje upravo pružaju samo biljke.

Proso je odličan lijek protiv taloženja štetnih tvari kod reumatizma i gihta, pa proso ne samo da čisti krv od svih štetnih sastojaka nego čitavom organizmu dovodi tvari za izgradnju, među ostalim, i kremičnu kiselinu.

Čitavom tijelu – od vrha kose sve do nokata na nogama, potrebna je kremična kiselina i to u prvom redu rastvorijiva kremična kiselina, a upravo je taj oblik kremične kiseline sadržan u prosu, slično kao i kod poljske preslice.

Priprema dijetne hrane od prosa

manja ili veća zdjelica zdravog i krupnog prosa namače se 5 sati u peterostrukoj količini hladne vode; pri tom proso jako nabubri. Kaša se zatim ugrije i doda joj se vode, ukoliko je voda za namakanje posve upijena.

Recepti za pripremu jela od prosa

Osnovni recept

Počnite pripremati jelo od prosa tako da ga isperete i ocijedite.

U srednji lonac ulijte dvije i pol šalice vode i kad zakipi dodajte šalicu prosa. Poklopite, smanjite temperaturu i kuhajte 15 minuta.

Zatim maknite s vatre i pustite da stoji još 20 minuta. Dodajte maslinovo ulje i začinite po želji.

Za nešto mekšu kašu od prosa, povećajte količinu vode na tri i pol šalice i kuhajte pokriveno dok se voda potpuno ne apsorbira 45 minuta do sat vremena.

Ako želite da bude hrskavije, tostirajte proso prije kuhanja. Pržite ga u suhoj tavi na srednjoj vatri uz stalno miješanje oko tri minute, a zatim dodajte vodu i poklopite.

Ako vam nakon ručka ostane prosa, ne trebate razmišljati što ćete s njim. Ostatke prosa možete:

ubaciti u salate
prepržiti s tofuom i povrćem
pripremiti s mlijekom, medom i cimetom za doručak

Salata s prosom i crnim grahom

Sastojci

1 šalica prosa
3 šalice vode
2 šalice kuhanog crnog graha
2 velike rajčice, sjeckane
1 srednja glavica luka, sjeckana
1 srednji krastavac

loading...

Za preljev

trećina šalice vode
3 žlice soka od limuna
1 žlica balsamico octa
2 žličice češnjaka, mljevenog
1 žličica morske soli
¼ žličice crnog papra
1 žličica kumina

Priprema

Kuhajte proso u tri šalice vode dok je ne upije, oko 30 minuta. Pustite da se ohladi. U veliku zdjelu stavite proso, crni grah, rajčicu i luk.

Krastavac izrežite na kriške i dodajte u salatu. Pomiješajte sve sastojke za preljev i prelijte salatu. Stavite u hladnjak kako bi salata bila dobro ohlađena.

Složenac s prosom

Sastojci

pola glave kupusa, tanko narezanog
sol
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 srednja glavica luka, sitno nasjeckanog
1/4 šalice nasjeckanog svježeg kopra
svježe mljeveni papar
1 šalica nemasnog kravljeg sira
2 šalice kuhanog prosa

  1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U jednu zdjelu stavite kupus, dodajte malo soli i pustite da stoji 10 minuta.
  2. U međuvremenu, zagrijte žlicu ulja na srednjoj vatri i dodajte luk. Pirjajte miješajući dok ne omekša, oko tri minute. Dodajte sol i nastavite miješati oko 10 minuta.

Tada dodajte kupus i kuhajte miješajući oko 10 do 15 minuta. Umiješajte kopar i dodajte papar. Sve to zatim prebacite u veliku zdjelu.

  1. U multipraktik ubacite sir i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte malo soli i papra. Prebacite u zdjelu s kupusom. Dodajte proso i sve zajedno promiješajte. Sve skupa stavite u posudu za pečenje.
  2. Pecite oko 40 minuta i zatim ostavite da se hladi najmanje 15 minuta prije posluživanja.

Uključite proso u vaš meni! Ova namirnica je zdrava i bogata hranjivim tvarima pa je odličan dodatak svakoj prehrani.

Kontraindikacije i mjere opreza kod korištenja prosa u prehrani

No, osim prednosti prosoima i brojne kontraindikacije, i to:

  • – Proso ne bi trebali koristiti osobe s takvim gastrointestinalnim problemima kao, na primjer, niska kiselost u želucu i zatvor.
  • – Oprezno uključiti u prehranu trudnica. A razlog tome je – tijekom trudnoće, osobito u prvom tromjesečju, često žene piju lijekove koji sadrže jod. Nažalost, proso se ne kombinira s gore navedenim preparatima, jer rezultirajuća reakcija negativno utječe na apsorpciju ovog korisnog minerala.
  • – Iz istog razloga nije preporučljivo koristiti proso za osobe s problemima štitnjače.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.