Ordinacija Medium.ba

Hemoroidi – prirodni lijekovi i alternativno liječenje

Liječenje hemoroida

Hemoroidi, ponekad zvani šunjevi, su natečene vene u vašem anusu i rektumu. Uobičajeni simptomi mogu uključivati ​​bol, svrbež i rektalno krvarenje. Oni se mogu razviti unutar ili izvan anusa i rektuma, koji se nazivaju unutarnji i vanjski hemoroid.

Hemoroidi su izuzetno čest problem. Procjenjuje se da ih u jednom trenutku ima povjerljivih izvora Amerikanaca. Iako obično odlaze za nekoliko tjedana sami, mogu prouzrokovati blagu do ozbiljnu nelagodu. Kućni lijekovi mogu ih učiniti podnošljivijim.

Lješnjak

Lješnjak može smanjiti i svrbež i bol, dva glavna simptoma hemoroida. Prirodno je protuupalno, tako da može umanjiti i oticanje.

Lješnjak može se kupiti u tekućem obliku i primijeniti izravno na hemoroide. Također se može naći u proizvodima poput maramica i sapuna protiv svrbeža.

Aloe vera

Aloe vera gel je povijesno korišten za liječenje hemoroida i različitih stanja kože. Smatra se da ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći smanjiti iritaciju.

Iako nema dovoljno kliničkih dokaza o učinkovitosti aloe vera gela za hemoroide, Nacionalni centar za besplatni i integrirani HealthTrusted izvor navodi ga kao vrlo siguran za topičku upotrebu.

Gel se može naći kao sastojak u ostalim proizvodima, ali na hemoroidima bi trebali koristiti samo čisti aloe vera gel. Čisti gel aloe vere također se može ubrati izravno iz lišća biljke aloe.

Neki su alergični na aloe veru, osobito oni koji su alergični na češnjak ili luk. Provjerite alergijsku reakciju trljanjem veličine dimeza na podlakticu. Pričekajte 24 do 48 sati. Ako se reakcija ne pojavi, trebala bi biti sigurna za uporabu.

Preporučeno čitanje:

Topla kupka s Epsom soli

Tople kupke mogu pomoći ublažiti iritaciju od hemoroida. Možete koristiti sitz kupku, to jest malu plastičnu kadu koja stane na WC školjku, ili uzeti kadu za cijelo tijelo u svojoj kadi.

Prema Harvard Healthu, kupanje tople kupke 20 minuta nakon svakog pokreta crijeva bit će najučinkovitije. Dodavanje Epsom soli u kupku može pružiti dodatno olakšanje smanjenjem boli.

Masti bez recepta

Masti i kreme bez recepta, poput preparata H, mogu se pronaći u gotovo svim ljekarnama i mogu vam pružiti trenutno olakšanje. Neke čak mogu smanjiti oticanje i pomoći vašem hemoroidu da brže zacijeli.

Ako koristite kremu s hidrokortizonom, nemojte je koristiti više od tjedan dana.

Umirujuće maramice

Korištenje toaletnog papira nakon crijeva može pogoršati postojeće hemoroide. Maramice vam mogu pomoći u održavanju čistoće bez daljnjih iritacija. Za dodatno pojačanje možete pronaći maramice s umirujućim, antihemoroidnim sastojcima, poput lješnjaka vještica ili aloe vere.

Provjerite da maramice za koje odaberete nemaju u sebi alkohol, parfem ili druge iritacije. Te tvari bi mogle pogoršati simptome, umjesto da ih ublaže.

Hladni oblozi

Nanesite paketiće leda ili hladne komprese na anus kako biste ublažili oticanje 15 minuta istodobno. Za velike, bolne hemoroide ovo može biti izuzetno učinkovit tretman. Uvijek umotajte led u krpu ili papirnati ručnik i nikada ne nanosite nešto smrznuto izravno na kožu.

Omekšivači stolica

Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti, omekšivači stolice ili dodaci vlaknima, poput psilija, mogu pomoći u smanjenju opstipacije, učiniti stolicu mekšom i olakšati brze, bezbolne pokrete crijeva.

Mnogi od ovih omekšivača stolica dolaze u oblicima poput praha, kapsula i tekućina koje uzimate oralno između jednom i tri puta dnevno.

Komotna, pamučna odjeća

Mijenjanje uske odjeće izrađene od poliestera s ultra prozračnim pamukom (posebno pamučno rublje) može vam pomoći održati analno područje čisto i suho. To potencijalno može smanjiti simptome. Izbjegavajte upotrebu mirisnih deterdženata ili omekšivača tkanina da biste smanjili iritaciju.

Sprječavanje hemoroida

Promjene u načinu života i prehrane najbolji su način za sprječavanje hemoroida. Ostajanje tjelesno aktivnih i jedenje zdrave pomoći će vam da vam pokreti crijeva budu redoviti.

Jedite puno hrane s visokim sadržajem vlakana (posebno iz biljaka) i pijte puno vode kako bi se probavni proces ispravno kretao i spriječio zatvor. Redovito vježbanje i izbjegavanje sjedenja kroz duže vrijeme također mogu pomoći u sprečavanju hemoroida.

Najefikasniji način izbjegavanja opstipacije jeste odlazak u kupaonicu kada prvi put osjetite poriv. Odgoda pokreta crijeva omogućuje crijevu da ponovo upije vodu iz stolice. To otežava stolicu kad konačno odete.

loading...

Kada posjetiti svog liječnika

Hemoroide je obično lako liječiti i sami se uklanjaju. U vrlo rijetkim slučajevima hemoroid može uzrokovati komplikacije.

Kronični gubitak krvi iz hemoroida mogao bi izazvati anemiju, a to je manjak crvenih krvnih stanica. Unutarnji hemoroidi također mogu prekinuti dotok krvi, što rezultira davljenjem hemoroida, što može uzrokovati ekstremnu bol.

Ako kućni tretmani nisu bili učinkoviti nakon više od dva tjedna, zakažite sastanak kod liječnika. Vaš liječnik primarne njege može dijagnosticirati i liječiti hemoroide. Mogu vam napisati recepte za ljekovite kreme, masti i čepiće.

Ako ovi tretmani ne djeluju, mogu vam preporučiti tretmane poput parnica na gumama ili operaciju za uklanjanje hemoroida. Trebali biste također zakazati sastanak kod svog liječnika ako primijetite rektalno krvarenje prvi put ili ako vam se rektalno krvarenje poveća.

Izvori:

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.