Ordinacija Medium.ba

Prednosti korijena make, ishrana, doziranje i nuspojave

Informacije u našim člancima NISU namijenjene da zamijene odnos jedan na jedan sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom i nisu namijenjene kao medicinski savjet.

Naš tim uključuje licencirane nutricioniste i dijetetičare, certificirane stručnjake za zdravstveno obrazovanje, kao i certificirane stručnjake za snagu i kondiciju, lične trenere i stručnjake za korektivne vježbe. Naš tim ima za cilj da bude ne samo temeljit u istraživanju, već i objektivan i nepristrasan.

Ovaj članak je zasnovan na naučnim dokazima, koje su napisali stručnjaci i činjenicama koje je proveravalo naše obučeno uredništvo. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (1, 2, itd.) veze na koje se može kliknuti do medicinskih studija koje su recenzirali stručnjaci.

Informacije u našim člancima NISU namijenjene da zamijene odnos jedan na jedan sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom i nisu namijenjene kao medicinski savjet.

Uz stroge uredničke smjernice za izvore, povezujemo se samo sa akademskim istraživačkim institucijama, renomiranim medijskim stranicama i, kada je istraživanje dostupno, medicinskim recenziranim studijama. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (1, 2, itd.) veze do ovih studija na koje se može kliknuti.

Unatoč tome što je cijenjen zbog svojih ljekovitih svojstava hiljadama godina, korijen make je jedan od najnovijih lijekova koji zauzima središnje mjesto u zajednici prirodnog zdravlja, a njegov novootkriveni status superhrane je zaslužen. Istraživači neprestano otkrivaju nove zdravstvene prednosti povezane s ovim moćnim korjenastim povrćem.

Također se smatra “adaptogenom”, imenom koje se daje određenim biljkama, biljkama i prirodnim supstancama koje pomažu tijelu da se prirodno prilagodi stresorima poput zauzetosti, zahtjevnog posla ili bolesti.

I ne samo to, maca pruža mnoštvo važnih mikronutrijenata i prepuna je antioksidansa, a pokazalo se da poboljšava seksualno zdravlje, balansira nivo hormona i podiže energiju, raspoloženje i pamćenje.

Šta je koren make?

Šta je maca? Poznata po svom naučnom nazivu, Lepidium meyenii, maca je vrsta krstonosnog povrća porijeklom iz Anda u Peruu. Maca ima sličan izgled i veličinu kao rotkvica ili repa sa zelenim vrhovima i korijenom koji varira u boji od žute do ljubičaste i crne.

Korijen ugodnog okusa, ili hipokotili, obično je dostupan u obliku praha nakon što se ubere i samlje. Ne samo da je prirodni izvor iscjeljujuće ishrane, već ima i dugu istoriju bezbedne superhrane koja se hiljadama godina konzumira zbog svojih zdravstvenih prednosti u regionima Anda.

Upotreba make se može pratiti unazad preko 3000 godina. Istorijski gledano, ovo korjenasto povrće koristili su stari Peruanci kao oblik valute za trgovinu, a bilo je cijenjeno i zbog svojih ljekovitih svojstava. Koristio se za liječenje niza bolesti, kao što su menstrualni problemi, menopauza, rak želuca, umor, stres i anemija. Čak se kaže da su se inkanski ratnici punili korijenom make prije nego što su krenuli u bitku kako bi povećali svoju izdržljivost i snagu.

Tokom perioda kada je civilizacija Inka cvetala u regionu Anda, maca se smatrala neverovatno vrednom. U stvari, njegova upotreba je čak bila ograničena i rezervirana samo za tantijeme. Kasnije je uvezen u Španiju i koristili su ga španski kraljevi za povećanje nivoa energije i snabdevanje dodatnim hranljivim materijama.

Danas se maca uglavnom konzumira u obliku praha ili kapsula. Međutim, tradicionalno se svježi korijen kuhao, a zatim konzumirao, jer su Peruanci vjerovali da jedenje sirove make može uzrokovati probavne probleme i probleme sa štitnom žlijezdom.

Prednosti

1. Bogat antioksidansima

Korijen make djeluje kao prirodni antioksidans, podižući nivoe antioksidansa poput glutationa i superoksid dismutaze u tijelu. Antioksidansi pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala, u borbi protiv kroničnih bolesti i sprječavanju oštećenja stanica.

Jedna studija u epruvetama iz 2014. godine pokazala je da polisaharidi ekstrahovani iz make imaju visoku antioksidativnu aktivnost i da su efikasni u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala.

Studija na životinjama u Češkoj čak je otkrila da davanje koncentrirane doze make štakorima ne samo da poboljšava njihov antioksidativni status, već i značajno smanjuje razinu kolesterola i triglicerida u jetri i smanjuje šećer u krvi, pomažući u sprječavanju razvoja kroničnih bolesti. U međuvremenu, druga studija u epruveti pokazala je da sadržaj antioksidansa u ekstraktu lista make može čak zaštititi od neuroloških oštećenja.

Poboljšanje vašeg antioksidativnog statusa može biti korisno za prevenciju bolesti poput srčanih bolesti, raka i dijabetesa sprečavanjem oksidativnog stresa i oštećenja stanica. Međutim, uprkos ovim obećavajućim rezultatima, potrebno je više studija kako bi se razumjelo kako antioksidansi u korijenu make mogu utjecati na ljude.

2. Poboljšava energiju, raspoloženje i pamćenje

Oni koji redovno koriste maca prah navode da se zbog njega osjećaju budnijima, energičnijim i poletnijima, često relativno brzo nakon što ga počnu koristiti. Osim toga, maca može pomoći u povećanju energije, a da vam ne daje “tremsu” ili osjećaj drhtavice, kao što je visok nivo kofeina.

Klinička ispitivanja su pokazala da maca može pozitivno utjecati na energiju i izdržljivost. Održavanje pozitivnog nivoa energije također može pomoći u poboljšanju raspoloženja, a neke rane studije su čak otkrile da maca može smanjiti simptome depresije.

Ostaje nejasno kako tačno maca povećava nivo energije, ali se vjeruje da pomaže u sprječavanju skokova i padova šećera u krvi i održava zdravlje nadbubrežne žlijezde, koja regulira raspoloženje i energiju tijekom dana. Održavanje nivoa energije na visokom nivou takođe može pomoći u sprečavanju debljanja.

Nekoliko studija je također otkrilo da korijen make pogoduje pamćenju i fokusu. Zapravo, dvije studije na životinjama iz 2011. godine otkrile su da je crna maka mogla poboljšati oštećenje pamćenja kod miševa, vjerovatno zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa.

3. Poboljšava seksualno zdravlje žena

Više studija je potvrdilo da maca ima koristi za seksualno zdravlje žena kroz nekoliko različitih mehanizama.

Korijen make može poboljšati seksualnu disfunkciju i pojačati seksualni nagon kod žena. Jedna studija je proučavala efekte korijena make na žene u postmenopauzi sa seksualnom disfunkcijom uzrokovanom upotrebom antidepresiva. U poređenju s placebom, korijen make je mogao značajno poboljšati seksualnu funkciju. Druga studija imala je slične nalaze, izvještavajući da se maca dobro podnosi i da može poboljšati libido i seksualnu funkciju.

Studija iz 2008. također je otkrila da korijen make koristi i psihološkim simptomima i seksualnoj funkciji kod žena u postmenopauzi. U stvari, maca je uspjela smanjiti depresiju i anksioznost povezane s menopauzom nakon šest sedmica liječenja.

Maca također može uravnotežiti ženske spolne hormone i čak se pokazalo da ublažava simptome menopauze. Balansiranje nivoa hormona ključno je za mnoge aspekte reproduktivnog zdravlja i može pomoći u smanjenju simptoma kao što su neplodnost, debljanje i nadutost.

4. Balansira nivoe estrogena

Estrogen je primarni ženski polni hormon odgovoran za regulaciju reproduktivnog sistema. Neravnoteža ovog vitalnog hormona može uzrokovati niz simptoma u rasponu od nadimanja do neredovnih menstruacija i promjena raspoloženja. Previsoke ili niske razine estrogena također mogu otežati ovulaciju i trudnoću ženi.

Korijen make može pomoći u balansiranju nivoa hormona i kontroli količine estrogena u tijelu. Jedna studija objavljena u International Journal of Biomedical Science dala je 34 žene u ranoj postmenopauzi tabletu koja je sadržavala maku ili placebo dva puta dnevno tokom četiri mjeseca. Ne samo da je maca pomogla u balansiranju nivoa hormona, već je i ublažila simptome menopauze, kao što su noćno znojenje i valunge, pa čak i povećana gustina kostiju.

Osim smanjenja simptoma menopauze, regulacija nivoa estrogena također može pomoći u poboljšanju reproduktivnog zdravlja i plodnosti i smanjenju simptoma povezanih sa stanjima poput sindroma policističnih jajnika (PCOS), kao što su višak rasta kose, debljanje i akne.

5. Povećava mušku plodnost

Pa šta je sa korijenom make za muškarce? Iako studije ne podržavaju tvrdnju da maca podiže nivo testosterona, one pokazuju da prah make koristi muškom seksualnom zdravlju i plodnosti.

Jedno istraživanje provedeno u Peruu pokazalo je da suplementacija macom tokom osam sedmica povećava seksualnu želju kod muškaraca. U međuvremenu, druga studija iz 2001. godine istakla je da maca pomaže poboljšanju kvaliteta i pokretljivosti sperme, dva važna faktora kada je u pitanju muška neplodnost.

Kalorije

Maka korijen u prahu je odličan izvor proteina, vlakana i nekoliko vitamina i minerala, uključujući vitamin C, bakar i željezo. Takođe sadrži preko 20 aminokiselina — uključujući svih osam esencijalnih aminokiselina — i obilje fitonutrijenata koji promovišu zdravlje. Takođe sadrži mnogo korisnih biljnih jedinjenja, uključujući glukozinolate i polifenole, i popularan je izbor za vegansku prehranu.

Jedna unca (ili oko 2 supene kašike) maca praha sadrži otprilike:

91 kalorija

20 grama ugljenih hidrata

4 grama proteina

1 gram masti

2 grama dijetalnih vlakana

79,8 miligrama vitamina C (133 posto DV)

1,7 miligrama bakra (84 posto DV)

4,1 miligrama gvožđa (23 procenta DV)

560 miligrama kalijuma (16 posto DV)

0,3 miligrama vitamina B6 (16 posto DV)

0,2 miligrama mangana (11 posto DV)

1,6 miligrama niacina (8 posto DV)

70 miligrama kalcijuma (7 posto DV)

0,1 miligrama riboflavina (6 posto DV)

Kako koristiti Maca Root

Do ovog trenutka verovatno se pitate: „Gde mogu da kupim macu? I mogu li kupiti organsku maku?”

Zahvaljujući sve većoj popularnosti, maca je široko dostupna u prodavnicama zdravlja, apotekama, pa čak i online prodavcima. Takođe se može naći u obliku kapsula, tečnosti, praha ili ekstrakta. Smatra se da su svi oblici podjednako korisni, ali najbolje je kupiti maku od kvalitetnog kombajna koji osigurava 100 posto čist prah korijena make. U idealnom slučaju, uključujući i ekstrakt make, također biste trebali tražiti sortu koja je sirova i organska.

Osim toga, maca se kategorizira na osnovu boje korijena i najčešće je žuta, crna ili crvena. Sve boje make imaju slične prednosti, iako se smatra da su određene vrste i boje make korisnije za određena medicinska stanja. Crvena maca u prahu je najčešći oblik dodatka. Želatinizirani maca prah se ponekad naziva maca brašnom.

loading...

Maca obično ima zemljani, blago orašasti okus s primjesama butterscotcha koji posebno djeluje kada se doda zobenim pahuljicama ili žitaricama. Okus također može varirati ovisno o vrsti make, s tim da je crna maca nešto gorka, a krem ​​boje korijena još slađeg okusa. Maca prah se lako može dodati u smutije i napitke ili umešati u recepte.

Imajte na umu da većina ljudi ne želi peći u mikrovalnoj pećnici niti zagrijavati svoj maca prah na visokim temperaturama jer proces zagrijavanja može umanjiti neke od hranjivih tvari.

U planini Andi gdje se uzgaja maca, lokalno stanovništvo može konzumirati i do pola kilograma sušenog ili svježeg korijena make dnevno. Većina ljudi uzima negdje između jednog grama do 20 grama dnevno u obliku praha.

Iako ne postoji zvanična preporučena doza maca u prahu, najbolje je započeti s otprilike jednom supenom kašikom (u obliku praha) dnevno i proširiti na dve do tri kašike tokom dana. Budući da je maca poznata po povećanju energije i izdržljivosti, mnogi ljudi je vole uzimati prije vježbanja kako bi dobili dodatnu energiju.

Maca korijen protiv ginsenga

Poput make, ginseng je biljka s mesnatim korijenom i snažnim ljekovitim svojstvima. Oba se koriste u tradicionalnoj medicini stoljećima i vjeruje se da imaju slične zdravstvene prednosti, kao što su poboljšano pamćenje, povećan nivo energije, smanjeni simptomi menopauze i niži šećer u krvi. Ginseng i maca također sadrže antioksidanse i također imaju moćna protuupalna svojstva.

Međutim, postoje neke jasne razlike koje izdvajaju ova dva korjenasto povrće. Prije svega, postoji veća količina istraživanja o ginsengu, a on je povezan sa širim rasponom jedinstvenih zdravstvenih prednosti.

Osim toga, dok se korijen make zapravo smatra povrćem krstaša poput brokule ili prokulice, ginseng pripada porodici biljaka Araliaceae, koja se sastoji prvenstveno od tropskih grmova i drveća. Ginseng takođe ima tendenciju da bude gorak, dok maca ima zemljani, orašasti ukus koji se često dodaje receptima i pićima kako bi se poboljšao sadržaj nutrijenata i profil ukusa.

Nuspojave i mjere opreza

Maca je sigurna za većinu ljudi i može se konzumirati uz minimalan rizik od nuspojava make. Imajući to u vidu, postoje neki ljudi koji bi možda želeli da smanje unos.

Ako imate bilo kakvih problema sa štitnom žlijezdom, trebali biste održavati unos make umjereno i izbjegavajte je konzumiranje sirove. To je zato što sadrži goitrogene, tvari koje mogu narušiti funkciju štitnjače, posebno kod onih s problemima štitnjače. Proverite sa svojim lekarom pre nego što uzmete maku ako imate hipotireozu ili probleme sa štitnom žlezdom.

Zbog uticaja make na nivo hormona, liječnici vjeruju da maku ne bi trebali konzumirati ljudi koji se oslanjaju na lijekove koji mijenjaju hormone za liječenje bolesti poput raka dojke ili raka prostate, na primjer, ili drugih ozbiljnih stanja. Ljudima koji imaju visok krvni pritisak se također savjetuje da ne konzumiraju maku kako bi izbjegli neželjene nuspojave korijena make.

Konačno, postoje ograničena istraživanja o sigurnosti make za žene koje su trudne ili doje. Dok se ne potvrdi da je bezbedno, za ove žene je najbolje da izbegavaju macu.

Final Thoughts

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.