Feritin skladišti željezo i prenosi ga tamo gdje je potrebno. Međutim, također sudjeluje u infekcijama, upalama i malignitetima. Povišen feritin se često nalazi u kroničnim upalnim stanjima kao što su gojaznost, metabolički sindrom i dijabetes. Saznajte zašto je važno održavati ravnotežu ovog proteina i koji faktori povećavaju ili smanjuju nivo feritina.
Šta je feritin?
Feritin je proteinski kompleks koji skladišti željezo u rastvorljivom, netoksičnom obliku i prenosi ga do područja gdje je potrebno [1].
Gvožđe ima mnogo važnih uloga u našim tijelima: pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i potrebno je mišićnim i srčanim stanicama za proizvodnju energije. Ali željezo također može biti toksično za stanice zbog svoje sposobnosti da stvara reaktivne vrste, koje mogu oštetiti DNK i proteine. Feritin hvata i puferuje gvožđe u ćelijama i veoma je važan za dobro zdravlje [1].
Nizak nivo feritina signalizira da su zalihe željeza u tijelu niske. Viši nivoi, s druge strane, mogu ukazivati na to da imate stanje koje uzrokuje da tijelo skladišti previše željeza [2].
Visoki nivoi feritina
Interpretacija
Ako je feritin visok, postoji višak željeza ili u suprotnom dolazi do akutne upalne reakcije u kojoj se feritin mobilizira bez viška željeza.
Feritin se povećava pod oksidativnim stresom. Povećava ga element koji reaguje na antioksidans (ARE) [3].
Feritin, zauzvrat, može povećati proinflamatorne medijatore jetre IL-1b, iNOS, RANTES, IkappaBα i ICAM1 [4].
Feritin se koristi kao indikator poremećaja preopterećenja gvožđem, kao što su hemohromatoza ili hemosideroza.
Kako je feritin također reaktant akutne faze (dio odgovora tijela na upalu), često je povišen kod raznih bolesti. Normalni C-reaktivni protein (CRP) može se koristiti za isključivanje povišenog feritina uzrokovanog reakcijama akutne faze.
Nivo feritina veći od 1000 ng/ml je nespecifičan marker bolesti, uključujući infekcije i rak [2].
Međutim, feritin iznad 300 može ukazivati na neku upalu.
Visoki nivoi feritina obično ukazuju na višak gvožđa i akutnu ili hroničnu upalu.
Bolesti povezane sa visokim feritinom
Na prvi pogled
Najčešći uzroci povišenih nivoa feritina su gojaznost, upale i svakodnevni unos alkohola. Najčešći uzrok genetski povezanih povišenih nivoa feritina je stanje hemohromatoze. Dodatni uzroci uključuju dijabetes i metabolički sindrom [5, 6].
Imamo detaljan post posvećen bolestima povezanim sa stanjima koja imaju viši ili niži feritin.
Cirkulirajući feritin je široko poznat kao reaktant akutne faze i marker akutne i kronične upale. Povišen je kod širokog spektra upalnih stanja, uključujući kroničnu bolest bubrega, reumatoidni artritis i druge autoimune poremećaje, akutne infekcije i maligne bolesti [2].
Povišen feritin u ovim stanjima odražava povećane ukupne zalihe željeza u tijelu, ali paradoksalno, ove zalihe su izdvojene i nisu dostupne za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Ovo doprinosi široko priznatoj anemiji hronične bolesti (ACD) [2].
Imajte na umu da iako se nivoi feritina općenito povećavaju u infekciji, neke infekcije također rezultiraju smanjenjem feritina [7].
Upalna stanja [2]
[2] Hronična bolest bubrega [2]
[2] Reumatoidni artritis [2]
[2] Autoimuni poremećaji [2]
[2] Akutne infekcije [2]
[2] Rak [2, 2, 2]
[2, 2, 2] Anemija hronične bolesti [8]
[8] Dijabetes tipa 2 [9]
[9] Metabolički sindrom [6]
[6] Ateroskleroza [10]
[10] Bolest masne jetre [10]
[10] Anoreksija [11]
[11] Gravesova bolest [12]
[12] Aritmije [13]
[13] Hronična infekcija hepatitisom C [2]
[2] Hemokromatoza [5]
[5] Hemofagocitni sindrom [1]
[1] Stillova bolest [2]
[2] Sideroblastična anemija [1]
Gojaznost, teška konzumacija i upale česti su uzroci visokog feritina. Glavni genetski uzrok je hemohromatoza. Ključno je da se dobije adekvatna dijagnoza jer mnoga druga stanja mogu povećati ili smanjiti feritin.
Potencijalni uzroci višeg feritina
Visok nivo feritina može ukazivati na mnoga zdravstvena stanja, od kojih su neka navedena u nastavku. Ako vam je feritin visok, razgovarajte sa svojim ljekarom što je prije moguće. On ili ona bi trebali dijagnosticirati i liječiti osnovno stanje koje može biti povećanje nivoa feritina.
Hemohromatoza
Feritin se koristi kao indikator poremećaja preopterećenja gvožđem, kao što su hemohromatoza ili hemosideroza.
Brojni uslovi mogu uzrokovati preopterećenje gvožđem, uključujući:
Reumatoidni artritis
Metabolički sindrom
Dijabetes tipa 2
Druge upalne bolesti
Hipertireoza
Trovanje gvožđem
Rak, kao što je leukemija, limfom ili karcinom dojke
Bolest jetre
Nedavna transfuzija krvi
Dodatno, proinflamatorni citokini stimulišu proizvodnju feritina, koji u odnosu na upalu/infekciju djeluje kao reaktant akutne faze [10].
Cirkulirajuću proizvodnju feritina povećavaju citokini interleukin-1-β (IL-1) i faktor nekroze tumora-α (TNF-α) [2].
Ostalo
Alkohol
Alkohol pojačava apsorpciju gvožđa. Konzumacija alkohola je značajno povezana sa visokim nivoom feritina [14].
Postojala je pozitivna veza između unosa vina i koncentracija i feritina i željeza u krvi [15].
Kod zloupotrebe alkohola, nivoi feritina su povišeni i brzo opadaju sa apstinencijom od alkohola [16].
Pušenje
Žene koje puše imaju veći feritin i više željeza u tijelu u poređenju sa ženama nepušačima. Međutim, kada žene puše tokom trudnoće, njihova novorođenčad imaju niže zalihe gvožđa nego majke nepušačice [17].
Pušenje duhana je bilo povezano s povišenim koncentracijama feritina kod pacijenata s Parkinsonovom bolešću (u ovom okruženju pušenje je imalo povoljan učinak) [18].
Načini za smanjenje feritina
Važno je da razgovarate sa svojim lekarom ako vam je feritin visok. Vaš ljekar bi trebao dijagnosticirati i liječiti sva osnovna stanja koja uzrokuju visoke nivoe feritina.
Možete isprobati dodatne strategije navedene u nastavku ako vi i vaš ljekar utvrdite da bi mogle biti prikladne za snižavanje željeza. Razgovarajte o strategijama koje su ovdje navedene sa svojim ljekarom. Zapamtite da nijedan od njih nikada ne bi trebalo da se radi umesto onoga što vam lekar preporučuje ili prepisuje.
1) Dijeta za hemohromatozu (hrana sa malo gvožđa)
Hemohromatoza je čest uzrok visokog feritina. Ljudi sa ovim stanjem apsorbuju previše gvožđa iz hrane, što prekomerno podiže nivo gvožđa u krvi.
Općenito, optimalna dijeta za osobe sa hemohromatozom je siromašna gvožđem.
Pored toga, različiti faktori mogu uticati na količinu gvožđa koje ljudi apsorbuju, kao što su:
Dijetetski oblici željeza: hem (iz mesa, peradi i ribe) naspram ne-hem (uglavnom iz biljaka) željeza. Hem gvožđe se bolje apsorbuje [8].
Želučana kiselina i vitamin C, koji povećavaju apsorpciju gvožđa bez hema [8].
Fitinska kiselina i polifenoli (u povrću), koji smanjuju apsorpciju bez hema [8].
Imajući u vidu ove faktore, pored smanjenja unosa hrane bogate gvožđem, dodatno utiče na ravnotežu i apsorpciju gvožđa u organizmu.
Na primjer, možete i još uvijek trebate jesti zeleno, lisnato povrće, jer ono sadrži samo ne-hem željezo. Ovu vrstu gvožđa je mnogo teže apsorbovati.
Mnogo svježeg povrća također sadrži polifenole, koji djeluju kao antioksidansi i smanjuju apsorpciju željeza.
Također možete konzumirati više mahunarki i žitarica, koje sadrže spojeve koji smanjuju apsorpciju željeza (fitinska kiselina). Načini na koje možete modificirati zdravu ishranu za hemohromatozu je detaljnije objašnjen u nastavku.
Ljudi sa hemohromatozom imaju tendenciju da se bolje snalaze uz ishranu sa nižim sadržajem gvožđa, ali i dalje dovoljnom količinom lisnatog povrća i druge zdrave hrane.
2) Zeleni čaj i kafa
I čaj i kafa sadrže tanine i polifenole, koji inhibiraju apsorpciju gvožđa. Međutim, čini se da čaj ne utiče na nivo feritina kod zdravih odraslih osoba. Može samo sniziti feritin kod onih s nedostatkom gvožđa ili preopterećenjem gvožđem.
Koncentracije feritina nisu bile povezane s konzumacijom crnog, zelenog ili biljnog čaja kod zdravih odraslih osoba [19].
Međutim, feritin je pokazao negativnu korelaciju s konzumacijom čaja kod starijih osoba [20].
Konzumacija čaja je bila povezana sa nižim feritinom u grupama sa visokom prevalencijom nedostatka gvožđa [21].
Kod onih koji imaju rizik od preopterećenja gvožđem, konzumacija čaja može smanjiti koncentraciju feritina [21].
EGCG koji se nalazi u čaju značajno inhibira crijevnu apsorpciju gvožđa hema (smanjivanjem izvoza gvožđa u Caco-2 ćelijama) [22].
Osim toga, kafa ometa korištenje dodatnog željeza [23].
Trudnice sa visokom učestalošću konzumiranja kafe imale su niže vrednosti gvožđa u telu [24, 25].
Pijenje zelenog čaja i kafe može pomoći u smanjenju apsorpcije gvožđa kod ljudi sa preopterećenjem gvožđem (i visokim feritinom).
3) Vlakna
Vlakna ometaju apsorpciju gvožđa.
Unos voća, povrća i sokova siromašnog vlaknima bio je povezan s višim koncentracijama feritina kod žena u premenopauzi [26].
4) cjelovite žitarice (fitička kiselina)
Fitinska kiselina je uobičajena u gotovo svim namirnicama biljnog porijekla, uključujući cjelovite žitarice, pasulj, orašaste plodove i sjemenke.
Fitinska kiselina je snažan inhibitor nativne i fortifikacijske apsorpcije željeza [27].
Kod ljudi postoji inhibicijski učinak fitata na apsorpciju željeza ovisan o dozi [28].
Apsorpcija željeza se povećala četiri do pet puta kod ljudi kada je fitinska kiselina smanjena u odnosu na normalnu količinu u soji [29].
Hrana bogata vlaknima i cjelovite žitarice (koje sadrže fitinsku kiselinu) smanjuju apsorpciju željeza i mogu biti dobar izbor za osobe s preopterećenjem željezom.
5) Vježba
Feritin se akutno povećava odmah nakon vježbanja, ali se vraća na početnu vrijednost nekoliko sati kasnije [30].
S druge strane, dugotrajna, rutinska vježba snižava feritin zajedno s drugim reaktantima akutne faze [31].
Redovna fizička aktivnost, posebno intenzivno trčanje, povećava gubitak gvožđa. Blagi nedostatak željeza (nenormalan feritin u krvi i normalna koncentracija hemoglobina) i ponekad prava anemija zbog nedostatka željeza mogu se javiti, posebno kada je nutritivni unos željeza nedovoljan i potražnja za željezom je povećana zbog rasta (djeca, adolescenti) ili dodatnog gubitka željeza (putem menstruacije) [ 32].
Nedostatak gvožđa je čest kod sportista koji se bave sportovima izdržljivosti. U maratonkama, prevalencija je čak 28%, u poređenju sa 11% u opštoj ženskoj populaciji [33].
Sportisti izdržljivosti trebaju više željeza jer njihov trening uzrokuje povećanje broja crvenih krvnih zrnaca. To znači da njihov nivo hemoglobina može izgledati normalno, ali nivo feritina (marker rezervi željeza pohranjenih u tijelu) može biti nizak.
Nizak feritin sa hemoglobinom u srednjem do gornjem normalnom opsegu i nizak feritin sa hemoglobinom u niskom normalnom rasponu su relativne indikacije za suplementaciju gvožđa kod sportista [34].
6) Kalcijum
Hrana bogata kalcijumom, kao što su mliječni proizvodi, može smanjiti apsorpciju željeza.
Nivo feritina bio je negativno povezan s količinom konzumiranog kravljeg mlijeka i unosom kalcija kod djece od 18 mjeseci [35].
Trudnice koje su konzumirale kravlje mlijeko najmanje 3 puta sedmično imale su niži nivo feritina i željeza u tijelu [24].
Ishrana bogata mlekom i jogurtom povećala je rizik od niskog statusa gvožđa za 50% kod žena na Novom Zelandu [36].
Međutim, iako su uočeni neki kratkoročni efekti, nije uočeno da dugotrajna suplementacija kalcijem negativno utiče na status gvožđa i koncentraciju feritina [37].
7) Cink
Cink je esencijalni mineral koji se obično nalazi u multi-mineralnim suplementima. Cink je važan za imunološku funkciju.
Cink može ometati apsorpciju gvožđa zbog sličnih hemijskih svojstava i zajedničkih puteva apsorpcije.
U ispitivanjima na ljudima, čini se da sam dodatak cinka nema klinički važan negativan učinak na status željeza. Međutim, kada se cink daje sa gvožđem, indikatori gvožđa se ne poboljšavaju toliko kao kada se daje samo gvožđe [38].
8) Mangan
Mangan je esencijalni mineral koji se obično nalazi u multi-mineralnim suplementima.
Mangan može ometati apsorpciju gvožđa zbog sličnih hemijskih svojstava i zajedničkih puteva apsorpcije.
Kod ljudi, mangan je inhibirao apsorpciju željeza ovisno o dozi, kako u otopinama tako iu obroku za hamburger. Mangan ima jaku direktnu kompetitivnu inhibiciju apsorpcije gvožđa [39].
9) Magnezijum
Neke vrste uobičajenih suplemenata magnezija, kao što je magnezijev oksid, mogu smanjiti apsorpciju željeza u ćelijskim studijama [40].
Minerali poput kalcijuma, cinka, magnezija i mangana mogu smanjiti apsorpciju gvožđa u crijevima takmičeći se s njegovim transporterima.
10) Kurkumin
Kurkumin, polifenol koji se nalazi u kurkumi, veže se za željezo i može uzrokovati nedostatak željeza kod pacova [41].
Takođe može pomoći pacovima kod preopterećenja gvožđem [42].
U modelu graničnog nedostatka gvožđa, pacovi hranjeni kurkuminom imali su inducirani potpuni nedostatak [43].
11, 12 i 13) Pepermint, kakao i kamilica
U poređenju sa ljudima koji su upravo pili vodu [44]:
Napici koji sadrže 20 do 50 mg ukupnih polifenola/porcija smanjuju apsorpciju željeza iz obroka za 50 do 70%
Napitci koji sadrže 100 do 400 mg ukupnih polifenola/porcija smanjuju apsorpciju željeza za 60 do 90%
Inhibicija gvožđa čajevima (ista koncentracija polifenola) [44]:
Crni čaj = 79 do 94%
Čaj od nane = 84%
Pennyroyal = 73%
kakao = 71%
Verbena = 59%
Cvijet limete = 52%
kamilica = 47%
14) Jaja
Žumanjci smanjuju apsorpciju gvožđa [45].
15) Ekstrakt sjemenki grožđa (i antocijanini)
Ekstrakt sjemenki grožđa (GSE) značajno inhibira crijevnu apsorpciju gvožđa hema (smanjivanjem izvoza gvožđa u Caco-2 ćelijama) [22].
Redovna konzumacija dijetalnog vitamina C može lako da se suprotstavi inhibitornim efektima niskih koncentracija polifenola u ishrani na apsorpciju hem gvožđa, ali ne može da se suprotstavi inhibitornom dejstvu visokih koncentracija polifenola [22].
16) Čili
Čili je sposoban da inhibira apsorpciju gvožđa u studiji sprovedenoj na mladim ženama [46].
Feritin je protein koji skladišti i prenosi željezo u krvi. Visoki nivoi feritina obično ukazuju na višak gvožđa i akutnu ili hroničnu upalu. Uobičajeni uzroci visokog feritina su gojaznost, obilno pijenje i upala. Glavni genetski uzrok je hemohromatoza. Ključno je dobiti adekvatnu dijagnozu i liječenje jer mnoga druga stanja mogu povećati ili smanjiti feritin. Komplementarna strategija koja može pomoći u smanjenju nivoa feritina kod osoba sa hemohromatozom je ishrana sa niskim sadržajem gvožđa, ali dovoljno bogatom hranljivom hranom. Vlakna, zeleni čaj i kafa takođe mogu smanjiti apsorpciju gvožđa kod ljudi sa preopterećenjem gvožđem. Redovno, umjereno vježbanje može dugoročno pomoći u smanjenju visokog feritina i upale.