Ordinacija Medium.ba

Omjer BUN/kreatinina: visoki i niski nivoi + normalni raspon

BUN (azot uree u krvi) i kreatinin su dva krvna testa koja mogu otkriti mnogo o vašem metabolizmu, bubrezima, jetri i cjelokupnom zdravlju. I dok se mogu koristiti odvojeno, omjer BUN/kreatinin može pomoći u otkrivanju važnih problema. Saznajte više o omjeru BUN/kreatinin i šta on može otkriti o vašem zdravlju.

Koji je omjer BUN/kreatinina?

BUN (azot ureje u krvi) i kreatinin su dva laboratorijska testa koja se često naručuju kao dio sveobuhvatnog metaboličkog panela. Vaš ljekar može naručiti ovaj panel kako bi stekao predstavu o vašem cjelokupnom zdravlju i metabolizmu.

BUN mjeri količinu uree u krvi. Urea je otpadni proizvod koji nastaje u jetri dok tijelo prerađuje proteine. Ovaj protein se uglavnom dobija iz ishrane, ali može biti i rezultat prometa proteina u tkivu [1, 2, 3].

Ureu uklanjaju bubrezi, ali brzina uklanjanja zavisi od potreba organizma. Bubrezi mogu vratiti različite količine uree u krvotok ovisno o faktorima kao što su hidratacija i krvni tlak. Visoka razina ureje je također važan marker disfunkcije bubrega [1, 2, 3].

Kreatinin je, s druge strane, otpadni proizvod koji nastaje normalnim trošenjem mišića. Proizvodi se od kreatina, proteina koji pomaže u stvaranju energije za mišićne kontrakcije. Proizvodnja kreatinina u suštini odražava mišićnu masu, a budući da se ta masa malo mijenja iz dana u dan, proizvodnja kreatinina ima tendenciju da bude prilično konstantna [3, 4, 5].

Kreatinin se uklanja iz tijela putem bubrega, koji ga skoro sav filtrira iz krvi u mokraću, prilično konstantnom brzinom. Zbog toga su nivoi u krvi obično dobar pokazatelj koliko dobro rade vaši bubrezi [3, 4, 5].

Da rezimiramo, nivoi BUN-a fluktuiraju, dok se kreatinin uklanja konstantnom brzinom i njegovi nivoi u krvi su obično stabilni. Zato se omjer BUN/kreatinin može koristiti za provjeru problema kao što su dehidracija, ozljeda/bolest bubrega, krvarenje crijeva i drugi problemi [3].

Omjer BUN/kreatinina Normalni raspon

Normalni raspon za omjer BUN/kreatinin je između 5 – 20 mg/dL.

Odnos BUN/kreatinin raste sa godinama, a sa smanjenjem mišićne mase [6].

Nizak odnos BUN/kreatinina

Nizak omjer BUN/kreatinina ukazuje na osnovnu bolest/poremećaj i obično će biti praćen simptomima ovog osnovnog poremećaja. Ovdje prikazani uzroci su obično povezani sa niskim BUN/kreatininom. Radite sa svojim doktorom ili drugim zdravstvenim radnikom za tačnu dijagnozu.

Omjer BUN/kreatinina niži od normalnog može biti uzrokovan:

Nizak unos proteina, što se vidi u uslovima pothranjenosti i gladovanja. Manje proteina znači manju proizvodnju BUN-a [3].

, viđeno u uslovima pothranjenosti i gladovanja. Manje proteina znači manju proizvodnju BUN-a [3]. Uznapredovala bolest jetre, kada jetra ne može proizvesti dovoljno uree, što rezultira nižim razinama BUN [3].

, kada jetra ne može proizvesti dovoljno uree, što rezultira nižim razinama BUN [3]. Anemija srpastih ćelija – u ovom stanju bubrezi reapsorbuju manje uree i više se gubi u urinu, što rezultira nižim BUN [3].

– u ovom stanju bubrezi reapsorbuju manje uree i više se gubi u urinu, što rezultira nižim BUN [3]. Hipotireoza, stanje u kojem štitne žlijezde ne proizvode dovoljno hormona štitnjače. Ovo stanje može povećati nivo kreatinina [7, 8].

, stanje u kojem štitne žlijezde ne proizvode dovoljno hormona štitnjače. Ovo stanje može povećati nivo kreatinina [7, 8]. Rabdomioliza, stanje u kojem se oštećeni mišići brzo razgrađuju, što rezultira višim razinama kreatinina [3].

, stanje u kojem se oštećeni mišići brzo razgrađuju, što rezultira višim razinama kreatinina [3]. Oštećenje bubrega i zatajenje bubrega. Kada iz bilo kog razloga dođu do oštećenja bubrega, nivo kreatinina u krvi će porasti [9].

. Kada iz bilo kog razloga dođu do oštećenja bubrega, nivo kreatinina u krvi će porasti [9]. Lijekovi kao što je acetazolamid, diuretik koji se koristi za liječenje različitih stanja uključujući glaukom, epilepsiju, visinsku bolest i zatajenje srca [10].

Visok omjer BUN/kreatinina

Visok omjer BUN/kreatinina ukazuje na osnovnu bolest/poremećaj i obično će biti praćen simptomima ovog osnovnog poremećaja. Ovdje prikazani uzroci su obično povezani s visokim BUN/kreatininom. Radite sa svojim doktorom ili drugim zdravstvenim radnikom za tačnu dijagnozu.

Omjer BUN/kreatinina iznad normalnog raspona može biti uzrokovan:

Dehidracija. Dehidracija povećava nivoe i BUN-a i kreatinina u krvi, ali povećava BUN više od kreatinina [11].

. Dehidracija povećava nivoe i BUN-a i kreatinina u krvi, ali povećava BUN više od kreatinina [11]. Crevno krvarenje. Krv u crijevima se probavlja i to povećava količinu proteina i razine BUN-a [12, 13].

. Krv u crijevima se probavlja i to povećava količinu proteina i razine BUN-a [12, 13]. Hipertireoza. Ovo stanje može povećati BUN i smanjiti nivo kreatinina [7].

. Ovo stanje može povećati BUN i smanjiti nivo kreatinina [7]. Kongestivna srčana insuficijencija – srčana insuficijencija povećava reapsorpciju uree i povećava nivoe BUN u krvi [14, 15].

– srčana insuficijencija povećava reapsorpciju uree i povećava nivo BUN u krvi [14, 15]. Bolest bubrega, može povećati BUN kao i nivoe kreatinina [16].

, može povećati BUN kao i nivoe kreatinina [16]. Lijekovi kao što su tetraciklin (antibiotik) ili kortikosteroidi (koriste se za liječenje upale) [10, 3, 17].

Faktori koji povećavaju omjer BUN/kreatinina

Važno je pozabaviti se svim zdravstvenim stanjem koje može uzrokovati disbalans. Kada se stanje riješi, omjer BUN/kreatinin bi se trebao vratiti u normalan raspon. Vaš doktor će raditi na pronalaženju tačne dijagnoze i odgovarajućeg plana liječenja, koji može uključivati ​​neke od strategija u nastavku. Nikada nemojte koristiti ništa od ovoga umjesto onoga što vam je propisao ljekar.

Faktori koji povećavaju BUN

Povećanje proteina u ishrani. Nizak nivo BUN može značiti da ne unosite dovoljno proteina. Ako je to slučaj, pokušajte povećati potrošnju hrane bogate proteinima poput nemasnog mesa i graha [1].

Smanjenje konzumacije alkohola. Alkohol blokira proizvodnju uree (BUN) [18].

Faktori koji smanjuju kreatinin

loading...

Izbjegavanje kreatina i suplemenata na bazi kreatina

Povećanje dijetalnih vlakana. Vlakna od povrća i voća poboljšavaju zdravlje bubrega i mogu sniziti nivo kreatinina u krvi [19].

Gubitak težine ako ima prekomjernu težinu. Gubitak težine može poboljšati zdravlje bubrega i smanjiti nivo kreatinina [20].

Kako smanjiti omjer BUN/kreatinina

Opet, disbalans između BUN-a i kreatinina često je posljedica ozbiljnog zdravstvenog stanja i važno ga je riješiti. Kada se stanje riješi, omjer BUN/kreatinin će se vratiti u normalni raspon. Vaš doktor će raditi na pronalaženju tačne dijagnoze i odgovarajućeg plana liječenja, koji može uključivati ​​neke od strategija u nastavku. Nikada nemojte koristiti ništa od ovoga umjesto onoga što vam je propisao ljekar.

Faktori koji smanjuju lepinju

Piti više vode. Pobrinite se da ste pravilno hidrirani.

Gubitak težine ako ima prekomjernu težinu. Visok BMI može uzrokovati disfunkciju bubrega i povećati nivoe BUN (uree) [21, 22, 23].

Faktori koji povećavaju kreatinin

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.