Ordinacija Medium.ba

Odoljen biljka – ljekovitost i upotreba

 U medicinske svrhe ulje ljekovitog odoljena (valerijane) široko se koristi, ali se njegovim najvažnijim dejstvom smatra smirivanje, u kombinaciji sa sedativom. Ovo ulje pomaže oporavak nakon stresa i napora, te se često ističe kao jačajuće sredstvo.

Sadržaj

Odoljen – za šta se koristi

Njegova primjena uklanja glavobolje i normalizira ritam srca, ubija spaz- me i glavobolje uzrokovane nervnim bolestima; reducira neuralgične bolove i ne- uralgije, opušta mišiće.  Kod hormonalnih poremećaja, ističe se kao sredstvo za uklanjanje simptoma: primjerice kod bolesti tiroidne žljezde i u klimakteriju. Zaustavlja mučninu, crijevne kolike, bolove pri mjesečnici.

Osim toga, odoljenovo ulje će pomoći i tako što uklanja spazme glatkih mišića; treba ga, pomiješano s baznim uljem (3-5 kapi na 1 ml), jednom na sat jednostavno utrljati u stomak, a potom masirati kružnim pokretima. Za neke popisane probleme odoljenovo ulje se primjenjuje interiorno – to treba prepustiti eksperima. Obično se kap ulja rastvara u 1/2 žlice meda i uzima dva put dnevno, a potom ispira punom čašom mlijeka.  

U kozmetologiji  odoljenovo eterično ulje se ne koristi kao druga ulja, nego za tretman neuroder- matitisa, dermatitisa, ojeda (intertrigo) i iritacija, tako da se dodaje kozmetičkim preparatima. Na 10 ml losiona, mlijeka, ili kreme, dodaje se ne više od 4 kapi ulja.  

Odoljen kapi i ulje

Ovo ulje uklanja otekline, poboljšava cirkulaciju krvi i omogućava koži primitak više hranljivih materija, a također se smatra i jakim adaptogenom: pomaže sma- njenje osjetljivosti kože prema vanjskim faktorima – padovima temperature, jakom vjetru i ostalim vremenskim hirovima.  Izvana se odoljenovo ulje koristi na rutinske načine. Kao i ostala eterična ulja može se uliti u aromatičnu lampicu – za 15 m2 prostorije potrebno je 2-4 kapi.  Možete ga koristiti za relaksirajuće kupke – pomaže relaksaciji i smirenju nakon  teškog rada ili stresa.

loading...

Rastvoriti 5-7 kapi u emulzifikatoru (mlijeko, krema, med, sol, koža itd.), dodati vodi za kupanje i kupati se od 10 minuta do pola sata.  Za pripremu kupke 10 kapi eteričnog ulja (za djecu 5 kapi) rastvoriti u 30-50 ml mlijeka odnosno kreme, ili u manjoj količini etanola. Uliti pripravljenu emulziju ili alkohol u kadu. Okupati se 15 minuta prije odlaska na spavanje (naročito prepo- ručljivo za epileptičnu djecu). Postupak ovbavljati svakodnevno.  Preparat za korištenje uz masažu načiniti od 5 kapi eteričnog ulja rastvorenih u 10 ml bazne masnoće.  

Mjere predostrožnosti

Mora se držati na umu da overdoza ili produžena upotreba dovode do smanjenja intelektualne i fizičke aktivnosti, slabljenja koncentracije, deprimira opće stanje, dovodi do pojave pospanosti, glavobolje i mučnine, mogući su poremećaji srčane aktivnosti i varenja, a ponekad i razdraženost. Ovi kolateralni efekti iščezavaju sa smanjenjem doze, ili s privremenom obustavom tretmana. Ne treba ulje koristiti prije vršenja radnji koje zahtijevaju pažnju i koncentraciju.

loading...

Add comment

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.