Ordinacija Medium.ba

Nokti – koliko brzo rastu i kako ubrzati rast i zdravlje noktiju?

Koliko brzo rastu nokti?

Vaši nokti rastu prosječno mjesečno 3,47 milimetara (mm), odnosno oko desetine milimetra dnevno. Da bismo ovo uzeli u perspektivu, prosječno zrno kratkog riže duga je oko 5,5 mm.

Ako izgubite nokat, može potrajati i šest mjeseci kako bi se taj nokat potpuno vratio. Nokti na vašoj dominantnoj ruci rastu brže od ostalih, kao i nokti na duljim prstima.

Vaši nokti također rastu brže tijekom dana i tijekom ljeta.

Iako može zvučati kao da ne postoji rima ili razlog za to kako nokti rastu, postoji nekoliko osnovnih faktora koji utječu na brzinu rasta. Čitajte dalje kako biste saznali više o tim čimbenicima, kao i o tome što možete učiniti da brže rastu.

Koji faktori utječu na brzinu rasta noktiju?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih nokti mogu rasti brže ili sporije od prosječne stope.

Mjesto

Kaže se da nokti na vašoj dominantnoj ruci brže rastu samo zato što više koristite svoju dominantnu ruku. To povećava rizik od traume, poput hvatanja nokta o njušku ili udaranja nokta čekićem.

Ako se dogodi trauma, vaše tijelo prirodno šalje više krvi i hranjivih sastojaka u to područje kako bi se popravilo. Taj priliv hranjivih sastojaka može ubrzati rast noktiju.

Brzina rasta ovisi i o tome na kojem prstu je nokat. Studija iz 2007. utvrdila je da nokat na malom prstu raste sporije od ostalih noktiju.

Preporučeno čitanje:

Dob

Biti mlađi također je povezan s bržom stopom rasta noktiju. Studija objavljena 1980. godine Pouzdani izvor preispitala je stopu rasta noktiju kod muškarca tokom 35 godina.

U dobi od 23 godine, dr. William Bean primijetio je da mu je lijeva sličica rasla brzinom od 0,123 mm dnevno. Kad je navršio 67 godina, ta se stopa smanjila na 0,095 mm na dan.

Ova promjena brzine može biti, jer cirkulacija krvi usporava s godinama.

Hormoni

Na ovu brzinu mogu utjecati i vaši hormoni. Uzmite na primjer trudnoću.

Za to vrijeme, žene doživljavaju “Pouzdani izvor” nagli i dramatični porast estrogena i progesterona. Pokazalo se da ove hormonalne promjene rezultiraju brzim rastom noktiju tijekom trudnoće, ali smanjuju brzinu rasta nokta tijekom laktacije.

Izvan trudnoće, pubertet je obično najburnije vrijeme za razinu vašeg hormona. Kaže se da rast noktiju dostiže vrhunac tijekom puberteta i opada kako razina vašeg hormona uravnotežuje dob.

Cjelokupno zdravlje

Kronični uvjeti također mogu utjecati na rast noktiju, kao i na oblik i cjelokupni izgled vaših noktiju.

Simptomi noktiju uobičajeni su sa:

  • psorijaza
  • lupus
  • endokarditis
  • bolest bubrega
  • bolest jetre
  • bolest štitnjače

Neki uvjeti mogu utjecati i na vašu sposobnost oporavka od uobičajenih poremećaja noktiju, poput uraslog nokta na noktima.

Ako imate dijabetes ili druge probleme s cirkulacijom, obavezno pažljivo nadgledajte nokte. Zakažite sastanak sa svojim liječnikom ako osjetite ozljedu nokta ili primijetite bilo što neobično.

Grickanje i skraćivanje

Onihofagija, ili kronična navika grickanja noktiju, zapravo je povezana s bržom stopom rasta. To može biti zato što ugriz uzrokuje traumu nokta, stimulirajući cirkulaciju u noktnom krevetu.

To ujedno podržava teoriju da često šišanje noktiju čini da vaši nokti rastu malo brže. Redovito šišanje ne nosi iste rizike kao i grickanje noktiju, pa ako želite duže nokte, šišanje je bolji put.

Što je s noktima na nogama?

Vaši nokti rastu mnogo sporije od noktiju. Raste prosječnom brzinom od 1,62 mm mjesečno.

A ako izgubite nožni prst, može proći i godinu i pol da se potpuno vrati. To je tri puta više nego što bi vam trebalo da vam se nokat ponovno digne.

loading...

To je zato što su nokti na noktima obično podložni manje trauma nego noktiju. Iako ćete tamo i tamo moći uboditi nožni prst, ovaj privremeni prekid cirkulacije neće imati trajan utjecaj.

Kako ubrzati rast noktiju

Iako ne postoje znanstveno dokazane metode za brži rast noktiju, postoji nekoliko načina za povećanje ukupnog zdravlja noktiju.

Sljedeće metode pomoći će ojačati vaše nokte i spriječiti njihovo pucanje te će vam omogućiti da ostanu dugo dok izrastete:

  • Uzimajte biotin. Istraživači iz jedne studije iz 2007. godine Pouzdani izvor otkrili su da unošenje 2,5 miligrama biotina dnevno smanjuje lom i povećava cjelokupno zdravlje noktiju.
  • Koristite učvršćivače za nokte (ali štedljivo). Učvršćivači noktiju također mogu ojačati nokat i smanjiti lomljenje. Međutim, stručnjaci kažu da izbjegavajte dugotrajnu upotrebu, jer oni zapravo mogu slomiti nokat s vremenom. Trebali biste ograničiti ili izbjeći sredstva za pojačanje koja sadrže formaldehid ili formalin.
  • Izbjegavajte ljepljive nokte i toksične lakove. Često nanošenje ljepila na nokte ili otrovne lakove može povećati rizik od loma. Odlučite se za netoksične lakove na bazi vode ili kad god je to moguće.
  • Negujte nokte. Održavanje noktiju ključno je za cjelokupno zdravlje noktiju. Za redovito obrezivanje koristite čiste papučice. Jednom tjedno trebalo bi biti dovoljno. Neka vaše kožice također budu gurnute ili podrezane. I ne zaboravite na hidratizirati!

Zaključak

Od doba godine do koliko imate godina, postoji niz čimbenika koji utječu na brzinu rasta noktiju. Iako je većina ovih čimbenika izvan vaše kontrole, procesu možete pomagati prakticiranjem dobre higijene noktiju.

Ako se osjećate kao da vam nokti rastu neobično sporo ili imate promjene boje ili druge simptome – razgovarajte s liječnikom. Vaši simptomi mogu biti povezani s nedostatkom prehrane ili drugim osnovnim stanjima. Vaš liječnik može pomoći utvrditi zašto se to događa i savjetovati vas o sljedećim koracima.

Izvori:

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.