Ordinacija Medium.ba

Najbolji savjeti za svrbež testisa

Najbolji savjeti za svrbež testisa

Svrab testisa se može lako suzbiti. Odjel za dermatologiju, Opća bolnica u Singapuru (SGH) dijeli nekoliko savjeta o zaustavljanju svraba.

Postoji mnogo uzroka svraba dolje, ali nije preporučljivo koristiti kreme bez recepta bez odgovarajuće medicinske dijagnoze.

„Možda će biti neugodno podijeliti svoju zabrinutost zbog ovog neugodnog svraba“, kaže dr Pang Shiu Ming, viši konsultant, Odsjek za dermatologiju, Opća bolnica u Singapuru (SGH), član grupe SingHealth. Ali češće nego ne, uzrok vašeg svrbeža testisa može se lako liječiti.

Šta bi moglo uzrokovati svrab?

Zapravo, termin svrbež testisa je netačan jer se testisi nalaze unutar skrotalne vrećice i ne svrbe. Ono što je obično zahvaćeno osipom koji svrbi je koža skrotalne vrećice i prepona. Ređe su zahvaćeni stidni deo, osovina penisa i vrh penisa.

Vrste svraba koje mogu zahvatiti kožu skrotuma

Ekcem: „Ovo je hronično stanje kože obeleženo svrabom, upalom, crvenilom i oticanjem kože“, kaže dr Pang. “Iako ne postoji lijek za ekcem, on se može liječiti kako bi se spriječile pojave napada.”

Ekstramamarna Pagetova bolest kože skrotuma je rak kože koji može izgledati slično ekcemu. Ako ekcematozni osip ne reagira na liječenje, sumnja se na ovo ozbiljnije stanje. Ovaj osip ponekad zahvaća prepone i analnu kožu.

Vrste svraba koje mogu zahvatiti prepone

Tinea cruris (dermatofitna infekcija – vrsta gljivične infekcije koja se naziva i svrab): Ovo je svrbež, iritabilni osip u predelu prepona koji uglavnom pogađa muškarce. Obično se povezuje sa znojenjem i uskom odjećom.

Dr Pang objašnjava: „Obično postoji intenzivan svrab u predelu prepona. Ponekad se može pojaviti crveni osip sa ljuskavim rubovima, koji obično počinje u naborima kože i odatle se širi.” Žene takođe mogu imati tinea cruris, ali je rjeđa nego kod muškaraca.

Kandidijaza (gljivična infekcija – vrsta gljivične infekcije): „I muškarci i žene mogu biti zaraženi“, kaže dr Pang. Kod žena infekcija može zahvatiti i vaginu, uzrokujući obilan iscjedak nalik siru koji je povezan sa pečenjem ili intenzivnim svrabom. Kod muškaraca, može biti povezano s infekcijom glavića penisa što može biti prvi znak dijabetes melitusa.

Kandidijaza može biti uzrokovana seksualnim kontaktom sa zaraženom osobom („ping-pong“ infekcija) ili upotrebom antibiotika koji remete floru crijevnih bakterija. Gljivična infekcija obično uzrokuje iritaciju, peckanje, svrab i bol u području prepona. Osim dijabetes melitusa, trudnoća može učiniti ženu sklonijom kandidijazi.

Psorijaza: Ovaj hronični kožni poremećaj obilježen je izdignutim područjima crvene, zadebljane kože sa srebrnastim ljuskama na kolenima, laktovima, donjem dijelu leđa i vlasištu. Kada psorijaza zahvati prepone, izgleda drugačije od psorijaze na drugim mjestima jer vlaga u području prepona čini da se psorijaza pojavljuje u crvenim mrljama umjesto zadebljane, ljuskave kože.

Seboroični dermatitis može zahvatiti i prepone i može izgledati slično psorijazi.

Nemojte grebati! Isprobajte ove savjete da zaustavite svrab

Umjesto češanja zahvaćenog područja (i izazivanja superponirane infekcije), važno je posjetiti liječnika kako biste dobili ispravnu dijagnozu i odgovarajući tretman.

Vaše životne navike takođe mogu napraviti razliku. Isprobajte ove savjete da zaustavite svrab:

loading...

Svakodnevno perite prepone i temeljito osušite to područje: Ovo je vjerovatno najvažniji korak koji možete poduzeti kako biste održali svoje prepone zdravim. Dr Pang objašnjava: „Gljive napreduju u toplim, vlažnim i bezvazdušnim delovima tela kao što su prepone. Održavajući ga suhim, sprječavate da se gljivice razmnože i izazovu infekciju.”

Svakodnevno mijenjajte donje rublje: „Kada nosite neoprano donje rublje, prisutne gljivice mogu se razmnožavati unutar ljuskica kože“, kaže dr Pang. “Ovo također može uzrokovati gljivičnu infekciju.”

Koristite svoj peškir u teretani: Većina teretana nudi čiste peškire koji se često peru. Stoga se pobrinite da odaberete svježi ručnik nakon treninga i izbjegavajte dijeljenje peškira sa svojim prijateljem u teretani. Nosite par papuča u zajedničkom kupatilu. Gljivice na podu mogu uzrokovati infekciju stopala koja se može proširiti na prepone.

Koristite sapune bez mirisa: Vaš svrab bi jednostavno mogao biti reakcija na određene sapune. Izbjegavajte medicinske sapune i pjenušave kupke.​

Ref. T12

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.