Ordinacija Medium.ba

Može li sok od brusnice spriječiti infekcije urinarnog trakta (UTI)?

​Može li sok od brusnice spriječiti infekcije urinarnog trakta (UTI)?

Sok od brusnice se smatra zdravstvenim dodatkom koji sprečava infekcije urinarnog trakta (UTI). KK Bolnica za žene i djecu (KKH) i Nacionalni centar za rak Singapura (NCCS) dijele zdravstvene prednosti brusnica i ​sok od brusnice.​

​u umerenim količinama, ​nema poznatih štetnih efekata, ali može imati laksativni efekat kada se prekomerno uzima.

Zdravstvene prednosti brusnica i soka od brusnice

Neke žene su sklonije infekcijama urinarnog trakta (UTI) tokom menstruacije, pa uzimaju sok od brusnice kako bi spriječile infekciju u tom periodu.

“Brusnice mogu djelovati tako što sprječavaju prianjanje bakterija, najčešće bakterije E. coli, na zid mokraćnog mjehura”, kaže Ang Bixia, viši dijetetičar, odjel za ishranu i dijetetiku u K​K Bolnici za žene i djecu ( KKH), član grupe SingHealth.

Međutim, brusnice (posebno u obliku soka od brusnice) se smatraju više alternativnim lijekom ili zdravstvenim dodatkom za ovu bolest.

Može li sok od brusnice spriječiti infekcije urinarnog trakta kod žena?

Sok od brusnice se tradicionalno koristi za liječenje i prevenciju infekcija urinarnog trakta (UTI), a postoje neka istraživanja koja podržavaju njegovu upotrebu u prevenciji ovih infekcija. Studije su također sugerirale da redovno ispijanje soka od brusnice može imati zaštitni učinak od UTI u trudnoći.

Međutim, do danas nema dokaza da konzumacija soka od brusnice ima blagotvoran učinak na žene koje imaju menstruaciju. Umjerena količina soka od brusnice nema poznati štetni učinak, ali prevelik unos može imati laksativan učinak.

Kakvu ulogu brusnice igraju u borbi protiv raka?

Brusnice su bogate fitokemikalijama kao što su flavonoidi, antocijanini, proantocijanidini i fenolne kiseline. U eksperimentima na ćelijama raka jednjaka i dojke uzgojenim u laboratoriji, otkriveno je da ekstrakti brusnice usporavaju rast stanica raka. Studija je objavila da je dodavanje ekstrakta brusnice standardnoj hemoterapiji nekoliko puta povećalo efikasnost hemoterapije, kada se koristi u liječenju ćelija raka jajnika uzgojenih u laboratoriji.

Iako su ovi izvještaji zanimljivi i ukazuju na moguću ulogu brusnice u liječenju raka, još je dug put do toga da kažemo da brusnice imaju bilo kakvu korist protiv raka, a aktivna istraživanja su u toku kako bi se dalje pozabavili ovim pitanjima.

Potrebno je identifikovati tačan spoj u brusnicama koji je odgovoran za bilo kakvu korist protiv raka. Osim toga, bilo bi potrebno više studija, prvo, na laboratorijskim životinjama, kako bi se testirao učinak brusnice na razvoj i/ili liječenje raka, te kako bi se odredila optimalna doza koja će se koristiti.

“Ako se pokaže bezbednim, studije se mogu sprovesti na ljudima kako bi se procenila bezbednost, delotvornost i uloga brusnice. Tek nakon ovih studija možemo doći do zaključka o njihovim istinskim antikancerogenim svojstvima kod ljudi”, kaže klinički docent Ang Mei-Kim​, viši konsultant, Odsjek za medicinsku onkologiju​ u Nacionalnom centru za rak Singapura​ (NCCS), član grupe SingHealth.

Procijenjeni sadržaj hranjivih tvari u brusnicama (sirove)

Veličina porcije: 110g

Energija: 51 kcal

Ugljeni hidrati: 13g

Dijetalna vlakna: 5g

Proteini: 0g

Masti: 0g

Holesterol: 0 mg

Natrijum: 2 mg

Ref: W09​

Pogledajte ostale članke o hrani i ishrani:

Najbolja hrana za menstruaciju/menstrualne grčeve

loading...

Zdravstvene prednosti papaje

Zdravstvene prednosti kokosa

Zdravstvene prednosti spanaća

Zdravstvene prednosti bundeve

Sušeno voće: nutritivne prednosti

Čaj, da li je zdraviji od kafe?

5 super namirnica za lijepu kožu

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.