Ordinacija Medium.ba

Medicinska dijeta – pojam, jelovnik, iskustva, nedostaci, prednosti

Kardiolog Herman Tarnower je 70-ih godina dvadesetog stoljeća za svoje pacijente osmislio ‘Scarsdale diet’ kod nas poznatiju kao ‘Medicinsku dijetu’ koja se brzo proširila svijetom kao popularna dijeta za skidanje viška kilograma.

Medicinska dijeta pripada u skupinu visoko proteinskih i nisko ugljikohidratnih dijeta s izrazito niskim kalorijskim unosom. Odrasla osoba koja slijedi dijetu dnevno unosi između 650 i 1000 kalorija od čeka je 43% iz proteina, 22,5% iz masti i 34,5% iz ugljikohidrata.

Ova dijeta osim što doprinosi brzom mršavljenju na zdrav i prirodan način, ona je odličan izbor za borbu protiv celulita. Ovu popularnu bolničku dijetu mogu držati baš svi, a preporučuje se osobama sa srčanim tegobama i problemima sa štitnom žlezdom i naročito dijabetičarima.

Medicinska dijeta je pouzdana, brzo topi kilograme, detoksikuje telo, ubrzava metabolizam, efikasno skida celulit, podmlađuje i vraća vitalnost čitavom organizmu. Zapravo, zdravstveni aspekat ovog režima ishrane je u prvom planu, a onda kao logična posledica dolazi do prirodnog mršavljenja bez gladovanja.

Šta jesti ako si na medicinskoj dijeti

Naglasak medicinske dijete je na nemasnom mesu peradi, povrću, voću i unosu vode i nezaslađenih sokova. Od dodataka hrani dopušteni su biljni začini, papar, limunov sok, ocat, senf i kečap. Dozvoljena su tri obroka dnevno uz strogo zabranjeno jelo između tih obroka. Zabranjeni su šećer, krumpir, tjestenina, slatkiši, punomasno mlijeko, premasno meso i maslac od kikirikija.

Budući da se radi o izrazito teškoj dijeti, a plan se sastoji od 5 dana, nije preporučljivo držati je se duže od 15 dana (3 puta po 15 dana). Nakon 15 dana dijete, bez obzira na rezultate, liječnici preporučuju stanku od 15 dana nakon kojih se može ponovo krenuti s 15-dnevnim ciklusom medicinske dijete.

Medicinska dijeta – iskustva

Iskustva zadovoljnih korisnika ove dijete kažu kako je ona učinkovita za brzo gubljenje kilograma i masnih naslaga.

Donosimo priče par korisnika koji su uspješno izgubili neželjene kilograme:

 • bolnička dijeta – gospođa koja se 10 dana držala ove dijete je uspjela skinuti 4 kilograma, a nakon toga se držala zdrave prehrane i kilogrami se nisu vratili,
 • dijeta s narančom i jajima– nakon što je grupa pretilih pacijenata slijedila medicinsku dijetu u periodu od 3 mjeseca s razmacima, u prosjeku su izgubili oko 30 kilograma,
 • medicinska dijeta u 11 dana – u 11 dana je dvoje sljedbenika Medicinske dijete izgubilo 9 kilograma.

Oprez

Ova dijeta se ne preporučuje osobama s bubrežnim bolesti, kao ni trudnicama i dojiljama. Također, osobe koje su se podvrgle ovoj dijeti su navele zatvor i proljev kao česte reakcije na ovaj režim prehrane. Također, ova dijeta se ne preporučuje aktivnim sportašima jer se radi o izrazitom kalorijskom deficitu pa vrlo lako kod sportaša može izazvati pad imuniteta i bolest.

Jelovnik

Nutritivna vrijednost u 100 grama naranče je:

 • 47 kalorija,
 • 0,1 gram masti,
 • 12 grama ugljikohidrata,
 • vitamine A, C i B6,
 • 0.9 grama bjelančevina,
 • kalij, kalcij, magnezij i željezo.
 • Medicinska dijeta zbog naranči sadrži dovoljno potrebnih minerala i vitamina. Dijetalna vlakna i vitamin C čuvaju imunitet i zdravlje probavnog sustava. Konzumiranje naranči je i svojevrsni energetski stimulans.

Uz gubitak kilograma se očekuje i:

 • pročišćavanje organizma,
 • jačanje imuniteta,
 • poboljšanje rada probavnog sustava.

Plan ishrane po danima

Prvi dan – doručak

1 narandža

4 krekera

1 šoljica kafe ili čaja (bez šećera)

Prvi dan – Ručak

1 narandža

1 kuvano jaje

1/2 šoljice jogurta

Prvi dan – večera

2 paradajza

2 kuvana jaja

1 krastavac ili

1/2 oprane zelene salate

Drugi dan – doručak

1 narandža

4 krekera

1 šoljica kafe ili čaja bez šećera

Drugi dan – ručak

1 naranadža

1 kuvano jaje

1/2 šoljica jogurta

Drugi dan – večera

1 pljeskavica (125 g mlevenog mesa)

1 narandža

1 paradajz

4 krekera

1 šoljica kafe ili čaja bez šećera


Treći dan – doručak

1 narandža

4 krekera

1 šoljica kafe ili čaja bez šećera

Treći dan – ručak

1 narandža

1 kuvano jaje

1/2 šoljica jogurta

1 zelena salata ili 2 krastavca

napici bez šećera

Treći dan – večera

1 pljeskavica (125 g mlevenog junećeg mesa)

1 narandža

4 krekera

1 šoljica kafe ili čaja bez šećera

Četvrti dan – doručak

1 narandža

4 krekera

1 šoljica kafe ili čaja bez šećera

Četvrti dan – ručak

125 g nemasnog sira

1 paradajz

4 krekera

Četvrti dan – večera

1 pljeskavica (125 g mlevenog junećeg mesa)

4 krekera

2 paradajza

1 jabuka

Peti dan – doručak

1 narandža

loading...

4 krekera

1 šoljica kafe ili čaja bez šećera

Peti dan – Ručak

200 g kuvane ribe ili piletine

4 krekera

1 paradajz

Peti dan – večera

500 g kuvanog povrća

1 kuvano jaje

1 paradajz

Važna napomena: Količine i raspored namirnica ne smijete da mijenjate, jer ćete samo ukoliko tačno ispratite predloženi režim postići i rezultate koje ova dijeta obećava.

Koje su to prednosti Medicinske dijete

 • Medicinska dijeta ima niz benefita u odnosu na slične dijete koje se baziraju na smanjenom unosu kalorija.
 • Iako spada u niskokalorične dijete, kod VMA dijete nećete imati karakterističan osećaj malaksalosti, vrtoglavice, razdražljivost i poremećaj pažnje.
 • Bićete iznenađeni brzinom pojave rezultata, a pored kilograma efikasno ćete se rešiti i dosadnog ružnog celulita koji muči većinu žena.
 • Ne morate strahovati od jo-jo efekta i uz male korekcije navika u ishrani, kilogrami se neće vraćati dugo po prestanku dijete.
 • VMA dijetu mogu držati i osobe sa zdravstvenim problemima, dijabetičari i srčani bolesnici.
 • Zahvaljujući uspešnim rezultatima, VMA dijeta za mršavljenje ne mora da se ponavlja najmanje godinu dana nakon primene.

Koliko je zapravo zdrava i efikasna Medicinska dijeta

Ograničen izbor hrane vjerojatno neće zadovoljiti vaše zahtjeve za mnogim hranjivim tvarima. Na primjer, bez mlijeka u prehrani, teško ćete dobiti dovoljno kalcija.

Uz mršav ručak i večeru, cjelodnevna prehrana sadrži samo 4,4 grama masti, jedva dovoljno da bude adekvatna.

Što kažu stručnjaci?
Svaki strogi, kruti plan prehrane koji ograničava unos određenih namirnica, pomoći će kod gubitka kilograma. Loša vijest je što će se ti kilogrami vratiti čim prekinete dijetu. Takve dijete oduzimaju raznolikost i ubrzo postanu dosadne te puno ljudi odustane nakon samo nekoliko dana prakticiranja.

Također, kako govorimo o dijeti s jako malo kalorija, moguće je da ćete se stalno osjećati umorno i bezvoljno, zbog nedostatka kalorija i važnih nutrijenata.

Tko bi trebao uzeti ovu dijetu u obzir? Po našem mišljenju – nitko. Ova dijeta je vrlo rigorozna i ne nosi bez razloga naziv medicinska dijeta. Ako se odlučite za ovu dijetu, svakako se konzultirajte s liječnikom ako imate bilo kakvih zdravstvenih poteškoća.
Zaključak: Ovdje nema tajne formule za izgaranje masnoća. Riječ je o iznimno niskokaloričnoj dijeti. Naravno, smršavit ćete, ali izgubljene kilograme brzo ćete vratiti.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.