Ordinacija Medium.ba

Med – ljekovita svojstva, savjeti, recepti…

Med i drugi pčelinji proizvodi od davnina se koriste kao hrana i lijek, ali i za njegu i uljepšavanje lica i tijela. Med posjeduje svojstva koja ga čine nezaobilaznim dijelom zdrave prehrane, a zima bez meda i pčelinjih proizvoda nezamisliva je. Ljekovitost meda ovisi o kvaliteti meda i o vrsti biljke iz koje je dobiven. Posjeduje jedinstvenu strukturu, a koristan je zbog svojih antimikrobnih i antioksidativnih svojstava. Med je lako probavljiva namirnica koja trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Fitonutrijenti, koji se nalaze u sirovom medu i propolisu, pokazali su svojstva sprječavanja razvoja raka. Flavonoidi u medu, propolisu i peludu, u kombinaciji s ostalim lijekovima, značajno utječu na prevenciju i liječenje tumora.

Antioksidansi i flavonoidi imaju antibakterijska svojstva. Tamni med, osobito od kadulje, sadrži veće količine antioksidanata od ostalih vrsta meda. Svakodnevnom konzumacijom meda u krvi se podiže razina zaštitnih antioksidativnih sastojaka.

Med se prije svega u prošlosti koristio kao izvor energije. Još su u staroj Grčkoj u vrijeme Olimpijade sportaši jeli med i sušene smokve kako bi postigli što bolje rezultate. Stoga se naročito preporučuje sportašima zbog energije i stimulacije srca, kod umora i iscrpljenosti.

U narodnoj medicini poznato je da med pomaže kod ublažavanja simptoma tradicionalne gripe i prehlade. Nizom istraživanja dokazano je da je med najzdraviji zaslađivač za oboljele od dijabetesa tipa 2 i one s visokom razinom kolesterola.

Med poboljšava apsorpciju lijekova te povećava njihovu djelotvornost, a ujedno čisti organizam od štetnih tvari. Pomaže u liječenju gastritisa, čira na želucu, crijevnih infekcija, smanjuje lučenje želučane kiseline, pomaže u liječenju i detoksikaciji jetre. Danas se med koristi i kod ginekoloških problema, jutarnjih mučnina, bolesti respiratornog sustava, kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis, laringitis. Isto tako, pomaže kod anoreksije ili gubljenja apetita, normalizira peristaltiku crijeva, uklanja opstipaciju i liječi hemoroide.

Sadržaj

Preporučena dnevna količina meda

Preporučena dnevna količina meda za odraslu osobu je između 60 i 100 grama, raspoređenu u tri dela (ujutro, tokom dana i pre spavanja).

Preporučena dnevna količina meda za decu mlađu od 10 godina je 30 grama, takođe raspoređena tri puta u toku dana.

Med prije gutanja dobro otopite u ustima.

Kada ga dodajete u tople napitke, pazite da tečnost nije toplija od 40 stepeni Celzijusa, da bi se očuvala njegova svojstva.

Kako prepoznati prirodan med

Pomiješajte 2 žličice meda i 6 žlica alkohola. Lagano zagrijavajte nad parom vruće vode 10-ak minuta.

Ako se na dnu čaše stvori bijeli talog – onda je med umjetan (znači da je medu dodan šećer ili su pčele hranjene šećernim sirupom), a ako ga nema, to je pokazatelj prirodnog meda.

Međutim, često mišljenje da kristalizacija meda znači da nije prirodan nije istinito.

Kristalizacija je prirodno svojstvo meda, kod kojeg dolazi do izdvajanja kristala glukoze oko kojih se stvaraju kristali meda, i koje nimalo ne utječe na njegovu kvalitetu. Dapače, to je znak da je med prirodnog podrijetla.

Do kristalizacije dolazi brže kada u medu ima više glukoze nego fruktoze, ili ako sadrži više od 20% vode.

Kako i na koji način med djeluje pozitivno na naš organizam

  • Bagremov med jača živce i pomaže kod nemira i nesanice.
  • Kestenov med dobar je za bolesti želuca i crijeva, te bolesti prostate.
  • Med od lipe liječi oboljenja mokraćnog mjehura i bubrega, te dišnih organa. Pripazite – ne preporuča se osobama koje boluju od bolesti krvnih žila!
  • Med od kadulje pomaže kod kašlja, prehlade i bolesti dišnih organa.
  • Livadni med ima široko djelovanje i preporuča se u svakodnevnoj prehrani djece i starijih osoba.

Vіѕоkоkvаlіtеtnі mеd bоgаt је аntіоkѕіdаntіmа

Vіѕоkоkvаlіtеtnі mеd іmа mnоgо vаžnіh аntіоkѕіdаnаtа. Оnі uklјučuјu оrgаnѕkе kіѕеlіnе ѕројеvе kао štо ѕu flаvоnоіdі. Znаnѕtvеnісі vјеruјu dа kоmbіnасіја tіh ѕројеvа dаје mеdu аntі-оkѕіdаtіvnа ѕvојѕtvа.

Аntіоkѕіdаntі ѕu роvеzаnі ѕа ѕmаnјеnјеm rіzіkа оd ѕrčаnоg udаrа, mоždаnоg udаrа і nеkіh vrѕtа rаkа. Čаk mоgu bіtі dоbrі і zа zdrаvlје оčіјu.

Zdrava koža

Med se ponaša kao humektant odnosno sredstvo za zadržavanje vlage. Stoga se može koristiti kao ovlaživač u mnogim kozmetičkim preparatima. On ne samo da privlači vodu, već ju i zadržava u koži, pa ona ostaje podatna i elastična. Zbog svojih prirodnih antioksidativnih svojstava koji igraju važnu ulogu u zaštiti kože od ultraljubičastog oštećenja, med pomaže u borbi protiv starenja, pa čak i raka kože. On se može koristiti i kao krema za sunčanje tj. za zaštitu kože od sunca.

Mršavljenje

Za razliku od rafiniranog šećera, med sadrži vitamine i minerale, a ne samo kalorije. S druge strane, med kao dobar izvor hranjivih tvari pomaže kod mršavljenja. Tako limunov sok s malo meda popijen rano ujutro predstavlja učinkovit anticelulitni napitak. Ako pak medu dodate i malo cimeta, dobit ćete snažan pripravak za učinkovito mršavljenje.

Protiv bakterija i gljivica

Antiseptička svojstva meda zaustavljaju rast bakterija i sprječavaju infekciju vanjske rane. Med se koristi kao prirodni lijek za prvu pomoć pri liječenju već spomenutih rana, opeklina i posjekotina. Njegova antibakterijska svojstva sprječavaju infekciju, djelujući kao protuupalni agens.

Liječenje medom

Liječenje medom naziva se apiterapija, a popis njegovih ljekovitih djelovanja je vrlo dugačak.

Najpoznatije ljekovito svojstvo meda jest olakšavanje simptoma gripe i prehlade, te drugih bolesti respiratornog sustava, kao što su bronhitis te upala grla i sinusa.

Izvrstan je za rane jer djeluje kao antiseptik, smanjuje bol, a također izvlači otrove iz ugriza ili uboda.

Na opeklinu možete nanijeti čisti med, što će spriječiti stvaranje mjehura i omogućiti zacjeljenje kože bez ožiljka.

Pri kožnim problemima, kao što su ispucana koža, osipi, svrbež, te razne kožne nečistoće pomažu oblozi od meda.

Med je od velike pomoći kod raznih probavnih tegoba, zatvora, gastritisa, te čira na želucu, a polaganje obloga od meda preporučuje se kod svih vrsta upala.

Također, med može pomoći u podizanju razine željeza i smanjenju masnoća u krvi, kao i čišćenju cijelog organizma.

Poznato je i njegovo blagotvorno djelovanje kod problema s očima, poput mrene i konjunktivitisa.

Različite vrste meda ciljano djeluju na pojedine tegobe.

Tako primjerice kaduljin i lipov med olakšavaju tegobe dišnih organa i prehladu.

Med od lavande koristi se protiv nadutosti i grčeva, regulira rad srca, pomaže kod čira na želucu, pospješuje mokrenje, a djeluje i protiv napetosti i migrena.

Tamni med kestena potiče cirkulaciju, regulira rad želuca, crijeva, jetre i žuči, liječi anemiju, uklanja umor i jača imunitet.

Bagremov med koristi se kod problema krvožilnog sustava, kod zatvora, a kako djeluje umirujuće, pomaže i kod nesanice, nervoze i napetosti.

Livadni (cvjetni) med preporučuje se kod alergija i za jačanje imuniteta

loading...

Nutritivna vrijednost

Kaplja meda sadrži više od sto za organizam važnih sastojaka. To su prije svega šećeri kojih ima i do 75% (fruktoza 38%, glukoza 30%, saharoza 1-2%, a ostatak čine maltoza i ostali disaharidi), voda 18%, organske kiseline 0,3% (jabučna, vinska, limunska), enzimi, minerali 0,2% (željezo, bakar, mangan, silicij, klor, kalcij, kalij, natrij, magnezij i dr.), vitamini C i B kompleks te fitokemikalije (flavonoidi i fenoli) koje imaju antioksidativna svojstva. Kako u medu ima i peludnih zrnaca on sadrži i nešto proteina.

Med je dva puta slađi od šećera jer sadrži fruktozu, a ujedno je i siromašniji energijom jer sadrži vodu.

Obični šećer ili saharoza je disaharid i tijelo ga najprije pomoću enzima rastavlja na glukozu i fruktozu tj. invertira ga. Budući je med već prirodni invertni šećer naš ga organizam ne treba rastavljati. Dakle, med je probavljiviji i zato pogodniji za ljudski organizam, a osobito za malu djecu koja su osjetljive probave, za bolesnike i starije ljude.

Dokazano je i da organizam u sebi zadržava više kalcija iz hrane, ako se obični šećer zamijeni medom, a to isto vrijedi i za magnezij. Vitamini, proteini i neke druge tvari, iako ih u medu nema mnogo, ipak daju prednost medu u ljudskoj prehrani.
Med je također dobro poznat i sportašima jer im osigurava brzi izvor energije (glukoza) i to kroz dulji vremenski period, zbog sadržaja fruktoze, koja ima nešto sporiju razgradnju od glukoze.

Mjere opeza

Bez obzira na sve beneficije kojima med obiluje, on se ne preporučuje djeci mlađoj od jedne godine jer u sebi može sadržavati spore koje uzrokuju botulizam. Naime, dojenče još nema otporan probavni sustav te predstavlja pogodan medij za rast takvih spora koje počinju proizvoditi bakterije, koje pak luče toksine koji uzrokuju botulizam. Probavni sustav starije djece i odraslih otporan je na ove spore u koncentracijama koje su prisutne u medu.

Med je zbog prisutnosti peludi potencijalan alergen. Ipak, istraživanja pokazuju da su alergije na med relativno rijetke u odnosu na druge alergije na hranu.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.