Matičnjak se često naziva limunčica zbog svog karakterističnog mirisa.
Drugi nazivi: čelina trava, čelinjak, limunka, maternjak, matičnik, medenka, melisa, miloduh, pčelinja jubica, pčelinja metvica, pčelinja trava, pčeloperka, pitoma metvica, rojevac, rojevnica, macina trava
Latinski naziv: Melissa officinalis L.
Ovaj ljupki rođak kadulje i lavande nosi isto grčko ime kao i pčela melissa koja ga posjećuje zbog nektara i koja ga istovremeno oprašuje. Nema ništa ljepšeg od njegovih bijelih cvjetića što mirišu na svježi limun, na čiju nježnu pistu od tri režnjića slijeću pčele radilice… Biljka raste u velikim grmovima i dosegne 40 do 80 cm visine, a svoje cvjetne vjenčiće otvara u prvoj polovici ljeta.
Domovina matičnjaka su istočne obale Sredozemnoga mora, ali je nakon uzgoja u vrtovima pobjegao u prirodu. Danas ga nalazimo po svim osunčanim livadama, a najčešće uza stare zidove, rubove puteva, živice, u vinogradima i ruševinama.
Nije poznato jesu li ga stari narodi uzgajali zbog njegovih ljekovitih svojstava ili zbog obilja nektara koji nudi pčelama. Kako god bilo, oni su ubrzo otkrili njegove vrijedne osobine. No, naročito su arapski liječnici shvatili kakva se moć krije u ovoj biljci; prvi su je prozvali “travom za srce” (ona ga jača, smiruje lupanje, odgoni tjeskobu); proglasili su je također “travom za vedrinu”, pogodnom za jačanje svih vitalnih sposobnosti, djelotvornom protiv “crnih misli”, neurastenije, tjeskobe, “fiksnih ideja”, glavobolja uzrokovanih živčanom napetošću i gubitka pamćenja. Kasnije, nakon što su benediktinci prihvatili kulturu matičnjaka od Arapa, postali su u tome pravi stručnjaci: matičnjakova voda, a naročito karmelićanska vodica od matičnjaka, postao je poznati lijek u cijelom svijetu.
Matičnjak je među narodom oduvijek bio jedna od najomiljenijih trava, a prozvali su ga limunčica zbog njegova karakteristična mirisa (narodni su mu nazivi limunka, nana, pčelarica, pčelinja trava). Za mnoge je ova biljka kraljica svih stimulirajućih trava: nespretnom ljubavniku, nemirnoj glavi obitelji, ženama opterećenim problemima, očajnicima, onima što ih prati neprestani osjećaj poraza u životu, savjetujemo ovu magičnu travu koja obnavlja organizam, vraća snagu i radost življenja čak i najsnuždenijima…
Možete ga staviti na suho mjesto, u zatvorene polivinilske vrećice. Čaj pripremljen od matičnjaka vrlo je osvježavajući i umirujući. Listovi svježe biljke sadrže mnogo vitamina C i provitamina A. Matičnjak se smatra plemenitom biljkom za sve srčane bolesnike. Pomaže kod grčeva u želucu i ostalih želučanih tegoba, a isto tako kod migrene, zubobolje, glavobolje i vrtoglavice.
Kod nesanice pomaže čaj od matičnjaka pripremljen na ovaj način: ubrane listove usitnite i prelijte kipućom vodom. Poklopite i ostavite stajati pet minuta. Procijedite i zasladite medom ili šećerom te popijte prije spavanja.
Ljekovita svojstva čaja od matičnjaka
Matičnjak sadrži flavonoide, tanine i fenolnu kiselinu. U njegovom sastavu je i mala količina esencijalnog ulja, koje se sastoji uglavnom od citrala. Zbog malog prinosa matičnjaka, to esencijalnog ulje jedno je od najskupljih na svijetu.
Melisa je izuzetno ljekovita biljka. Ona djeluje antibakterijski i antivirusno, te kao blagi sedativ i anestetik. Ekstrakt matičnjaka je jako učinkovit antioksidans. Vrlo je učinkovita njena primjena u liječenju herpesa.
Žučne tegobe
Kod laganih žučnih bolova pije se čajna mješavina pripremljena od jednakih dijelova matičnjaka, kore krkavine, rosopasa i turice. Za čajni oparak uzima se 1 čajna žlica za 1 šalicu, a piju se dnevno 2-3 šalice polako i nezaslađeno.
Pomaže kod kašlja i prehlade
Dvije žlice suhih ili svježih listova matičnjaka prelijte kipućom vodom i ostavite 10 minuta. Procijedite. Pijte po šalicu čaja nekoliko puta na dan. To pomaže kod upale grla, kašlja i prehlade.
Za jetru i bubrege
Pomiješajte jednake količine poljske preslice, gospine trave, matičnjaka, stolisnika i korijena cikorije. Za čaj dvije žličice mješavine stavite u 250 ml vruće vode. Ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Popijte od dvije do tri šalice na dan prije jela.
Jača nervni sistem
Matičnjak otklanja štetni uticaj psihičke i fizičke iscrpljenosti i nemira. Popravlja raspoloženje, smiruje um i suzbija anksioznost. Djelotvoran je kod osoba koje pate od nesanice. Pomaže pri održavanju zdravlja i rada nervnog sistema.
Djelotvoran je za studente i đake jer poboljšava pamćenje i pospješuje koncentraciju.
Pored toga, odličan je ukoliko se vaša beba svako veče budi i plače. Neposredno pred spavanje, u dječiju kupku ulijte prethodno pripremljen čaj od matičnjaka. Ovo će umiriti i olakšati dječiji san.
Dobar za probavu
Djeluje umirujuće na osjetljivi želudac, te pomaže u održavanju pravilnog rada probavnog sistema. Ublažava nadutost, napetost mišića abdomena i grčeve u želucu. Osim želudca, matičnjak umiruje sve probavne smetnje nastale kao posljedica stresa (gastritis, čir itd).
Ublažava menstrualne bolove
Čaj od matičnjaka ublažava grčeve u stomaku i mokraćnom sistemu tokom koji znaju biti jako bolni za vrijeme menstruacije. Takođe, umiruje premenstrualnu napetost.
Lijek za glavobolju
Ukoliko imate svakodnevne glavobolje, migrene, vrtoglavicu ili zujanje u ušima, ova biljka će vam olakšati sve tegobe. Ukoliko se pomiješa sa cvijetom lipe, snižava krvni pritisak.
Recept za čaj za ublažavanje stresa
Evo jednog recepta za čaj koji bi trebali piti svi oni koji se bave stresnim poslom jer opušta, pomlađuje i snaži tijelo.
1 jušna žlica matičnjaka, 1 jušna žlica gloga, 1 jušna žlica lista masline, 1 jušna žlica gospine trave… Sve to staviti u litru vode i kuhati dok ne zakipi, tada još kuhati 5 min nakon toga poklopiti i pustiti da se ohladi. Procijediti, zasladiti po želji, najbolje medom, pa popiti tijekom dana.
Melisa, matičnjak kao začin u kuhinji
Matičnjak, odnosno melisu koristimo najviše u slatkim jelima, desertima, sokovima ili za čaj. Zbog ljepote svojih listova koristi se za dekoraciju jela.
Sviježim sjeckanim listovima matičnjka možemo začiniti i salate te ih dodati u riblja i mesna jela (janjetina).
Melisa odlično harmonizira sa jagodam. Probajte marmeladu od jagoda sa melisom.
Raličite kreme na bazi jogurta ili maskarpone sira imaju višestruko bolji okus ako u njih dodamo melisu.
Matičnjak možete kao začin kombinirati i sa metvicom. Pazite da pri tome dodate max. 1/3 metvice, budući da njezin okus po pepermintu može lako “prekriti” okus melise.
Interesantno, premda za moj ukus ipak malo pre kiselo, jelo je klasični pesto u kojeg umjesto bosiljka dolaze listovi matičnjaka.
Čaj od matičnjaka – matičnjak u trudnoći
Čaj od matičnjaka ima smirujući učinak i pomaže u slučajevima razdražljivosti, nesanice i anksioznosti. Ima sličan učinak i aromu čaja od peperminta obogaćenu okusom limuna
Povećava apetit, pomaže stabilizirati ritam otkucaja srca, tonira tijelo i ublažava grčenje mišića. Tako može pomoći u slučajevima mučnine i povraćanja tijekom trudnoće.
Dječji čaj
Pripremite po 25 g listova matičnjaka, listova metvice, sjemena anisa, korijena maslačka i korijena echinaceje. U jednoj staklenci pomiješajte korijenje, u drugoj ostale sastojke.
Žličicu korijenja prelijte šalicom vode, stavite na vatru i kuhajte 20 min. Dodajte ostale sastojke, maknite s vatre, ostavite da stoji deset minuta pa procijedite. Čaj pomaže kod dječjih bolesti poput ospica, zaušnjaka, vodenih kozica i prehlade. Dajte djetetu dvije šalice na dan.
Masažno ulje od matičnjaka
Potrebno vam je 4 žlice suhih listova matičnjaka (ili 8 žlica svježih) i 3 dl maslinova ulja. Usitnjene listove stavite u bocu, prelijte uljem i začepite vatom. Ostavite da odstoji od 4 do 6 tjedana na toplom i tamnome mjestu. Prema potrebi, masirajte bolna mjesta u slučaju reume, gihta i bolnih mišića.