Ordinacija Medium.ba

Mango (ljekovita svojstva, kalorije, priprema, sadnja, trudnoća)

Mango je član obitelji koštunica, vrsta biljke s vanjskim mesnim dijelom koji okružuje ljusku, koja sadrži sjeme. Masline, datulje i kokos spadaju u istu obitelj.

Postoji mnogo različitih vrsta manga, različitih boja, oblika, okusa i veličine sjemena. Dok boja kože može varirati od zelene do crvene, žute ili narančaste boje, unutarnje meso manga uglavnom je zlatno-žuto. Imaju slatki i kremasti ukus i sadrže više od 20 vitamina i minerala.

Mango – nutritivna vrijednost

U 100gr manga nalazi se:

59 kalorija,
0.4 grama masti,
15 grama ugljikohidrata, a od toga 1.6 grama dijetalnih vlakana,
0.8 grama proteina,
36.4 miligrama vitamina C,
0.2 miligrama željeza, 168 miligrama kalija, 0.1 miligram vitamina B6 i 1 miligram natrija.
Korijen, sjeme, plod, lišće i kora manga sadrže fenole i flavonoide. Oni uključuju antioksidanse koji štite stanice, kao što su:

mangiferin,
katehini,
antocijani,
kvercetini,
kempferoli,
benzojeva kiselina.

Konzumiranje voća i povrća svih vrsta odavno je povezano sa smanjenim rizikom od mnogih zdravstvenih stanja povezanih sa životnim stilom. Mnoge su studije pokazale da povećani unos biljnih namirnica poput manga smanjuje rizik od pretilosti i ukupne smrtnosti, dijabetesa i bolesti srca te potiče zdravu kosu, povećanu energiju i sveukupnu manju težinu.

Dobno povezana maskularna degeneracija

Antioksidans zeaksantin, pronađen u mangu, filtrira štetne plave zrake i smatra se da igra zaštitnu ulogu u zdravlju oka i eventualno štiti od makularne degeneracije.

Prevencija od astme

Rizik razvijanja astme je niži kod ljudi koji konzumiraju veliku količinu određenih hranjivih tvari. Jedna od tih hranjivih tvari je beta-karoten, pronađen u mangu, papaji, brokuli, bundevi, mrkvi…

Prevencija zloćudnih bolesti (Rak)

Dijeta bogata beta-karotenom također može igrati zaštitnu ulogu protiv raka prostate, navodi se u studiji koju je proveo Harvard School of Public Health i pokazalo se da smanjuje rizik od raka debelog crijeva u japanskoj studiji. Istraživači planiraju napraviti daljnju studiju; oni će se usredotočiti na pojedince s povećanom upalom u njihovim crijevima i stoga veći rizik od raka.

Poboljšava rad mozga

Mango je pun vitamin B6, koji je odgovoran za funkcioniranje živčanog sustava i mozga. Štoviše, vitamin B6 pomaže u formiranju nekoliko neurotransmitera u mozgu, odgovornih za zdrav i miran san te utjeće na raspoloženje. Amino kiselina glutamin iz manga jača koncentraciju i poboljšava memoriju.

Zdravlje kostiju

Niski unos vitamina K povezan je s većim rizikom od loma kostiju. Adekvatna konzumacija vitamina K može se postići jedući pravilan unos voća i povrća. Vitamin K je važan za poboljšanje apsorpcije kalcija, što je neophodno za optimalno zdravlje kostiju.

Dijabetes

Istraživanja su pokazala da osobe s dijabetesom tipa 1 koji prehranom unos više vlakana imaju nižu razinu glukoze u krvi; i pojedinci s dijabetesom tipa 2 mogu imati poboljšanu razinu šećera u krvi, lipida i razine inzulina.

Probava

Mango, zbog vlakana i vode, pomažu u sprječavanju konstipacije i promicanja pravilnosti i zdravog probavnog trakta.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti

Sadržaj vlakana, kalija i vitamina u mangu pomaže u obrani srca. Povećanje unosa kalorija, uz smanjenje unosa natrija, najvažnija je prehrambene promjene koje osoba može napraviti kako bi se smanjio rizik od hipertenzije.

Koža i kosa

Mango je također odličan za vašu kosu jer sadrži vitamin A, hranjivu tvar potrebnu za proizvodnju sebuma koja održava kosu vlažnom. Vitamin A je također potreban za rast svih tjelesnih tkiva, uključujući kožu i kosu. Adekvatan unos vitamina C, koji se nalazi u mangu, potreban je za izgradnju i održavanje kolagena, koji osigurava strukturu kože i kose.

Pomaže kod anemije


Odličan je za osobe kojima nedostaje željeza, a posebice je dobar za trudnice i žene u menopauzi.

Regulira visoki krvni tlak

Izvrstan je izvor kalija koji igra važnu ulogu u prijenosu tjelesnih tekućina i radu srca.

Čisti kožu

Uklanja akne ako se koristi kao maska jer će očistititi začepljene pore

Kako očistiti i pripremiti mango

Ukusa je vrlo karakterističnog za južno voće – slatkast, pomalo citrusan, kad je u svom najboljem periodu podsjeća na breskvu, uz slabašnu notu arome kokosa… To je lični doživljaj! Mango koji je još zelen je nekako bezukusan, a ako se desi da prezrene, onda je vrlo sladak, ali i prepun vlakana i nije savršen doživljaj. Savršen plod je i dalje čvrst, ali možete osjetiti mekanu pulpu pod prstima.

Kad uzmete u ruku ovaj predivni plod, pomislite da je sigurno, kao i većina voćki, veoma jednostavan za ljuštenje i sječenje. Pa i nije baš tako! Zapravo, kad jednom shvatite, više je nego jednostavno, ali za početak vas može iznenaditi oblik košpice, koja je neobično velika i pljosnata. Sa druge strane, klasičnim ljuštenjem, onako kao jabuku, ako je mango zreo i sočan, napravićete nered i dodatni posao oko čišćenja kuhinje!

Uzgred, osim slatkoće i odličnog ukusa, ovo voće je veoma zdravo. Mango je bogat vitaminima A, C i E i mineralima: cinkom (Zn), koji pomaže kod kožnih problema (akne, psorijaza…), čuva imunite i ubrzava zarastanje rana, kao i magnezijumom (Mg), koji pomaže kod opuštanja mišića i nerava i poboljšava cirkulaciju krvi.

Osim toga što ovo voće možete jesti u prirodnom stanju, samo oljušteno i isjeckano, možete praviti i voćne salate, razne poslastice, kremove, smoothie, sladoled. Međutim, mango je odličan i u raznim slatko-slanim kombinacijama, sa raznim vrstama mesa, za salse sa paradajzom i začinima, kao dodatak jelima tipa karija… Dakle, mogućnosti su neograničene!

Kako oljuštiti i isjeckati mango

Najprije dobro operite mango pod mlazom vode i osušite ga. Ako želite, da biste lakše rukovali plodom, sklonite samo mali dio sa dna, samo radi stabilnosti. Ja to obično ne radim, ali preporučujem.

Računajte da je koštica velika i pljosnata i da se širi kroz čitav centralni dio. Dvije šire (pljosnate) strane su ono gdje se nalazi najveći dio pulpe. Nožem paralelno odsijecite ta dva dijela.

Na preostalom dijelu manga obično nema mnogo pulpe, ali pokušajte da što više odvojite od koštice. Ako osjetite da ste je zakačili, pomjerite nož tako da je zaobiđete.

Zasijecite nožem mrežu u zavisnosti od toga kakve veličine želite kockice. Uradite to skroz do kore, ali nju nemojte presjeći.

loading...

Zatim uzmite taj dio i rukama ga izvrnite naopačke. Sklonite kockice nožem, ili ako je mango sasvim zreo, možete to uraditi i prstima. Isto to ponovite i sa drugom polovinom.


Preostale, uske djelove manga, očistite tako što samo zarežete po ivici odmah do kore, a zatim samo uz koru nastavite dok se unutrašnji dio ne odvoji. Isjeckajte na kockice.

Vidjećete da je koštica velika i bijela, ali i da je ostalo malo sočnog dijela oko nje. To pokušajte da sklonite nožem, ukoso od sredine pa na niže, odmah smažite 🙂 i ne prijavljujte ostalim ukućanima! Ionako se ne mogu napraviti pravilne kockice! 🙂

Pošto je mango slatko voće, savršena je slatka podloga za voćno-mliječne napitke, a o tome sam više pisala u postu: “kako napraviti dobar smoothie?”. Ukoliko ste raspoloženi za jedan ovakav brzinski osvježavajući napitak, pogledajte i recept za smoothie sa malinama i mangom . Uživajte!

Zanimljivosti o mangu

Mango je stablo voća srednje do velike visine. Krase ga guste krošnje uskoga lišća, a rodi plodovima koji mogu varirati u težini. Tako plodovi manga mogu biti teško od nekoliko grama pa čak i do više od jednog kilograma.

Plodovi manga su ovalni i plosnati, a koža mu je tvrda i različitih boja. Postoji mango u zelenoj, narančastoj, crvenoj i žutoj boji. Mango ima intenzivan miris, a zreli plod manga je gladak, sočan i mekan. Unutar ploda nalazi se velika koštica koja je priljubljena uz meso manga.

Mango spada pod zimzeleno drveće i pravi je primjer egzotičnog voća. Krasi ga predivno stablo pa se u našim krajevima mango često uzgaja i u dekorativne svrhe. U tropskim uvjetima mango se vrlo lako uzgaja, no, u našim uvjetima, koji su daleko od optimalnih za mango, trebamo mu osigurati barem minimalne uvjete uzgoja.

Mango se sadi u kasno proljeće ili na početku ljeta kada mu vremenski uvjeti najviše odgovaraju, a to su kombinacija kiše i sunca.

Sadnja manga


Uzgoj manga je moguć iz sjemena ili iz već formirane biljke koju možete kupiti u rasadnicima. Ako ćete ga uzgajati iz sjemena, neće davati puno plodova i radit će se o divljem plodu. To možete pokušati promijeniti tako da posaditi više biljaka jednu pored druge kako bi se biljke međusobno oprašivale. Isto tako potrebno je redovito orezivanje grana.

Mangu je potrebno puno mjesta za rast pa ako ćete ga uzgajati u staklenicima, imajte i to u vidu. Veličina manga varira s obzirom na vrstu, ali očekujte veličinu stabla od 3 do 4 metara.

Pošto voli puno sunčeve svjetlosti neće dobro rasti u zatvorenom prostoru. Ipak, ako ga uzgajate na nepovoljnim uvjetima i u velikim loncima, zimi ga možete unijeti u zatvoreni prostor.

Mango brzo raste pa biste već za otprilike četiri mjeseca nakon sadnje mogli imati lijepu biljku s formiranim listovima. Plodovi se očekuju kada biljka naraste preko metar i pol.

Korist manga u trudnoći

  • održava se konstantan normalan rad želuca i crijeva;
  • širok spektar vitamina i minerala;
  • lijep i miran san;
  • pozitivno utječe na nervni sistem
  • uvijek dobro raspoloženje.

Limunada od manga koja osvježava

Sastojci:

loading...

3 manga
300 g smeđeg šećera, meda ili agava sirupa

Što je korisno mango za trudnice:


2 litre hladne vode
375 ml soka limuna

Priprema:

Zagrijte 250 ml vode i dodajte šećer da se otopi.

Očistite mango i narežite ga na sitnije komade. Zatim ga sameljite u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera.

Iscijedite limun i odstranite sjemenke.

U velikom bokalu promiješajte otopljeni šećer, preostalu vodu, izmiksani mango i sok limuna. Dodajte komadiće leda i odmah poslužite.

Za njegu lica možete napraviti prirodu masku za sve tipove kože. Za izradu maske potrebna vam je:

pulpa manga,
jedna žlica meda,
jedna žlica bademovog ulja.

Postupak:

Miješajte sastojke sve dok ne dobijete jednoliku smjesu.
Masku nanesite na čisto lice i ostavite da djeluje 15 minuta.
Potom lice isperite hladnom vodom.
Nakon što isperete lice, koža će vam biti mekša i podatnija.

loading...

Eldina Tulic

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.