Ordinacija Medium.ba

Majčina dušica – čaj, ljekovitost, primjena i nuspojave

Timijan, nana ili majčina dušica koristi se u brojnim kuhinjama, uključujući europsku, britansku, mediteransku, afričku, latino i srednjoameričku, regionalnu američku i karipsku. Svježa i sušena majčina dušica obično je dostupna u odjeljku s rashlađenim proizvodima u apotekama – upotrebljavajte odrezano lišće ili dodajte jelima u cjelini. Biljka timijan je robusna i izdržljiva te će se razmnožavati u vašem kućnom vrtu tijekom vegetacijskih mjeseci ili u zatvorenoj plantaži tijekom cijele godine.

Šta je nana ili majčina dušica?

Nana je biljka čiji mali listovi rastu na grozdovima tankih stabljika. Majčina dušica se koristi za začinjavanje svih vrsta jela, bilo sama, bilo kao dio mješavine ili buket garnija uz ostalo uobičajeno bilje kao što su ružmarin, žalfija i mažuran. Prikladan za svaku dijetu i vrlo rijetko se smatra alergenom, timijan može konzumirati svako ko želi kuhati sa svježim biljem.

Preporučeno čitanje:

Vrste majčine dušice

Obični timijan i limunski timijan su sorte koje se najčešće koriste u kuhanju. Limunski timijan izgleda slično uobičajenom, ali nudi karakterističnu aromu limuna. Također možete naići na vunastu nanu, nanu koja puzi, divlju nanu i vilinsku nanu – koji su sve pogodniji za punjenje rock vrta od kulinarske upotrebe.

Porijeklo timijana može se pratiti do drevnih društava na cijelom Sredozemlju, iako se sada uzgaja i kuha u svim krajevima svijeta. Međutim, njegove upotrebe nisu uvijek bile samo kulinarske. Postoje dokazi da su stari Egipćani koristili snažna antiseptička svojstva timijana u ritualima balzamiranja. Rimljani su bilje smatrali hrabrošću i snagom – posebno u pogledu vojne spretnosti – i razmjenjivali bi je među sobom, zabijali grančice u odjeću prije bitke i spalili njene grozdove da bi pročistili zrak u kućama i mjestima gdje su obožavali.

Tokom crne kuge u srednjem vijeku, smatralo se da nanin aktivni antiseptički spoj, timol, štiti od infekcije, a koristi se za liječenje kožnih lezija uzrokovanih bolešću. Kasnije se timijan smatrao naznakom prisutnosti mitskih vila. Kroz svoju dokumentiranu povijest, timijan je uključen u metode konzerviranja hrane, zahvaljujući svom biljnom okusu i antibakterijskim svojstvima.

Svježa ili sušena majčina dušica

Iako sušeni timijan ima gotovo identičan profil okusa kao i njegov svježi pandan, obično ga treba rehidrirati – samostalno ili tijekom procesa kuhanja (tj. Dodavanje u jelo od brašna ili tijesto za hljeb) – kako bi se prikazao cijeli asortiman. Osušeni listovi timijana mogu se zamijeniti svježim u bilo kojoj primjeni, ali koristite jednu trećinu toliko sušenog timijana koliko biste koristili svježeg.

Kakav je okus nane?

Svježa nana ima izražen, koncentriran biljni okus s oštrim travnatim, drvenim i cvjetnim notama (poput lavande i ružmarina). Miris limunskog timijana od limuna, najizglednija je nota te sorte.

Kuhanje s majčinom dušicom

Timijan se može koristiti u svom cijelom obliku ili ubiranjem pojedinih listova sa stabljike laganim gnječenjem na dnu svake grupe listova.

Listovi timijana mogu se dodati, cijeli ili nasjeckani, u jelo u bilo kojoj fazi kuhanja. Što duže kuhaju, više će im okusa pružiti. Stabljike timijana su vlaknaste i neće se raspasti tijekom kuhanja, pa ako ih koristite cijele stabljike timijana, izvadite ih i odbacite prije posluživanja. Ako pečete s timijanom, prethodno uklonite sitne pojedinačne listove s stabljike ili upotrijebite osušeni timijan (koji je već odstanjen).

Recepti s nanom ili majčinom dušicom

Timijan se obično koristi u jelima poput kuhanog ili pečenog mesa, povrća ili ribe, kao i kod pečenja. Također se može koristiti za dodavanje okusa i dubine marinadama, juhama i zalihama, elementima koktela i čajevima.

Zamjene

Okus majčine dušice dovoljno je sličan sušenom ili svježem ružmarinu, kadulji, origanu, mažuranima ili sušenim bosiljkom (nije svjež) da bi bilo koji od pet mogao zamijeniti svježi ili sušeni timijan.

Skladištenje

Čuvajte svježu majčinu dušicu lagano zamotanu u vlažni papirnati ručnik, u zatvorenoj plastičnoj vrećici u hladnjaku, najviše dva tjedna. Bacite nakon što listovi počnu postajati smeđi.

Nakon što ih otkinete sa stabljike, listovi majčine dušice ostat će svježi u manjoj zatvorenoj posudi u hladnjaku do tri dana.

Osušena nana zadržavat će svojstva u čvrsto zatvorenoj staklenoj ili plastičnoj posudi na hladnom, tamnom mjestu do tri godine. Iako tehnički nema rok trajanja, esencijalna ulja osušene biljke degradirat će i brzo izgubiti svoj okus nakon tog vremena.

Majčina dušica – ljekovita svojstva i primjena

Nana za snižavanje krvnog tlaka

Thymus linearis Benth. je vrsta timijana koja se nalazi u Pakistanu i Afganistanu.

Jenda studija otkrila je da ekstrakt može značajno smanjiti broj otkucaja u štakora s visokim krvnim pritiskom, a također je u stanju sniziti njihov kolesterol.

Jedan siguran način korištenja majčine dušice za smanjenje otkucaja srca je zamjena soli soli u hrani.

Majčina dušica protiv kašlja

Eterično ulje timijana koje se dobiva iz njegovih listova često se koristi kao prirodni lijek protiv kašlja. U jednom istraživanju, kombinacija lišća nane i bršljana pomogla je u ublažavanju kašlja i drugih simptoma akutnog bronhitisa.

Sljedeći put kad se suočite s kašljem ili grloboljom, pokušajte piti neki čaj od majčine dušice.

Nana za jačanje imuniteta

Dobijanje svih vitamina koje vaše tijelo treba svaki dan može biti izazovno. Srećom, majčina dušica je prepuna vitamina C i također je dobar izvor vitamina A. Ako osjetite prehladu, timijan vam može pomoći da se vratite u dobrom zdravlju.

Još jedna zdravstvena korist timijana: Dobar je izvor bakra, vlakana, željeza i mangana.

Majčina dušica kao dezinficijens

Kalup je uobičajen, ali potencijalno opasan zagađivač zraka koji može zapasti u vašem domu. Jednom kada ga identificirate, poduzmite potrebne korake da biste ga se riješili jednom zauvijek. Ulje majčine dušice može biti odgovor za niske koncentracije kalupa.

Esencijalno ulje timijana i timol zadržavaju mnoga fungicidna svojstva. Pouzdani izvori istraživanja predlažu da se on može koristiti kao dezinficijens u stanovima u kojima postoji mala koncentracija plijesni.

Nana protiv štetočina

Timol je također sastojak mnogih pesticida – kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru – pa se obično koristi za ciljanje bakterija i virusa, kao i za štakore, miševe i druge životinjske štetočine.

Najnovije istraživanje pokazuje da ekstrakt nane može odbiti komarce. Kako biste postigli najbolje rezultate borbe protiv štetočina, trljajte listove majčine dušice između ruku kako biste oslobodili esencijalno ulje.

Također možete napraviti domaće repelante tako da miješate četiri kapi majčine dušice na svaku kašičicu maslinovog ulja ili miješate pet kapi na svaka 60ml vode.

Nana za dobre mirise

Organski i prirodni proizvodi za njegu kože sada se mogu naći u većini trgovina, a mnogi sadrže i nanu.

loading...

Zahvaljujući antiseptičkim i antifungalnim svojstvima, čest je sastojak u ispiranju usta. Timijan je također popularan sastojak prirodnih dezodoransa i često se uključuje u potpourri.

Nana za poboljšanje raspoloženja

Eterično ulje majčine dušice često se koristi u aromatične i terapeutske svrhe, zbog svoje aktivne tvari karvakrol.

U studiji iz 2013. pokazalo se da karvakrol utječe na aktivnost neurona na načine koji su pojačali osjećaj pozitivnog raspoloženja ispitanika.

Dakle, ako redovito koristite timijan ili timijanino ulje, to bi moglo imati pozitivan učinak na vaše osjećaje i raspoloženje.

Majčina dušica za dobru hranu

Nana je divan sastojak koji se koristi u kuhinjama širom svijeta, posebno u Francuskoj, Italiji i na cijelom Sredozemlju.

Pri pripremi mesa ili peradi mogu se koristiti svježe lišće ili cijele grančice.

Izvori:

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.