Ordinacija Medium.ba

Lijekovi za liječenje bola u grudima (angina)

Lijekovi za liječenje bola u grudima (angina)

Angina pektoris (bol u grudima) signalizira bolest koronarnih arterija (CAD). Saznajte više o različitim tretmanima na Odjelu za kardiologiju Nacionalnog centra za srce Singapura (NHCS).

(angina pektoris), uobičajeni simptom koronarne arterijske bolesti, može biti teško razlikovati od drugih vrsta bolova u grudima, kao što su probavne smetnje.

Angina pektoris: šta je to tačno? Angina pektoris, ili jednostavno angina, je opšte poznata kao bol u grudima. Angina je jedan od najčešćih simptoma koronarne arterijske bolesti (srčane bolesti) i ponekad ju je teško razlikovati od drugih vrsta bolova u grudima, kao što je nelagoda zbog probavne smetnje. “Angina (angina pektoris) je vrsta bola u grudima koja se obično opisuje kao osjećaj stezanja, pritiska, težine ili stezanja u grudima”, kaže dr Fam Jiang Ming, pomoćni konsultant, Odsjek za kardiologiju Nacionalnog centra za srce u Singapuru (NHCS), član grupe SingHealth.

Dodaje: “Ako se bol može osjetiti u ramenima, rukama, vratu ili leđima, a praćen je znojenjem, kratkim dahom i mučninom, trebate odmah potražiti hitnu pomoć.”

Šta uzrokuje bol u grudima kod angine?

Angina (angina pektoris) je uzrokovana smanjenim dotokom krvi u srčani mišić. Najčešće je rezultat koronarne arterijske bolesti, gdje masne naslage zvane plakovi ograničavaju dotok krvi bogate kisikom koja ide u vaše srce.

U vremenima kada je potreba za kiseonikom niska, kao što je kada ste u mirovanju, vaše srce će možda moći da preživi smanjenu količinu protoka krvi. Međutim, kada dođe do povećanja potražnje za kiseonikom, kao tokom vežbanja, može doći do angine.

Kako se liječi angina?

Liječenje angine pektoris (angina pektoris) varira u zavisnosti od težine stanja. U većini slučajeva kada pacijenti pate od blage angine, kombinacija promjena načina života i lijekova može pomoći u kontroli simptoma.

Promjene u načinu života često uključuju zdravu ishranu, snižavanje nivoa holesterola, redovno vežbanje, prestanak pušenja, kao i kontrolu dijabetesa i visokog krvnog pritiska. Lijek koji se koristi za liječenje angine djeluje bilo povećanjem količine kisika dostavljenog srcu ili smanjenjem potrebe srca za kisikom.

4 uobičajena lijeka za liječenje angine pektoris (bol u grudima):

1. Nitrati

Nitrati mogu spriječiti napade angine i također ublažiti simptome angine. Djeluju tako što opuštaju krvne žile do srca, čime se povećava opskrba krvlju i kisikom.

Primjeri nitrata su izosorbid dinitrat (tablete) i gliceril trinitrat, koji se nazivaju i GTN (podjezične tablete ili transdermalni flaster).

Potencijalni neželjeni efekti nitrata:

Crvenilo (crvenilo kože)

Vrtoglavica, nesvjestice, ubrzani otkucaji srca

Glavobolje

loading...

Osjećaj crvenila, svrbeža ili peckanja (gdje je primijenjen GTN flaster)

Ove nuspojave su obično privremene. Za ublažavanje glavobolje možete uzeti lijek protiv bolova ili paracetamol. Obratite se svom ljekaru ako simptomi potraju.

Čitajte dalje o uobičajenim lijekovima za anginu pektoris.

Ref: R14

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.