Ordinacija Medium.ba

Kvrga u grlu: da li je to disfagija?

Kvrdla u grlu: da li je to disfagija?

Dr Vikneswaran Namasivayam, viši konsultant, sa Odeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju u Singapurskoj opštoj bolnici (SGH), objašnjava šta može biti knedla u grlu.

Kvrga u grlu može biti uzrokovana osjećajem globusa

P: Ja sam muškarac od 58 godina. S vremena na vrijeme imam osjećaj da mi je knedla u grlu. Osećam se kao da mi uvula (komad mesa koji viri iz krova usta) dodiruje unutrašnji deo mog jezika. Ponekad imam poteškoća s gutanjem hrane, poput zdrobljenog kikirikija i tableta. Ima trenutaka tokom dana kada uopšte ne osećam simptome.

Posjetila sam specijaliste za uho, nos i grlo (ENT), gastroenterologa i praktičara tradicionalne kineske medicine. Rekli su da su moji simptomi simptomi gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Prepisani su omeprazol, esomeprazol, magnezijum i TCM. Činilo se da je sve djelovalo neko vrijeme prije nego što su se simptomi vratili.

Vraćam se da svaki dan osjećam kvržicu i prilično je neugodno. Zabrinut sam da bi moglo biti nešto zlokobnije u vezi sa mojim stanjem. Postoji li lijek ili moram živjeti sa simptomima? Koju vrstu specijaliste treba da posetim?

Odgovori dr. Vikneswarana Namasivayama, višeg savjetnika Odjela za gastroenterologiju i hepatologiju, Opća bolnica u Singapuru (SGH), člana grupe SingHealth.

O: Osjećaj kvrge u grlu naziva se globusni osjećaj. Nije bolna i može biti prisutna čak i kada osoba ne jede. Razlikuje se od disfagije, koja se odnosi ili na poteškoće pri gutanju ili na osjećaj ometanog prolaza kada netko pokušava progutati hranu ili tekućinu.

Osjećaj globusa je vrlo čest i može se javiti kod inače zdravih osoba. Uzrok senzacije globusa nije poznat. GERB se odnosi na abnormalno kretanje kiseline iz želuca prema gore u jednjak (cijev za hranu) što dovodi do simptoma. On je impliciran kao jedan od uzroka senzacije globusa, iako je to vjerovatno tačno samo kod manjine pacijenata.​

Neki pacijenti sa globus senzacijom mogu imati povećanu osjetljivost nerava crijeva. To dovodi do percepcije kvržice u nedostatku bilo kakvog rasta. Stres je takođe bio uključen u doprinos senzaciji globusa. Manji broj pacijenata može imati abnormalno tkivo koje proizvodi kiselinu unutar cijevi za hranu koje može uzrokovati osjećaj kugle kao rezultat iritacije kiselinom koju proizvodi abnormalno tkivo.

Za razliku od disfagije, koja može biti simptom ozbiljnog stanja kao što je moždani udar ili rak grla, globusni osjećaj je benigno stanje i većina pacijenata nema nikakva ozbiljna stanja. Pacijenti mogu osjećati taj osjećaj nekoliko godina. Neki pacijenti mogu postati posebno uznemireni ovim osjećajem i često je strah od ozbiljnog osnovnog problema koji dovodi do medicinske pomoći. Ponekad je teško napraviti razliku između globusne senzacije i disfagije i u tim slučajevima mogu se provesti daljnji testovi.

Početna procjena obično uključuje traženje izraslina u usnoj šupljini i cijevi za hranu od strane ORL hirurga i gastroenterologa. To može uključivati ​​ili procjenu skeniranjem ili endoskopijom (pregled cijevi za hranu umetanjem dugačke fleksibilne cijevi s kamerom). U nekim slučajevima, slabost ili nekoordinacija mišića uključenih u čin gutanja mogu uzrokovati simptome.

One se obično javljaju kod pacijenata sa osnovnim neurološkim bolestima, kao što je prethodni moždani udar ili Parkinsonova bolest. Dakle, kod pacijenata s kontinuiranim uznemirujućim simptomima, dodatni testovi mogu uključivati ​​procjenu gutanja uz video snimke gutanja u realnom vremenu (videofluoroskopska studija) i procjenu funkcije jednjaka (ezofagusna manometrija).

loading...

Takvi testovi su, međutim, potrebni samo kod manjeg broja pacijenata kada postoji dijagnostička nesigurnost. Većina pacijenata sa globus senzacijom ne zahtijevaju opsežna ispitivanja. Objašnjenje i uvjeravanje da je priroda globusnog osjeta benigna su sve što je potrebno za većinu pacijenata. Nekim pacijentima se mogu dati lijekovi. Ovo uključuje lijekove za blokiranje kiseline za liječenje osnovnog GERB-a, kao što su inhibitori protonske pumpe, i lijekove za smanjenje osjetljivosti nerava u crijevima, kao što su triciklični antidepresivi.

Endoskopsko liječenje je isprobano s određenom mjerom uspjeha u uklanjanju abnormalnog tkiva koje proizvodi kiselinu u cijevi za hranu, ali se to ne preporučuje kao rutina za veliku većinu pacijenata jer nosi određene rizike.

Ref: S13

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.