Ordinacija Medium.ba

Kurje oko – zašto nastaje, kako ga prevenirati, recepti za prirodno liječenje

Kurje oko je zadebljalo područje keratina u obliku zrna koje nastaje na stopalima.

Tvrde kurje oči pojavljuju se na zglobovima nožnih prstiju; kurje oči između prstiju su obično mekane. Za razliku od većine žuljeva, kurje oči mogu biti bolne zbog toga što zadebljala koža prenosi pritisak na kost ispod sebe.

Kurje oči su male i razvijaju se na nožnim prstima, dok se žuljevi razvijaju većinom na tabanima. I kurje oči i žuljevi se najčešće razvijaju upravo zahvaljujući novim i neudobnim cipelama. Neki ljudi imaju znatno manje obložnog tkiva između kosti i kože stopala. U tom slučaju se kurje oči i žuljevi znatno lakše razvijaju.

Kurje oko nije isto što i kalus. Kurje oči su male, bolne na dodir i karakterizira ih uzdignuta kvržica u sredini. Kalusi su zadebljanja kože veće površine koja zbog pritiska nastaju na tabanima, koljenima ili dlanovima. Rijetko su bolni na dodir.

Kurje oko je relativno učestao problem koji se javi gotovo kod svake osobe prije ili kasnije. Rijetko uzrokuju poteškoće koje zahtijevaju odlazak liječniku. U muškaraca uzrokuju ipak nešto veće tegobe, nego je to slučaj u žena. Kurje oči su gotovo posve bezopasne, no u slučaju da imate dijabetes, ispod žuljeva i kurjih očiju se mogu stvoriti duboki ulkusi.

Nastanak zadebljane kože na nogama je prirodni proces, no abnormalnim hodanjem prilikom kojeg specifični dijelovi stopala trpe više, čemu u prilog ide i pogrešan odabir obuće, mogu se razviti deformacije ali i razna druga oboljenja. U tromjesečniku Hygeia Public Health objavljena je i posebna studija u kojoj se govori o najčešćim bolestima stopala, prevenciji ali i liječenju.

Također, u studiji se iznosi i sljedeći podatak. Mali intenzitet trčanja nakon nekog vremena može uzrokovati hipertrofiju živih slojeva epidermisa i hiperkeratozu. Upravo zahvaljujući tim procesima dolazi do nastanka kalusa, ali i kurjeg oka.

Kurje oči se pojavljuju na različitim dijelovima stopala kao što su:

  • na bočnim stranama stopala,
  • na tabanima,
  • na peti,
  • između nožnih prstiju,
  • na prstu noge.

Simptomi

Kurje oko je malo zadebljanje upaljene kože koje je u odnosu na stopalu uzdignuto poput male kvržice. Boli na dodir, ali ga je moguće liječiti uklanjanjem uzroka i pedikurom.

Kurje oči ćete najprije zapaziti po boli koja se javlja na stopalu, a najčešći simptomi su:

  • hrapava, tvrda i zadebljala koža na stopalu koja je žućkaste boje,
  • koža stopala koja je jako osjetljiva na dodir,
  • pogođena koža stopala se lista i peruta,
  • bol pri nošenju obuće.

Kako prevenirati nastanak kurjih očiju?

Kurje oči najčešće nastaju uslijed nošenja neudobne obuće koja stvara trenje na koži. Obuću koja stvara takve vrste pritiska treba izbjegavati i, ako je moguće, potpuno izbaciti iz nošenja.

Najbolje je uvijek prednost dati obući od prirodnih materijala jer oni koži daju mogućnost da „diše“. Dakle, koža i tkanine su uvijek bolji izbor od umjetnih materijala.

Osim toga, u obući se prsti moraju moći kretati, ali pritom obuća ne smije biti prevelika, da stopalo kliže po njoj. Također, i kod odabira čarape pazite da kupite odgovarajuću veličinu kako ne bi došlo do boranja materijala i stvaranja žulja na mjestu gdje se čarapa naborala u cipeli.

Cipele s uskim prednjim dijelom te visoke potpetice svakako povećavaju rizik od nastanka kurjih očiju te ih nosite samo u prigodama kad ih ne možete izbjeći. Ukoliko nepravilno hodate te se ne oslanjate o podlogu ravnomjerno cijelim stopalom, preporuka je nositi ortopedske uloške koji će smanjiti nepravilnosti hoda i također zaštititi stopalo od nastajanja kurjih očiju.

Riješite se obuće koja je prouzrokovala kurje oko

Osim toga, navodi kako da oboljeli smatraju da do ponovne pojave dolazi jer kurje oko nije dobro očišćeno, odnosno izvađeno – no problem leži upravo u obući koja je i prouzrokovala zadebljanje te koju je potrebno izbjegavati.

Kada se kurje oko u potpunosti očisti, vidljivo je živo tkivo ispod kojeg su samo kapilare i živci. Nažalost, ne postoji terapija koja bi u potpunosti uklonila problem ako je prisutan pritisak. Ako je kurje oko posljedica nepravilne obuće potrebno ju je ukloniti, no radi li se o deformaciji stopala ili prstiju te samim time bilo koja cipela vrši pritisak na bolno mjesto, nažalost nema puno pomoći. Ono što korisnik usluge može učiniti je zamatati prst vatom ili nositi silikonska pomagala kako bi se ublažio pritisak – istaknula je pedikerka Buterin.

Liječenje

Žuljeve i kurje oči je lakše spriječiti nego liječiti. Žuljeve se može izbjeći uklanjanjem izvora nadražaja ili, ako to nije moguće, nošenjem rukavice, podloška ili drugog zaštitnog sredstva. Većina ljekarni prodaje zaštitne uloške i prstenove prikladnih veličina za tu svrhu. Budući da ih najčešće uzrokuju neudobne cipele, žuljevi mogu nestati kada se nose udobne cipele. Uporabom lijekova koji otapaju roževinu može se brže izliječiti žuljeve. Ti lijekovi―zvani keratolitička sredstva―često sadrže salicilnu kiselinu.

Mogu se primijeniti u obliku paste koja se dodirom suši ili se na područje može staviti uložak koji sadrži lijek. Međutim, ako se keratolitička sredstva ne primijene pažljivo, kiselina može oštetiti priležeće normalno tkivo. Žuljevi i kurje oči mogu se stanjiti i kamenom plovućcem za vrijeme kupanja ili ih može odstraniti skalpelom medicinska sestra ili liječnik.

U osobe sa šećernom bolešću i slabom cirkulacijom žuljevi i kurje oči mogu sporo zacjeljivati, naročito ako su na stopalima. Liječnici preporučuju da osobe sa šećernom bolešću posebno brinu o svojim stopalima.

Kurje oko se dijagnostizira na osnovu kliničke slike.

Za smanjenje pritiska koji obuća stvara na mjestu na kojem se razvilo kurje oko preporučeno je nositi posebne jastučiće napravljene od pamučne tkanine (moleskinski jastučići) koji će između bolnog dijela kože i obuće funkcionirati kao tampon.

Nadalje, kako stoji u MSD Priručniku dijagnostike i terapije, za ručno odstranjenje hiperkeratotičnog tkiva često je prikladna rašpica za nokte ili spužvasti kamen, čime se promjena trlja neposredno nakon kupanja.

Također, osobama sklonima kurjim očima savjetuje se redoviti posjet pedikeru, kako bi se na vrijeme reagiralo i kurje oči spriječilo već u samom nastanku.

Također se mogu primijeniti keratolitici (npr. 17%–tna salicilna kiselina u koloidu ili flasteri koji sadrže 40% salicilne kiseline), pri čemu treba paziti da se tvar ne nanosi na normalnu kožu. Normalna se koža prije nanošenja keratolitika može zaštititi vazelinom.

Kako biste izbjegli razvoj kurjih očiju, razmišljajte o obući koju nosite: ona mora biti od kvalitetnih materijala i udobna jer u njoj provedete ponekad i preko 10 sati u danu. Ukoliko se ipak razviju kurje oči svakako posjetite pedikera i potražite savjet, a po potrebi potražite i liječničku pomoć.

Prirodni način za otklanjanje kurjeg oka

Otklanjanje kurjeg oka korišćenjem kućne medicine ne samo da je dobro za one koji pate od dijabetesa, bolesti krvotoka i krhke kože, već i za sve ostale, jer prirodni sastojci su najsigurnija sredstva za intervencije na vašoj koži. Oni uglavnom ne dovode do bilo kakvih nuspojava. Evo nekih prirodnih preparata za uklanjanje kurjeg oka na prstima.

Potapanje i ribanje stopala za otklanjanje kurjeg oka

Ovo je najlakši i najefikasniji način da se otarasite kurjeg oka na nogama. Potrebno je da potopite stopala u toplu vodu neko vreme, tako da gruba mrtva koža noge dobro omekša. Zatim je potrebno da otklonimo te mrtve ćelije kože uz pomoć ribanja. Za ovo možete koristiti kamen plovućac. Na kraju je potrebno da hidrirate kožu i zaštitite svoje prste na način koji smanjuje pritisak na kurje oko.

Evo koraka koje tačno treba da pratite i šta da koristite :

8-10 šoljica tople vode ili dovoljno da potopite stopala
So (nije opavezno) 1-2 kašičice
Lavor za stopala
Kamen za pete
Peškir
Ulje ili hidratantna krema
Čarape
Uradite sledeće:

Napunite lavor toplom vodom. Ako koristite soli, dodajte ih u vodu. Soli ubrzavaju proces mekšanja kože. Držite stopala u vodi oko 20-30 minuta. Ako je vaše kurje oko na vrhu vaših prstiju, proverite da li je nivo vode takav da potonu cijela stopala, tako da kurje oko bude uronjeno u nju.
Poslije datog vremena, izvadite noge iz lavora i nježno trljajte kamenom preko mjesta gdje se kurje oko nalazi. Nemojte previše grubo trljati jer to može dovesti do komplikacija.

Nakon toga isperite stopala ponovo i osušite ih. Nanesite kremu za stopala tako da je bude više na području gdje imate kurje oko. Takođe, možete koristiti malo ulja umjesto kreme. Prije nego što odete na spavanje navucite čarapu preko stopala. Ovo rješenje je najefikasnije kada ga primenjujete noću prije spavanja. Tako ćete biti sigurni da neće biti pritiska na mjesto gdje vam se kurje oko nalazi, ali i hidriranje će biti efikasnije.

Ako, ipak, radite to u toku dana, ne zaboravite da stavite zavoj, poželjno je da to bude zavoj za stopala. Ako kurje oko nije na prstu, na jagodici ili peti noge, možete koristiti tampon zavoj preko kurjeg oka prije nošenja čarape. Ovo će obezbjediti da nema pritiska na bolno mjesto na nogama. Rupa u zavoju sprečava svaki pritisak na bolno mjesto dok hodate. Ponavljajte cio proces svakodnevno dok ne uklonite kurje oko na prstima ili nogama.

Ricinusovo ulje za kurje oči na nogama

Ricinusovo ulje drastično smanjuje otok i takođe hidrira suhu kožu. Iz tog razloga je možda ovo ulje jedno od veoma efikasnih lijekova ne samo za kurje oči nego i za druge kožne izrasline poput bradavica. Ricinusovo ulje ima određenu komponentu za koju se tvrdilo da potpuno uklanja bradavice rastvaranjem. Kada su u pitanju prirodni lijekovi za kurje oči, Ricinusovo ulje vlaži suhu, debelu i grubu kožu i tako čini da kurje oko smekša.

Uvijek možete primjeniti ricinusovo ulje poslije potapanja nogu u vodu i trljanja sa kamenom za pete kao što je objašnjeno u prethodnom receptu. Da bi ricinusovo ulje bilo efikasnije u uklanjanju kurjeg oka na nogama, možete koristiti sljedeći recept.

Potrebno je:

Ricinus
Nemedicinski tampon za kurje oko
Ljepljiva traka
Uradite sledeće:

Nemedicinski tamponi su sigurniji od ostalih jer ne sadrže nikakve hemijske sastojke. Oni su samo tu da daju sigurnu potporu oko kurjeg oka, tako da, kada se previja, nema pritiska na bolna mjesta na prstima i nogama. Ovi tamponi unutar sebe imaju rupu koja može da se postavi preko kurjeg oka.

loading...


Prije nego što odete u krevet, operite i očistite noge pravilno. To se radi bolje ako potopite stopala neko vrijeme i osušite ih peškirom. Sada postavite nemedicinski tampon preko kurjeg oka. Nanesite tanak sloj ricinusovog ulja na kurje oko.

Možete koristiti štapiće sa vatom ili loptice od vate da bi ste nanijeli ulje na kurje oko unutar rupe na tamponu. Tampon pokrijte sa komadom ljepljive trake i ostavite preko noći. Možete to uraditi i u toku dana, ali takvi lijekovi obično prave čuda noću kada vam kurje oko ne smeta uopšte.

Ponavljajte ovo svakodnevno dok ne uklonite vaše kurje oči na prstima ili stopalima.

Pomoć iz prirode

Jedan od naučinkovitijih i od davnine poznatih prirodnih lijekova protiv kurjih očiju je smokva koja se koristi i, primjerice, za uklanjanje bradavica.

Smokva, naime, sadrži enzime za razgradnju bjelančevina koji pomažu u uklanjanju raznih kožnih izraslina, a slične enzime sadrže i papaja i ananas koji se također stoljećima koriste za rješavanje tog problema.

Bilo da koristite papaju, ananas ili smokvu postupak je isti: svježi plod prerežite, unutrašnjim dijelom ga stavite preko kurjeg oka te ostavite da stoji preko noći. Sutradan uklonite plod, a stopalo namačite u vodi oko pola sata i zatim pokušajte ukloniti kurje oko. Trebalo bi ići prilično jednostavno, ako nije riječ o predubokom kurjem oku. U tom slučaju, potrebno je više puta ponoviti postupak, no i kod najtvrdokornijih slučajeva pet takvih tretmana trebalo bi biti dovoljno da se, barem privremeno, riješite kurjeg oka.

Još jedna biljka koja može pomoći u liječenju kurjeg oka je vrba. Ona sadrži salicilate, sastoke slične aspirinu, koji ublažavaju bol, ali budući da su ujedno i jake kiseline, mogu rastvoriti kurje oči. No, koru vrbe koristite vrlo oprezno jer ako dođe u dodir sa zdravom, okolnom kožom, može izazvati upalu.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.