Ordinacija Medium.ba
Kopriva (žara) – ljekovitost, priprema čaja, recepti

Kopriva (žara) – ljekovitost, priprema čaja, recepti

Kopriva krastača (Urtica dioica) je višegodišnja biljka koja je izvorno podrijetlom iz Europe, sjeverne Afrike i dijelova Azije, ali danas je pronađena širom svijeta. Postoji šest podvrsta biljke, pet koje vas zapravo “ubode” dlačicama na lišće i stabljike. Ove dlačice djeluju poput minijaturnih hipodermičnih igala, ubrizgavaju vam histamin, folnu kiselinu i druge tvari koje uzrokuju lokalizirano crvenilo i bol.

Neki vjeruju da ta svojstva imaju blagotvoran učinak. U ranoj anglosaksonskoj i europskoj narodnoj medicini ubodna kopriva koristila se za liječenje reumatizma, gripe i poremećaja probavnog i mokraćnog sustava. U nekim bi se slučajevima biljka koristila za izradu ljekovitog tonika; kod drugih su se listovi i stabljike nanosili na kožu za liječenje bolova u mišićima ili zglobovima.

U tradicionalnoj kineskoj medicini ubodne koprive poznati su pod nazivom xun mao. Također se ponekad nazivaju i kineskom koprivom, vražjim listom ili, jednostavno, koprivom.

Pored svojih medicinskih svojstava, kopriva se koristi za hranu, hranu za životinje i proizvodnju piva od koprive popularnog u Engleskoj.

Žara kao lijek – ljekovita svojstva koprive

Alternativni liječnici vjeruju da ubodne koprive mogu smanjiti bol i upalu povezane s infektivnim i neinfektivnim stanjima. Neke tvrdnje bolje su poduprte istraživanjima nego druge. Među stanjima za koje se smatra da je ubod koprive dobar:

  • Bolovi u mišićima i zglobovima
  • Ekcem
  • Artritis
  • Giht
  • Anemija
  • Peludna groznica
  • Infekcije mokraćnog sustava
  • Povećana prostata
  • tendinitis

Iako su istraživanja o zdravstvenim učincima koprive ograničena, studije ukazuju da se žara pokazuje obećavajuće u liječenju sljedećih stanja:

Povećana prostata

Brojne studije sugeriraju da kopriva može pomoći ublažavanju simptoma povećane prostate (poznate i kao dobroćudna hiperplazija prostate ili BPH). Učinak se pripisuje biljnom spoju poznatom kao beta-sitosterol, za koji se vjeruje da ima protuupalna svojstva.

Studija iz Indije iz 2011. ispitala je upotrebu ekstrakta ubodne koprive u laboratorijskim štakorima s medicinski induciranim BPH. Nakon 28 dana liječenja, štakori su imali smanjenje veličine prostate slično učinku finasterida prostate.

Učinak kod ljudi nije bio tako dosljedan, dijelom i zato što su studije obično uključivale kombinaciju biljnih lijekova, uključujući i koprivu. Kada je samostalno ispitivao beta-sitosterol, učinak na prostatu bio je mnogo jasniji.

Prema pregledu studije iz 2016. u časopisu Journal of Cancer Science and Therapy, beta-sitosterol može smanjiti razinu prostaglandina koji izravno utječu na upalu prostate, smanjujući protok krvi i veličinu same žlijezde.

Štoviše, čini se da je učinak ovisio o dozi, što znači da veće doze donose veće smanjenje veličine prostate. Ipak, nejasno je koliko je kopriva potrebno da bi se isporučila terapijska doza beta-sitosterola. Buduća istraživanja idealno će se usredotočiti na to.

Alergije

Brojna su istraživanja sugerirala da kopriva može pomoći u ublažavanju alergija i olakšati simptome poput kihanja, začepljenosti nosa i svrbeža.

U laboratorijskoj studiji iz 2009. objavljenoj u časopisu Phytotherapy Research, znanstvenici su otkrili da kopriva može smanjiti simptome alergije ometajući dva ključna procesa: histaminski odgovor i degranulaciju mastocita.

Histamin je spoj koji pokreće imunološki odgovor tijela na alergen. Čini se da ekstrakt ubodne koprive blokira histamin da dođe do receptora na tkivo, smanjujući ozbiljnost simptoma.

Istodobno, ubodna kopriva sprečava enzim poznat kao triptaza da dospije do mastocita. U normalnim okolnostima, triptaza uzrokuje raspad mastocita (degranulat) i oslobađanje dodatnog histamina u krvotok. Čini se da kopriva pecka ovaj učinak, smanjujući količinu histamina koji cirkulira u tijelu.

Kao i kod BPH studija, nepoznato je koja će doza uboda koprive biti potrebna da bi se postiglo ublažavanje alergija.

Osteoartritis

Postoje dokazi da uzimanje dodataka ubodne koprive ili primjena na koži može smanjiti bol kod osoba s osteoartritisom (artritis “habanja i habanja”).

Vjeruje se da vrlo nadražujuće tvari koje uzrokuju “ubod” koprive mogu inhibirati enzime poznate kao ciklooksigenaza-1 (COX-1) i ciklooksigenaza-2 (COX-2). To su isti enzimi koje ciljaju nesteroidni lijekovi protiv bolova poput Aleve (naproksen), Voltaren (diklofenak) i Celebrex (celekoksib).

Prema pregledu studija 2013. sa Sveučilišta u Calfornia, Berkeley, kopriva posjeduje snažna protuupalna svojstva koja nisu toksična za stanice i mogu biti bolja od tradicionalnih sredstava za ublažavanje boli.

Ovi zaključci nisu u potpunosti podržani. Pregled iz 2013. godine u bazi podataka Cochrane Systematic Reviews istakao je da su studije koje istražuju uporabu koprive u liječenju osteoartritisa bile “vrlo niske kvalitete”.

Istraživači su nadalje tvrdili da se drugi biljni lijekovi čine mnogo perspektivnijima, uključujući gel ekstrakta Arnice i Capsicum masti i flastere.

Visok krvni pritisak i dijabetes

Alternativni liječnici dugo su smatrali da ubod koprive predstavlja učinkovito sredstvo za liječenje hipertenzije i dijabetesa. To je dijelom dokazano u studiji Journal of Translational Medicine u 2016. godini u kojoj su laboratorijski štakori doživjeli vazodilataciju (opuštanje krvnih žila) kada su mu ubrizgali sirov ekstrakt koprive.

Srodna studija provedena 2013. godine izvijestila je da je 500-miligramska oralna doza uboda koprive koja se uzimala svakih osam sati tijekom tri tjedna bila u stanju sniziti krvni tlak i šećer u krvi osoba s uznapredovalom dijabetesom tipa 2.

Unatoč pozitivnim nalazima, učinak se nije smatrao dovoljno jakim da bi bio održiva samostalna opcija ili za hipertenziju ili za dijabetes.

Umjesto toga, sugerira da ubodna kopriva može biti korisna osobama koje uzimaju antihipertenzivne ili antidijabetesne lijekove koji i dalje imaju poteškoće u kontroli stanja.

Žara (kopriva) – moguće nuspojave

Koprive od peteljki obično se smatraju sigurnim na temelju njihove tradicionalne upotrebe kao hrana i u narodnim lijekovima. Nuspojave su relativno blage. Ako se uzima oralno, možete osjetiti nelagodu želuca i znojenje. Ako se koristi lokalno, nije neuobičajeno da se razvije iritacija na koži i osip.

Zbog mogućih učinaka na krvni tlak i šećer u krvi, ubod koprive treba izbjegavati ako se hipertenzija ili dijabetes dobro kontroliraju lijekovima. Čak i ako to nije slučaj, razgovarajte s liječnikom prije nego što upotrebljavate ubodnu koprivu kako biste u potpunosti razumjeli potencijalne rizike i koristi.

Kopriva od peteljki također ima blagi diuretski učinak, uglavnom iritirajući bubrege. Izbjegavajte ubodnu koprivu ako imate prethodno stanje bubrega, jer dugotrajna upotreba može povećati rizik od oštećenja bubrega. Kopriva sa šljokicama također može pojačati učinke diuretika (“vodene tablete”) kao što je Lasix (furosemid) i treba ih izbjegavati.

Isti diuretski učinak može smanjiti koncentraciju litija u krvi, podrivajući učinkovitost lijeka i potencijalno uzrokujući povrat simptoma depresije, bipolarnosti ili šizofrenije.

Zbog nedostatka sigurnosnih istraživanja, ubodne koprive ne smiju se koristiti kod djece, trudnica ili dojilja.

Doziranje i priprema

Prodaje se u mnogim trgovinama i ljekarnama zdrave hrane, kopriva je dostupna u obliku kapsula, tinktura, čajeva, salveta na bazi voska i masti. Također su dostupni i preparati od lišća koprive.

Ne postoje smjernice za odgovarajuću upotrebu dodataka ubodnim iglicama. Kapsule od koprive sa šljokicama nude se obično u formulacijama od 300 do 900 miligrama i obično se smatraju sigurnim u tim dozama.

Lokalna mast od uboda od koprive namijenjena je za kratkotrajno liječenje dermatitisa i drugih blažih stanja kože. Ne treba ga koristiti kao svoju dnevnu kremu jer može izazvati osip i iritaciju.

Svježu ubodnu koprivu možete dobiti i putem specijalnih namirnica. Može se kuhati na pari ili pirjati na isti način kao da su čvarci i kelj. Kopriva ima okus špinata i blago naribanog okusa koji se mnogima čini privlačan, posebno ako se doda juhama od povrća ili kaše. Neki će biljku sitno nasjeckati kako bi napravili osvježavajući ljekoviti čaj.

Preporučeno čitanje:

Čaj od žare (koprive)

Sastojci

 1 šalica koprive
 4 šalice vode
 1 žlica šećera ili meda (neobavezno)

Način pripreme

  • Nađite malo koprive i izrežite lišće sa što je manje stabljike (starije koprive izgledaju slađe). Napunite punu šalicu i temeljito ih operite u toploj vodi. Koprive stavite u veliku posudu sa 4 šalice vode i dodajte šećer ili med.
  • Stavite tavu na ploču za kuhanje i dovedite do vrenja, pa kuhajte 15 minuta. Probajte čaj i po potrebi dodajte više šećera.
  • (Za ledeni čaj) Stavite čaj sa strane na 30 minuta, a zatim prebacite na 2 sata u frižider.

Žara recepti i jela

Supa od koprive

Juha je moja prva pomisao kad kopriva počne pristizati u rano proljeće. Služi se za šest osoba.

  • Oko 150 g vrha koprive
  • 30-35g dugmeta maslaca
  • 1 luk, oguljen nasjeckan
  • 1 velika ili 2 malena poriluka, izrezana, oprana i sitno narezana
  • 2 štapića celera, sjeckani
  • 1 glavica češnjaka, oguljena i nasjeckana
  • 2 kašike bijele riže
  • Morska sol i svježe mljevena paprika
  • 1 litra pilećeg odreska
  • 6 gusta žličica gusta, običan jogurt, za kraj
  • Za završetak 1 mala hrpa češnjaka

Narežite koprivu, temeljito je operite i odbacite čvršće stabljike. U velikoj tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri, dodajte luk, por, celer i češnjak, poklopite i lagano pecita 10 minuta, miješajući nekoliko puta, dok ne omekša, ali ne postane smeđe. Dodajte rižu i odrezak, stavite da prokuha i kuhajte 10 minuta. Dodajte koprive, miješajući ih u odrezak dok zavri, i pirjajte pet minuta ili tako malo dok riža i kopriva ne postanu mekani (vrlo mladim vrhovima kopriva trebat će samo dvije do tri minute). Začinite s puno soli i bibera.

Skuhajte juhu u dvije serije, po potrebi je zagrijte i provjerite začin. Poslužite u zagrijanim zdjelama, svaku porciju dopunite velikom kapljicom jogurta i velikodušno prskanjem nasjeckanog vlasaca.

Rižoto od kopriva s češnjakom 


Sastojci: 

  • 250 g riže (vrsta po želji)
  • 4 žlice maslinovog ili kokosovog ulja
  • 3 šake vrhova koprive
  • 1 glavica luka
  • 1 režanj češnjaka
  •  sol, papar 


Priprema:

Na ulju prodinstajte usitnjen luk.

Kada postane staklast, dodajte dobro oprane listove koprive, kratko prodinstajte, a zatim podlijte toplom vodom. 

Dodajte rižu i začine po želji te kuhajte 15 minuta.

Poslužite dok je topao.

Hrskavi popečci od koprive i mladog luka


Sastojci: 

  • 300 gr mladih vrhova koprive
  • 1 krumpir
  • 2 mrkve
  • 2 mlada luka
  • 2 žlice zobenih pahuljica
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • krušne mrvice
  • začini – sol, papar


Priprema: 

Mrkvu, krumpir i listove koprive operite, narežite na sitno i stavite kuhati. 

Kuhajte otprilike 15 minuta, izvadite iz vode i zatim dobro procijedite. Po želji, kuhanu mrkvu, krumpir i koprivu možete usitniti štapnim mikserom ili zgnječiti vilicom.  

Narežite mladi luk. 

U posudi izmješajte kuhano povrće s koprivom, mladi luk, zobene pahuljice i kiselo vrhnje te dodajte začine. 

Dobro izradite smjesu, oblikujte popečke uz pomoć krušnih mrvica i pecite ih na srednje ugrijanom ulju dok ne porumene. 

Ukusne popečke možete poslužiti sa zelenom salatom ili preliti umakom i dobili ste izvrsno vegetarijansko jelo. 

Ostala pitanja

Kako pripremate svježu koprivu?

Važno je nekoliko minuta blanširati ili kuhati koprive, kako bi se iz biljke ispralo neko ubodno sredstvo (folna kiselina). Nakon toga možete pripremiti koprivu kao i bilo koje drugo zdravo zeleno.

Umotajte svježe nekuhane koprive u vlažne papirnate ručnike i čuvajte ih u plastičnoj vrećici u hladnjaku do četiri dana. Smrznute koprive mogu se čuvati i do osam mjeseci.

Izvori:

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.