Ordinacija Medium.ba

Konjuktivitis, uzroci, simptomi, liječenje prirodnim putem

Konjuktivitis ili tzv. ” crveno oko” je vrlo rasprostranjena očna bolest.

To je upala vežnjače(konjuktive) unutar kapka. Vežnjača se nalazi na unutrašnjem dijelu kapka i pruža se preko beonjače do rožnjače.

Kada se vežnjača upali beonjača postaje crvena. Konjuktivitis varira od blage do veoma jake upale….

Ovo stanje je tipično uzrokovano adenovirusom, a ostali virusi koji ga mogu izazvati su herpes siplex, virus varicella-zoster, pikornavirus i virus humane imunodeficijencije (HIV).

Virusni konjuktivitis je iznimno zarazan i to čak do 12 dana nakon početka infekcije. Točnije, zarazan je sve dok oči imaju crvenu boju. Prijenos se može izvršiti preko slučajnog dodira i prijenosa virusnih čestica iz pacijentovih ruku. Tako bi oboljeli trebali izbjegavati dodirivanje očiju, rukovanje i dijeljenje ručnika, jastuka i salveta. Prijenos se može dogoditi preko kontakta sa zaraženim gornjim respiratornim sustavom ili preko bazena u kojem se nalazi virus.

Uzroci konjuktivitisa

Što se uzroka tiče konjuktivitis može nastati iz različitih razloga, neki su infektivni tj zarazni, drugi nisu. Infektivni konjuktivitisi se prenose kontaktom (najčešće prljavim rukama) ili kapljično (kihanjem i kašljanjem) u sklopu respiratornih infekcija. Neki specifični uzročnici mogu se prenijeti i kod porođaja tijekom prolaska djeteta kroz porođajni kanal, poput klamidijskog. U ranoj dobi zna se dogoditi da je kod djeteta sužen suzni kanal pa suze normalno ne otiču i lakše nastane infektivni konjuktivitis.

Kod infektivnih konjuktivitisa razlikujemo virusne i bakterijske. Virusni konjuktivitisi mogu se javiti samostalno, no obično idu u sklopu virusnih infekcija gornjih dišnih puteva (često Adenovirus), a znaju se javiti i kod gripe, češće kod tipa B.

Virusne konjuktivitise karakterizira blagi otok vjeđa, iritacije oka uz crvenilo i suženje, a sekrecija je obično prozirna. Najčešće prolaze spontano uz toaletu, najbolje kapima na bazi izotinične otopine.

Ozbiljniji virusni, ali na sreću vrlo rijedak, je herpetični konjuktivitis koji uzrokuje tipične herpetične vezikulice (mjehuriće) i zahtjeva specifično antivirusno liječenje, kako ne bi došlo do oštećenja vitalnih dijelova oka.

Bakterijski konjuktivitisi najčešće idu s gnojnim žutozelenim gustim sekretom, uz pečenje i crvenilo konjuktiva. Oči mogu biti i sljepljene, osobito ujutro. Liječi se primjenom antibiotskih kapi i masti. Toaletu djetetovog oka najbolje je raditi pamučnom vatom ili blazinicom umočenom u prokuhanu i ohlađenu vodu ili fiziološku otopinu 2 – 3 puta na dan u smjeru od vanjskog prema unutarnjem rubu oka.

Dok traje liječenje, bolje je da dijete ne ide u vrtić/školu, odnosno barem prvih nekoliko dana, pogotovo u slučaju infektivnih konjuktivitisa, kada je dijete zarazno za okolinu.

Drugi mogući uzroci

Ovdje bih spomenula i hiposfagmu – krvarenje ispod konjuktive. Očituje se djelomično ili potpuno crvenom konjuktivom i za laike izgleda vrlo zastrašujuće. Uzrok tomu je puknuće niza kapilara koje je uglavnom izazvano naporom, kašljem i slično. Kod starijih osoba potrebno je izmjeriti krvni tlak jer je on nekad uzrok ovog krvarenja. Hiposfagma ne iziskuje nikakvo liječenje. S vremenom boja konjuktive (kao i kod modrica na koži) prerasta u žućkastu.

Oči su prozori duše i ogledalo zdravlja
Na prozorima duše odražava se naše zdravlje
Oči stare prije od ostatka tijela, stoga problemi s očima mogu biti pokazatelj postojanja i nekog drugog zdravstvenog problema….

Konjuktivitis kod beba i djece

Ukoliko iz nekog razloga ne možete odmah otići ljekaru kao prva pomoć može da posluži blagi rastvor biljnog čaja. Ako mališan ne može da otvori oči, jer se skupilo mnogo gnoja, bebine okice umijte blagim, mlakim čajem kamilice. Dve kafene kašice je dovoljno na 50 ml ključale vode. Ostavite da odstoji desetak minuta, procedite, sipajte na tufer i pažljivo očistite oči, od spolja, ka unutra.

Veoma je važno da ljekar odredi uzrok nastanka zapaljenja kako bi na osnovu toga, (ali i uzrasta djeteta, stanja upale itd.) prepisao odgovarajuću terapiju.

Virusni konjuktivitis ne zahtjeva specijalan tretman, dovoljno je nježna redovna nega očiju i eventualno upotreba kapi ukoliko ih ljekar prepiše, kako bi se spriječio razvoj sekundarne infekcije.

U slučaju bakterijskog zapaljenja vežnjače lekar će predložiti antibiotičke kapi, uljani rastvor ili mast.

Ukoliko je uzrok nastanka alergija ljekar prepisuje kapi za oči i eventualno lijekove za liječenje alergija.

Ukoliko dijete ima zapaljenje oka uzrokovanu herpesom, ljekar će prepisati odgovarajuću terapiju lijekovima i kapima za oči. Ovo je najozbiljniji tip konjuktivitisa i može dovesti do problema sa vidom.

Simptomi konjuktivitisa

 • Crvenilo oka
 • Svrbež, bol ili osjećaj pečenja u očima
 • Vodenaste oči
 • Zamagljen vid
 • Otečene vjeđe
 • Povećana osjetljivost na svjetlo
 • Zeleni ili žuti sekret (bakterijski konjuktivitis)
 • Vodenasti sekret (virusni konjuktivitis)
 • Sluzavi sekret (alergijski konjuktivitis)
 • Mnogi od simptoma koji se povezuju s konjuktivitisom lako se prepoznaju.
 • Najprepoznatljiviji je crvena ili roza boja bijelog dijela oka, točnije očne spojnice (konjuktiva). Drugi, vrlo čest simptom je svrbež, bol ili osjećaj pečenja u očima te vodenaste oči. U nekim slučajevima, može se pojaviti osjetljivost na svjetlo, zamagljen vid i oticanje vjeđa.
 • Sekret (vodenast, često neugodnog mirisa, tekući) je još jedan čest simptom ovog stanja. Tip sekreta pomaže da se odredi tip konjuktivitisa. Zeleni ili žuti sekret obično znači bakterijski konjuktivitis, a bistar, vodenasti sekret virusni konjuktivitis. Sluzavi sekret obično ukazuje na alergijski konjuktivitis.

Prevencija

 1. Dobro operite ruke
  • prije primjene bilo kojeg lijeka za oči
  • nakon što u oči nanesete lijek
  • svaki put kad dodirnete oči ili lice ili brišete nosni sekret
 2. Operite sve odjevne i ostale predmete koje dotaknete zaraženim očima:
  • odjeću
  • ručnike
  • često mijenjajte jastučnice
 3. Ne posuđujte šminku za oči. Ako je infekcija uzrokovana bakterijom ili virusom, morate baciti korištenu šminku i kupiti novu. Redovno mijenjajte kozmetičke preparate za oči.
 4. Ne dirajte zaraženo oko jer će se infekcija proširiti na zdravo oko. VAŽNO je da nakon dodirivanja zaraženog oka ne dirate zdravo oko.Konjunktivitis se širi jako lako!!
 5. Ne posuđujte ručnike ili maramice!
 6. Pravilno se koristite i brinite o kontaktnim lećama!

Liječenje konjuktivitisa

Bakterijski konjuktivitis tretira se antibiotskim kapima, pripravcima ili pilulama kako bi se spriječila infekcija. Za većinu virusnih infekcija ne postoji određen tretman – morate jednostavno pričekati da prođe, što je obično četiri do sedam dana. Alergijski konjuktivitis trebao bi se umanjiti kada se otkloni uzrok alergije te kada se tretira sama alergija. Kemijski konjuktivitis zahtjeva što brže pranje zahvaćenog oka te hitno javljanje liječniku.

Kako biste smanjili bol i uklonili iscjedak uzrokovan bakterijskom ili virusnom upalom, koristite hladne ili tople obloge za oči. Svakako koristite različite ručnike kako biste spriječili prijelaz infekcije s jednog oka na drugo. Također koristite čiste ručnike svaki puta kada ispirete oči. Čistite oči na način da povlačite ručnik od unutrašnjosti prema vanjskom dijelu oka.

Kad je u pitanju bakterijska infekcija, povratak na posao ili u školu moguć je 24 sata nakon početka korištenja antibiotika. S virusnom upalom oka, zarazni ste sve dok traju simptomi. Svakako se konzultirajte s liječnikom o tome kada se možete vratiti svakodnevnim obvezama.

loading...

Liječenje konjutivitisa na prirodan način

Uzmite kamilicu, zovin cvet, lazarikinju i ružine latice u istim količinama. Dobro ih pomešajte i od te mešavine uzmite jednu kašiku i prelijte sa pola litre vode koja je proključala. Poklopite i ostavite 15 minuta da odstoji, potom iscedite i odvojite tri šoljice. Pijte ovaj čaj tri puta dnevno po jednu šolju, a ostatkom ispirajte oči.

Još jedan odličan recept za konjuktivitis oka : Uzmite jednu bocu sa širokim grlom i napunite je svežim cvetom od zove bez peteljki. Grlo od boce zatvorite celofanom i ostavite da odstoji oko dve do tri nedelje na suncu ili nekom toplijem mestu. Za to vreme na dnu boce će da se nataloži crna tečnost. Kada cvet totalno pocrni, iscedite dobijenu crnu tečnost kroz gazu ili krpu. Koliko ste dobili tečnosti posle ceđenja, toliko dodajte alkohola. Flašu dobro promućkajte i zatvorite.

Prije nego što budete upotrebljavali vašu tečnost za konjuktivitis oka, dobro je promućkajte da bi se talog pomiješao sa alkoholom. Uzmite malo vate i nakapajte malo dobijene smeše, i stavite na zatvoreno oko. Preko fate stavite suvu krpu koju ćete da držite na oku tokom cele noći. Ponavljate postupak par dana. Ujutru oko isperite čajem od kamilice.
Konjuktivitis u trudnoći

-ove prirodne lijekove za konjutivitis oka možete da koristite bez problema i bilo kakve bojaznosti da će nešto da se desi.

Jaje je dobro i za konjuktivitis oka.

Vrući krompiri takođe deluju. Skuvajte krompir u mikrotalasnoj, presecite ga na pola, stavite ga u krpu i položite je preko svoga oka. On dugo ostaje vruć, tako da možete leći . Savetujemo vam da prvo testirate da li je krompir prevruć na nekom drugom delu kože, da ne biste dobili opekotine.

Saznajte više

S obzirom da do crvenila oka može doći i kod drugih bolesti oka (glaukom, upale unutrašnjosti oka) postoje simptomi kada se pored gore spomenutih simptoma treba odmah javiti liječniku: iznenadni gubitak ili smanjenje vida, promjene u vidnom polju (točkice, crtice i slično), bolovi u oku osobito koji se šire u ostale dijelove glave), osjetljivost na svjetlo. Djeca mlađa od 28 dana trebaju se odmah odvesti u liječniku ako dođe do crvenila oka.

loading...

Eldina Tulic

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.