Ordinacija Medium.ba

Kokosovo ulje za kožu i njegu tijela – iskustva i savjeti

Woman Person Flowers Wreaths  - Gromovataya / Pixabay

Je li kokosovo ulje dobro za vašu kožu?

Kokosovo ulje je vrsta masti koja se reklamira zbog svojih svojstava za zdravlje.

Od smanjenja razine LDL kolesterola do poboljšanja moždane funkcije kod Alzheimerove pacijentice, kokosovo je ulje povezano s mnoštvom zdravstvenih koristi.

Zapravo, nekoliko studija je čak otkrilo da bi moglo imati koristi i za zdravlje kože.

Ovaj članak govori o dokazima kako bi ispitao je li kokosovo ulje dobro za kožu.

Što je kokosovo ulje?

Kokosovo ulje je visoko zasićeno ulje koje se tradicionalno proizvodi ekstrakcijom ulja iz sirovog kokosa ili osušenih kokosovih jezgri.

Na sobnoj je temperaturi kruto, ali ako se zagrijava može omekšati ili čak rastopiti.

Često se koristi u kuhanju ili se nanosi izravno na kožu i kosu.

Kokosovo ulje bogato je masnim kiselinama srednjeg lanca, koje su oblik zasićenih masti. U stvari, ove srednje lančane masne kiseline čine oko 65% ukupnog sastava.

Masne kiseline koje se nalaze u kokosovom ulju uključuju:

  • Laurinska kiselina: 49%
  • Miristična kiselina: 18%
  • Kaprilna kiselina: 8%
  • Palmitinska kiselina: 8%
  • Kaprična kiselina: 7%
  • Oleinska kiselina: 6%
  • Linoleinska kiselina: 2%
  • Stearinska kiselina: 2%
  • Iako je kokosovo ulje oko 90% zasićenih masti, sadrži i male količine mono i polinezasićenih masti. Jedna kašika sadrži oko 12 grama zasićenih masti i 1 gram nezasićenih masti.

SAŽETAK:

Kokosovo ulje koristi se u kuhanju, ali se može nanositi i na kožu ili kosu. Bogato je zasićenim masnoćama i masnim kiselinama srednjeg lanca, posebno laurinskom kiselinom.

Kokosovo ulje ubija štetne mikroorganizme

Srednje-lančane masne kiseline u kokosovom ulju imaju antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u zaštiti od štetnih mikroorganizama.

To je posebno važno za zdravlje kože, jer su mnoge vrste kožnih infekcija, uključujući akne, celulitis, folikulitis i atletsko stopalo, uzrokovane bakterijama ili gljivicama.

Primjena kokosovog ulja izravno na kožu može spriječiti rast tih mikroorganizama.

To je zbog sadržaja laurinske kiseline koja čini gotovo 50% masnih kiselina u kokosovom ulju i može se boriti protiv štetnih mikroorganizama.

Jedno je ispitivanje testiralo antibakterijska svojstva 30 vrsta masnih kiselina protiv 20 različitih sojeva bakterija. Pokazalo se da je laurinska kiselina najučinkovitija u sprečavanju rasta bakterija.

Druga studija pokazala je da laurinska kiselina može uništiti Propionibacterium acnes, vrstu bakterija koje dovode do razvoja upalnih akni.

Nadalje, kaprilna kiselina je druga masna kiselina srednjeg lanca koja se nalazi u kokosovom ulju, mada u manjoj mjeri. Poput laurinske kiseline, pokazalo se da i kaprin kiselina ima snažna antimikrobna svojstva.

Ispitivanje u laboratorijama pokazalo je da i laurinska i kaprin kiselina učinkovito ubijaju sojeve bakterija.

Druga studija pokazala je anti-gljivično djelovanje kaprinske kiseline, pokazujući da ona može inhibirati rast određenih vrsta gljivica.

SAŽETAK:
Masne kiseline koje se nalaze u kokosovom ulju imaju antimikrobna svojstva koja učinkovito ubijaju bakterije i gljivice.

Kokosovo ulje može smanjiti upalu

Hronična upala glavna je komponenta mnogih različitih tipova kožnih poremećaja, uključujući psorijazu, kontaktni dermatitis i ekcem.

Zanimljivo je da kokosovo ulje pokazuje da ima protuupalna svojstva.

U jednom istraživanju istraživači su primijenili djevičansko kokosovo ulje na upaljene uši štakora. Ne samo da je kokosovo ulje imalo protuupalni učinak, već je i ublažilo bol.

Štoviše, kokosovo ulje može olakšati upalu poboljšavajući antioksidacijski status.

Antioksidanti djeluju stabilizirajući slobodne radikale u tijelu, neutralizirajući reaktivne atome koji mogu pridonijeti upali.
Studija na životinjama iz 2013. godine hranila je štakore različitim vrstama ulja, uključujući kokosovo, maslinovo i suncokretovo ulje. Na kraju 45-dnevnog ispitivanja djevičansko kokosovo ulje imalo je poboljšan antioksidativni status i u najvećoj mjeri spriječilo oksidativni stres.

Važno je imati na umu da je većina trenutnih istraživanja ograničena na ispitivanja na životinjama i u laboratorijima, pa je teško znati kako se ovi rezultati mogu prenijeti na ljude.

Međutim, na temelju ovih studija, kokosovo ulje pokazuje veliki potencijal u svojoj sposobnosti smanjenja upale kada se konzumira ili nanosi na kožu.

SAŽETAK:
Studije na životinjama pokazale su da kokosovo ulje može ublažiti upalu poboljšavajući antioksidacijski status i smanjujući oksidativni stres.

Kokosovo ulje za akne – može pomoći u liječenju akni

Iako neki misle da kokosovo ulje začepljuje pore, značajno istraživanje pokazuje da bi zapravo moglo pomoći u liječenju akni.

Akne su upalno stanje, a mnogi lijekovi koji se koriste za liječenje djeluju ciljajući i smanjujući upalu.

Budući da kokosovo ulje i njegove komponente mogu pomoći u smanjenju upala u tijelu, također mogu pomoći u liječenju akni.

Nadalje, antibakterijska svojstva masnih kiselina srednjeg lanca u kokosovom ulju također mogu pomoći smanjenju akni.

Brojna su istraživanja pokazala da laurinska kiselina, koja čini gotovo polovinu masnih kiselina u kokosovom ulju, pokazuje da ubija soj bakterija povezanih s aknama.

U stvari, laboratorijska ispitivanja i ispitivanja na životinjama pokazala su da je laurinska kiselina efikasnija od benzoil peroksida u sprečavanju rasta bakterija koje izazivaju akne.

Uz laurinsku kiselinu, dokazano je da kapricna kiselina ima i protuupalna i antibakterijska svojstva.

Istraživanje na životinjama i labovima iz 2014. pokazalo je da su laurinska i kaprin kiselina uspješne u smanjenju upale i sprečavanju akni ubijanjem bakterija.

Da biste postigli najbolje rezultate, kokosovo ulje treba nanositi izravno na kožu na mjestima gdje su pronađene akne.

SAŽETAK:
Protuupalna i antibakterijska svojstva kokosovog ulja i njegovih komponenti mogu pomoći u liječenju akni.

Kokosovo ulje za suhu kožu – može vlažiti suhu kožu

Pored svog učinka na akne i upale, nanošenje kokosovog ulja na vašu kožu također može pomoći da ostane hidrirana.

Jedno istraživanje u bolesnika s blagom do umjereno suhom kožom uspoređivalo je učinke kokosovog ulja s mineralnim uljem, vrstom ulja napravljenom od nafte koja se često koristi za liječenje suhe kože.

Dvotjedna studija otkrila je da je kokosovo ulje značajno poboljšalo hidrataciju kože i bilo je jednako učinkovito kao i mineralno ulje.

Pokazalo se i da pomaže u liječenju ekcema, stanja kože koja karakterizira ljuskave, svrbežne osipe.

Studija koja uspoređuje učinke maslinovog ulja i kokosovog ulja kod 52 odrasle osobe s ekcemima otkrila je da primjena kokosovog ulja pomaže smanjenju suhoće, osim što pomaže u liječenju ekcema.

Druga studija pronašla je slične rezultate, pokazujući da je kokosovo ulje dovelo do 68% smanjenja težine ekcema, što ga čini značajno učinkovitijim od mineralnog ulja u liječenju ekcema.

Ako hidratizirana koža može pomoći u očuvanju njezine funkcije kao barijere koja će zadržati bakterije, pospješiti zacjeljivanje ožiljaka i održati cjelokupni integritet kože.

SAŽETAK:
Kokosovo ulje može biti učinkovit ovlaživač i pomoć u liječenju suhe kože i ekcema.

Kokosovo ulje može pomoći kod zarastanja rana

Nekoliko studija pokazalo je da kokosovo ulje može također pomoći zacjeljivanju rana.

Jedna studija na životinjama proučavala je kako kokosovo ulje na koži utječe na zarastanje rana kod štakora.

Otkriveno je da je liječenje rana djevičanskim kokosovim uljem ubrzalo zacjeljivanje, poboljšao antioksidacijski status i povećao razinu kolagena, važnog proteina koji pomaže u zacjeljivanju rana.

Druga studija na životinjama pokazala je da je kokosovo ulje u kombinaciji s antibiotikom primijenjenim na koži djelotvorno u zacjeljivanju opeklina.

Pored poboljšanja zacjeljivanja rana, njegova antimikrobna svojstva također mogu spriječiti infekciju, jedan od glavnih čimbenika rizika koji može komplicirati proces ozdravljenja.

SAŽETAK:
Studije na životinjama pokazale su da kokosovo ulje može pomoći ubrzati zacjeljivanje rana.

Kko ne bi trebao koristiti kokosovo ulje?

Dok istraživanje pokazuje da kokosovo ulje može koristiti zdravlju kože, nanošenje na kožu možda nije idealno za sve.

Na primjer, oni koji imaju masnu kožu možda žele to izbjeći jer mogu blokirati pore i uzrokovati mitesere.

Kao i kod većine stvari, pokušaj i pogreške mogu biti najbolji pristup za utvrđivanje djeluje li na vas kokosovo ulje.

Uz to, ako imate osjetljivu kožu, koristite malu količinu ili je pokušajte nanijeti na manji dio kože kako biste bili sigurni da ne izaziva iritaciju ili blokira pore.

Ipak, jedenje i kuhanje s kokosovim uljem većini ljudi uglavnom nije problem.

To kaže, ako imate masnu ili vrlo osjetljivu kožu, razmislite o dodavanju kokosovog ulja u svoju prehranu, umjesto da iskoristite njegove prednosti.

SAŽETAK:
Kokosovo ulje može potencijalno začepiti pore. Korištenje male količine i polako testiranje tolerancije na nju preporučuje se onima s masnom ili osjetljivom kožom.

loading...

Koja je vrsta kokosovog ulja najbolja?

Kokosovo ulje može se proizvesti suhom ili mokrom obradom.

Suha obrada uključuje sušenje kokosovog mesa kako bi se stvorile jezgre, pritišćući ih da ekstrahiraju ulje, zatim izbjeljivanje i dezodoriziranje.

Taj postupak tvori rafinirano kokosovo ulje koje ima neutralniji miris i višu točku dima.

Pri mokroj preradi kokosovo ulje dobiva se iz sirovog kokosovog mesa – umjesto sušenog – da bi se stvorilo djevičansko kokosovo ulje. Ovo pomaže zadržati miris kokosa i rezultira nižom točkom dima.

Iako je rafinirano kokosovo ulje možda pogodnije za kuhanje na visokim temperaturama, djevičansko kokosovo ulje je bolji izbor u pogledu zdravlja kože.

Ne samo da se većina postojećih istraživanja posebno usredotočuje na učinke djevičanskog kokosovog ulja, već postoje i dokazi da je to moglo imati dodatne zdravstvene koristi.

Studija na životinjama iz 2009. godine otkrila je da djevičansko kokosovo ulje poboljšava status antioksidanata i povećava sposobnost neutralizacije slobodnih radikala koji uzrokuju bolest, u usporedbi s rafiniranim kokosovim uljem.

Druga studija epruvete pokazala je da djevičansko kokosovo ulje ima veću količinu antioksidanata koji smanjuju upalu, kao i poboljšanu sposobnost borbe protiv slobodnih radikala, u odnosu na rafinirano kokosovo ulje.

Rezultati ove dvije studije pokazuju da je djevičansko kokosovo ulje moglo biti učinkovitije od rafiniranog kokosovog ulja u sprečavanju oksidacije i neutraliziranja slobodnih radikala, što može oštetiti stanice i dovesti do upale i bolesti.

SAŽETAK:
Djevičino kokosovo ulje može biti bolji izbor od rafiniranog kokosovog ulja s obzirom na to da nudi dodatne zdravstvene koristi poput poboljšanog statusa antioksidanata.

Zaključak

Iako su zdravstvene koristi konzumiranja kokosovog ulja dobro proučene, istraživanja njegovih utjecaja na kožu uglavnom su ograničena na ispitivanja na životinjama i u labovima.

Međutim, kokosovo ulje može biti povezano s nekim potencijalnim blagodatima za kožu, uključujući smanjenje upale, održavanje vlažne kože i pomoć zacjeljivanju rana.

Srednje-lančane masne kiseline koje se nalaze u kokosovom ulju također posjeduju antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u liječenju akni i zaštiti kožu od štetnih bakterija.

Ako imate masnu ili vrlo osjetljivu kožu, pobrinite se da počnete polako procijeniti svoju toleranciju, a ako imate bilo kakvih nedoumica, posavjetujte se s dermatologom.

Izvori:

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.