Ordinacija Medium.ba

Kojih 5 stvari ne biste trebali raditi nakon punog obroka?

5 stvari koje ne biste trebali raditi nakon punog obroka

Saznajte šta ne biste trebali raditi nakon što pojedete puni obrok na HealthXchangeu.​

5 stvari koje ne biste trebali raditi nakon punog obroka.

Često, nakon punog obroka, prirodno mi se spava. Vikendom se ponekad vratim u krevet nakon ručka. Neki moji prijatelji pušači vole da se napuhuju odmah nakon jela. Drugi vole da popiju šolju čaja misleći da će im to pomoći da probave hranu. Mnoge od ovih navika vam više štete nego koriste.

Evo 5 stvari koje biste trebali izbjegavati da radite odmah nakon punog obroka:

Nema spavanja

Nekim vikendom zaronim u krevet nakon ručka. Češće nego ne, probudim se i dalje s osjećajem sitosti od obroka. Obrok uopšte nije probavljen! Dremanje neposredno nakon obroka takođe nije opuštajuće.

Zabranjeno pušenje

Kaže se da je pušenje nakon obroka jednako pušenju 10 cigareta. Bez obzira koliko je to tačno ili netačno, pušenje je štetno za vaš organizam i nikako ne biste trebali pušiti.

Nema kupanja

Kupanje nakon obroka usporava probavu. Krv oko želuca teče u druge dijelove tijela tokom tuširanja umjesto da pomaže u probavi.

Bez voća

Različite namirnice se probavljaju različitom brzinom. Prvo jedite voće jer se ono najlakše probavlja. Voće treba jesti sat vremena pre obroka ili dva sata posle obroka. Voće se neće pravilno probaviti ako ga jedete neposredno nakon obroka.

loading...

Nema čaja

Listovi čaja su kiseli i utiču na proces varenja. Ako konzumirate proteine ​​u obroku, kiselina iz čaja će očvrsnuti sadržaj proteina, što će otežati varenje. Ispijanje čaja odmah nakon obroka takođe će ometati apsorpciju gvožđa u telu. Izbjegavajte čaj sat vremena prije i poslije jela.

Ref: S13

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.