Ordinacija Medium.ba

Koji je normalni opseg testa kreatinina u urinu: niski i visoki nivoi

Test kreatinina u urinu može otkriti mnogo o zdravlju vaših bubrega. Ako imate bolest bubrega, vaši nivoi će biti niski. S druge strane, često vježbanje, mišićavost i ishrana bogata mesom mogu povećati kreatinin. Čitajte dalje da biste razumjeli kako ovaj test funkcionira i kako protumačiti svoje rezultate.

Šta je kreatinin?

Kreatinin je otpadni proizvod koji nastaje normalnim trošenjem mišića. Proizvodi se iz kreatina, proteina potrebnog za stvaranje energije za mišićne kontrakcije [1, 2].

Njegova proizvodnja u suštini odražava nemasnu tjelesnu masu, a budući da se ta masa malo mijenja iz dana u dan, stopa proizvodnje je prilično konstantna. Žene, djeca i stariji ljudi imaju niži nivo kreatinina u odnosu na odrasle muškarce jer imaju manju mišićnu masu [1].

Kreatinin se uklanja iz tijela putem bubrega, koji ga skoro sav filtrira iz krvi u mokraću. Stoga se nivoi kreatinina u urinu mogu koristiti kao mjera zdravlja bubrega [3, 1, 4].

Ako je funkcija bubrega oštećena, nivo kreatinina u urinu se smanjuje.

Kreatinin je otpadni proizvod vaših mišića koji vaši bubrezi trebaju ispiru. Loše zdravlje bubrega snižava nivo kreatinina u urinu.

Test urina na kreatinin

Zašto ga doktori naručuju

Ljekari mogu naručiti test kreatinina u urinu na [5]:

Proverite da li vam bubrezi dobro rade

Provjerite djeluje li liječenje bolesti bubrega

Podesite nivoe drugih markera u urinu, kao što su metaboliti ili toksini

Da li je bolje testirati kreatinin u urinu ili krvi?

Dok je kreatinin u krvi pouzdaniji, promjene kreatinina u urinu se dešavaju brže. Zbog toga se može koristiti za praćenje razvoja i oporavka bubrežne bolesti [6].

Nivo kreatinina u urinu je manje precizan od nivoa u krvi, ali bolje odražava kratkoročne promjene u funkciji bubrega.

Vrste i postupak ispitivanja urina

Postoje dvije glavne vrste testova kreatinina u urinu:

Nasumični (spot) test urina, koji je kada uzmete uzorak urina u nasumično doba dana i donesete ga u laboratoriju na analizu

, a to je kada uzmete uzorak urina u nasumično doba dana i donesete ga u laboratoriju na analizu 24h kreatininskog testa, koji uključuje pohranjivanje urina u posebnu posudu tokom puna 24 sata prije nego što ga odnesete u laboratorij

Kreatinin 24 sata je poželjniji od nasumične (spot) kreatinina jer je precizniji. Međutim, to je i zahtjevnije i zahtijeva od vas da pažljivo skladištite svoj urin u periodu od 24 sata [1].

Test kreatinina 24h u urinu je tačniji od nasumične (spot) testa urina.

24h Procedura testa kreatinina u urinu

Za 24h test u početku ćete dobiti jednu ili više posuda za sakupljanje i skladištenje urina.

Trebat ćete samo preskočiti skupljanje prvog jutarnjeg urina – na primjer, u 9 ujutro. Isperite ovaj urin i zabilježite vrijeme. Tada počinje vaš “tajmer”. Alternativno, Vaš lekar može odrediti tačno vreme kada treba da počnete sa prikupljanjem.

Sakupite sljedeći urin u posudu. Čuvajte svoju posudu na hladnom mestu kao što je frižider ili u hladnjaku na ledu.

Nastavite sakupljati sav urin u naredna 24 sata. U našem scenariju, to bi bilo kada urinirate oko 8.40-9 ujutro sljedećeg dana. Cilj je pokušati mokriti što je moguće bliže kraju 24-satnog okvira. Kada biste mogli da urinirate u 8.59, to bi bilo idealno. Ako ne, to je i dalje u redu.

Nemojte sakupljati mokraću nakon isteka 24 sata! Slijedeći naš primjer, ako ste skupili urin u 10.10 ujutro, vaši rezultati bi bili pogrešni.

Nakon što prikupite svoj 24h urin, odnesite ga u laboratoriju na analizu što je prije moguće.

Važno je prikupiti sav urin u tom vremenskom okviru. Ako nešto pođe po zlu – u bilo kom trenutku ste zaboravili da sakupite mokraću, prolili ste nešto ili niste držali na hladnom mestu – obavestite svog lekara. U suprotnom, rizikujete da dobijete netačne rezultate.

Pažljivo slijedite upute za prikupljanje i čuvanje vašeg 24h urina. Svaka greška može dovesti do netačnih rezultata.

Normalni opseg kreatinina u urinu

Redovni (nasumični) test

Rezultati testa kreatinina u urinu se obično prikazuju u mg/dL (miligrami po decilitru).

Normalni raspon je oko 20 – 275 mg/dL kod žena i 20 – 320 mg/dL kod muškaraca. Opseg se može razlikovati između laboratorija.

24h kreatinin

Rezultati 24h kreatininskog testa se obično iskazuju u g/24h (grami kreatinina u urinu tokom 24 sata).

Normalni raspon je 0,5-2,15 g/24h. Opseg se opet može neznatno razlikovati između laboratorija koje vrše testiranje.

Nizak kreatinin u urinu

Uzroci

Ovdje prikazani uzroci su povezani sa niskim nivoom kreatinina. Radite sa svojim ljekarom ili drugim zdravstvenim radnikom kako biste dobili tačnu dijagnozu. Vaš lekar će protumačiti vašu vrednost, uzimajući u obzir vašu medicinsku istoriju, simptome i druge rezultate testova.

Nizak nivo kreatinina u urinu može biti uzrokovan

Oštećenje i bolest bubrega [7, 8]

Prekomjerna hidratacija (kada je vaš urin jako razrijeđen) [7]

Gubitak mišića (u bolesti ili starenju) [9, 10, 5, 11]

dijabetes [8]

Neki lijekovi također mogu smanjiti nivo kreatinina u urinu [12]:

Antibiotici kao što su trimetoprim/sulfametoksazol (Bactrim, Cotrim, Septra)

Blokatori histaminskih H2 receptora koji inhibiraju proizvodnju želučane kiseline: cimetidin (Tagamet), famotidin (Pepcid) i ranitidin (Zantac) [12]

NSAID kao što su indometacin (Indocid, Indocin) i ibuprofen [12, 13]

Acetaminophen (Tylenol, Panadol, paracetamol) [14]

Osim bolesti bubrega, drugi faktori poput bolesti, starenja, dijabetesa i određenih lijekova na recept mogu sniziti nivo kreatinina u urinu.

Povećanje kreatinina

Najvažnije je da sarađujete sa svojim doktorom kako biste saznali šta uzrokuje nizak kreatinin u urinu i kako biste liječili sva osnovna stanja.

Ako patite od bolesti bubrega, možda ćete morati smanjiti unos proteina i povećati dijetalna vlakna. Bubrezi moraju raditi jače kada u ishrani ima više proteina, što može pogoršati njihovu funkciju. S druge strane, hrana bogata vlaknima poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki poboljšava zdravlje bubrega [15, 16].

Pročitajte ovaj post o ishrani bubrega kako biste saznali koju hranu jesti i izbjegavati ako imate bolest bubrega.

Visok kreatinin u urinu

Uzroci

Nivo kreatinina u urinu odgovara nemasnoj tjelesnoj masi i može biti viši ako je vaša mišićna masa iznad prosjeka. Vaš lekar će protumačiti vašu vrednost, uzimajući u obzir vašu medicinsku istoriju, simptome i druge rezultate testova.

Ovdje prikazani uzroci povezani su s visokim nivoom kreatinina. Radite sa svojim ljekarom ili drugim zdravstvenim radnikom kako biste dobili tačnu dijagnozu.

Visok nivo kreatinina u urinu može biti uzrokovan:

dehidracija [5]

Naporne vježbe [17, 1]

loading...

Prehrana bogata mesom i proteinima [17, 5]

Kreatinski dodaci [17]

Trudnoća [18, 19]

Rani dijabetes [18, 20, 19]

visok krvni pritisak [19]

Gojaznost [18, 19]

policistična bolest bubrega [18]

anemija srpastih ćelija [18, 19]

Viši nivoi kreatinina u urinu mogu biti uzrokovani raznim faktorima i stanjima, uključujući natprosječnu mišićnu masu, ishranu bogatu mesom i proteinima, dehidraciju, rani dijabetes i gojaznost.

Snižavanje kreatinina

Najvažnije je da sarađujete sa svojim doktorom kako biste saznali šta uzrokuje vaš visok kreatinin u urinu i kako biste izliječili sva osnovna stanja.

Osim toga, pobrinite se da ste dobro hidrirani dok radite test i općenito [5].

Za ponijeti Nivo kreatinina u urinu može otkriti probleme s bubrezima. Vaš lekar će ili naručiti spot test – kada date mali uzorak urina u nasumično vreme u toku dana – ili 24h test urina na kreatinin. 24h test je precizniji, sve dok pažljivo pratite uputstva. Ako su vam nivoi niski, možda imate problema s bubrezima. Bolest gubitka mišića i određeni lijekovi također mogu sniziti kreatinin u urinu. Viši nivoi kreatinina u urinu mogu biti posljedica veće mišićne mase od prosjeka, ishrane bogate mesom i proteinima, trudnoće, gojaznosti, ranog dijabetesa i nekih drugih stanja. Dehidracija takođe može povećati kreatinin u urinu, pa se pobrinite da unosite dovoljno tečnosti. Ako su vaši nivoi abnormalni, sarađujte sa svojim doktorom kako biste saznali šta je uzrok tome i liječili sva osnovna stanja.

Nauči više

Za provjeru zdravlja bubrega koriste se i sljedeći markeri:

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.