Ordinacija Medium.ba

Koje su prednostima grožđica natopljenih u vodi?

Zadivljujuće prednosti grožđica natopljenih u vodi

Kismis, ili grožđice, dobro su poznati i voljeni kao prirodni slatkiši. Jedna od najvećih prednosti kismisa je to što je prirodni izvor šećera bez ikakvih dodataka. Stoga, oni mogu dati vašem tijelu prijeko potreban energetski poticaj kada je to potrebno. Naravno, ova činjenica vrijedi kada konzumirate organske namirnice. Organski proizvodi nisu zaprljani hemikalijama ili toksinima koji ih čine zdravijima od ostalih namirnica.

Ako tražite blagodati grožđica natopljenih u vodi, onda ste sretni! U ovom postu ćemo istražiti prednosti grožđica natopljenih u vodi, zajedno s drugim blagodatima kismisa povezanih sa suvim voćem.

Kako natopiti grožđice u vodi?

Isperite 15-30 grožđica u tekućoj vodi i dodajte ih u šolju vode za piće. Ostavite ih da se namaču preko noći i pojedite ih sljedećeg jutra na prazan želudac.

Zašto biste trebali imati grožđice natopljene u vodi?

Grožđice nude nekoliko zdravstvenih prednosti (više o tome kasnije). Međutim, može biti teško izvući sve njegove nutritivne prednosti u jednom potezu. Stoga, kada ih potopite u vodu, povećavate bioraspoloživost hranjivih tvari.

U stvari, prednosti suvog grožđa namočenog u vodi nadmašuju prednosti sirovog. Vitamini i minerali prisutni u vanjskoj koži i sloju kišmiša otapaju se u vodi. Dakle, hranjive tvari koje bi inače direktno prolazile kroz vaše tijelo sada se unose kroz vodu s grožđicama. Osim toga, namakanje grožđica u vodi također povećava sadržaj antioksidansa.

Zdravstvene i prehrambene prednosti grožđica natopljenih u vodi

Sada kada ste shvatili sveukupne prednosti grožđica natopljenih u vodi, evo nekih drugih općih zdravstvenih i prehrambenih prednosti koje nudi grožđice:

Detoksikuje telo

Osim namakanja grožđica u vodi, može se napraviti i voda za detoksikaciju grožđica tako što ćete 150 grama grožđica namočiti u dvije šolje vode. Sljedećeg jutra možete procijediti vodu i popiti je na prazan želudac. Ova rutina izbacuje sve štetne toksine iz organizma i poboljšava biohemijske procese u jetri. Takođe će očistiti vašu krv.

Međutim, to radite samo s organskim grožđicama jer neorganski kišmiš može unijeti kemikalije u napitak za detoksikaciju.

Reguliše krvni pritisak

Suvo grožđe je bogat izvor kalijuma. Kalijum može da se suprotstavi efektima natrijuma, koji inače povećava krvni pritisak. Dakle, ravnoteža soli pomaže u održavanju krvnog tlaka u zdravom rasponu.

Podržava zdravlje probave

Kismis koristi probavnom sistemu tako što daje dobru količinu dijetalnih vlakana. Nakon namakanja, rastvorljiva vlakna već formiraju gelastu supstancu koja će usporiti probavne procese. Imaju i blagi laksativni učinak, koji će pomoći u ublažavanju zatvora.

Jača imuni sistem

Grožđice su bogate vitaminima B i C, a također su pune antioksidansa. Kao rezultat toga, mogu ojačati prirodni imuni odgovor vašeg tijela. Bioflavonoidi prisutni u kismisu također štite tijelo od infekcija

Promoviše zdravlje kostiju i zuba

Oko 100 grama grožđica sadrži 50 mg kalcija zajedno s drugim mineralima u tragovima, poput fosfora i bora. Kao rezultat toga, redovna konzumacija grožđica može poboljšati apsorpciju ovih hranjivih tvari i ojačati zube i kosti, a istovremeno poboljšati mineralnu gustoću kostiju.

Sprečava anemiju

Gvožđe je neophodno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca (RBC) u našem telu. Pošto su grožđice bogate gvožđem, mogu povećati proizvodnju eritrocita, čime sprečavaju anemiju. Osim toga, grožđice natopljene vodom djeluju kao dobar izvor dušikovog oksida, koji pojačava protok krvi kroz tijelo.

Štiti srce

Budući da grožđice prate krvni pritisak i pročišćavaju krv, već su odlična hrana za kardiovaskularni sistem. Visok sadržaj vlakana i mineralni sastav grožđica pomažu u snižavanju kolesterola u krvi. Nadalje, olakšava opterećenje srca, što smanjuje rizik od moždanog udara, zatajenja srca, hipertenzije i drugih sličnih bolesti.

Povećava performanse

loading...

Grožđice su uglavnom ugljikohidrati. Jednostavni šećeri se lako razgrađuju i daju tijelu trenutnu energiju. Sadržaj proteina, zajedno s drugim aminokiselinama, pomaže u oporavku tijela nakon napornih treninga. Kao rezultat toga, namočenje grožđica u vodi može poboljšati vaše atletske performanse.

Poboljšava kvalitet spavanja

Jedna od manje poznatih zdravstvenih prednosti grožđica je njegova sposobnost da pomaže u spavanju i poboljšava kvalitet sna. Melatonin, spoj prirodno prisutan u grožđicama, pomaže vam da brzo i čvrsto zaspite. Kao rezultat toga, uživat ćete u boljem noćnom odmoru bez povremenog buđenja. Antioksidansi prisutni u grožđicama također neutraliziraju oksidativni stres kod pacijenata koji se bore s nesanicom.

Da biste uživali u blagodatima kismisa poboljšanog sna, možete i potopiti grožđice u mlijeko, jer mlijeko također sadrži melatonin.

Imajući na umu gore navedene prednosti grožđica natopljenih u vodi, trebali biste sada početi da ih činite dijelom svoje prehrane!

Isprobajte kismis 24 Mantra Organic i uživajte u okusu organske dobrote.

loading...

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.