Ordinacija Medium.ba

Klinčić – biljka za njegu kože, zubobolju i mršavljenje

Za šta se koristi klinčić

Ulje klinčića također se koristi u kozmetologiji, prije svega za njegu lica.

Naročito se taj prirodni proizvod koristi kao osnova za spravljanje kućnih kozmetičkih preparata za hidrataciju, podmlađivanje i prihranjivanje:  

1. Sredstvo pomaže oslobađanju od osipa od akni, crvenila, prišteva. U ovom slučaju moguće je pripraviti posebne formulacije za tretman problema kože. U tu svrhu na 10 ml kreme mogu se dodati dvije kapljice ulja, ili po jedna kapljica ulja od klinčića i tratinčice.  

2. Ne manje efikasni su i proizvodi za čišćenje lica. Evo recepta za jedan od njih: pomiješati 10 ml ulja iz pšeničnih klica, 2 kapi klinčićevog i 3 kapljice lavan- dinog ulja; primijeniti dobijenu masu na kožu i nakon 15 minuta isprati kamilicom.  

3. Za oslobađanje od bradavica i smirivanje kože lica dosta često se koristi kućni aromatizator. Primijenite ga ovako: po jednu kapljicu ulja od klinčića, cimeta i lavande dodajte na 2 stolne žlice mljevenih zobenih pahuljica, pa ulijte vodu i 30 ml ulja grožđanih sjemenki. Dobijenu masu nanesite na kožu blagom masažom kružnim pokretima, a potom isperite.  U isto vrijeme, ne manje korisno je i ulje klinčića za kosu. Ono, prije svega, stimulira porast kose, čuva je od lomljivosti, suhoće i pretjeranog zamašćivanja, čini uvojke poslušnijim, bujnim, sjajnim i jakim.  U ovom slučaju, klinčićevo eterično ulje može se dodati ulju bajama, kokosa, ili breskve u omjeru 5 kapljica na 30 ml baze. Zatim utrljati gotovu smjesu u korijen kose, a ostatke rasporijediti po cijeloj dužini uvojaka, te nakon 10 minuta oprati vodom s limunovim sokom.  

Primjena:  

Gripa, akutna upala pluća, kronični bronhitis, tuberkuloza, astma. Sinuzitis, artitis, laringitis, upala grla, upala krajnika, upala uha, rinitis. Efikasan profilaktik protiv respiratornih i crijevnih infekcija.  Virusna žutica, dispepsija, povraćanje, mučnina, nadimanje crijeva, vjetrovi, proljev, crijevne kolike, kolitis, bolesti rektuma. Cistitis. Disfunkcija tiroidne žljezde. Vaskularna distonija, nizak tlak. Sekundarne imunodeficijencije, imunome- tabolički stadij karcenogeneze. Astenija, poremećaj pamćenja.  Vraća snage nakon fizičkih i nervnih napora, ozlijeda, bolesti i operacija. Olak- šava podnošenje bolova u zglobovima i mišićima, neuralgija, zubobolja, a također i glavobolja povezanih sa snižavanjem tlaka. 

Teško zarastanje inficiranih i zagnojenih rana i čireva, žuljeva, bradavica i dru- gih benignih izraslina. Uklanja oštećenja kože uslijed furunkula, pustula i akni, po- pravlja stanje pacijenata koji pate od lupusa. Efikasno sredstvo protiv svrbeži.  To je jedan od najboljih anestetika i antiseptika u odontologiji. Primjenjuje se kod zubobolje, karijesa, cisti korijena, periodontoze, stomatitisa, pulpitisa. Osvje-žava dah.  

Za obogaćenje krema, tonika, kondicionera, otopina za ispiranje rana i za ma- sažu: dodati 1-2 kapi ulja u 10 ml baze.  Eterično ulje klinčića često se miješa s komoračevim, te se 4 kapi ove smjese dodaju na 10 ml baze.  Za uklanjanje bolnih simptoma, te kao tonik, koristiti uz masažu skupa s ružmarinom, lavandom, borom, ili kamforom. Takva aromatična masaža za čas ubija bol uslijed intenzivnog vježbanja, stresa, uganuća, ili ozlijeda zglobova.  Klinčićevo eterično ulje u kombinaciji s komoračevim koristi se radi regulacije trofizma mišića.  

Ulje klinčića za kosu  

Bujni, sjajni, snažni uvojci najveće su bogatstvo svake žene. Ali, što činiti kad kosa postane mutna, izmučena, beživotna, krhka? Aromoterapija dolazi u pomoć! Ulje klinčića ima obilje korisnih svojstava. Posebice za čuperke to je korisno po- boljšanje mikrocirkulacije i vazodilatacije zahvaljujući kom korijen kose prima više hranljivih tvari. To je efikasno sredstvo u slučaju opadanja, a također i za resta- uraciju nakon kemijskih tretmana i bojenja.  Mnoge žene muči problem kose koja je masna u korijenu, a suha na vrhovima. Stanje se može popraviti uz pomoć medicinskih maski. Preporučljivo je za bazu uzeti ulje jojobe (oko 30 ml) i dodati mu 5 kapi ružmarinovog i ulja klinčića. Smje- sa se drži na koži glave pola sata, a potom se ispira uobičajenim šamponom.  

Za hidrataciju i ubrzanje porasta uvojaka preporučljivo je jednom tjedno za mjesec dana korisititi masku slijedećeg sastava:  

•Mljeveni cimet 

•Chili puder 

•Med 

•Ulje klinčića 

loading...

•Ulje čička 

Treba uzeti 25 g svih sastojaka, izmiješati, zagrijati i primijeniti po cijeloj dužini kose. Neophodno je masku držati oko jednog sata, a potom oprati uvojke šampo- nom, moguće dva put. Efekti će se moći primijetiti nakon mjesec dana redovite pri- mjene kozmetičkog postupka.  

Ulje klinčića za kožu lica i tijela  

Ulje klinčića ima tonična, baktericidna, protuupalna, regenerirajuća, podmla- đujuća i anticelulitna svojstva. Stoga se dodaje maskama, kremama, losionima, te na četke za njegu kože lica i tijela. Također se koristi u kombinaciji s drugim uljima, Ulje klinčića je idealno kako za masnu, problematičnu, tako i za uvelu, suhu kožu. Važno je izabrati isključivo ispravnu bazu za pripremu kozmetičkih maski ili oblo- ga.  Ako su problem akne ili sitne pjege, za izradu maske kao baza se mora uzeti ulje dobijeno iz klica žita, te joj se dodati po 3 kapi ulja klinčića i lavande. Smjesa se primijenjuje 15-minutnom masažom, a potom se ispira. Podmlađujuća maska sastoji se od jedne stolne žlice meda i kvasca i po nekoliko kapi ulja od lana i klin- čića. Tretman smjesom traje 10 minuta, a potom se ispira.  

Mjere predostrožnosti

Eterično ulje klinčića ima vrlo jako dejstvo. Pri korištenju nisu dozvoljene overdoze. Ne koristiti u trudnoći, pri nervnoj razdražljivosti i u slučaju individualne intolerancije, niti kod djece do 15 godina. Može da nadraži sluzokožu i osjetljivu kožu. Pri nanošenju na kožu zapaža se pečenje, a kod dugotrajnog kontakta – opekline.

loading...

Add comment

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.