Ordinacija Medium.ba

Kivi – prednosti, ishrana i kivi za mršavljenje

Kivi se često ne smatra „superhranom“, ali je u stvari voće koje je puno važnih vitamina i minerala i može imati vrlo pozitivan učinak na vaše zdravlje. Ovo smeđe rasplinuto voće ima slatkast i blago ljutkast ukus sa zelenim mesom iznutra koje daje jedinstven ukus i tropski miris.

Kivi se može pohvaliti čitavim nizom hranljivih sastojaka kao što su vlakna, vitamin C, folna kiselina, bakar, kalijum, antioksidansi, vitamin E i vitamin K. Kožica i semenke su jestivi, iako mnogi ljudi odlučuju da ga ogule zbog njegove nejasne teksture.

Kivi je voće koje teško raste i lako je dostupan tokom cele godine u supermarketima. U Kaliforniji se uzgajaju od novembra do maja, a na Novom Zelandu od juna do oktobra.

Voće također dolazi u 50 različitih varijanti s mesom u rasponu od zlatnog poput kremastog do jarko ružičastog, od kojih svaka ima različit profil okusa i upotrebu.

Sadržaj:

Nutritivna vrijednost kivija

Možda ste čuli da voće kivija ima visok sadržaj vitamina C, ali osim toga ima nevjerovatan nutritivni profil. Ovo niskokalorično voće (61 kalorija na 100 g) može dati vaš RDA mnogo vitalnih nutrijenata.

Evo nutritivnog profila 100 g sirovog voća kivija:

61 kalorija

0,5 g masti

3 mg natrijuma

15 g ugljenih hidrata

9 g šećera

3g dijetalnih vlakana

1,1 g proteina

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, odgovoran je za rast i popravku tjelesnih tkiva, kao i za podršku imunološkom sistemu. Osim vitamina C, kivi sadrži i dobru količinu vitamina K.

Vitamin K je vitamin rastvorljiv u mastima koji reguliše zgrušavanje krvi, metabolizam i nivo kalcijuma u krvi. S obzirom da se radi o voću, kivi sadrži impresivnu količinu vitamina K od 40 mcg po 1 šoljici.

Bakar je nutrijent koji zajedno sa željezom djeluje na formiranje crvenih krvnih zrnaca, podržava zdrave kosti, živce i imunološku funkciju te pomaže apsorpciju željeza.

Bakar je preovlađujući nutrijent u kiviju i obezbeđuje 14% vašeg preporučenog dnevnog unosa. Kivi takođe sadrži razumne količine folne kiseline, kalijuma i dijetalnih vlakana.

9 dokazanih zdravstvenih prednosti kivija

Hajdemo u to zašto biste trebali jesti voće kivija i kako to može utjecati na vaše zdravlje:

1. Kivi sprečava zgrušavanje krvi

Utvrđeno je da kivi sprečava zgrušavanje krvi i kontroliše krvni pritisak smanjenjem količine masti u krvi. Utvrđeno je da se to dogodilo bez negativnog uticaja na nivo holesterola u krvi.

Aspirin je obično preporučeni lijek za sprječavanje kardiovaskularnih događaja. Međutim, aspirin može izazvati upalu i čireve u GI traktu.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje 2 do 3 ploda kivija dnevno može zamijeniti dnevni aspirin koji pomaže razrjeđivanju krvi i poboljšanju zdravlja srca u određenom vremenskom periodu.

2. Kivi može pomoći kod astme

Astma može biti iscrpljujuća. Zviždanje i nedostatak daha neki su od najčešćih simptoma koji se odnose na ovo stanje.

Prisustvo velikih količina vitamina C i antioksidansa u kiviju može pomoći u kontroli simptoma astme.

Studija je pokazala da je funkcija pluća poboljšana kod onih koji su redovno konzumirali kivi.

3. Kivi poboljšava probavu

Kivi sadrži dobru količinu dijetalnih vlakana što ga čini korisnim za poboljšanje probave. Osim sadržaja vlakana, kivi sadrži i enzim, aktinik koji može efikasno razgraditi proteine ​​u crijevima.

Nakon obilnog obroka, savjetuje se da pojedete kivi jer može pomoći u razgradnji čvrstih proteina iz mesa i ribe koji često mogu uzrokovati nadimanje.

Kivi takođe ima blago laksativno dejstvo koje može pomoći usporenom probavnom sistemu.

4. Kivi pomaže u regulaciji krvnog pritiska

Kivi može pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska i prevenciji bolesti kao što su srčani i moždani udar.

Studija je pokazala da su oni koji su jeli 3 kivija dnevno tokom 8 nedelja imali smanjenje dijastolnog i sistolnog krvnog pritiska.

Kivi sadrži antioksidans lutein koji može biti uzrok njegove sposobnosti regulacije krvnog pritiska. Vitamin C u kiviju takođe može doprineti smanjenju krvnog pritiska.

5. Kivi podržava imunološku funkciju

Vitamin C je važan za staničnu funkciju i štiti stanice od oštećenja slobodnih radikala u tijelu. Odgovoran je za rast i popravku tkiva i pruža podršku imunološkom sistemu.

Visoka koncentracija vitamina C u kiviju može učiniti čuda za imuni sistem.

Sa 103% vaše preporučene vrednosti vitamina C po 1 šoljici, jedenje kivija može efikasno da spreči infekciju, prehladu i grip kada se redovno jede.

6. Kivi smanjuje oštećenje DNK

Oksidativni stres je neravnoteža slobodnih radikala i antioksidansa u vašem tijelu. Ovaj proces također može uzrokovati lomljenje lanca DNK. To može dovesti do zdravstvenih problema, od kojih je neke teško otkriti ili liječiti.

Kivi sadrži antioksidanse koji mogu smanjiti oksidativni stres. Studija koja je testirala ćelije ljudi oštećujući ih peroksidom, pokazala je da su oni koji su dodavali kivi pokazali poboljšanu sposobnost DNK da se popravi nakon primjene peroksida. To znači da bi kivi mogao pomoći u prevenciji dugotrajnih karcinoma i bolesti stila života kao što je rak debelog crijeva, koji je usko povezan s oštećenjem DNK.

7. Kivi sprečava gubitak vida

Kivi može spriječiti makularnu degeneraciju i na kraju gubitak vida. Kivi sadrži zeaksantin i lutein (ili “vitamin za oči”.

Ova dva spoja imaju istu funkciju kao antioksidansi i pomažu u stvaranju vitamina A, esencijalnog nutrijenta za vaše oči. Oni također apsorbiraju višak svjetlosti koje može oštetiti našu mrežnicu i štiti oko od katarakte i drugih bolesti povezanih s očima.

Zdrav nervni sistem može pozitivno uticati na vašu mrežnjaču, koja sadrži najveću koncentraciju nerava i koja je u suštini centar komunikacije oka.

Kivi takođe sadrži dobru količinu bakra, koji je esencijalni nutrijent koji podržava nervni sistem i stoga podržava zdravo funkcionisanje očiju.

8. Kivi se bori protiv upale

Bromelain je enzim koji se nalazi u kiviju, ananasu i zelenoj papaji koji može razgraditi proteine ​​i liječiti upalu. Nakon konzumiranja kivija, bromelain se oslobađa u krvotok gdje razgrađuje upalne komplekse.

Kivi je također pokazao da smanjuje upalu uzrokovanu artritisom i sprječava da ona dovede do drugih bolesti kao što su bolesti srca i moždani udar.

Visoke količine vitamina C također mogu obuzdati upalu boreći se protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati upalni odgovor u tijelu. Budući da kivi ima visoku koncentraciju vitamina C, može pospješiti zacjeljivanje upala kada se redovno konzumira.

9. Kivi poboljšava zdravlje kože

Kolagen je esencijalni nutrijent koji podržava strukturu kože i jača kosti.

Vitamin C u kiviju je ključna komponenta u sintezi kolagena u tijelu. Konzumiranje kivija može pomoći u održavanju strukture vaše kože i održavanju hidratizirane i zdrave.

Akne su upala kože i mogu uzrokovati neugodne bubuljice na licu i tijelu. Protuupalna svojstva i vitamin C u kiviju mogu biti korisni za one koji se bave aknama i mogu uvelike smanjiti proizvodnju sebuma u porama.

Samo nanesite ekstrakt kivija pomiješan sa aloe verom na kožu i ostavite preko noći za najbolje rezultate.

Prednosti kivija za mršavljenje

Kivi je među nekim od najboljih voća za jelo ako želite da smršate.

Imaju visok sadržaj vode, malo kalorija i dobru količinu vlakana. To ih čini savršenim za užinu ili kao dio smutija za doručak.

Velika količina vitamina C u kiviju ključna je za smanjenje težine. Vitamin C pomaže u kontroli krvnog pritiska, kontroliše nivo holesterola, podržava zdravlje creva i podržava imunološku funkciju.

Takođe igra važnu ulogu u metabolizmu masti. Sve su to važni faktori kada se krećete na put mršavljenja.

Kivi ima nizak GI, što znači da se šećer sadržan u voću sporije oslobađa. Zbog toga, kivi takođe može pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, smanjujući neujednačene skokove šećera u krvi. Hrana bogata dijetalnim vlaknima potiče gubitak težine povećavajući osjećaj sitosti i podržavajući probavni trakt.

Kivi sadrži i nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna. Nerastvorljiva vlakna (sadržana u sjemenkama) daju volumen i podstiču kretanje stolice kroz probavni sistem. Topiva vlakna su supstanca nalik gelu koja zadržava žučnu kiselinu i smanjuje nivo holesterola u krvi. Obje ove vrste vlakana pomažu zdravlju probavnog sistema i sprječavaju prejedanje kada ste na dijeti.

Kivi sadrži aktinidin, antioksidans koji razgrađuje proteine ​​u tijelu. Ovaj antioksidans je odličan saveznik na dijeti jer može pomoći usporenom probavnom sistemu. Pomaže u varenju proteina i može pomoći onima koji pate od sindroma iritabilnog crijeva.

Zaključak

Kivi nije samo ukusan za jelo u voćnim salatama, smoothiejima i kao užina, već je i prepun vitamina, minerala, enzima, antioksidansa i vlakana. Svi ovi nutrijenti neophodni su za naše zdravlje i optimalno funkcioniranje našeg tijela. Kivi sadrži izuzetno visoku količinu vitamina C u poređenju sa narandžom. Zbog toga, kivi je efikasan za podršku imunitetu, regulaciju krvnog pritiska, a može čak i pomoći kod bolesti kao što su astma i makularna degeneracija.

Kivi također sadrži bromelain, poseban enzim koji se može boriti protiv upale i poboljšati probavu u tijelu. Kivi je niskokaloričan, bogat vlaknima i sadrži proteinske probavne enzime i vitamin C, što znači da može efikasno podsticati gubitak težine.

Jesti 1 ili 2 kivija je odlična ideja ako želite poboljšati svoje kardiovaskularno i probavno zdravlje. Uključite kivi u svoju ishranu kroz svakodnevni smoothie ili mali međuobrok i gledajte kako to utiče na vas na pozitivan način.

Često postavljana pitanja (FAQ)

P. Možemo li jesti kivi svakodnevno?

O: Da, možete jesti jedan kivi svaki dan. Kivi je bogat antioksidansima i vitaminom C koji ne samo da pomaže funkcionisanju imunološkog sistema, već je i koristan za kosti i ligamente.

P. Šta se dešava ako svakodnevno jedete kivi?

O: Kivi je bogat vitaminom C i dijetalnim vlaknima koja pružaju niz zdravstvenih prednosti. Ovo kiselo voće može podržati zdravlje srca, probavu i imunitet. Kivi je zdrav izbor bogat vitaminima i antioksidansima.

P. Da li je kivi dobar za kožu?

loading...

O: Kivi je odličan za kožu. Sprečava degeneraciju kože koja nastaje usled prekomernog izlaganja suncu. Kivi je bogat vitaminom E koji pomaže oživljavanju dosadne kože i posvjetljivanju. Njegovi antioksidansi pomažu u sprečavanju nagomilavanja mrtvih ćelija kože i podstiču novu generaciju ćelija čineći vaše lice mlađim i punijim.

P. Mogu li jesti kivi noću?

O: Kivi je bogat serotoninom i antioksidansima, koji mogu poboljšati kvalitet sna kada se jedu prije spavanja.

P. Koje je najbolje vrijeme za jelo kivija?

O: Kivi je najbolje konzumirati ujutro na prazan stomak. Hranjive materije vam daju energiju da provedete dan zajedno sa detoksikacijom vašeg sistema.

P. Da li je kivi dobar za usne?

O: Poznato je da kivi umiruje bolne, suhe usne i čini ih glatkim, podatnim i hidratiziranim.

P. Da li je kivi dobar za rast kose?

O: Kivi je bogat vitaminom E i C koji pomažu u borbi protiv gubitka kose. Vitamin C hrani kosu i jača kožu glave. Kivi sadrži minerale poput fosfora, cinka i magnezija koji ubrzavaju rast kose stimulirajući cirkulaciju krvi. Nadalje, hidrira kosu, sprječava prerano sijedenje i tretira perut.

P. Mogu li jesti kivi uz kašalj?

O: Da. Kivi je bogat vitaminom C koji ne samo da pomaže da se riješite prehlade ili gripe, već je i neophodan za prevenciju. Vitamin C povećava proizvodnju antitijela i bijelih krvnih zrnaca, koji pomažu u borbi protiv infekcija.

P. Možemo li jesti kivi ujutro na prazan stomak?

O: Kivi je najbolje konzumirati ujutro na prazan stomak. Hranjive materije vam daju energiju da provedete dan zajedno sa detoksikacijom vašeg sistema.

P. Šta ima više vitamina C narandža ili kivi?

O: Kivi ima dvostruko veću količinu vitamina c u poređenju sa narandžama.

P. Da li je kivi dobar za krvni pritisak?

O: Svakodnevna konzumacija kivija može smanjiti krvni pritisak kod ljudi sa blago povišenim nivoima. Kivi je bogat vitaminom C i ima bioaktivna svojstva, što može značajno poboljšati očitavanje krvnog tlaka kod ljudi

P. Da li kivi sagoreva salo na stomaku?

O: Vitamin C prisutan u kiviju zajedno sa jestivim kiselinama sagoreva masti brže od bilo koje alternative. Kivi također pomaže kod zadržavanja vode što pomaže u kontroli apetita. Kivi je poznat po svojim probavnim svojstvima koja dodatno podržavaju gubitak težine.

loading...

Petar Jovanović

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.