Ordinacija Medium.ba

Koliko je normalno da kasni menstruacija? Koliko dana kašnjenja je ok?

Vrijeme menstrualnog ciklusa došlo je i prošlo bez ikakvih simptoma, a menstruacije niotkuda? Koristila si zaštitu i odlučno odbacila svaku mogućnost trudnoće, ali i dalje ne znaš što se događa? Ne brini, mi imamo ideju kako ti pomoći.

Menstrualni ciklus je razdoblje između dviju menstruacija. Prvi dan mjesečnog krvarenja računa se kao početak ciklusa, a dan prije početka sljedećeg menstrualnog krvarenja smatra se kao kraj ciklusa. Trajanje ciklusa može biti od 21 do 30 dana. Svaka žena trebala bi voditi kalendar svojih menstrualnih ciklusa da bi znala šta za nju predstavlja odstupanje od normale. 7 do 10 dana kašnjenja menstruacije može biti jasan znak ženi da se javi svome ginekologu.

Želite ostati trudni? Izračunajte kada ste najplodniji sa kalkulatorom plodnih dana.

Ovo je kašnjenje menstruacije  znak koji nas asocira na trudnoću. To svi znamo! A šta kada pouzdano znate da niste trudne? 

Razlozi izostanka menstruacije

Do izostanka menstruacije najčešće dolazi zbog nekoliko razloga kao što su anovulacije, trudnoće i ciste na jajnicima. Ali postoji i čitav niz drugih uzroka, kao što su stres, upotreba lekova, neke bolesti itd. Ne treba nagadjati i paničiti nego se javiti ginekologu da se urade neophodne analize.

Povećani stres

Stres uvelike utječe na redovnost menstruacije. Novi posao, stres u školi ili velike životne promjene ponekad jako iscrpljuju vaš organizam. Uz to, ako smo u tome dobu seksualno aktivni, izostanak menstruacije mogao bi dodatno povećati razinu stresa.

Tjelesna težina

Bilo da ste gojazni ili ste naglo izgubili na težini, tjelesna težina može biti jedan od razloga zašto menstruacija kasni. Ukoliko počnete da pratite neki restriktvan način ishrane ili novu dijetu, izgubite apetit ili iz bilo kog rugog razloga naglo izgubite na težini, telo reaguje tako što stopira ovulaciju.

Putovanje

Putovanja lako mogu da budu uzrok zbog koga menstruacija kod žena kasni. Putovanje je naravno većinom zabavno, ali uz njega obično dolazi i određena količina stresa, prilikom pakovanja i planiranja aktivnosti.

Takođe, na putovanju se mijenjaju navike u ishrani i nivo fizičke aktivnosti. Promjena klime i vremenskih zona takođe utiče na organizam, pa sve ovo može da dovede do kašnjenja menstruacije.

Kako ubrzati menstruaciju?

Sindrom policističnih jajnika 

Kod žena i djevojaka sa ovi problemom, kašnjenje i neredovna menstruacija su jako česta pojava. Ukoliko imaju dijagnozu, znaju i zašto menstruacija kasni. U  ovom slučaju telo proizvodi više muških hormona, a kao posledica hormonskog disbalansa javljaju se ciste na jajnicima. To  može pomjeriti ovulaciju, a samim tim i menstruaciju.

Prevelika tjelesna aktivnost

Pretjerana aktivnost obično ima sličan efekt na menstrualni ciklus kao gubitak težine. To je zato što je preintenzivno vježbanje često jedan od razloga gubitka težine, često i više od 10 posto idealne tjelesne težine. Ginekolozi označavaju efekte povećanog vježbanja i pretjeranog gubitka težine kao “žensko atletsko trojstvo”, koje se sastoji od poremećaja prehrane, amenoreje i osteoporoze.

Naglo mršavljenje i premala tjelesna težina

Kod premale tjelesne težine i anemije, dolazi do poremećaja hormonalnih funkcija, što može utjecati pa čak i stopirati ovulaciju. Ove hormonalne promjene su česte kod osoba sa poremećajima u ishrani kao što su anoreksija i bulimija. Kod previše mršavih osoba, nema dovoljno masnih ćelija u tijelu da proizvedu dovoljno estrogena za zdravu ovulaciju. Tada ne dolazi do ovulacije, što dovodi do kašnjenja ili izostanka menstruacije.

loading...

Kako najlakše zatrudnjeti?

Ostali razlozi za kašnjenje menstruacije kod žena

Još neki od razloga što menstruacija kasni ili izostaje su:

  • dojenje bebe
  • poremećaj rada štitne žlezde
  • ožiljci na materici (usled medicinskih intervencja)
  • dijabetes
  • tuberkuloza
  • alkohol i bolesti jetre
  • celiakija (preosetljivost na gluten)
  • promena dnevne rutine (npr. prelazak na rad u noćnoj smeni)
  • prehlada ili druga bolest u toku ovulacije
  • droga.


loading...

Add comment

Oglasi

Oglasi

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.